ریزش مو و عوارض آن را جدی بگیرید

ریزش مو

Table of Contents

ریزش مو پدیده‌ای شایع در میان مشکلات پوستی است که تقریبا همه افراد، آن را حداقل یک‌بار در زندگی تجربه کرده‌اند. احتمالا شما هم با ما هم‌نظر هستید در اینکه موها، از مهم‌ترین ارکان زیبایی هر شخص به‌ حساب می‌آیند. مشکلات متعددی زیبایی و سلامت موهای ما را تهدید می‌کنند که ریزش شدید مو، تنها یکی از آن‌هاست. اگر شما هم به‌عنوان یکی از قربانیان این مشکل پوستی، در جست‌وجوی راه چاره‌ای برای جلوگیری از ریزش مو هستید، همراه ما باشید. ما در این مطلب از دکترنکست، ضمن اشاره به نشانه‌ها و دلایل ریزش مو، روش‌های درمانی آن را به شما معرفی خواهیم کرد.

دلایل ریزش شدید مو

جای هیچ‌گونه تردیدی وجود ندارد که سهم بزرگی از زیبایی ما را آرایش موهای‌مان رقم می‌زند. بنابراین، خیلی طبیعی است که با دیدن اولین تار موی خود روی برس، مضطرب و آشفته شوید. طبق مطالعات انجام‌شده در آکادمی پوست آمریکا، تمامی افراد روزانه 50 تا 100 عدد تار موی خود را از دست می‌دهند. این تعداد در مقابل 100 هزار فولیکول مویی که روی سر قرار دارد، عددی ناچیز و کوچک است. بااین‌حال، در مواردی که ریزش مو از این میزان شدیدتر باشد، لازم است دست‌به‌کار شوید و فکری برای درمان ریزش مو کنید. اما قبل از آن، بهتر است با علت ریزش مو و عوامل زمینه‌ای موثر در آن آشنا شوید.

وراثت

یکی از دلایل شایع ریزش شدید مو را می‌توان وراثت دانست. در مواردی که کم‌پشتی موها در نتیجه انتقال ژن طاسی به افراد ایجاد شده باشد، باید ژنتیک و وراثت را مسئول بروز این مشکل دانست. 

افزایش سن

گاهی اوقات، ریزش شدید یا کم‌پشتی موها را می‌توان نتیجه افزایش سن دانست. با بالارفتن سن، بسیاری از ارگان‌های بدن، عملکرد طبیعی خود را از دست می‌دهند. فرایند رشد طبیعی موها نیز از این قاعده مستثنی نیست. 

تغییرات هورمونی

دلایل ریزش مو

از دیگر فاکتورهای موثر در ریزش شدید مو، به‌هم‌خوردن تعادل در سطح هورمون‌هاست که در نتیجه عوامل مختلفی به‌ وجود می‌آید. بارداری، یائسگی، مشکلات تیروئید و زایمان، از دلایل شایع تغییرات هورمونی هستند. طبق این تعریف، تغییرات هورمونی را باید به‌عنوان اصلی‌ترین علت ریزش شدید مو در زنان معرفی کرد. 

داروها و مکمل‌ها

از عوارض جانبی برخی داروها، ریزش شدید یا نازک‌شدن تارهای مو است. داروهای دیابت، سرطان، افسردگی، مشکلات قلبی، نقرس و فشار خون از مهم‌ترین داروهای موثر در بروز این مشکل هستند. بعد از داروها، مکمل‌ها را می‌توان به‌عنوان علت ریزش شدید مو معرفی کرد. زیاده‌روی در مصرف ویتامین A یا استروئیدهای آنابولیک، خطر ریزش سکه ای مو را به‌ دنبال دارد.

بیماری و شرایط پزشکی خاص

از نقش بیماری‌ها در بروز مشکلات مرتبط با ریزش شدید مو، نباید غفلت ورزید. از جمله مهم‌ترین بیماری‌هایی که در قالب مشکلات پوست و مو ظاهر می‌شوند، عبارتند از:

آلوپسی آندروژنیک

این بیماری که به‌عنوان طاسی با الگوی زنانه و مردانه شناخته می‌شود، از بیماری‌های ژنتیکی شایع در ریزش شدید مو است. این بیماری، عموما در زنان به‌شکل نازک‌شدن تار مو و در مردان به‌صورت طاسی در قسمت شقیقه‌ها و فرق سر نمایان می‌شود.

لوپوس

بیماری لوپوس، عنوانی برای توصیف اختلال در سیستم ایمنی بدن است. در این بیماری، سلول‌های سالم پوستی و فولیکول مو، مورد حملات شدید سیستم ایمنی قرار می‌گیرند.

آلوپسی آره آتا

آلوپسی آره آتا، اشاره به ریزش مو سکه ای در سر و نواحی مختلف بدن دارد. آلوپسی، شباهت عجیبی به بیماری لوپوس دارد. با این‌ تفاوت که در این بیماری، سیستم ایمنی بدن، تنها فولیکول‌های سالم مو را هدف حملات خود قرار می‌دهد.

سندرم تخمدان پلی کیستیک

یکی دیگر از فاکتورهایی که می‌توان به‌عنوان علت ریزش مو در زنان معرفی کرد، سندرم تخمدان پلی کیستیک است. این سندرم که در نتیجه افزایش سطح آندروژن در بدن ایجاد می‌شود، موجب تراکم کم موها می‌شود.

تجربه اتفاقات استرس‌زا

اگر استرس را مادر تمام بیماری‌ها بدانیم، اغراق نکرده‌ایم! در نتیجه تجربه بیش‌ از اندازه استرس و اضطراب، احتمال اینکه سروکله‌ اختلال تریکوتیلومانیا پیدا شود، زیاد است. این اختلال که توصیفی از وسوسه کندن موهاست، می‌تواند حکم مکانیزمی دفاعی در مواجهه با استرس را داشته باشد.  

علائم و نشانه‌های ریزش شدید مو

ریزش شدید مو، معمولا طی فرایندی تدریجی و بلندمدت اتفاق می‌افتد. به‌ این‌ ترتیب، تشخیص آن در کوتاه‌مدت امری دشوار و غیر ممکن است. در عین‌ حال، مطالعه پژوهش‌های علمی، می‌تواند به ما در تشخیص زودهنگام این مشکل کمک کند. یکی از این پژوهش‌های مفید، مقاله‌ای تحت عنوان 6 علامت ریزش مو است که شما می‌توانید آن را در وبلاگ دکترنکست مطالعه کنید. به‌طور کلی، علائم و نشانه‌های ریزش شدید مو عبارتند از:

  • کم‌پشت‌شدن مو؛
  • ضعیف‌شدن تار مو؛
  • ریزش کلی و ناگهانی مو؛
  • جداشدن موها به هنگام شستن یا شانه‌کردن؛
  • احساس خارش و درد در نواحی مختلف پوست سر؛
  • ظاهر شدن نقاط طاسی تکه‌ای یا دایره‌ای در پوست سر.

روش‌های درمانی ریزش شدید مو

درمان ریزش شدید مو

طیف وسیعی از روش‌های درمانی برای انواع ریزش مو وجود دارد. اینکه کدام روش، گزینه‌ای مناسب برای شماست، بستگی به این دارد که پای کدام عامل در میان باشد. به‌طور کلی، با ترکیب سه پارامتر مهم، می‌توان به درمان سریع ریزش مو امیدوار بود. این سه پارامتر عبارتند از:

درمان‌‌های پزشکی

بخش مهمی از درمان ریزش شدید مو را درمان‌ها و معاینات پزشکی تشکیل می‌دهند. در مواردی که ریزش مو، پیامد یک بیماری یا تغییرات هورمونی باشد، درمان‌های پزشکی بهترین گزینه خواهند بود. این درمان‌ها شامل تجویز دارو و قرص ریزش مو، انجام جراحی‌‌های مختلف (جراحی کاشت مو و برداشتن پوست سر)، میکرونیدلینگ مو و لیزردرمانی می‌شوند. لازم به ذکر است که درمان‌های پزشکی با مشورت و راهنمایی پزشک، بهترین نتیجه را به‌ ارمغان می‌آورند. بنابراین، از خرید دارو یا بهترین قرص ویتامین برای ریزش مو، بدون تجویز پزشک خودداری کنید. 

بهبود رژیم غذایی

بهبود رژیم غذایی از روش‌های مفید و کارآمد درمان خانگی ریزش مو شدید در زنان و مردان است. پروتئین، آهن و ویتامین‌های گروه B از جمله مواد معدنی ضروری در بدن هستند که با گنجاندن آن‌ها در برنامه رژیم غذایی، می‌توان با ریزش موی شدید مقابله کرد. 

رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی در مراقبت از موها

سومین پارامتر در درمان ریزش مو مردان و زنان، بازبینی رفتارها و عادت‌های بهداشتی در مراقبت از موهاست. کم‌کاری افراد در این بخش، می‌تواند به قیمت ازدست‌رفتن سلامت و زیبایی موها تمام شود. برای مراقبت بهتر از موها، نکات و دستورالعمل‌های زیر را به‌ خاطر بسپارید:

  • شست‌وشوی مناسب موها؛
  • بهره‌گیری از شوینده‌های مناسب با بافت و جنس موها؛
  • شانه‌کردن صحیح و اصولی موها؛
  • مراقبت از موها در برابر سرما، نور خورشید و آلودگی‌های محیطی؛
  • پرهیز از مصرف محصولات و ابزارهای حالت‌دهنده موها.

درمان ریزش مو در طب سنتی

خوشبختانه طب سنتی با رونمایی از جدیدترین داروی گیاهی ریزش مو، درمان این مشکل را هم برای ما سهولت بخشیده است. بنابراین، هر زمان که فکر کردید توان مقابله با این مشکل پوستی را ندارید، معجزه درمان ریزش مو خانگی در طب سنتی را به‌ خاطر بیاورید. از گیاهان جدید و موثر در درمان طاسی، بایستی به موارد زیر اشاره کرد:

  • براهمی؛
  • هیبیسکوس چینی؛
  • جاتامانسی؛
  • جینسینگ؛
  • گیاه دکمه کتی؛
  • آب قاشقی؛
  • انگور فرنگی؛
  • مستور خوابیده.

البته تاکید می‌شود قبل از مصرف هر کدام از موارد بالا، بهتر است با یک متخصص آگاه در زمینه طب سنتی مشورت کنید تا بهترین نتیجه حاصل شود. 

نکات مهم در پیشگیری از ریزش مو

شامپو ریزش مو

پیشگیری، بهتر از درمان است! این جمله‌ای طلایی است که همه ما در مدرسه آن را به‌خوبی آموخته‌ایم؛ اما کمتر به آن عمل می‌کنیم. به‌ همین منظور، ما تصمیم گرفتیم بخش انتهایی این مطلب را به معرفی نکات مهم در پیشگیری از ریزش مو اختصاص دهیم. برای جلوگیری از ریزش مو، لازم است موارد زیر را رعایت کنید:

  • شست‌وشوی اصولی و روزانه موها؛
  • استفاده از بهترین شامپو ضد ریزش مو؛
  • استفاده از برس نرم در شانه‌کردن موها؛
  • داشتن برنامه‌ غذایی مغذی؛
  • استفاده از کرم‌ها یا ماسک‌های ریزش مو؛
  • درمان بیماری‌های زمینه‌ای؛
  • استفاده از مکمل یا قرص جلوگیری از ریزش مو با مشورت پزشک؛
  • مدیریت استرس و اضطراب و اجتناب از انجام رفتارهای عادتی نامناسب جهت تسکین اعصاب؛
  • داشتن رفتاری ملاطفت‌آمیز با موها (از کشیدن و بستن مداوم موها یا خشک‌کردن نامناسب آن‌ها خودداری کنید).

جمع بندی

ریزش مو یک مشکل شایع پوستی است که اگر آن را جدی نگیریم، می‌تواند سلامت و زیبایی موها را به خطر بیندازد. این پدیده شایع پوستی، عموما در نتیجه افزایش سن و ژنتیک در افراد ظاهر می‌شود. بااین‌حال، عوامل دیگری نظیر بیماری‌ها، رژیم غذایی نامطلوب یا مصرف برخی داروها، می‌توانند در بروز این اختلال نقش داشته باشند. 

ما در این مطلب، تلاش کردیم هر آنچه در مورد ریزش شدید مو و روش‌های درمانی آن می‌دانیم، بدون هیچ کم‌وکاستی در اختیار شما قرار دهیم. شما نیز می‌توانید برای درمان این مشکل، روی مشاوره آنلاین با متخصص پوست و مو در پلتفرم دکترنکست حساب کنید.

منابع:

mayoclinic

healthline1

nhs

healthline2

ارتباط سریع و ساده با بهترین
متخصصان پوست و مو در دکترنکست

سوالات متداول

برای جلوگیری از ریزش مو چه بخوریم ؟

پروتئین‌ها، ویتامین‌های گروه B ،A ،C، مواد معدنی نظیر منیزیم و سلنیوم و آهن، از جمله مواد مغذی مفید برای درمان ریزش شدید مو هستند.

برای ریزش مو چی خوبه ؟

داشتن رژیم غذایی سالم، استفاده از شوینده‌های مناسب برای مو و بهره‌گیری از مکمل‌ها و ماسک‌های مو، از بهترین روش‌های درمانی در ریزش مو هستند.

سریع ترین روش درمان ریزش مو چیست ؟

سریع‌ترین روش درمانی در کم‌پشتی موها را باید جامع‌ترین آن‌ها دانست. بنابراین، پاسخ این سوال، بهره‌گیری از مجموعه‌ای از روش‌های درمان خانگی و پزشکی است که در این محتوا به‌شکل جامع به آن پرداخته شد.
اشتراک گزاری مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

بهترین قرص برای تنبلی تخمدان
بهترین قرص برای تنبلی تخمدان

تنبلی تخمدان، که بیشتر به نام سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) شناخته می‌شود، یکی از شایع‌ترین اختلالات هورمونی در میان زنان

آنلاین نوبت بگیر

آنلاین نوبت بگیر