فکسوفنادین، یک آنتیهیستامین نسل دوم است که در درمان علائم آلرژیهای فصلی مانند تب یونجه و کهیر مزمن، بدون ایجاد خوابآلودگی، موثر میباشد. از این دارو برای تسکین علائم آلرژیک و گاه در سرماخوردگی نیز استفاده میشود.
در این مقاله به بررسی فواید، عوارض و قیمت قرص فکسوفنادین میپردازیم.
قرص فکسوفنادین و آلرژی
قبل از پرداختن به فکسوفنادین، درک اصول اولیه و آشنایی با انواع آلرژی مهم است. آلرژی زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن نسبت به مواد بیضرری که به عنوان آلرژن شناخته میشوند واکنش بیشازحدی نشان داده و واکنش آلرژیک ایجاد کنند. آلرژنهای رایج عبارتند از گرده گیاهان، گرد و غبار، موی حیوانات خانگی، برخی غذاها و داروها. هنگامی که بدن در معرض آلرژنها قرار میگیرد، هیستامین (یک ماده شیمیایی که منجر به علائم واکنش آلرژیک) آزاد شده و باعث تظاهراتی از جمله عطسه، خارش، آبریزش چشم و احتقان بینی میشود.
مکانیسم عمل قرص فکسوفنادین
داروی فکسوفنادین با مسدود کردن انتخابی اثر هیستامین بر روی گیرندههای خاص در بدن اثربخشی خود را اعمال میکند. این دارو به عنوان مهارکننده انتخابی گیرنده H1 طبقهبندی شده که مسئول واکنش آلرژیک در بدن است. فکسوفنادین با اتصال به گیرنده H1 بدون فعال کردن آن، از اعمال اثر هیستامین جلوگیری کرده و در نتیجه علائم آلرژی را کاهش میدهد یا از بین میبرد.
بر خلاف برخی دیگر از آنتی هیستامینها، فکسوفنادین به آسانی از سد خونی مغزی عبور نمیکند. این خاصیت به کاهش اثرات آرامبخش و خوابآوری آن، در مقایسه با آنتیهیستامینهای نسل اول کمک میکند. در نتیجه، فکسوفنادین برای افرادی که تمایل به رهایی از علائم آلرژی بدون تجربه خوابآلودگی قابل توجه دارند، انتخابی ارجح است.
کاربردهای درمانی قرص فکسوفنادین
شاید دیده باشید که قرص فکسوفنادین برای کهیر یا نشانههای حساسیتی دیگر تجویز شده باشد. فکسوفنادین در درجه اول برای مدیریت آلرژی، به ویژه رینیت آلرژیک فصلی (تب یونجه) و کهیر مزمن ایدیوپاتیک تجویز میشود. رینیت آلرژیک فصلی با علائمی مانند عطسه، احتقان بینی، خارش و آبریزش چشم مشخص میشود که در زمانهای خاصی از سال که برخی آلرژنها شایع هستند، رخ میدهد. رینیت آلرژی میتواند بسیار طاقتفرسا باشد و فرد را از فعالیت روزمره خود بازدارد. داروی فکسوفنادین به طور موثر این علائم را کاهش داده و افراد را قادر میسازد در طول فصول آلرژی از کیفیت زندگی بهتری برخوردار شوند.
کهیر ایدیوپاتیک مزمن وضعیتی است که با ظاهر شدن کهیر یا جوش روی پوست همراه با خارش و قرمزی مشخص میشود. خارش پوست در زمان وقوع کهیرهای پوستی بسیار آزاردهنده است و فرد را کلافه میکند. فکسوفنادین با مسدود کردن عملکرد هیستامین، از این علائم جلوگیری کرده و بنابراین شدت و دفعات وقوع کهیر را کاهش میدهد.
اشکال دارویی موجود برای قرص فکسوفنادین
این دارو بسته به دوز مورد نیاز و ویژگیهای فردی در اشکال دارویی مختلف و در دوزهای متفاوتی در دسترس است. قرص فکسوفنادین در اشکال دارویی زیر موجود است:
- قرص ۳۰ میلیگرمی
- قرص ۶۰ میلیگرمی
- شربت خوراکی ۳۰ میلیگرم / ۵ میلیلیتر
- قرصهای جوشان خوراکی ۳۰ میلیگرمی
- قرص ۱۸۰ میلیگرمی
قرص فکسوفنادین ۱۸۰ قویترین دوز این دارو است که بهطور خاص برای موارد شدیدتر آلرژی استفاده میشود. این دوز به طور مؤثری علائم آلرژی را کاهش داده و معمولاً یک بار در روز تجویز میشود
نوع خارجی این دارو با نام تجاری تلفست در ایران موجود است.
مقدار و نحوه مصرف قرص فکسوفنادین
قرص فکسوفنادین هر چند ساعت مصرف شده و نحوه مصرف آن چگونه است؟ فکسوفنادین در اشکال دارویی مختلف از جمله قرص و شربت خوراکی موجود است. دوز و دستورالعمل مصرف ممکن است بسته به محصول خاص و سن بیمار متفاوت باشد. پیروی از دستورالعملهای ارائه شده توسط متخصص مراقبتهای بهداشتی تجویز کننده یا برچسب دارو مهم است.
به طور کلی، قرص فکسوفنادین به صورت خوراکی، با یا بدون غذا مصرف میشود. البته جذب دارو با غذا کاهش پیدا میکند. بسته به شدت علائم و پاسخ فرد به درمان، معمولاً یک یا دو بار در روز تجویز میشود. مهم است که از خرد کردن، جویدن یا شکستن فرمولاسیونهای طولانی رهش خودداری کنید، زیرا این کار ممکن است با الگوی آزادسازی در نظر گرفته شده برای دارو تداخل داشته باشد.
عوارض جانبی احتمالی به دنبال مصرف قرص فکسوفنادین
فکسوفنادین به طور کلی در صورتی که طبق دستور مصرف شود، ایمن و بیخطر در نظر گرفته میشود. عمدتا این دارو با عوارض مهمی همراه نیست. اکثر افراد حداقل عوارض جانبی را تجربه میکنند. با این حال، مانند هر دارویی، این دارو نیز گاهی اوقات میتواند عوارض جانبی ایجاد کند. شایعترین عوارض جانبی گزارش شده شامل سردرد، خوابآلودگی، سرگیجه، حالت تهوع و خشکی دهان میباشد. این اثرات معمولاً خفیف و گذرا هستند. عوارض جانبی جدی فکسوفنادین نادر است، اما ممکن است شامل واکنشهای آلرژیک شدید، مانند اختلال در تنفس، تورم صورت یا گلو، و کهیر باشد. در صورت بروز هر یک از این علائم، باید فوراً به دنبال مراقبتهای پزشکی باشید.
اقدامات احتیاطی و تداخلات قرص فکسوفنادین
قبل از شروع درمان با قرص فکسوفنادین باید اقدامات احتیاطی خاصی را در نظر بگیرید. ضروری است که پزشک خود را در مورد هر گونه شرایط پزشکی قبلی، مانند بیماری کلیوی یا مشکلات قلبی مطلع کنید. این امر به این علت مهم است که ممکن است در چنین مواردی تنظیم دوز لازم باشد. علاوه بر این، افراد دارای حساسیت مفرط شناختهشده به فکسوفنادین یا هر یک از اجزای آن باید از مصرف آن خودداری کنند.
فکسوفنادین ممکن است با سایر داروها از جمله کتوکونازول، اریترومایسین و برخی آنتیاسیدهای حاوی آلومینیوم یا هیدروکسید منیزیم تداخل داشته باشد. این تداخلات میتواند بر جذب و اثربخشی فکسوفنادین تأثیر گذاشته یا خطر عوارض جانبی را افزایش دهد. بنابراین، مهم است که ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی یا پزشک خود را از تمام داروها، مکملها و محصولات گیاهی مصرف شده مطلع کنید.
بیشتر بدانید: داروی دی سیکلومین
ملاحظات خاص در مصرف قرص فکسوفنادین
ملاحظاتی در مورد مصرف این دارو وجود دارد که توصیه میکنیم از آنها آگاه باشید:
مصرف قرص فکسوفنادین در جمعیتهای خاص
- کودکان: فکسوفنادین به طور کلی برای استفاده در کودکان بیخطر در نظر گرفته میشود. با این حال تنظیم دوز بر اساس سن و وزن کودک ضروری است.
- افراد باردار: این دارو در دسته C داروی برای مصرف در دوران بارداری طبقهبندی میشود. این به این معنی است که مطالعات حیوانی شواهدی از عوارض را به دنبال مصرف این دارو نشان دادهاند و مطالعات انسانی کافی در دسترس نیست. بنابراین قرص فکسوفنادین در بارداری باید با احتیاط و تنها در صورتی که مزایای این آن بر عوارض احتمالی غلبه میکند، مصرف شود.
- قرص فکسوفنادین در شیردهی: با توجه به فقدان اثرات آرامبخشی و خوابآوری این دارو و نیز سطوح پایین آن در شیر مادر، انتظار نمیرود که استفاده مادر از فکسوفنادین باعث ایجاد عوارض جانبی در نوزادان شیرخوار شود. اما باید توجه داشت که فکسوفنادین ممکن است اثر منفی بر شیردهی داشته باشد. حتما پیش از مصرف این دارو در دوران شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.
- رانندگی و کار با ماشین آلات: در حالی که احتمال ایجاد خوابآلودگی با فکسوفنادین در مقایسه با آنتیهیستامینهای نسل اول کمتر است، اما برخی از افراد ممکن است اثرات آرامبخشی خفیفی را تجربه کنند. ارزیابی پاسخ فردی به دارو قبل از انجام فعالیتهایی که نیاز به هوشیاری دارند، مانند رانندگی یا کار با ماشین آلات، مهم است.
- الکل و فکسوفنادین: مصرف الکل در حین مصرف فکسوفنادین میتواند اثرات آرام بخش دارو را افزایش دهد. برای به حداقل رساندن خطر خوابآلودگی و اختلال در قضاوت، توصیه میشود از مصرف همزمان الکل اجتناب کرده یا آن را محدود کنید.
- اوردوز و اقدامات اورژانسی: در صورت مصرف بیشازحد فکسوفنادین، باید فوراً تحت مراقبت پزشکی قرار گیرید. علائم مصرف بیش از حد ممکن است شامل سرگیجه، خوابآلودگی، ضربان قلب سریع و خشکی دهان باشد. مداخله پزشکی فوری میتواند به مدیریت موثر علائم و جلوگیری از عوارض کمک کند.
فوق تخصصان آلرژی کودکان در دکترنکست
قرص فکسوفنادین و سرماخوردگی
اثربخشی قرص فکسوفنادین در درجه اول برای آلرژی نشان داده شده است. این دارو به طور خاص برای درمان علائم سرماخوردگی طراحی نشده است. همچنین در موارد ابتلا به ذاتالریه، فکسوفنادین برای ریه و مدیریت عفونت کاربرد ندارد. با این حال، ممکن است برای علائم رایج سرماخوردگی، مانند عطسه و احتقان بینی، تسکین دهنده باشد.
قرص فکسوفنادین و درمان آسم
همانطور که میدانید بیماری آسم یک بیماری مزمن است که با حساسیت بیشازحد راههای هوایی مشخص میشود. قرص فکسوفنادین یک درمان خط اول برای آسم نیست. اگرچه ممکن است به کاهش برخی از علائم آسم مرتبط با آلرژی کمک کند، اما جایگزین داروهای آسم تجویز شده توسط یک متخصص مراقبتهای بهداشتی نیست.
وابستگی به قرص فکسوفنادین
شاید برخی تصور کنند که آنتیهیستامینها به دلیل خاصیت آرامبخشی خود ممکن است وابستگی ایجاد کنند. اما فکسوفنادین اعتیادآور نیست. چرا که این دارو اثرات وابستگی یا ترک مرتبط با برخی از داروهای دیگر مانند اپیوئیدها یا بنزودیازپینها را ایجاد نمیکند.
جمعبندی
فکسوفنادین یک آنتیهیستامین نسل دوم است که به طور گسترده برای مدیریت آلرژیها از جمله رینیت آلرژیک و کهیر ایدیوپاتیک مزمن استفاده میشود. فکسوفنادین با مسدود کردن انتخابی اثرات هیستامین، به طور موثری علائم آلرژی را بدون ایجاد خوابآلودگی قابل توجه تسکین میدهد. این دارو به طور کلی بیخطر بوده و به خوبی تحمل میشود. اثربخشی مطلوب و حداقل عوارض جانبی آن را به گزینه ای ارجح برای افرادی که به دنبال رهایی از آلرژی هستند تبدیل میکند. با این حال، پیروی از دوز تجویز شده و مشورت با یک متخصص مراقبتهای بهداشتی برای دریافت مشاوره فردی و رسیدگی به هر گونه نگرانی یا تداخل احتمالی با سایر داروها ضروری است. برای پاسخ به سوالات خود میتواند از ویزیت متخصص آسم و آلرژی آنلاین بهرهمند شوید.
منابع: