Search
Search

آیا چاقی باعث بیماری‌های کلیوی می‌شود؟

چاقی در بیماری‌های کلیوی

Table of Contents

 چاقی و بیماری‌های کلیوی

مکانیسم‌هایی که چاقی را با بیماری‌های کلیوی مرتبط می‌کنند شامل مسیرهای متناوب شیوع بالای دفع آلبومین ادراری، سندروم ساب نفروتیک، نفرولیتیازیس، افزایش خطر ابتلا به CKD و پیشرفت آن به سمت ESRD هستند. درمان‌های پیوند کلیه نیز تحت تاثیر چاقی قرار دارند. افزایش شیوع چاقی، بخش بزرگی از بیماری‌های شناخته‌شده مانند اختلالات متابولیک، ارتوپدی، روان‌شناختی و قلبی عروقی را به دنبال دارد. علاوه بر این در مقالات و تحقیقات کمتر به تاثیر چاقی در بیماری‌های کلیوی اشاره شده است.

BMI نقش مهمی در ایجاد CKD ایفا می‌کند. از طرفی، اخیرا در یک متاآنالیز بر روی جمعیتی با عملکرد کلیوی طبیعی، با افزایش وزن (چاقی) خطر کاهش eGFR 8/1 برابر و آلبومینوری تا 5/1 برابر افزایش یافت. مکانیسم‌های اختلالات ساختاری CKD مرتبط با چاقی، فشارخون بالا، مقاومت به انسولین، دیابت نوع 2 از طریق التهاب، استرس اکسیداتیو، تنظیم RAAS و افزایش فعالیت SNS در آسیب کلیوی نقش دارند. از طرفی اختلال عملکرد اندوتلیال نیز می‌تواند باعث آسیب کلیوی شود.

از دیدگاه بالینی

چاقی، با یا بدون اختلالات متابولیک، باعث ایجاد تفاوت عملکردی و ساختاری کلیه و در نتیجه باعث بیماری‌های کلیوی می‌شود. همچنین کودکان کم وزن هنگام تولد، توان کلیوی کم، کاهش توده کلیوی به دلایل مختلف، آسیب کلیوی اولیه یا ثانویه و خطر پیشرفت به سمت CKD و ESKD را در صورت چاقی نشان داده‌اند. در مطالعه‌ای دیگر پس از بررسی، مشاهده کردند افرادی که چاق هستند بیش از 3 برابر بیشتر به نسبت افراد با وزن طبیعی در معرض خطر ابتلا به بیماری کلیوی نهایی (ESKD) هستند. کاهش وزن ممکن است به کنترل مناسب اختلالات قلبی و متابولیک مانند فشار خون بالا، سندروم متابولیک، دیابت و دیس‌لیپیدمی کمک کند. همچنین ممکن است هم در بروز آسیب کلیوی هم در برابر بیماری‌های قلبی عروقی محافظت کند. محققین تاثیرات مثبت تغییرات سبک زندگی، برخی داروها و جراحی برای از بین بردن چربی را در پیشگیری از آسیب‌های کلیوی بررسی کرده‌اند.

MDPI Journals- Impact of Obesity in Kidney Diseases

 

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

اینستاگرام  تلگرام  لینکدین  آپارات  توییتر  فیسبوک  یوتیوب

اشتراک گزاری مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

خرید اکانت آپ تو دیت
آپ تو دیت چیست؟

آپتودیت چیست و برای چه استفاده می‌شود؟ Uptodate یک پایگاه علمی برای تشخیص‌های بالینی جامع و مبتنی بر شواهد است.

مالاریا
مالاریا و پیشرفت‌های درمانی

از سال ۲۰۰۰، جهان در برابر مالاریا پیشرفت تاریخی داشته است و جان میلیون‌ها نفر از این بیماری نجات یافته

آنلاین نوبت بگیر

آنلاین نوبت بگیر