آیا ویروس کرونا باعث تداخل در چرخه قاعدگی می‌شود؟

عفونت با ویروس کرونا

آیا عفونت SARS-CoV-2 بر ذخیره تخمدانی، هورمون های جنسی و قاعدگی زنان در سنین باروری تأثیری دارد؟

شواهد نشان می‌دهد به دنبال عفونت با COVID-19، بیماران علاوه بر علائم تنفسی، عوارض چندسیستمی را نیز نشان می‌دهند. از جمله‌ی این عوارض می‌توان به مشکلات سیستم قلبی‌عروقی و مشکلات گوارشی اشاره کرد. یک مکانیسم محتمل برای چنین تظاهرات غیرتنفسی می‌تواند این باشد که ویروس کرونا، از طریق گیرنده خود وارد سلول‌ها می‌شود. این گیرنده، آنزیم مبدل آنژیوتانسین-2 (ACE2) می‌باشد. بنابراین اندام‌هایی با بیان بالای ACE2 ممکن است توسط این ویروس مورد حمله قرار گیرند.

<<برای مشاهده محتوای بیشتر، ویژه پزشکان، به دکترنکست مراجعه کنید>>

میزان بیان ACE2 در یک اندام می‌تواند نشان‌دهنده آسیب‌پذیری آن نسبت به ویروس کرونا باشد

شواهد نشان می‌دهد که ACE2 به میزان بالایی در سلول‌های لیدیگ بیضه مردان بالغ بیان می‌شود. همچنین مطالعات نشان داده است که غلظت هورمون‌های جنسی در مردان مبتلا به کرونا نسبت به افراد سالم غیرطبیعی است. این یافته نشان می‌دهد عملکرد غدد‌ درون‌ریز تولید‌مثلی در مردان ممکن است توسط عفونت ویروسی آسیب ببیند. در یک مطالعه حیوانی، بیان ACE2 در سلول‌های گرانولوزای تخمدان نیز گزارش شده است. این یافته به این معنی است که تخمدان نیز ممکن است هدف SARS-CoV-2 قرار گیرد.

سایر علل محتمل چیست؟

علاوه بر این، یک مطالعه گزارش داد که پاسخ ایمنی سلولی در طول عفونت‌های ویروسی هپاتیت B و C نقش مهمی ایفا می‌کند که ممکن است منجر به عملکرد غیرطبیعی تخمدان شود. همچنین، روند درمان عفونت با ویروس کرونا ممکن است بر محور هیپوتالاموس-گناد زنان تأثیر بگذارد. درمان با گلوکوکورتیکوئید ممکن است در برخی موارد مورد استفاده قرار گیرد اما تأثیر آن بر سیستم تولیدمثل و غدد درون‌ریز در زنان در سنین باروری هنوز مشخص نیست.

اطلاعات در زمینه تاثیر عفونت ویروس کرونا بر چرخه قاعدگی زنان محدود است

در حال حاضر، هیچ داده بالینی در مورد تأثیر COVID-19 بر عملکرد تخمدان زنان در سنین باروری وجود ندارد. در دهه گذشته، سلامت باروری زنان اهمیت فزاینده‌ای پیدا کرده است و توجه به اثرات COVID-19 بر سیستم تولیدمثل در سطح جهانی مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین، شواهد بالینی برای تأیید اینکه آیا عفونت ویروسی COVID-19 باعث اختلالات غدد درون‌ریز و آسیب تخمدان در زنان در سنین باروری می‌شود یا خیر، ضروری است.

مطالعه حاضر

در ادامه به نتایج مطالعه‌ای می‌پردازیم که با هدف گزارش و تجزیه و تحلیل سیستماتیک ویژگی‌های اپیدمیولوژیک، بالینی و آزمایشگاهی بیماران دچار عفونت با ویروس کرونا در سنین باروری و شناسایی اثرات عفونت ویروسی بر عملکرد تخمدان انجام شده است. طی این مطالعه تجزیه و تحلیل گذشته‌نگر از داده‌های بالینی و تغییرات قاعدگی زنان بستری در سنین باروری و شاخص‌های هورمون جنسی سرم بیماران در فاز فولیکولار اولیه انجام شد.

مطالعه حاضر یک مطالعه گذشته‌نگر و مقطعی است که در آن داده‌های بالینی و آزمایشگاهی ۲۳۷ زن در سنین باروری که مبتلا به COVID-19 تشخیص داده شده بودند، به صورت گذشته‌نگر بررسی شد. داده‌های قاعدگی ۱۷۷ بیمار مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نمونه‌های خون از فاز فولیکولی اولیه از جهت هورمون‌های جنسی و هورمون آنتی‌مولرین (AMH) مورد آزمایش قرار گرفتند.

نتایج چه بود؟

در میان ۲۳۷ بیمار مبتلا به عفونت تایید‌شده با ویروس کرونا، بیماران بسیار بدحال نسبت به بیماران با شدت کم عفونت (۳۴ درصد در مقابل ۸ درصد) عوارض همراه بیشتری داشتند. این امر به ویژه در بیماران مبتلا به دیابت، بیماری کبدی و تومورهای بدخیم قابل مشاهده بود. از ۱۷۷ بیمار با سوابق ثبت شده قاعدگی، ۴۵ نفر (۲۵درصد) با تغییرات حجم قاعدگی مواجه شدند و ۵۰ بیمار (۲۸درصد) تغییر چرخه قاعدگی داشتند. تغییرات عمدتاً به صورت کاهش حجم (۲۰درصد) و طولانی شدن طول چرخه قاعدگی بود (۱۹درصد). میانگین غلظت هورمون‌های جنسی و AMH زنان در سنین باروری مبتلا به عفونت تایید شده با ویروس کرونا در مقایسه با گروه کنترل با رده سنی مشابه تفاوتی نداشت.

سرکوب فعالیت تخمدان گذرا بوده و همیشگی نیست

میانگین غلظت هورمون‌های جنسی و ذخیره تخمدانی در زنان مبتلا به عفونت تایید شده با ویروس کرونا در سنین باروری تغییر معنی‌داری نداشت. تقریباً یک پنجم بیماران، کاهش حجم قاعدگی یا طولانی شدن چرخه را نشان دادند. تغییرات قاعدگی این بیماران ممکن است نتیجه تغییرات گذرا در هورمون جنسی ناشی از سرکوب عملکرد تخمدان باشد که به سرعت پس از بهبودی از سرگرفته می‌شود.

Pubmed – Analysis of sex hormones and menstruation in COVID-19 women of child-bearing age

 .برای مشاهده مقالات علمی بیشتر، به دکترنکست مراجعه کنید

 

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

اینستاگرام  تلگرام  لینکدین  آپارات  توییتر  فیسبوک  یوتیوب

اشتراک گزاری مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

خرید اکانت آپ تو دیت

آپ تو دیت چیست؟

آپتودیت چیست و برای چه استفاده می‌شود؟ Uptodate یک پایگاه علمی برای تشخیص‌های بالینی جامع و مبتنی بر شواهد است.

مالاریا

مالاریا و پیشرفت‌های درمانی

از سال ۲۰۰۰، جهان در برابر مالاریا پیشرفت تاریخی داشته است و جان میلیون‌ها نفر از این بیماری نجات یافته

آنلاین نوبت بگیر

آنلاین نوبت بگیر