درمان قوز کمر موضوعی است که امروزه، بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است. علت آن هم این است که این روزها اکثر افراد، بیشتر زمان خود را پشت گوشی یا لپتاپ میگذرانند. اگر دقت کرده باشید، هنگام استفاده از این دو وسیله، سرتان را پایین میگیرید و همین موضوع، تهدیدی برای ابتلا به قوز کمر به حساب میآید. بد نیست بدانید که قوز کمر فقط منجر به درد کمر و استایل بد نمیشود، بلکه میتواند بهمرور، مشکلات جدیتری ایجاد کند.
اگر شما هم با این مشکل درگیر شدهاید، پس احتمالا به دنبال راههایی برای درمان قوز کمر هستید. از همین رو، قصد داریم این مقاله از دکترنکست را به بررسی قوز کمر و روشهای اصولی و کاربردی برای درمان آن اختصاص دهیم.
قوز کمر چیست؟
کیفوز یا همان قوز کمر، یک مشکل رایج مربوط به ستون فقرات است. در افراد مبتلا به قوز کمر، ستون فقرات آنها بیش از آنچه که باید، به سمت بیرون خم میشود. در نتیجه، قسمت بالایی پشت آنها بیش از حد گرد به نظر میرسد. قطعا در عکس قوز کمر دیدهاید که انحنای آن، باعث میشود افراد خمیده به نظر برسند.
ستون فقرات شما دارای انحنای طبیعی است. این انحنا به صافایستادن شما، تحمل وزن سر و ضربهها کمک میکند. اما انحنای بیش از حد، میتواند بر وضعیت بدن تاثیر بگذارد، ایستادن را دشوار کند و گاهی منجر به کمردرد شود. در این صورت، لازم است تا برای درمان، از پزشک یا متخصص ارتوپد آنلاین کمک بگیرید. در برخی موارد، کیفوز میتواند منجر به فشار بیش از حد بر ستون فقرات و ریهها و در نتیجه، ایجاد مشکلات تنفسی شود.
نشانههای قوز کمر کدامند؟
علائم قوز کمر در افراد مختلف میتواند متفاوت باشد. این علائم همچنین به علت و شدت انحنای ستون فقرات بستگی دارد. بااینحال، برخی علائم مشترک مربوط به قوز کمر عبارتند از:
- شانههای گردشده؛
- تفاوت در ارتفاع شانهها؛
- قوز قابل مشاهده در پشت؛
- درد یا سفتی در پشت و شانهها؛
- خستگی؛
- سفت شدن ماهیچههای پشت ران.
در موارد نادر، کیفوز ممکن است منجر به عوارضی مانند موارد زیر شود:
- بیحسی یا گزگز در پاها؛
- احساس ضعف؛
- بیاختیاری روده یا بیاختیاری مثانه؛
- تنگی نفس یا سایر مشکلات تنفسی.
علل ابتلا به قوز کمر چیست؟
علل مختلفی میتوانند منجر به شکلگیری انواع قوز کمر شوند. کیفوز میتواند در بدو تولد وجود داشته باشد یا در مراحل بعدی زندگی ایجاد شود. به غیر از وضعیت بدنی نامناسب و عوامل مادرزادی یا بیماری شوئرمن، سایر علل شایع قوز کمر عبارتند از:
- شکستگیهای ستون فقرات؛
- ازدستدادن تراکم استخوان یا پوکی استخوان؛
- بیماریهای تخریبکننده ستون فقرات؛
- انحنای غیر معمول ستون فقرات؛
- آسیب یا ضربه به ستون فقرات؛
- مهرههای نامرتب که بهعنوان “دیسکهای لغزنده” هم شناخته میشوند.
سایر علل قوز کمر که کمتر شایع هستند، عبارتند از:
- عفونت در ستون فقرات؛
- تومورهای ستون فقرات؛
- بیماری های بافت همبند؛
- دیستروفی عضلانی.
متخصصان ارتوپدی، روماتولوژی در دکترنکست
برای درمان قوز کمر از چه روشهایی استفاده میشود؟
درمان قوز کمر به شدت و علت اصلی آن بستگی دارد. اگر دچار کیفوز خفیف تا متوسط هستید یا علائم دردناک و محدودیت حرکتی را تجربه میکنید، پزشک ممکن است درمانهای زیر را برایتان تجویز کند:
- داروی ضد درد (مانند کمردرد و سلکوکسیب که برای درمان آن تجویز میشود. فراموش نکنید که این دارو را حتما با تجویز پزشک مصرف کنید)؛
- درمان قوز کمر با لیزر؛
- فیزیوتراپی برای ایجاد قدرت در عضلات مرکزی و پشت؛
- استفاده از قوزبند برای رفع قوز کمر؛
- تمرینات وضعیتی و انجام ورزش برای قوز کمر.
در موارد شدید مانند کیفوز مادرزادی، سلامت اندامهای داخلی ممکن است تحت تاثیر قرار گیرد. این میتواند منجر به عوارضی مانند مشکلات تنفسی و بیاختیاری شود. در این موارد، پزشک ممکن است عمل قوز کمر و جراحی اصلاحی مانند فیوژن ستون فقرات را توصیه کند. گاهی ممکن است برای درمان قوز کمر در طب سنتی از روشهای دستی استفاده شود. اما بهطور کل، پیشنهاد ما این است که در صورت درگیرشدن با این عارضه، از فیزیوتراپیست یا پزشک ارتوپد کمک بگیرید و بهصورت اصولی اقدام به درمان کنید.
درمان قوز کمر با قوزبند
در مواردی، ممکن است پزشک استفاده از قوزبند یا بریس را برای درمان کیفوز توصیه کند. استفاده از کمربند برای قوز کمر معمولا برای کودکان و افرادی که در سن رشد هستند، کاربرد دارد و به جلوگیری از پیشرفت قوز کمک میکند. کودکانی که به بیماری شوئرمن مبتلا هستند، ممکن است بتوانند با استفاده از بریس ستون فقرات در حالی که استخوانهایشان در حال رشد است، پیشرفت کیفوز را متوقف کنند. بنابراین، اگر علائم کیفوز را در فرزندتان مشاهده کردید، بهتر است با مراجعه به بهترین دکتر برای درمان قوز کمر، از پیشرفت این مشکل در فرزندتان جلوگیری کنید.
درمان قوز کمر با ورزش
انجام حرکات بدنسازی برای رفع قوز کمر و تسکین درد کمر بسیار مفید و کاربردی هستند. در واقع، هدف از فیزیوتراپی و انجام حرکات اصلاحی قوز کمر، کمک به انعطافپذیری و افزایش قدرت در ستون فقرات، تقویت و بهبود شکل قرارگیری ستون فقرات است. مسلما پزشک با توجه به وضعیت کیفوز شما، حرکات مختلفی مانند پلانک، سوپرمن و… را برای درمان به شما آموزش میدهد. فراموش نکنید که انجام مداوم این حرکات، بهمرور میتواند منجر به درمان قطعی قوز کمر شود. البته حتما در نظر داشته باشید که قبل از انجام هر حرکتی، با متخصص و فیزیوتراپیست مشورت کنید.
چطور از ابتلا به قوز کمر جلوگیری کنیم؟
قوز کمر وضعیتی معمولا قابل پیشگیری است. برای پیشگیری از ابتلا به کیفوز وضعیتی، میتوانید هر یک از اقدامات زیر را انجام دهید:
- وضعیت بدن خود را خصوصا هنگام کار با گوشی یا لپتاپ، در حالت اصولی و مناسب حفظ کنید.
- عضلات شکم و پشت خود را با انجام حرکات ورزشی تقویت کنید.
- وزن خود را در حالت طبیعی حفظ کنید.
- از حمل کولهپشتیهای بسیار سنگین و غیر استاندارد جلوگیری کنید.
- برای تقویت بدن و حفظ انعطافپذیری خود، حتما ورزش کنید.
جمع بندی
متاسفانه قوز کمر یک مشکل شایع در میان افراد است. بااینحال، اگر این مشکل بهموقع مشخص و درمان شود، فرد میتواند علائم خود را بدون مداخله جراحی مدیریت کند. افراد مبتلا به قوز کمر، معمولا بهطور مداوم برای نظارت بر پیشرفت انحنای ستون فقرات، با پزشک خود در تماس هستند. البته در این راستا، فراموش نکنید که رفع قوز کمر در یک هفته و در مدتی کوتاه ممکن نیست و نیاز به تمرین، مداومت و داشتن سبک زندگی سالم دارد.
ما در این مطلب، راههای اصولی برای درمان قوز کمر و اطلاعات مورد نیاز را در اختیارتان گذاشتیم. شما هم اگر سوالی در این زمینه دارید، میتوانید از متخصص ارتوپد آنلاین کمک بگیرید.
منابع