مجله سلامت دکترنکست

پاسخ به ۴ سوال شایع بیماران مبتلایان به دیابت

بیماری دیابت

فهرست مطالب

کنترل دیابت به شما کمک می‌کند از بروز مشکلات قلبی، عصبی و اختلالات مربوط به پا جلوگیری کنید. در این مقاله دکترنکست به ۴ نکته که می‌تواند به افراد مبتلا به دیابت کمک کند، اشاره کرده است.

۱-اگر دیابت داشته باشم، ‌می‌توانم رانندگی کنم؟

اکثر افراد مبتلا به دیابت می‌توانند با خیال راحت رانندگی کنند، اما نکاتی وجود دارد که قبل از اینکه پشت فرمان بنشینید باید به خاطر داشته باشید.

قند خون خود را چک کنید

قبل از شروع حرکت، اطمینان حاصل کنید که قند خون شما حداقل ۸۰ میلی‌گرم بر دسی‌لیتر است. اگر پایین‌تر از این عدد است، یک میان‌وعده حاوی ۱۵ گرم کربوهیدرات بخورید. ۱۵ دقیقه صبر کنید و دوباره قند خون خود را چک کنید. اگر به قدر کافی افزایش پیدا نکرده بود، یک میان‌وعده دیگر بخورید و دوباره ۱۵ دقیقه صبر کنید. همچنین در طول سفر، هر ۲ ساعت یک‌بار قند خون خود را چک کنید.

میان‌وعده به همراه داشته باشید

در خودروی خود چند میان‌وعده که دارای کربوهیدرات‌های سریع‌الاثر هستند، داشته باشید. در صورت افت قند خون، می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید. برای این منظور، می‌توانید قرص یا ژل گلوکز، نوشابه معمولی (نه رژیمی) و آب میوه یا تنقلات مصرف کنید.

دستگاه تست قند خون خود را به همراه داشته باشید

ممکن است مجبور شوید در طول مسیر قند خون خود را چک کنید. با این حال، هنگامی که رانندگی نمی‌کنید، دستگاه را در ماشین رها نکنید. گرما یا سرمای شدید می‌تواند به آن آسیب برساند.

ارتباط سریع و ساده با بهترین
فوق تخصصان غدد داخلی و متابولیسم در دکترنکست

 

۲-مصرف طولانی‌مدت متفورمین عوارضی برای من دارد؟

متفورمین یک درمان رایج خط اول برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ است. این دارو به کاهش سطح قند خون شما کمک می‌کند، می‌تواند خطر حوادث قلبی عروقی مانند حمله قلبی را کاهش دهد و خطر تداخلات دارویی مضر و عوارض جانبی شدید کمی دارد. معمولا، اگر متفورمین برای شما تجویز شود، طولانی‌مدت از آن استفاده خواهید کرد. با این حال، این دارو دارای برخی عوارض جانبی است و بیماران اغلب در مورد ایمنی استفاده طولانی مدت از این دارو سؤالاتی دارند.

کم‌خونی

متفورمین می‌تواند با جذب ویتامین B12 تداخل ایجاد کند. بدن ما به این ویتامین برای حفظ سطح خونی سالم نیاز دارد. سطوح پایین ویتامین B12 می‌تواند منجر به کم‌خونی و کمبود آهن شود. بنابراین از بیمارانی که به صورت مزمن از متفورمین استفاده می‌کنند، خواسته می‌شود تا برای بررسی سطح ویتامین B12 آزمایش خون بدهند. اگر این ویتامین کاهش یابد، مصرف مکمل B12 می‌تواند کمک‌کننده باشد. همچنین ممکن است پزشک تا عادی شدن سطح ویتامین B12 از شما بخواهد مصرف متفورمین را قطع کنید.

آسیب عصبی (نوروپاتی دیابتی)

سطوح پایین ویتامین B12 علاوه بر کم‌خونی می‌تواند خطر نوروپاتی را افزایش دهد. از علائم نوروپاتی می‌توان به گزگز دست و پا، کاهش توده عضلانی و گرفتگی دردناک عضله اشاره کرد. با این حال، دیابت کنترل نشده نیز می‌تواند منجر به نوروپاتی شود.

۳-در سفر، چه نکاتی را باید رعایت کنم؟

قبل از سفر

فرد مبتلا به دیابت باید مطمئن شود که حداقل دو برابر بیشتر از مقدار مورد نیاز، دارو و لوازم تست قند خون را همراه خود دارد. حداقل نیمی از آن‌ها باید در کیف دستی باشد.

هنگام آماده‌سازی وسایل، حتما موارد زیر را همراه داشته باشید:

  • انسولین و سرنگ‌هایی که برای سفر نیاز دارید
  • لوازم تست قند خون و ادرار؛ مطمئن شوید که باتری اضافی برای دستگاه خود همراه دارید
  • کلیه داروهای خوراکی
  • سایر داروها یا لوازم پزشکی
  • کارت شناسایی
  • یک بسته میان‌وعده مناسب شامل پنیر، کره بادام زمینی، میوه، آب‌میوه و نوعی قند (آب‌نبات یا قرص‌های گلوکز) برای درمان افت قند خون
  • برچسب‌های داروها و لوازم را نگه دارید. ممکن است در طول بررسی امنیتی برای سفر هوایی به آن‌ها نیاز داشته باشید.

در طول سفر

  • تا چند روز پس از پرواز طولانی، از انجام فعالیت‌های سنگین خودداری کنید.
  • فعالیت‌های خود را با توجه به انسولین و وعده‌های غذایی تنظیم کنید.
  • هنگام پیاده‌روی و گشت‌و‌گذار، میان‌وعده همراه داشته باشید. انتظار نداشته باشید که همه جا غذای مناسب پیدا کنید.
  • در مورد مصرف آب و غذا احتیاط کنید. از مصرف غذاهای نپخته و آب لوله‌کشی خودداری کنید. غذاهایی که باعث مشکلات معده می‌شوند، می‌توانند باعث به هم خوردن سطح قند خون شوند.
  • کفش راحت بپوشید و هرگز با پاهای برهنه راه نروید. هر روز پاهای خود را چک کنید و به دنبال علائم تاول، بریدگی، قرمزی، تورم و خراشیدگی باشید.
  • با مشاهده اولین علائم عفونت یا التهاب، به پزشک مراجعه کنید. برای مراجعه به پزشک می‌توانید از خدمات نوبت دهی آنلاین دکترنکست استفاده کنید.

۴-چگونه برای ورزش کردن آماده شوم؟

  • در مورد چگونگی و زمان ورزش با پزشک خود صحبت کنید. ممکن است قبل از شروع نیاز به معاینه پزشکی و آزمایش داشته باشید. همچنین در صورت داشتن عوارض دیابت، برخی از ورزش‌ها می‌توانند مضر باشند.
  • ورزشی را انتخاب کنید که دوست دارید و به راحتی در برنامه روزانه شما قرار می‌گیرد. اگر چیزی را که دوست دارید انتخاب کنید، تمایل بیشتری به ادامه برنامه خواهید داشت. سعی کنید تمریناتی را انجام دهید که بر قلب، ریه‌ها و ماهیچه های شما تاثیر مثبت می‌گذارد. در این باره با پزشکتان مشورت کنید.
  • برنامه‌ریزی کنید که تقریباً در یک زمان و به مدت یکسان در روز ورزش کنید تا سطح قند خون خود را در همان محدوده نگه دارید. اگر می‌خواهید تمرین خود را افزایش دهید، شدت یا مدت زمان آن را در مقادیر کم افزایش دهید.
  • در صورت امکان هنگام ورزش یک نفر را همراه خود داشته باشید. اگر دچار افت قند خون شوید، ممکن است به کمک نیاز داشته باشید. همچنین داشتن یک دوست می‌تواند به شما انگیزه دهد که به ورزش کردن ادامه دهید.

اگر این علائم را دارید، نباید ورزش کنید

  • عفونت
  • تب
  • قند خون ۲۵۰ میلی‌گرم بر دسی لیتر یا بالاتر
  • ضربان قلب بالای ۱۰۰ بار در دقیقه در حال استراحت

اشتراک‌گذاری مطلب:

نظر شما برای ما ارزشمند است! افکارتان را به اشتراک بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *