آیا بهخاطر اینکه مدت زیادی ورزش و رژیم غذایی را امتحان کردهاید و هنوز هم اضافه وزن دارید، خسته شدهاید؟ نگران نباشید؛ چراکه عمل اسلیو معده میتواند به شما کمک کند. این عمل جراحی که به آن «اسلیو گاسترکتومی» هم گفته میشود، یک روش جراحی کاهش وزن است. در جراحی اسلیو معده، بخش بزرگی از معده را برمی دارند و قسمت باقیمانده شبیه یک لوله است که حجم کمی دارد. اما این عمل چه عوارض و خطراتی دارد؟ چه کسی برای این جراحی مناسب است؟ و بسیاری سوال دیگر که احتمالا برای شما پیش بیاید.
اگر تصمیم به انجام عمل اسلیو معده را گرفتهاید، ابتدا این مقاله را بخوانید؛ چراکه نکات بسیار خوبی در مورد مزایا و معایب عمل آورده شده است که میتواند به شما کمک کند؛ پس تا آخر مقاله همراه ما باشید.
جراحی اسلیو معده چیست؟
اسلیو معده یک عمل جراحی چاقی برای کاهش وزن است. در این عمل جراحی، حدود 80 درصد از معده را برمیدارند و در نهایت یک بخش لولهای شکل به اندازه و شکل یک موز باقی میماند. کاهش اندازه معده یک راه ساده برای محدودکردن مقدار غذایی است که میتوانید در یک وعده بخورید و حتی زودتر احساس سیری کنید. این بدین معنی است که شما کالری کمتری دریافت میکنید. قطعا مشاهده فیلم عمل اسلیو معده میتواند دید بهتری در مورد جراحی به شما دهد.
اما هدف دیگری از این عمل جراحی هم وجود دارد. بخشی از معده که گرلین، هورمون گرسنگی را تولید میکند، برداشته میشود. بعد از انجام این عمل، میزان هورمونهای گرسنگی که معده تولید کند، کمتر خواهد بود. این به کاهش اشتهای فرد کمک میکند و مانع از افزایش وزن و چاقی میشود. پزشکان نظرات مختلفی در مورد برطرف کردن چاقی در کودکان با جراحی اسلیو معده دارند. بسیاری از آنها این کار را منع میکنند.
عمل اسلیو معده مناسب چه کسانی است؟
هر کدام از انواع جراحی چاقی، از جمله عمل اسلیو معده، زمانی انجام میشود که فرد تمام روشها از جمله رژیم غذایی، عادات ورزشی و استفاده از داروهای کاهش وزن انجام داده اما هیچکدام موثر نبوده است. حتی در این شرایط هم برای واجد شرایطبودن، فرد باید معیارهای خاصی داشته باشد. این معیارها بر اساس شاخص توده بدنی (BMI) و اینکه آیا شما شرایط سلامتی مرتبط با چاقی دارید یا خیر، در نظر گرفته میشود. شرایط مهم برای انجام این عمل جراحی شامل موارد زیر است:
- چاقی شدید (مقدار BMI 40 یا بالاتر)؛
- چاقی (مقدار BMI از 35 تا 39) با حداقل یک بیماری مهم مرتبط با چاقی.
متخصص تغذیه در دکترنکست
عوارض اسلیو معده
برای اینکه به پشیمانی بعد از عمل اسلیو معده دچار نشوید، باید نسبت به عوارض آن آگاه باشید. اگرچه این عمل، یک روش نسبتا ایمن در نظر گرفته میشود؛ اما ممکن است مانند تمام جراحیهای بزرگ، خطرات و عوارضی داشته باشد. تعدادی از عوارض شامل موارد زیر است:
- خونریزی: شدید بودن خونریزی ناشی از جراحی میتواند منجر به شوک شود.
- ترومبوز وریدی عمقی (DVT): جراحی و روند بهبودی میتواند خطر تشکیل لخته خون را در ورید، معمولا در ورید پا، افزایش دهد.
- آمبولی ریه: آمبولی ریه زمانی رخ میدهد که بخشی از لخته خون پاره شود و به سمت ریهها حرکت کند.
- تپش قلب نامنظم: این جراحی میتواند خطر تپش قلب نامنظم، به ویژه فیبریلاسیون دهلیزی را افزایش دهد.
- ذات الریه: درد ناشی از عمل میتواند منجر به عفونت ریه مانند ذات الریه شود.
- نشتی معده: مایعات معده ممکن است از خط بخیه در معده، جایی که دوباره به هم دوخته شده است، نشت کند.
- تنگی مجرا: بخشی از مجرای معده میتواند بسته شود و باعث ایجاد انسداد در معده شود.
- کمبود ویتامین: از آنجاییکه بخشی از معده برداشته میشود که مسئول جذب ویتامینهای مورد نیاز بدن است؛ پس احتمالا با انجام عمل با کمبود ویتامین روبهرو خواهید شد.
- سوزش معده: تغییر شکل معده میتواند باعث سوزش معده شود یا حتی آن را بدتر کند. این مشکل با داروهای بدون نسخه قابل درمان است.
باید به یاد داشته باشید که تغییر رژیم غذایی و عادات ورزشی برای کاهش وزن و حفظ آن پس از جراحی اسلیو معده ضروری است. بهعنوان مثال، اگر فرد به پرخوری عصبی دچار بوده و مانند قبل این کار را انجام دهد، باز هم احتمال افزایش وزن را خواهد داشت. در بعضی موارد مرگ در اثر این عمل گزارش شده است؛ البته اگر جراحی به دست یک متخصص انجام شود، خطر مرگ با عمل اسلیو معده به کمتر از یک صدم درصد خواهد رسید.
جمع بندی
عمل اسلیو معده یکی از چندین روش جراحی چاقی است. در این عمل اندازه معده کوچک میشود تا کمتر غذا بخورید. از آنجایی که اندازه معده کاهش یافته است، کمتر گرسنه میشوید. برای اینکه شرایط لازم برای جراحی اسلیو معده را داشته باشید، باید روشهای کاهش وزن دیگر از جمله رژیم غذایی، ورزش و داروهای کاهش وزن را بدون موفقیت امتحان کرده باشید. اگر پس از جراحی اسلیو معده، بهصورت منظم از یک ورزش و رژیم غذایی پیروی کنید، میتوانید بیش از 50 درصد از وزن اضافی را در مدت 24 ماه کاهش دهید. البته این جراحی عوارضی هم دارد که باید قبل از جراحی نسبت به آنها مطلع باشید.
منابع:
clevelandclinic، webmd، healthline