سرطان پروستات و 7 روش درمان آن

سرطان پروستات

Table of Contents

بعد از سرطان پوست، شایع‌ترین سرطان در میان مردان، سرطان پروستات است که خوشبختانه در بسیاری از موارد درمان‌ می‌شود.  اگر سرطان پروستات دارید یا یکی از اطرافیانتان به این بیماری مبتلاست، این مقاله از دکترنکست می‌تواند کمکتان کند. هرچه آگاهی بیشتری از این سرطان داشته باشید، بهتر با آن برخورد خواهید کرد. در ادامه، سعی داریم به رایج‌ترین سوالات درباره سرطان پروستات پاسخ دهیم، علائم آن را بررسی و در نهایت 7 روش درمان برای آن را با هم بررسی کنیم. 

سرطان پروستات چیست؟

شاید تا‌به‌حال  همه چیز درباره ی پروستات را خوانده و دنبال کرده باشید. اما هیچ‌گاه از خودتان پرسیده‌اید که چه اتفاقی در این بخش از بدن منجر به سرطان می‌شود؟ علت سرطان پروستات رشد غیرطبیعی سلول‌های این قسمت از بدن یا همان تومور است. تومورها همیشه سرطانی و بدخیم نیستند. تومورهای خوش‌خیم در بافت‌های مجاور خود گسترش پیدا نمی‌کنند و می‌توان آن‌ها را برداشت. 

سرطان پروستات بدخیم زمانی اتفاق می‌افتد که این تومورها به مثانه، رکتوم یا سایر بخش‌های بدن آسیب برسانند. در این صورت، حتی اگر تومور برداشته شود، دوباره رشد می‌کند و آنجاست که احتمال مرگ در سرطان پروستات وجود دارد. 

علائم سرطان پروستات

رشد سلول‌های سرطانی پروستات، بسیار آرام است و به همین دلیل، ممکن است این سرطان در مراحل اولیه خود هیچ علائم و نشانه‌ای نداشته باشد. به مرور زمان و در صورت آگاه‌نشدن فرد از این بیماری، علائم خود را هر چه بیشتر نشان خواهند داد. علایم سرطان پروستات را می‌توان در 2 دسته بیماران جوان و بیماران وخیم جای داد که در ادامه، بیشتر آن را بررسی خواهیم کرد. 

علائم سرطان پروستات پیشرفته

اگر سلول‌های سرطانی به بافت‌های دیگر بدن به جز پروستات سرایت کنند، سرطان پروستات، وخیم و پیشرفته خواهد بود. به‌طور کلی، علائم سرطان پروستات بدخیم  همه علائم پروستات معمولی را دارد و علاوه بر آن، ممکن است بیمار شاهد مواردی از این دست باشد:

  • مشاهده خون در ادرار یا منی؛
  • احساس درد هنگام نعوظ یا انزال؛ 
  • درد در باسن، پشت (ستون فقرات)، قفسه سینه (دنده‌ها) یا سایر نواحی ناشی از سرطان که تا استخوان‌ها گسترش یافته است؛
  • احساس ضعف یا بی‌حسی در پاها یا حتی از‌دست‌دادن کنترل مثانه یا روده در اثر فشار سرطان بر نخاع؛
  • تکرر ادرار یا احساس سوزش و درد هنگام ادرار‌ کردن؛
  • بی‌اشتهایی؛
  • از‌دست‌دادن وزن به‌صورت غیر طبیعی و ناگهانی؛
  • استخوان‌درد.

البته اگر مشکلات زیادی در دفع ادرار یا احساس تکرر و سوزش در ادرار دارید، ممکن است مسئله دلیل دیگری داشته باشد. برای اطمینان، می‌توانید از طریق مشاوره با دکتر اورولوژیست آنلاین مشکل خود را مطرح کنید.

علائم سرطان پروستات در جوانان

با اینکه علائم عود سرطان پروستات بیشتر در دوران میانسالی اتفاق می‌افتد؛ اما جوانان نیز ممکن است به این سرطان مبتلا شوند. به همین دلیل، این نوع پروستات بیشتر از نوع پیشرفته محسوب می‌شود و علائم یکسانی دارد. در آخر لازم است بدانید که اگر به‌صورت سالیانه چکاپ دهید و فولات مصرف کنید، تا حد زیادی از بروز سرطان پروستات در سال‌های آینده جلوگیری خواهید کرد.

 

علائم سرطان پروستات

 

طول عمر سرطان پروستات بدخیم

سرطان پروستات پیشرفته و بدخیم که به همه اعضای بدن آسیب رسانده است، خطر مرگ بیمار را در پی دارد. واضح است که نمی‌توان فرمولی کلی برای طول عمر این بیماران سرطانی داد؛ اما بهتر است به آمار و ارقام نگاهی بیندازیم. بیش از 95 نفر از 100 نفر (حدود 95 درصد)، به مدت 1 سال یا بیشتر، بعد از ابتلا به سرطان زنده می‌مانند. علاوه بر این، بیش از 85 نفر از 100 نفر (بیش از 85 درصد) 5 سال یا بیشتر زنده می‌مانند. تقریباً 80 نفر از 100 نفر (تقریباً 80 درصد) پس از سرطان خود به مدت 10 سال یا بیشتر زنده می‌مانند.

درمان سرطان پروستات

سرطان پروستات اگر زود تشخیص داده شود، به سایر قسمت‌های بدن از جمله غدد لنفاوی یا استخوان‌ها سرایت نمی‌کند و شانس زیادی برای درمان وجود دارد. در واقع، اگر سرطان پروستات به استخوان بزند، شرایط سخت‌تر خواهد شد. در ادامه، روش‌های درمان را بیشتر بررسی خواهیم کرد.

1.مراقبت تحت‌نظر پزشک

اگر بیمار سرطانی، مشکلات سلامتی بسیار یا سن زیادی داشته باشد، ممکن است دکتر این روش را انتخاب کند. از آنجا که سلول‌های سرطانی پروستات بسیار آرام رشد می‌کنند، می‌توان از مراقبت دائم زیر نظر پزشک استفاده کرد. پزشک هر 6 ماه یک‌بار، آزمایش خون تجویز می‌کند تا نشانه های سرطان پروستات در آزمایش خون را ببیند. در این روش، مقدار psa در سرطان پروستات نیز بررسی می‌شود. معاینه رکتوم نیز هر ساله انجام می‌شود و هر 1 یا 3 سال یک‌بار، تصویربرداری‌هایی تجویز خواهد شد. پس بیمار باید به‌صورت مرتب، تحت‌نظر متخصص انکولوژی و سرطان باشد.

2.عمل جراحی سرطان پروستات

اگر غده‌های سرطانی پروستات به بافت‌های مجاور بدن نفوذ نکرده باشند، معمولاً برای برداشتن این تومورها از عمل جراحی استفاده می‌شود. رایج‌ترین عمل، رادیکال پروستاتکتومی radical) (prostatectomy نام دارد که در آن، کل غده پروستات و مقداری از وزیکول‌های اطراف برداشته می‌شود. سپس لوله نازکی در آلت تناسلی مردان قرار می‌دهند تا به تخلیه مثانه کمک کند. 1 تا 2 هفته پس از عمل جراحی، این لوله برداشته می‌شود و مشکلی در دفع ادرار نخواهد بود. 

این عمل جراحی در روش مدرن، به‌صورت شکاف از زیر شکم و ناف تا استخوان شرمگاهی انجام می‌شود. تنها چند برش باریک زده می‌شود و پزشک با کمک بازوهای رباتیکی که در انتهای خود دوربین دارد، ابزار را مستقیم نگه می‌دارد و غده را در می‌آورد. 

3. پرتودرمانی

در پرتودرمانی، از اشعه ایکس برای از‌بین‌بردن سلول‌های سرطانی استفاده می‌شود. بسته به میزان سرطان و سن بیمار، این روش برای درمان تجویز می‌شود. اگر تومور فقط در قسمت پروستات باقی مانده باشد و مراحل اولیه خود را طی کند، پرتودرمانی بسیار موثر است. اگر سلول سرطانی در بافت‌های اطراف هم رشد کرده باشد، از این روش در کنار هورمون‌تراپی استفاده می‌شود. 

 

ارتباط سریع و ساده با بهترین
متخصصان اورولوژی در دکترنکست

 

4.هورمون‌تراپی

هدف از این روش درمانی، کاهش سطح هورمون‌های مردانه به نام آندروژن‌ها در بدن است تا از سوخت‌رسانی و رشد سلول‌های سرطان پروستات جلوگیری شود. آندروژن‌ها سلول‌های سرطانی پروستات را وادار به رشد می‌کنند. بیشتر آندروژن‌ها، توسط بیضه‌ها ساخته می‌شوند؛ اما غدد آدرنال (غده‌هایی که بالای کلیه‌های شما قرار دارند) و همچنین خود سلول‌های سرطانی پروستات نیز می‌توانند آندروژن بسازند. هورمون‌تراپی گاهی با دارو و گاهی با جراحی صورت می‌گیرد. 

5. شیمی‌درمانی

نام سرطان که به میان می‌آید، بسیاری از افراد به یاد شیمی‌درمانی می‌افتند. با‌این‌حال، باید بدانید که در مراحل اولیه سرطان پروستات، شیمی‌درمانی انجام نمی‌شود. در واقع، اگر سلول‌های سرطانی به بافت‌های دیگری به جز پروستات گسترش پیدا کنند، در کنار هورمون‌درمانی از شیمی‌درمانی نیز استفاده می‌شود. این روش، داروهای ضد‌سرطانی را از طریق خوردن یا تزریق به رگ‌ها، به سلول‌های سرطانی بدن می‌رساند. 

 

شیمی‌درمانی سرطان پروستات

 

6. ایمونوتراپی

ایمونوتراپی استفاده از داروها و واکسن برای تحریک سیستم ایمنی بدن بیمار است تا سلول‌های سرطانی، شناسایی و تخریب شوند. انواع خاصی از ایمونوتراپی را می‌توان برای درمان سرطان پروستات استفاده کرد. این روش وقتی انجام می‌شود که هورمون‌تراپی دیگر جواب نمی‌دهد. واکسن سرطان پروستات به‌صورت اختصاصی برای هر بیمار تولید می‌شود. در مرحله اول، سلول‌های سفید خون (سلول‌های سیستم ایمنی) طی چند ساعت در حالی که به دستگاه خاصی متصل هستید، از خون شما خارج می‌شوند. سپس سلول‌ها به آزمایشگاه فرستاده می‌شوند و در آنجا، با پروتئینی از سلول‌های سرطانی پروستات به نام اسید فسفاتاز پروستات (PAP) مخلوط می‌شوند. سپس گلبول‌های سفید خون به مطب یا بیمارستان رفته و در آنجا به داخل رگ‌هایتان تزریق می‌شوند. این عمل 2 بار دیگر به فاصله 2 هفته تکرار می‌شود تا 3 دوز سلول دریافت کنید. سلول‌ها به سایر سلول‌های سیستم ایمنی بدن شما کمک می‌کنند تا به سرطان پروستات حمله کنند.

7. کرایوتراپی یا سرمادرمانی

در این روش، سلول‌های سرطانی پروستات به کمک دمای بسیار کم، یخ زده می‌شوند تا از بین بروند. اگر پس از پرتودرمانی، سرطان عود کند، گاهی اوقات از سرمادرمانی استفاده می‌شود. علاوه بر این، برای برخی از مردان در مراحل اولیه سرطان که نمی‌توانند جراحی یا پرتودرمانی انجام دهند، کرایوتراپی انجام می‌شود. به بیان دیگر، سرمادرمانی گزینه اول پزشکان برای درمان سرطان پروستات نیست. 

در مرحله اول، بیهوش می‌شوید و سپس پزشک از سونوگرافی ترانس رکتال (TRUS) برای هدایت چندین پروب توخالی (سوزن) از طریق پوست بین مقعد و کیسه بیضه و به داخل پروستات استفاده می‌کند. سپس گازهای بسیار سرد از طریق سوزن‌ها عبور داده می‌شوند تا پروستات منجمد شده و از بین برود. برای اطمینان از تخریب پروستات بدون آسیب بیش از حد به بافت‌های مجاور، پزشک به دقت سونوگرافی را در حین عمل مشاهده می‌کند. در طول عمل، آب شور گرم از طریق یک کاتتر در مجرای ادرار عبور می‌کند تا از یخ‌زدگی آن جلوگیری شود. کاتتر چند هفته بعد در جای خود باقی می‌ماند تا در حین بهبودی مثانه خالی شود.

آيا خود ارضايي باعث سرطان پروستات ميشود

تحقیقات ثابت کرده‌اند که رابطه جنسی و انزال در جلوگیری از سرطان پروستات نقش دارد. با‌ این‌ حال، برخلاف نظر عموم مردم، خودارضايي و سرطان پروستات  ارتباط چندانی با هم ندارند. این موضوع درباره انزال زیاد و سرطان پروستات نیز صدق می‌کند. 

جمع بندی

در این مقاله، سرطان پروستات و علائم آن را با هم بررسی کردیم و در نهایت 7 روش درمانی جدید برای حل این مشکل را بررسی کردیم. سرطان پروستات معمولاً در سنین بالا بیشتر رخ می‌دهد و لازم است که از آن آگاهی داشته باشید. اگر احساس می‌کنید که یکی از نشانه‌های گفته‌شده را دارید، در سایت دکترنکست، می‌توانید در عرض چند دقیقه از بهترین پزشکان کشور وقت بگیرید. 

منابع:

cancer

webmd

urologyhealth

اشتراک گزاری مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

بهترین قرص برای تنبلی تخمدان
بهترین قرص برای تنبلی تخمدان

تنبلی تخمدان، که بیشتر به نام سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) شناخته می‌شود، یکی از شایع‌ترین اختلالات هورمونی در میان زنان

آنلاین نوبت بگیر

آنلاین نوبت بگیر