افتادگی دریچه میترال: علت‌ها، علائم و روش‌های درمان

افتادگی دریچه میترال

افتادگی دریچه میترال یا پرولاپس دریچه میترال (MVP) یک شکل شایع بیماری دریچه میترال است که برای اکثر افراد عوارضی ندارد. اما اگر منجر به نارسایی شدید میترال، یعنی نشتی دریچه شود، خطرناک خواهد بود. در این شرایط ممکن است بیمار به ترمیم یا تعویض دریچه نیاز داشته باشد. پس در صورت ابتلا به این بیماری آن را جدی بگیرید و با علائم، خطرات و روش درمان آن آشنا باشید. در این مقاله تمام نکات ضروری در مورد این مشکل آورده شده است. پس تا پایان همراه ما باشید. 

افتادگی دریچه میترال چیست؟

هر فرد دو حفره یعنی دهلیز چپ و بطن چپ در سمت چپ قلب خود دارد. دریچه میترال بین این دو حفره قرار دارد. در واقع، دریچه میترال اجازه می‌دهد خون از یک حفره قلب یعنی دهلیز چپ به سمت دیگری به نام بطن چپ جریان پیدا کند. در افتادگی دریچه میترال قلب، بخشی از دریچه به صورت شل به سمت عقب و به داخل محفظه‌ای به نام دهلیز چپ می‌لغزد. این مشکل زمانی اتفاق می‌افتد که عضله اصلی قلب، به نام بطن چپ، در طول هر ضربان قلب منقبض می‌شود. 

احتمالا مشاهده فیلم افتادگی دریچه میترال درک بهتری از بیماری در اختیار شما قرار دهد. این بیماری می‌تواند منجر به نارسایی دریچه میترال شود؛ بدین معنی که خون از طریق دریچه‌ای که دچار افتادگی شده به دهلیز چپ نشت پیدا کند. گاهی اوقات، افراد مبتلا به MVP هیچ علامتی ندارند و این بیماری بر زندگی روزمره آن‌ها تاثیر نمی‌گذارد. البته باید به این نکته هم اشاره کرد که افتادگی دریچه میترال در خانم ها شایع‌تر است

پرولاپس دریچه میترال به دلیل ضعف بافت دریچه به‌وجود می‌آید. این شرایط به‌عنوان دژنراسیون میگزوماتوز (migromatose degeneration) شناخته می‌شود. علت ضعف بافت همیشه مشخص نیست. برای مثال، در برخی موارد می‌تواند یک مشکل ارثی و خانوادگی باشد. برخی از اختلال‌های بافت همبند نیز ممکن است باعث دژنراسیون میگزوماتوز شوند.

ارتباط سریع و ساده با بهترین
متخصصان بیماری‌های قلب و عروق در دکترنکست

علائم افتادگی دریچه میترال

در اغلب موارد پرولاپس دریچه میترال هیچ علامتی ایجاد نمی‌کند و بیشتر افراد مبتلا به این بیماری از مشکلات قلبی خود خبردار نیستند. در صورت بروز، علائم معمولا خفیف خواهند بود. در این بیماری شروع علائم نه به‌صورت ناگهانی، بلکه آهسته و تدریجی است. هنگامی که علائم ظاهر می‌شوند، ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  • سرفه؛ 
  • افت فشار خون ارتواستاتیک؛
  • تپش قلب؛
  • سرگیجه؛
  • خستگی و کوفتگی؛ 
  • تنگی نفس، به‌ویژه در هنگام ورزش یا زمانی که صاف دراز کشیده‌اید.

همچنین ممکن است در صورت ابتلا به این مشکل، میگرن یا درد در قفسه سینه خودتان داشته باشید. استرس و افتادگی دریچه میترال با هم ارتباط دارند. در صورت ابتلای شخص به این بیماری، اضطراب و استرس هم می‌تواند یکی از علائم باشد. البته علت تپش قلب، سرفه، سرگیجه و … نیز می‌تواند ناشی از این اختلال باشد. در این شرایط تشخیص درست را باید متخصص انجام دهد. 

خطرات افتادگی دریچه میترال

پرولاپس دریچه میترال ممکن است به بدن شما آسیبی نرساند؛ اما در برخی موارد می‌تواند منجر به نارسایی دریچه میترال شود که به نشتی دریچه معروف است. افرادی که پرولاپس و نارسایی دریچه میترال دارند در معرض عوارض خطرناک زیر هستند:

  • نارسایی قلبی؛
  • اندوکاردیت عفونی؛
  • فیبریلاسیون دهلیزی؛
  • آریتمی‌های بطنی.

این مشکلات می‌تواند منجر به سکته قلبی شود. اگر پرولاپس دریچه میترال برای شما تشخیص داده شده است، با پزشک صحبت کنید تا در مورد چگونگی تاثیر آن بر بدن خود بیشتر بدانید. دانستن میزان شدت و آنچه در این مسیر انتظار داشته باشید، مهم است.

تشخیص پرولاپس دریچه میترال 

معمولا پزشک چندین آزمایش را برای درک بهتر عملکرد قلب، قبل از تشخیص انجام می‌دهد. در بیشتر موارد، پزشک در ابتدا MVP را هنگام گوش دادن به صدای قلب با استفاده از گوشی پزشکی تشخیص می‌دهد. اگر فرد به این عارضه مبتلا باشد، احتمالا قلب هنگام تپش، صدای کلیک تولید کند. این صدا در زمان ایستادن بیشتر مشخص است. شنیدن این کلیک پزشک را ترغیب می‌کند آزمایش‌های بیشتری را تجویز کند.

 

اکوکاردیوگرام

 

پزشک احتمالا تصویربرداری با اشعه ایکس یا اکوکاردیوگرام را تجویز کند. هر دو تست، تصاویری از قلب نشان می‌دهند؛ اما اکوکاردیوگرافی جزئیات ساختاری بیشتری را ارائه می‌دهد. با توجه به شرایط بیمار پزشک ممکن است کاتتریزاسیون قلبی را هم انجام دهد. 

حتی پزشک ممکن است از بیمار بخواهد روی تردمیل ورزش کند یا فعالیت بدنی دیگری انجام دهد تا نحوه واکنش قلب را مشاهده شود. همچنین الکتروکاردیوگرام (ECG) راهی برای بررسی ضربان قلب است. این روش یک ضبط چند ثانیه‌ای از فعالیت الکتریکی قلب بوده و می‌تواند به پزشک کمک کند تا پرولاپس دریچه میترال یا سایر بیماری‌های قلبی را تشخیص دهد.

درمان پرولاپس دریچه میترال

در بیشتر موارد، برای درمان MVP به هیچ درمانی نیاز نخواهد بود. اما اگر علائم قابل توجهی دارید، احتمالا پزشک انواع قرص برای درمان افتادگی دریچه میترال را تجویز کند. اغلب موارد درمان شامل مصرف داروها برای کمک به تسکین علائم است. 

آیا آنژیوگرافی قلب برای این بیماری استفاده می‌شود؟ اگر وضعیت بیمار جدی‌تر باشد، ممکن است جهت درمان قطعی افتادگی دریچه میترال نیاز به جراحی پیدا کند. در این شرایط دو نوع جراحی تعویض و ترمیم دریچه وجود دارد. معمولا پزشک در صورت امکان دریچه را ترمیم خواهد کرد. اگر ترمیم دریچه امکان‌پذیر نباشد، می‌توان آن را با یک دریچه مکانیکی یا یک دریچه بیولوژیکی جایگزین کرد. هر دو نوع دریچه مزایا و معایبی دارند؛ بنابراین متخصص قلب همه این موارد را قبل از جراحی با بیمار در میان می‌گذارد.

مراقبت های افتادگی دریچه میترال

برخی از افراد مبتلا به بیماری دریچه میترال ممکن است از ورزش شدید منع شوند. در این شرایط باید با متخصص قلب صحبت کنید تا در مورد محدودیت‌های خاص توصیه‌های ضروری را دریافت کنید. البته محدودیت‌ها به عوامل زیادی مانند سابقه غش، لخته‌شدن خون، برخی از آریتمی‌ها و …  بستگی دارد. بسیاری از افراد مبتلا به MVP محدودیت فعالیت ندارند؛ اما قبل از شروع هر برنامه تمرینی جدید با پزشک مشورت کنید.

 

درمان قطعی افتادگی دریچه میترال

 

جمع بندی

افتادگی دریچه میترال نوعی بیماری دریچه قلب است که دریچه بین حفره‌های چپ قلب را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این بیماری گاهی باعث نشت خون به طرف عقب در دریچه می‌شود و وضعیتی به نام نارسایی دریچه میترال را ایجاد می‌کند. معمولا پرولاپس دریچه میترال تهدیدکننده زندگی نیست و نیازی به درمان یا تغییر سبک زندگی ندارد. اما برخی از افرادی که دچار نارسایی شدیدتر هستند، احتمالا به دارو یا جراحی نیاز داشته باشند. شما در هر شرایط با متخصص قلب مشورت کنید تا بهترین درمان برای شما تجویز شود.

منابع: 

healthline، clevelandclinic، webmd، mayoclinic

سوالات متداول

افتادگی دریچه میترال خطرناک است؟

افتادگی دریچه میترال اگر منجر به نارسایی شدید شود می‌تواند خطرناک باشد و باید خیلی سریع آن را درمان کرد. 

کیا افتادگی دریچه میترال دارن؟

افتادگی دریچه میترال می‌تواند در هر فردی و هر سنی ایجاد شود. این بیماری در خانم‌ها شایع‌تر است؛ اما علائم جدی آن بیشتر در مردان بالای 50 سال اتفاق می‌افتد.
اشتراک گزاری مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

بهترین قرص برای تنبلی تخمدان

بهترین قرص برای تنبلی تخمدان

تنبلی تخمدان، که بیشتر به نام سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) شناخته می‌شود، یکی از شایع‌ترین اختلالات هورمونی در میان زنان

آنلاین نوبت بگیر

آنلاین نوبت بگیر