مجله سلامت دکترنکست

سندروم متابولیک: سازوکارهای مولکولی و درمان‌های جدید

فهرست مطالب

سندروم متابولیک یک عبارت کلی است و می‌تواند چندین اختلال مختلف را شامل شود. از این اختلالات متابولیک می‌توان به چاقی مرکزی، مقاومت به انسولین، عدم تحمل انسولین، فشار خون بالا و چربی خون بالا اشاره کرد.

با توجه به این که آمار ابتلا به دیابت نوع دو و بیماری‌های قلبی و عروقی در سرتاسر جهان در حال افزایش است، اهمیت سندرم متابولیک در سازمان‌های بهداشتی هر روزه زیاد می‌شود.

در صورتی که بتوان ابتلا به این سندرم را با استفاده از آزمایشات روتین و یا سایر روش‌های پاراکلینیکی تشخیص داد، می‌توان احتمال ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها و در نتیجه مرگ و میر را کاهش داد.

در طی سال‌های گذشته محققان توانسته‌اند ژن‌های مختلفی که ممکن است در ابتلا به این اختلالات موثر باشند را شناسایی کرده‌اند. شناسایی هر چه بیشتر این ژن‌ها و ارتباطات مولکولی موثر در بروز این اختلالات می‌تواند در تولید داروها و روش‌های جدید برای درمان، بسیار کمک‌کننده باشد.

ارتباط بین سندروم متابولیک و بروز دیابت

اخیرا ارتباط بین سندروم متابولیک و بروز دیابت و همچنین سایر اختلالات مرتبط با آن از قبیل بیماری‌های قلبی و عروقی مورد توجه قرار گرفته است.

مطالعات نشان داده‌اند که بروز آترواسکلروزیس و به دنبال آن التهاب سطح داخلی عروق می‌توانند باعث بروز این دسته از بیماری‌ها شوند.

LDL شکلی از چربی داخل خون است که تاثیر قابل توجهی در بروز آترواسکلروز عروقی دارد. قابل ذکر است که LDL انواع مختلفی دارد که هر کدام به یک اندازه در بروز این اختلال موثر هستند.

LDL متراکم (dense) یکی از انواع شناخته شده LDL است که که تاثیر و قدرت بسیار بالایی برای ایجاد آترواسکلروز دارد.

این مسئله باعث شد تا محققان اهمیت بالایی برای کیفیت و کمیت LDL قائل شوند. مطالعات نشان داد که سطح LDLهای کوچک و متراکم خون تاثیر بسیار بالایی در ایجاد زودهنگام آترواسکلروز داشته و می‌توانند در بلند مدت باعث بروز اختلالات قلبی و عروقی شوند.

قابل ذکر است که داروهای جدیدی که برای درمان دیابت معرفی شده‌اند توانسته‌اند تاثیر قابل توجهی در کاهش LDL خون و به دنبال آن کاهش مرگ ناشی از بیماری‌های قلبی و عروقی از خود نشان دهند.

از طرف دیگر با توجه به شیوع گسترده عفونت کرونا در سرتاسر جهان، سندرم متابولیک از اهمیت بالایی برخوردار شده است. علت این مسئله این است که مطالعات نشان داده‌اند که ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی، فشار خون و دیابت احتمال مرگ ناشی از کرونا را افزایش می‌دهند.

هنوز اطلاعات دقیقی در این زمینه در دسترس نمی‌باشد. محققان بیان کرده‌اند که درمان اختلالات قلبی و عروقی و یا کنترل فشار خون و دیابت می‌تواند باعث افزایش قدرت سیستم ایمنی و به دنبال آن کاهش مرگ و میر ناشی از کرونا شود.

نتیجه‌گیری مطالعه

هدف از انجام این مطالعه بررسی اطلاعات جدید در زمینه سندرم متالبولیک (بررسی روش‌های جدید درمانی و همچنین ضرورت کنترل این اختلالات) بود. قابل ذکر است که با توجه به وجود پاندمی کرونا، این عرصه نیازمند مطالعات و پیشرفت‌های بیشتر می‌باشد.

Metabolic Syndrome: From Molecular Mechanisms to Novel Therapies

 

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

اینستاگرام  تلگرام  لینکدین  آپارات  توییتر  فیسبوک  یوتیوب

اشتراک‌گذاری مطلب:

یک پاسخ بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *