هماکنون در سرتاسر جهان عفونت کرونا با سرعت زیادی در حال پیشرفت است. این ویروس میتواند باعث درگیری ریوی شود. برای درمان این عفونت، داروهای متعددی پیشنهاد شده است. یک دسته از این داروها، آنتیویروسها هستند. یکی از این داروها، فاویپیراویر میباشد.
این دارو مانع از عملکرد RNA پلیمراز ویروسی شده و از این طریق از رشد تکثیر ویروس جلوگیری میکند. در اوایل ظهور کرونا، نتایج بسیار خوبی از اثربخشی این دارو در درمان عفونت کرونا گزارش شد. یک کارآزمایی بالینی مقدماتی، بیان کرد که این دارو میتواند اثرات قابل توجهی در درمان افراد مبتلا به عفونت کرونا داشته باشد. با این وجود، کارآزماییهای بالینی کنترل شدهای که بعد از این مطالعه انجام شد، نتایج متناقضی را نشان داد. در این زمینه، مطالعه تصادفی فاز 3 دیگری انجام شده، که اثربخشی و ایمنی این دارو را بر روی بیماران با درگیری ریوی متوسط مورد بررسی قرار داده است. قابل ذکر است که در این مطالعه بیماران علیرغم درگیری ریوی نیازمند اکسیژن نبودند و درصد اشباع اکسیژن بالای 94% داشتند.
روش انجام مطالعه
شرکتکنندگانی که وارد این مطالعه شدند، کسانی بودند که درگیری ریوی متوسط داشته و اشباع اکسیژن خون آنها بیشتر یا مساوی 94% بود. این افراد در طی 10 روز اول بیماری خود، وارد این مطالعه شدند. سپس شرکتکنندگان این مطالعه به دو گروه تقسیم شدند. گروه اول دارونما دریافت کرده و گروه دوم فاویپیراویر دریافت کردند. فاویپیراویر در روز اول با دوز 1800 میلیگرم دو بار در روز و سپس روزانه 800 میلیگرم به مدت 13 روز برای این بیماران تجویز گردید. اهداف مطالعه بررسی بهبود تب، سطح اشباع اکسیژن خون و شواهد موجود در سیتی اسکن ریه بود. اهداف این مطالعه در گروه دارونما با گروهی که تحت درمان با فاویپیراویر قرار داشتند مورد مقایسه قرار گرفت.
نتایج مطالعه
156 نفر به طور تصادفی وارد این مطالعه شدند. مدت زمان رسیدن به بهبودی، 11.9 ماه در بیماران مصرفکننده فاویپیراویر و 14.7 ماه در بیماران مصرفکننده دارونما بود. در این مطالعه هیچ فردی فوت نکرد. طبق محاسبات آماری، این تفاوت در زمان ایجاد بهبودی، قابل توجه بود. افرادی که بیماری زمینهای داشته و یا چاق بودند، از مصرف فاویپیراویر سود بردند. احتمال بروز عوارض جانبی در بیماران مصرف کننده فاویپیراویر بیشتر بود. البته قابل ذکر است که این عوارض همگی گذرا بودند و باعث آسیب به بیمار نشدند.
نتایج مطالعه
همانطور که قبلا ذکر شد، استفاده از داروهای ضدویروس میتواند باعث کاهش شدت علائم، میزان بستری و مرگ ومیر شود. این مطالعه نشان داد که مصرف فاویپیراویر در بیماران با درگیری ریوی متوسط، می تواند ریسک عوارض شدید را کاهش دهد. قابل ذکر است که طبق این مطالعه کلیه بیماران علیرغم درگیری ریوی، درصد اشباع اکسیژن بالای 94% داشتند.
Pubmed-Efficacy and Safety of Favipiravir in Moderate COVID-19 Pneumonia Patients without Oxygen Therapy: A Randomized, Phase III Clinical Trial
ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید
اینستاگرام تلگرام لینکدین آپارات توییتر فیسبوک یوتیوب