اگر عکس آفت دهان را دیده باشید یا خودتان آن را تجربه کرده باشید، میدانید که نوعی التهاب یا ضایعه کمعمق روی لثه و در دهان است. این عارضه ممکن است کمی غذا خوردن را دشوار کند؛ با این وجود، راههایی برای درمان آن در خانه وجود دارد. در ادامه با این عارضه، دلایل بروز و راههای درمان آن بیشتر آشنا خواهید شد.
آفت چیست؟
آفت نوعی ضایعه کوچک و کمعمق روی بافتهای نرم دهان مانند کام یا بخش داخلی گونه و در پایه لثه است. برخلاف تبخال که حالت مسری دارد، آفت به دیگران انتقال پیدا نمیکند. همچنین ممکن است خوردن و صحبتکردن را سخت کند و گاهی با درد همراه باشد. بیشتر آفتها در عرض 1 یا 2 هفته خودبهخود از بین میروند؛ اما در غیر این صورت، باید با دندان پزشک مشورت کنید.
درمان آفت دهان با روش دارویی
اگرچه آفت میتواند باعث ایجاد درد هنگام صحبتکردن یا غذاخوردن شود؛ اما عموما آسیب بلندمدتی ایجاد نمیکند. اکثرا هم در عرض چند روز تا چند هفته بسته بهشدت آن، بهبود مییابد. استفاده از نخ دندان، دهانشویه و مسواک از بروز این عارضه تا حد زیادی جلوگیری میکند. همچنین چندین داروی بدون نسخه وجود دارند که میتوانند روند بهبودی را سرعت ببخشند. البته این روشها جادویی نیستند و هیچکدام را نمیتوان روشی برای درمان سریع آفت دهان دانست.
پزشکان بیماریهای عمومی در دکترنکست
- دهانشویه برای آفت: یک دهانشویه معمولی حاوی کلرهگزیدین، میتواند از رشد میکروبها و بدترشدن آفت جلوگیری کند. همچنین باعث کاهش التهاب دهانی میشود. البته به این نکته توجه کنید که دهانشویه حاوی الکل، میتواند زخم را تحریک کند. پزشک همچنین ممکن است یک دهانشویه حاوی دگزامتازون یا لیدوکائین برای شما تجویز کند.
- ژل یا کرم بیحسکننده: گاهی استفاده از داروهای بیحسکننده که حاوی لیدوکائین هستند، بنابر تشخیص پزشک، برای کمک به درد و التهاب آفت مفید است.
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی: این داروهای حاوی دیکلوفناک، یکی دیگر از گزینههای درمانی ضد التهابی هستند که ممکن است پزشک بسته به شرایط، آنها را توصیه کند. این داروها برای تسکین درد میتوانند بسیار مفید باشند.
- درمان آفت دهان با دیفن هیدرامین: برای این کار، باید دیفن هیدرامین را در دهان بچرخانید و بعد تف کنید. البته انجام این کار نیز مشروط به نظر پزشک است.
قابل ذکر است که زنان باردار یا شیرده و افراد مبتلا به بیماریهای خاص، باید قبل از استفاده از این روشهای درمانی، حتما با پزشک مشورت کنند تا ببینند آیا این گزینهها برایشان بیخطر هستند یا خیر؟ بهطور کلی، توصیه میشود قبل از مصرف هر دارو و استفاده از هر روشی، نظر پزشک را جویا شوید.
10 روش درمان خانگی آفت دهان
راههای زیادی برای درمان خانگی این عارضه وجود دارند که با کمک آنها، روند بهبود سرعت بیشتری میگیرد. اگر شما هم آفت دارید، میتوانید یکی از راههای درمان خانگی زیر را امتحان کنید.
روش اول؛ پودر زاج
زاج از سولفات، آلومینیوم و پتاسیم ساخته شده است و اغلب برای بالابردن ماندگاری غذا و ترشی، از آن استفاده میشود. خواص قابض زاج میتواند به کوچککردن بافت و خشککردن آفت کمک کند. برای استفاده از آن باید:
- با مخلوطکردن مقدار کمی پودر زاج با آب، خمیر درست کنید.
- خمیر را روی آفت بگذارید.
- حداقل 1 دقیقه بگذارید بماند و بعد دهان خود را کاملا بشویید.
- این کار را روزانه تکرار کنید تا آفت از بین برود.
روش دوم؛ شستوشو با آبنمک
شستوشوی دهان با آبنمک، یک درمان خانگی برای آفت دهان است که اگرچه دردناک است؛ اما برای هر نوع زخم دهان، کاربردیست و به خشکشدن آفت کمک میکند. برای استفاده از آن باید:
- 1 قاشق چایخوری نمک را در نصف فنجان آب گرم حل کنید.
- این محلول را به مدت 15 تا 30 ثانیه در دهان خود بچرخانید، سپس آن را تف کنید.
- در صورت نیاز، این کار را هر چند ساعت یکبار تکرار کنید.
روش سوم؛ استفاده از ماست
حفظ سلامت دهان و دندان با مسواک و استفاده از دهانشویه برای جلوگیری از آفت مفید است؛ اما پروبیوتیک موجود در ماست نیز میتواند راهی برای ازبینبردن باکتریهای مضر باشد. برای درمان آفت دهان کودک و بزرگسالان، باید حداقل 1 فنجان ماست در روز مصرف شود.
روش چهارم؛ جوششیرین
جوششیرین pH را در دهان متعادل میکند و التهاب را هم کاهش میدهد. برای همین در سرعتدادن به روند بهبود آفت مفید است. برای استفاده از آن باید:
- یک قاشق چایخوری جوششیرین را در نیمی از فنجان آب حل کنید.
- محلولی را که به دست آمده است، حدود 15 تا 30 ثانیه در دهان بچرخانید و تف کنید.
- در صورت نیاز، هر چند ساعت یکبار این کار را تکرار کنید.
دندان پزشکان عمومی در دکترنکست
روش پنجم؛ درمان آفت دهان با عسل
عسل به دلیل خاصیت ضد باکتری و ضد التهابی بسیار شناختهشده است. همچنین در کاهش درد، اندازه و قرمزی آفت موثر است. برای استفاده از آن، باید یک عسل طبیعی تهیه کنید که خواص درمانی داشته باشد و بعد روزی 4 بار عسل را روی آفت بمالید.
روش ششم؛ استفاده از روغن نارگیل
روغن نارگیل مقدار زیادی اسید لوریک دارد که این ماده از خواص ضد میکروبی برخوردار است. اگر برای شما سوال پیش آمده است که برای آفت دهان چه بخوریم، روغن نارگیل جواب شماست که طعمی عالی هم دارد! برای درمان خانگی به کمک روغن نارگیل، باید آن را سخاوتمندانه روی آفت بمالید. چندین بار در روز این کار را تکرار کنید تا زمانی که آفت درمان شود.
روش هفتم؛ کمپرس بابونه
بابونه در طب سنتی، برای مواردی چون التیام زخمها و کاهش درد استفاده میشود. برای استفاده از آن باید:
- بابونه را در یک کیسه بریزید و دم کنید.
- بعد بگذارید خنک شود و روی آفت بگذارید.
- این کار را 3 تا 4 بار در روز تکرار کنید.
روش هشتم؛ دهانشویه خانگی با مریمگلی
احتمالا بعد از بروز این عارضه، اولین سوالی که در ذهن شما نقش میبندد، این است که برای آفت دهان چی خوبه؟ مریمگلی یک داروی ضد التهاب طبیعیست که میتوانید یک دهانشویه خانگی با آن درست کنید. برای این کار:
- آب جوش را به 1 تا 2 قاشق چایخوری برگ مریمگلی اضافه کنید.
- بگذارید حداقل 5 دقیقه دم بکشد.
- از صافی رد کنید و اجازه بدهید که خنک شود.
- آن را برای چند دقیقه دور دهان خود بچرخانید و بعد تف کنید.
روش نهم؛ دهانشویه سرکه سیب
سرکه سیب مانند یک آنتی بیوتیک برای درمان آفت دهان عمل میکند. برای تهیه یک دهانشویه به کمک آن:
- یک قاشق چایخوری از آن را با 1 فنجان آب مخلوط کنید.
- این محلول را باید حدود 30 تا 60 ثانیه در دهان خود بچرخانید و بعد تف کنید. برای جلوگیری از آسیب سرکه به دندان، دهان خود را کاملا بشویید.
- این کار را بهصورت روزانه تکرار کنید.
روش دهم؛ پراکسید هیدروژن
تمیزکردن دهان با پراکسید هیدروژن، میتواند باعث کاهش باکتریها و بهبود آفت شود. برای استفاده از آن، باید مقدار مساوی از آب و محلول 3 درصد پراکسید هیدروژن را مخلوط کنید. یک تکه پنبه را به محلول آغشته کنید و چند بار در روز روی آفت بمالید.
جمع بندی
برای پیشگیری از ابتلا به سرطانهای دهانی، هرگونه آفت دهان که بهطور غیر معمول بزرگ یا دردناک است را باید جدی گرفت. اگر روشهای درمانی ذکر شده را امتحان کردید؛ اما نتیجه نداد، حتما باید با پزشک یا دندانپزشک خود مشورت کنید.
منابع: