با پیشرفت علم و ظهور تکنولوژیهای جدید، هوش مصنوعی (Artificial intelligence) در علم پزشکی توجه زیادی را به خود جلب کرده است. علوم مرتبط با سلامت چشم، یکی از این حیطهها بوده که در سالهای اخیر با هوش مصنوعی گره خورده است.
از استفادههای مهم هوش مصنوعی یا AI در دنیای چشم پزشکی، عکسهای فوندوس و توموگرافی انسجام نوری است. این دو، آزمایشاتی معمول هستند که در چشم پزشکی انجام میشوند و تهیه عکسهای با کیفیت از آنها بسیار اهمیت دارد. تفسیر این عکسها با استفاده از هوش مصنوعی، به چشم پزشکان کمک میکند تا تشخیصهای دقیق و درستی انجام دهند.
همچنین با استفاده از هوش مصنوعی، محققان گوگل، الگوریتمی طراحی کردهاند که میتواند رتینوپاتی دیابتی و ادم ماکولار را ردیابی کند. تفسیر تصاویر شبکیه چشم انسان با استفاده از این تکنولوژيهای جدید، به پیشبینی دقیق ریسک فاکتورهای بیماریهای قلبی عروقی کمک میکند.
نتایج یک مطالعه
با توجه به اهمیت هوش مصنوعی در دنیای چشم پزشکی، یک مطالعه به بررسی میزان تمایل کارکنان سلامت در چین، به استفاده از هوش مصنوعی در رادیولوژي و پزشکی پرداخته است.
بدین منظور یک پرسشنامه الکترونیکی شامل چهار بخش زیر تهیه شد:
- سابقه پاسخ دهندگان
- فهم پایهی پاسخ دهندگان از هوش مصنوعی
- تمایل پاسخ دهندگان به استفاده از هوش مصنوعی
- نگرانی پاسخ دهندگان درباره هوش مصنوعی
۵۶۲ نفر در این نظرسنجی شرکت کردند که ۲۹۱ نفر از آنها از کارکنان سلامت و ۲۷۱ نفر دیگر، سایر تکنسینهای متخصص بودند. تقریبا یک نفر از هر سه نفر، تعریف هوش مصنوعی را میدانستند و از نقش هوش مصنوعی در حیطه چشم پزشکی اطلاع داشتند. ۶۶ درصد از آنها معتقد بودند که هوش مصنوعی جایگزین چشم پزشکان خواهد شد و حدود ۵۹ درصد نیز تمایل بالایی به استفاده از هوش مصنوعی در چشم پزشکی داشتند.
شرکتکنندگان نگرانیهایی در خصوص مسائل اخلاقی مرتبط با هوش مصنوعی در چشم پزشکی داشتند و معتقد بودند که لازم است مطالعات بیشتری در این زمینه صورت گیرد. اکثر شرکت کنندگان تجربه شخصی از هوش مصنوعی نداشتند، اما استفاده از آن را روشی مناسب و مفید دانستند.
نتایج نشان داد که کارکنان سلامت نسبت به سایر تکنسینهای متخصص، فهم عمیقتری از هوش مصنوعی دارند. بنابراین به نظر میرسد لازم است آموزشهای بیشتری در این خصوص صورت گیرد.
برای مطالعه متن کامل این مطلب، به مقاله زیر مراجعه کنید:
Pubmed-Attitudes of medical workers in China toward artificial intelligence in ophthalmology: a comparative survey