اختلال طیف اوتیسم چیست و چرا به وجود می‌آید؟

بر اساس گزارشی که اخیراً توسط مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها ارائه شده است، از هر ۶۸ کودک در آمریکا، ۱ کودک مبتلا به اوتیسم است یا تحت تأثیر اختلال طیف اوتیسم (ASD) قرار دارد. این عدد تقریباً ۳۰٪ در دو سال گذشته افزایش‌یافته است. اوتیسم یک اختلال طیفی است که شامل اختلالات پیچیده رشد مغز است. افراد مبتلا به اوتیسم ممکن است در تعاملات اجتماعی، ارتباطات کلامی و غیرکلامی و رفتارهای تکراری مشکلاتی از خود نشان دهند. سایر مناطق تحت تأثیر ASD می‌تواند شامل ناتوانی ذهنی، مشکلات در هماهنگی حرکتی و توجه باشد. برخی از افراد ممکن است مشکلات جسمی مانند خواب و اختلالات گوارشی نیز داشته باشند. با این حال، برای افرادی که در این طیف هستند، برتری در زمینه‌های مختلفی مانند مهارت‌های بصری، موسیقی، ریاضی و هنر، اتفاقی غیرمعمول نیست.

علل وقوع اختلال طیف اوتیسم چیست؟

این بیماری، هیچ علت شناخته شده‌ای ندارد. با توجه به پیچیدگی این اختلال و این واقعیت که علائم و شدت آن در هر فرد متفاوت است، احتمالاً دلایل زیادی وجود دارد. هم ژنتیک و هم محیط ممکن است در وقوع این بیماری نقش داشته باشند.

  • ژنتیک: به نظر می‌رسد چندین ژن مختلف در وقوع اختلال طیف اوتیسم نقش دارند. برای برخی از کودکان، این اختلال می‌تواند با یک اختلال ژنتیکی، مانند سندرم رت یا سندرم ایکس شکننده مرتبط باشد. برای سایر کودکان، تغییرات ژنتیکی (جهش) ممکن است خطر ابتلا به اختلال طیف اوتیسم را افزایش دهند. با این حال، ژن‌های دیگر نیز ممکن است بر رشد مغز یا نحوه ارتباط سلول‌های مغزی تأثیر بگذارند یا شدت علائم را تعیین کنند. به نظر می‌رسد برخی از جهش‌های ژنتیکی ارثی هستند، در حالی که برخی دیگر خود به خود رخ می‌دهند.
  • فاکتورهای محیطی: اینکه آیا عواملی مانند عفونت‌های ویروسی، داروها یا آلاینده‌های هوا در ایجاد این بیماری نقش دارند یا خیر. هنوز مورد تحقیق است.

آیا ارتباطی میان واکسن و ابتلا به اوتیسم وجود دارد؟

خیر. یکی از بزرگ‌ترین بحث‌ها در اختلال طیف اوتیسم، این است که آیا ارتباطی بین این اختلال و واکسن‌های دوران کودکی وجود دارد یا نه. با وجود تحقیقات گسترده، هیچ مطالعه قابل اعتمادی ارتباط بین اختلال طیف اوتیسم و واکسن‌ها را نشان نداده است. در واقع، مطالعه اولیه‌ای که سال‌ها پیش این بحث را برانگیخت، به دلیل طراحی ضعیف و روش‌های تحقیق مشکوک، پس گرفته شده است. اجتناب از واکسیناسیون دوران کودکی می‌تواند کودک شما و دیگران را در معرض خطر ابتلا و گسترش بیماری‌های جدی از جمله سیاه سرفه، سرخک یا اوریون قرار دهد.

ارتباط سریع و ساده با بهترین
متخصصان زنان و زایمان و نازایی در دکترنکست

 

چه مواردی خطر احتمال ابتلا به اوتیسم را افزایش می‌دهند؟

تعداد کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم در دنیا در حال افزایش است. مشخص نیست که این به دلیل تشخیص و گزارش بهتر است یا افزایش واقعی تعداد موارد یا هر دو. اختلال طیف اوتیسم کودکان از هر نژاد و ملیت را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد، اما برخی عوامل، خطر ابتلا کودک را افزایش می‌دهند:

  • جنسیت کودک؛ پسران حدود ۴ برابر بیشتر از دختران در معرض ابتلا به اختلال طیف اوتیسم هستند.
  • سابقه خانوادگی؛ خانواده‌هایی که یک فرزند مبتلا به اختلال طیف اوتیسم دارند، در معرض خطر بیشتری برای داشتن فرزند دیگری با این بیماری هستند. همچنین برای والدین یا بستگان کودک مبتلا به اختلال طیف اوتیسم غیرمعمول نیست که خودشان مشکلات جزئی در مهارت‌های اجتماعی یا ارتباطی داشته باشند یا رفتارهای خاصی را انجام دهند.
  • سایر بیماری‌ها؛ خطر ابتلا به اختلال طیف اوتیسم یا علائم مشابه اوتیسم در کودکانی که بیماری‌های خاصی دارند، بیشتر از معمول است. به عنوان مثال می‌توان به سندرم ایکس شکننده، یک اختلال ارثی که باعث مشکلات فکری می‌شود، اشاره کرد. توبروس اسکلروزیس، نوعی بیماری است که در آن تومورهای خوش‌خیم در مغز ایجاد می‌شوند و سندرم رت، که باعث کندی رشد سر، ناتوانی ذهنی و از دست دادن استفاده هدفمند از دست می‌شود.
  • نوزادان بسیار نارس؛ نوزادانی که قبل از هفته ۲۶ بارداری به دنیا می‌آیند ممکن است در معرض خطر بیشتری برای اختلال طیف اوتیسم باشند.
  • سن والدین؛ ممکن است بین کودکان متولد شده از والدین بزرگتر و این بیماری ارتباطی وجود داشته باشد، اما تحقیقات بیشتری برای ایجاد این ارتباط ضروری است.

افراد مبتلا به اختلال طیف اوتیسم در معرض چه مشکلاتی هستند؟

افراد مبتلا به اوتیسم به دلیل مشکلات در تعاملات اجتماعی، ارتباطات بین فردی و رفتار ممکن است در معرض مشکلات زیر باشند:

  • مشکلات در مدرسه و یادگیری
  • مشکلات در کار
  • ناتوانی در زندگی مستقل
  • ایزوله سازی اجتماعی
  • استرس در خانواده
  • قربانی شدن و مورد آزار و اذیت واقع شدن

آیا می‌توان از وقوع اوتیسم جلوگیری کرد؟

هیچ راهی برای پیشگیری از اوتیسم گزارش نشده، اما گزینه‌های حمایتی وجود دارد. تشخیص زودهنگام و مداخله درمانی بسیار مفید است. زیرا می‌تواند رفتار، مهارت‌ها و رشد زبان را بهبود بخشد. با این حال، مداخله درمانی می‌تواند در هر سنی مفید باشد. می‌توانید با انجام این تغییرات در سبک زندگی، شانس خود را برای داشتن فرزند سالم افزایش دهید:

  • زندگی سالم: چکاپ‌های منظم داشته باشید، وعده‌های غذایی متعادل بخورید و ورزش کنید. مطمئن شوید که مراقبت‌های دوران بارداری خوبی دارید و تمام ویتامین‌ها و مکمل‌های توصیه شده را مصرف کنید.
  • در دوران بارداری دارو مصرف نکنید: قبل از مصرف هر دارویی از پزشک خود سوال کنید. این موضوع را به طور خاص در مورد داروهای ضدتشنج رعایت کنید. برای مشورت با پزشک در این مورد می‌توانید از خدمات نوبت دهی آنلاین دکترنکست استفاده کنید.
  • از مصرف الکل اجتناب کنید: زمانی که باردار هستید به هر نوع نوشیدنی الکلی «نه» بگویید.
  • برای بیماری‌هایی که دارید به دنبال درمان باشید: اگر بیماری سلیاک یا PKU برای شما تشخیص داده شده است، توصیه‌های پزشک خود را برای تحت کنترل نگه داشتن آنها دنبال کنید.
اشتراک گزاری مطالب
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

بهترین قرص برای تنبلی تخمدان

بهترین قرص برای تنبلی تخمدان

تنبلی تخمدان، که بیشتر به نام سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) شناخته می‌شود، یکی از شایع‌ترین اختلالات هورمونی در میان زنان

آنلاین نوبت بگیر

آنلاین نوبت بگیر