عفونت های بعد از زایمان ؛ مواردی که بانوان باید بدانند

Table of Contents

عفونت بعد از زایمان یکی از مشکلات شایعی است که بانوان با آن درگیر می‌شوند و اغلب هم آن را نادیده می‌گیرند. زایمان برای بسیاری از زنان یک تجربه شگفت‌انگیز است. پس از به دنیا‌آمدن نوزاد، طبیعی است که تمام توجه و تلاش خود را روی فرزندتان متمرکز کنید؛ اما به همان اندازه هم مهم است که به فکر سلامت خود باشید. زایمان آسان نیست و بدن شما به زمان زیادی برای بهبود نیاز دارد.

یکی از مشکلاتی که ممکن است خانم‌ها پس از زایمان به آن دچار شوند، عفونت است که می‌تواند از ضعیف تا شدید پیش بیاید. بنابراین اگر قصد بارداری دارید، علاوه بر رزرو نوبت پزشک ماما، ضروری است تا اطلاعات لازم در رابطه با این موضوع را داشته باشید. از همین رو در این مقاله، به بررسی عفونت بعد از زایمان، انواع، علائم و درمان آن می‌پردازیم.

علائم عفونت بعد از زایمان چیست؟

عفونت‌ها انواع مختلفی دارند؛ اما برخی از علائم عمومی مربوط به عفونت پس از زایمان عبارتند از:

  • تب؛
  • لرز؛
  • بدن درد؛
  • از دست‌دادن اشتها؛
  • احساس ناراحتی و بی‌قراری؛
  • درد زیر کمر یا در ناحیه استخوان لگن ناشی از التهاب رحم؛
  • ترشحات بدبوی واژن مانند ترشحات لزج و کشدار بعد از زایمان؛
  • افزایش ضربان قلب.

ممکن است چند روز طول بکشد تا علائم ظاهر شوند. گاهی اوقات ممکن است عفونت‌ها تا زمانی که از بیمارستان خارج نشده‌اید قابل توجه نباشند. مهم است که حتی پس از ترخیص به‌دنبال علائم عفونت باشید. 

 

علائم عفونت بعد از زایمان

 

انواع عفونت‌های بعد از زایمان چیست؟

عفونت‌های پس از زایمان انواع مختلفی دارند که در ادامه آن‌ها را به شما معرفی می‌کنیم.

عفونت رحم

عفونت رحم ممکن است در سه حالت آندومتریت (پوشش داخلی رحم)، میومتریت (عضله رحم) و پارامتریت (بافت اطراف رحم) رخ دهد. شایع‌ترین عفونت پس از زایمان، آندومتریت است زیرا پوشش داخلی رحم می‌تواند در طول فرآیند زایمان دچار ضربه و پارگی شود. این آسیب می‌تواند راه ورود باکتری‌ها به داخل رحم را فراهم کند و منجر به عفونت رحم شود. عفونت در عضله رحم یا بافت اطراف آن ممکن است در محل برش یا پارگی ایجاد شود، مانند عفونت بعد از زایمان سزارین.

اگر ساکن تهران هستید، برای درمان عفونت رحم بعد از سزارین، می‌توانید از بهترین متخصص زنان تهران کمک بگیرید. البته فراموش نکنید که در صورت بروز عفونت، به هیچ وجه اقدام به درمان خودسرانه نکنید؛ چرا که ممکن است عواقب جدی‌تری در پیش داشته باشد.

ورم پستان

ورم پستان یکی دیگر از عفونت‌های بسیار شایع پس از زایمان است که در سینه‌ها اتفاق می‌افتد. علت آن ورود باکتری‌ها از طریق ترک‌خوردگی ناحیه نوک سینه یا هنگام شیردهی به داخل پستان است. علائم این نوع از عفونت، شامل احساس درد در سینه، تورم، قرمزی و سفت‌شدن سینه و همچنین ترشح از نوک سینه است. گاهی هم ممکن است دچار بدن درد و تب و لرز شوید.

عفونت در محل برش سزارین

این عفونت زمانی اتفاق می‌افتد که بریدگی شکم، حاصل از جراحی سزارین عفونی شود. عوامل متعددی در آلوده‌شدن و عفونت ناشی از سزارین نقش دارند. یکی از این عوامل چاقی است. افراد دارای اضافه‌وزن می‌توانند روند چالش‌برانگیزتری در ترمیم جای زخم داشته باشند. علت آن هم چربی‌های اضافی اطراف شکم است. بیماران مبتلا به دیابت ممکن است بیشتر مستعد عفونت برش سزارین پس از زایمان باشند. از طرفی هم این بیماری مانع از بهبود زخم می‌شود.

یکی از عمده‌ترین علت‌ها هم، عدم رعایت بهداشت است. زخم سزارین در صورت عدم مراقبت می‌تواند در معرض باکتری‌ها قرار گیرد و عفونی شود. علائم عفونت برش سزارین هم شامل قرمزی، ترشحات چرکی و ترشحات آبکی بعد از زایمان و بوی بد است. برای درمان این عفونت، پزشک معمولا آنتی‌بیوتیک تجویز و توصیه می‌کند که جای زخم تمیز و خشک باشد. گاهی بسته به شدت عفونت، ممکن است بیمار مجبور به بستری‌شدن در بیمارستان شود.

عفونت مجاری ادرار

روش های زایمان می‌توانند بر نوع عفونت تاثیر بگذارند. گاهی ممکن است به‌دلیل استفاده از سوند در روش سزارین، عفونت ادراری بعد از سزارین رخ دهد. علائم این عفونت می‌تواند شامل ادرار خونی یا همراه با کف، مشکل در دفع ادرار، دفع دردناک، بی‌حالی و … باشد. این عفونت هم بعد از تشخیص پزشک، معمولا با تجویز آنتی‌بیوتیک‌ها و نوشیدن مایعات فراوان درمان خواهد شد.

ترشحات واژن

یکی از انواع عفونت، عفونت واژن بعد از زایمان طبیعی است. البته این عفونت معمولا با رعایت نکات بهداشتی از بین می‌رود. البته ترشحات زرد رنگ بعد از زایمان طبیعی، بوی بد، خون‌ریزی و بزرگ‌بودن لخته‌ها می‌تواند نشانه‌ای از جدی‌بودن عفونت باشد. در این صورت حتما به پزشک مراجعه و اقدام به درمان کنید. فراموش نکنید که در صورت بروز عفونت واژن، اگر اقدام به درمان خانگی عفونت بعد از زایمان طبیعی کنید، ممکن است مشکل صد‌در‌صد برطرف نشود. پس بهتر است که حتما از پزشک کمک بگیرید.

عفونت پس از زایمان چگونه درمان می‌شود؟

اگر هنگام بروز عفونت در بیمارستان باشید، این مشکل در درجه اول با آنتی‌بیوتیک‌ها که به‌صورت داخل وریدی (IV) تجویز می‌شوند، درمان خواهد شد. آنتی‌بیوتیک‌ها طیف وسیعی از انواع باکتری‌ها را پوشش می‌دهند. اما اگر پس از بازگشت به خانه علائم عفونت داشته باشید، پزشک ممکن است شما را مجددا برای درمان به بیمارستان بفرستد. هنگامی که وضعیت شما با آنتی‌بیوتیک‌های IV کنترل شد، پزشک احتمالا پس از ترخیص آنتی‌بیوتیک خوراکی مانند قرص آزیترومایسین برای شما تجویز خواهد کرد.

فراموش نکنید که برای درمان خانگی عفونت بعد از زایمان سزارین و همچنین درمان عفونت بعد از زایمان طبیعی، استراحت کافی، رعایت بهداشت و تغذیه سالم بهترین گزینه‌ها هستند. همچنین در صورت تجویز آنتی‌بیوتیک توسط پزشک، حتما آن را تا پایان دوره مصرف کنید و به هیچ وجه روند درمان را ناقص نگذارید. درمان عفونت بعد از زایمان طبیعی با طب سنتی هم می‌تواند با مصرف برخی داروهای گیاهی همراه باشد. با این حال بهتر است باز هم در این مورد با پزشک خود مشورت کنید.

 

عفونت بعد از زایمان طبیعی

 

جمع بندی

انواع عفونت بعد از زایمان طبیعی و سزارین ممکن است برای اکثر خانم‌ها اتفاق بیفتد. در چنین حالتی با داشتن آگاهی کافی نسبت به انواع عفونت‌ها و علائم آن‌ها و پیروی دقیق از دستورالعمل‌های پزشک، می‌توانید عفونت را درمان کنید. به همین علت در راستای آگاهی شما، ما در این مطلب به بررسی انواع عفونت بعد از زایمان، علائم و راه‌های درمان آن پرداختیم. اگر شما هم تجربه‌ای در این زمینه دارید، با کاربران ما به اشتراک بگذارید.

 

منابع:

healthline

webmd

اشتراک گزاری مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

بهترین قرص برای تنبلی تخمدان
بهترین قرص برای تنبلی تخمدان

تنبلی تخمدان، که بیشتر به نام سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) شناخته می‌شود، یکی از شایع‌ترین اختلالات هورمونی در میان زنان

آنلاین نوبت بگیر

آنلاین نوبت بگیر