عمل لازک نوعی جراحی چشم است و بسیاری از مزایای جراحیهای دیگر اصلاح بینایی را با هم ترکیب میکند. متاسفانه این روزها، تعداد افرادی که دچار ضعف در بینایی و ناچار به استفاده از عینک هستند، زیاد شده است. اکثر این افراد، به دنبال راهی برای رهایی از عینک هستند. خوشبختانه چندین روش کاربردی برای اصلاح بینایی وجود دارند. لازک یکی از روشهای مورد توجه است.
عمل چشم لازک کمی با سایر عملهای چشم متفاوت است. از همین رو، شما باید از اطلاعات ضروری مانند معایب و مزایا و مراقبتهای لازم بعد از عمل آگاه باشید. این دقیقا همان چیزی است که ما قصد داریم در این مقاله به آن بپردازیم. پس در ادامه با عمل لازک بیشتر آشنا شوید.
عمل لازک چیست؟
عمل لازک چشم (LASEK) نوعی جراحی برای درمان مشکلات بینایی از جمله آستیگماتیسم، نزدیکبینی و دوربینی است. در این عمل، مزایای دو روش متداول یعنی لیزیک و PRK ترکیب میشوند. این روش، اغلب برای بیمارانی که برای جراحی لیزیک مناسب نیستند، توصیه میشود. در طی عمل، جراح بهطور موقت لایه سطحی قرنیه شما را برمیدارد. سپس از لیزر برای تغییر شکل قرنیه و بهبود دید شما استفاده میکند.
بررسی مزایا و معایب عمل لازک چشم
اگر میخواهید از دردسرهای استفاده از عینک خلاص شوید، ممکن است انجام لازک به شما کمک کند. البته تشخیص اینکه لازک برای شما مناسب است یا خیر، باید توسط یک فوق تخصص جراحی چشم انجام شود. باید بدانید که جراحی لازک شامل چندین مزیت است، از جمله:
- از عوارض مربوط به ایجاد و اتصال مجدد فلپ در قرنیه جلوگیری میشود.
- انجام لازک نسبت به جراحی لیزیک، به میزان کمتری باعث خشکی چشم میشود.
- هزینه و عوارض آن معمولا کمتر از سایر روشهاست.
متخصصان بیماریهای چشم در دکترنکست
مانند هر روش دیگری، لازک هم معایبی دارد. معایب جراحی لازک عبارتند از:
- زمان بهبود بینایی و دوره نقاهت عمل لازک چشم در مقایسه با عمل لیزیک چشم طولانیتر است. بسیاری از افراد، عملکرد صحیح بینایی خود را به مدت حداقل یک تا 2 هفته بعد از انجام لازک بهطور کامل بازیابی نمیکنند. این مسئله تا زمانی است که چشم آنها کاملا بهبود یابد. همچنین گاهی ممکن است تا مدتی، دچار دید مهآلود یا تاری چشم شوند.
- معمولا جراحی لازک چشم نسبت به لیزیک، درد و ناراحتی بیشتری ایجاد میکند؛ اما در مقایسه با جراحی PRK درد کمتری دارد.
- در مقایسه با لیزیک، بیماران باید چند هفته بیشتر از قطرههای استروئیدی موضعی، پس از عمل استفاده کنند.
افراد مناسب برای انجام جراحی لازک
انجام لازک ممکن است برای بیمارانی که قرنیههای شیبدار یا بسیار نازکی دارند، گزینه بهتری باشد؛ چراکه قرنیه نازک یا شیبدار، کار جراح را برای ایجاد فلپ لیزیک مناسب مشکل میکند. عوارض آسیب تروماتیک به چشم پس از لیزیک، جدیتر از جراحی لازک است. از همین رو، کسانی که در فعالیتهای حرفهای مانند بوکس مشغولاند یا به هر دلیلی، چشمانشان در معرض آسیب بیشتری قرار دارد، برای لازک مناسبتر هستند. همچنین جراحی لازک یا PRK برای افراد مبتلا به سندرم خشکی چشم بهتر است.
ذکر این نکته ضروری است که انجام طولانیمدت کار با وسایلی مانند رایانه، میتواند منجر به برگشت نمره چشم بعد از عمل لازک شود. به همین دلیل، اگر بهواسطه شغل خود، مدتزمان زیادی را جلوی رایانه میگذرانید، احتمالا لازک گزینه مناسبی برای شما نیست. بااینحال، تشخیص نهایی و قطعی بر عهده پزشک است.
موارد مربوط به بعد از جراحی لازک
بعد از جراحی، بیمار معمولا از لنز تماسی ویژهای استفاده خواهد کرد که تا 4 روز پس از جراحی، بهعنوان بانداژ عمل میکند. بیمار همچنین ممکن است در یکی دو روز اول پس از جراحی لازک چشم، در چشمان خود احساس سوزش کند.
بیمارانی که تحت عمل لیزیک قرار میگیرند، معمولا تا چند روز بعد بهخوبی بینایی خود را بازمییابند. بااینحال، برای جراحی لازک چشم، این مورد ممکن است تا یک هفته طول بکشد و حتی فرد تا مدتی دچار تاری دید بعد از عمل لازک شود. فراموش نکنید که برای ارزیابی مجدد، شما باید روز بعد از جراحی لازک چشم و همچنین یک هفته و 3 ماه پس از جراحی به پزشک خود مراجعه کنید.
مراقبت های بعد از عمل لازک چشم هم موضوع بسیار مهمی است که باید حتما آن را در نظر بگیرید. این مراقبتها معمولا شامل استفاده از عینک محافظ هنگام خواب، استفاده از قطرههای تجویزشده توسط پزشک، استفاده از عینک آفتابی در محیط بیرون، دورکردن چشم از آسیبهای احتمالی و… است. فراموش نکنید که رعایت توصیههای پزشک بعد از جراحی، میتواند به سلامت بینایی شما و جلوگیری از برگشت نمره چشم بعد از عمل لازک بسیار کمک کند.
جمع بندی
متاسفانه این روزها، افراد زیادی با مشکلات مربوط به بینایی مانند پیرچشمی، دوربینی، نزدیکبینی و… درگیر هستند. خوشبختانه روشهای خوبی برای بهبود این مشکلات وجود دارند. لازک گزینهای مناسب برای افراد درگیر با مشکل دوربینی و نزدیکبینی است. البته تشخیص اینکه شما مورد مناسبی برای انجام این جراحی هستید یا خیر، بر عهده پزشک است.
ما در این مقاله، سعی کردیم اطلاعات لازم درباره عمل لازک، شامل مزایا، معایب و مراقبهای لازم را در اختیارتان بگذاریم. اگر مشکلی در بینایی دارید، میتوانید با مشاوره پزشکان ماهر دکترنکست، بهترین روش برای درمان را برگزینید.
منابع:
https://www.webmd.com/eye-health/eye-health-lasek-laser-eye-surgery
https://www.lasereyesurgeryhub.co.uk/laser-eye-surgery/lasek/