مجله سلامت دکترنکست

قرص آهن و نکاتی برای مصرف درست آن

قرص آهن

فهرست مطالب

قرص آهن یک مکمل معدنی بسیار مهم است که در صورت کمبود وجود این عنصر مهم در بدن، مصرف می‌شود. در مصرف این دارو باید در دوز مصرف و نوع آن دقت شود. به همین علت قبل از خرید مکمل آهن بهتر است با پزشک خود مشورت و نکات مصرف آن را رعایت کنید. پس پیشنهاد می‌کنیم که مطالعه این مقاله را از دست ندهید تا بعد از پایان دوره مصرف نتیجه مطلوبی از آن دریافت کنید.

انواع قرص آهن

در ابتدا بهتر است با انواع قرص آهن آشنایی داشته باشید. دلیل این همه تنوع چیست؟ به دلیل این‌که هر فرد ممکن است به دلایل مختلف و در اثر عارضه متفاوتی مبتلا به کمبود آهن شده باشد. برای مثال آهن فومارات برای افرادی که از مشکلات گوارشی رنج می‌برند، توصیه نمی‌شود. همچنین سولفات آهن خیلی کم جذب می‌شود و ممکن است در اثر ترکیبات خاصی در رژیم غذایی به خوبی جذب نشود.

در نتیجه به هنگام تجویز قرص آهن لازم است پزشک نیاز بیمار و شرایط فیزیولوژیکی خاص بدن او را در نظر بگیرد. انواع قرص‌های مکمل آهن شامل موارد زیر است:

  •         فروس گلوکونات
  •         فروس سولفات
  •         فروس فومارات
  •         فروس کربونیل
  •         فروس گلیسینات
  •         فروس گلایسین سولفات

دلیل مصرف قرص آهن

حالا سوالی که پیش می‌آید این است که چرا در شرایطی لازم است قرص آهن مصرف کنیم؟ کمبود آهن موجب کم‌خونی می‌شود. این ماده معدنی از اجزای ضروری هموگلوبین خون و میوگلوبین است و به ذخیره و انتقال اکسیژن در بدن کمک می‌کند.

علاوه‌بر آن در سوخت و ساز عضله و سلامت بافت‌ها هم نقش دارد و برای رشد سالم بدن و ساخت بعضی هورمون‌ها ضروری است. در نتیجه در صورت کمبود آهن مشکلاتی مانند کاهش غیرطبیعی سلول‌های قرمز خون و هموگلوبین، خستگی، سردرد، ضعف و مشکلاتی از این قبیل به وجود می‌آید.

 

قرص آهن فیفول

 

بهترین زمان مصرف قرص آهن

توصیه می‌شود که قرص آهن (قرص آهن فیفول) را با معده خالی مصرف کنید. در نتیجه یک ساعت قبل از غذا یا دو ساعت بعد از غذا زمان مناسبی برای مصرف این مکمل است. همچنین بهترین زمان مصرف قرص آهن برای بعضی گروه‌ها در جامعه مانند خانم‌های باردار و ورزشکاران و … فرق می‌کند. در ادامه قصد داریم به بررسی تفاوت‌ زمان مصرف قرص آهن در این گروه‌ها بپردازیم.

  •         خانم‌ها‌: بهتر است در اول صبح قرص آهن خورده شود.
  •         خانم باردار: در اواخر روز قرص آهن را مصرف کنید تا تهوع صبحگاهی مانع جذب آهن نشود.
  •         مردان: آقایان نسبت به خانم‌ها آهن ذخیره بیشتری در بدن خود دارند. با این وجود اگر اهل تمرینات شدید و مداوم ورزشی هستید و در کنار آن احساس خستگی و ضعف می‌کنید، تنظیم آهن بدن خود را جدی بگیرید. در صورت تجویز قرص آهن توسط پزشک بهتر است آن را در اول صبح مصرف کنید.
  •         گیاه‌خواران: پیشنهاد می‌شود هر روز اول صبح مکمل آهن مصرف کنید. البته حتما درباره نوع و میزان مصرف قرص آهن با پزشک خود مشورت کنید (پیشنهاد می‌کنیم در ارتباط با همین موضوع مقاله «گیاه خوار بودن در دوران بارداری» را بخوانید).

تفاوت قرص آهن ایرانی و خارجی

اکثر متخصصان عقیده دارند که تفاوت چندانی میان قرص آهن خارجی و ایرانی از نظر عملکرد وجود ندارد. اما با این وجود بهتر است با چند مورد از مزایا و عوارض هر یک از آن‌ها آشنا شوید.

  •         عوارض بعد از مصرف: مشکلات گوارشی مانند حالت تهوع، استفراغ و درد معده از عوارض شایع بعد از مصرف قرص آهن است. عمده‌ی قرص‌های آهن خارجی این عوارض را ایجاد نمی‌کنند. در عین حال بعضی از شرکت‌های ایرانی نیز تولیدکننده‌ی انواعی از مکمل‌های آهن هستند که عوارض گوارشی ندارند.
  •         ترکیب آهن با سایر مواد معدنی لازم: هم قرص آهن ایرانی و هم خارجی هر دو می‌توانند در ترکیب با سایر مواد معدنی (مانند ویتامین C ،B12، اسید فولیک و ..) باشند. در نتیجه این مزیت فقط مخصوص مکمل‌های آهن خارجی نیست.

 

عوارض قرص آهن

 

عوارض قرص آهن

البته که این مکمل هم مثل هر دارو یا قرص دیگری گل بی‌خار نیست و با عوارضی همراه است. با این حال توجه داشته باشید که به طور معمول در بسیاری از افراد عوارض خاصی دیده نمی‌شود و بی‌خطر است. در مواردی ممکن است علائم زیر بروز پیدا کند:

  •         ناراحتی معده
  •         حالت تهوع و استفراغ
  •         اسهال یا یبوست
  •         نفخ شکم

تجربیات نشان داده است که مصرف قرص آهن همراه با غذا عوارض جانبی آن را کاهش می‌دهد؛ اما از طرفی باعث کاهش جذب آهن می‌شود. به طور معمول بعد از مصرف قرص عوارض خاصی بروز پیدا نمی‌کند. با این وجود اگر در موارد خاص با عوارض جانبی شدید آن مواجه شدید، بهتر است آن را همراه با غذا مصرف کنید.

 

ارتباط سریع و ساده با بهترین
متخصص تغذیه در دکترنکست

 

جمع بندی

در این مقاله به بررسی قرص آهن و نکات مصرف آن پرداختیم و سعی کردیم به سوالات متداول مربوط به آن پاسخ بدهیم. برای مطالعه بیشتر توصیه می‌کنیم سری هم به مقاله «عادت ماهانه» و «ریزش مو در دوران بارداری» بزنید و از عوارض کمبود آهن در این دوره حساس آگاه شوید. در ادامه اگر نیاز به مشورت با یک پزشک عمومی در زمینه کمبود آهن یا عوارض احتمالی ناشی از آن داشتید، دکترنکست همیشه برای پاسخگویی به شما حاضر است.

 

 

اشتراک‌گذاری مطلب:

نظر شما برای ما ارزشمند است! افکارتان را به اشتراک بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *