بیماری آب آوردن ریه «Pulmonary Edema» زمانی رخ میدهد که ریهها پر از مایع میشوند. در این شرایط بدن بیمار اکسیژن مورد نیاز خود را دریافت نمیکند؛ در نتیجه برای دریافت اکسیژن کافی تلاش میکند که باعث ایجاد مشکلاتی مانند تنگی نفس یا خسخس سینه میشود. در مطالب قبلی مجله سلامت دکترنکست به جراحی پیوند ریه پرداخته شد؛ اما در این مقاله قصد داریم به بیماری آب آوردن ریه بپردازیم تا شما با علت، علائم، نحوه تشخیص، درمان و همچنین عوارض آشنا شوید؛ پس تا آخر مطلب همراه ما باشید.
علت آب آوردن ریه
چندین بیماری احتمالی و عوامل خارجی میتوانند دلیل این عارضه باشند. بیماری نارسایی قلبی یکی از علل شایع این مشکل است. نارسایی قلبی زمانی اتفاق میافتد که قلب نتواند خون را به خوبی در سراسر بدن پمپاژ کند. این شرایط باعث ایجاد فشار در رگهای خونی کوچک ریه میشود که در نتیجه آن آب از این رگها خارج خواهد کرد.
در شرایط عادی ریهها اکسیژن را از هوایی که تنفس میکنید، میگیرند و آن را وارد جریان خون میکنند؛ اما زمانیکه ریهها از مایع پر میشوند، قادر نیستند اکسیژن را وارد جریان خون کنند. در اثر این مشکل، بخشهای دیگر بدن هم از اکسیژن محروم میشوند. علاوه بر نارسایی، سایر شرایط پزشکی هم میتوانند علت آب آوردن ریه در افراد مسن و حتی جوانتر باشد. از جمله این بیماریها میتوان موارد زیر نام برد:
- حمله قلبی یا سایر بیماریهای قلبی
- دریچههای قلب که باریک یا آسیبدیده هستند
- کاردیومیوپاتی
- آریتمیهای قلبی
- فشار خون بالای ناگهانی
- ذاتالریه
- نارسایی کلیه
- آسیب ریه ناشی از عفونت شدید
- سپسیس شدید خون
برخی از عوامل خارجی هم میتوانند بر قلب و ریهها فشار وارد کنند و باعث این عارضه شوند. قرار گرفتن در معرض ارتفاع بالا، مصرف بیشاز حد دارو، آسیب ریه ناشی از استنشاق سموم و آسیب فیزیکی شدید چند مورد از این عوامل خارجی هستند.
آیا امکان اب اوردن ریه بعد عمل قلب باز وجود دارد؟ بله؛ در برخی موارد این امکان وجود دارد. چراکه در این شرایط قلب دارای عملکرد ضعیفی است و نمیتواند وظیفه خود را به خوبی انجام دهد. البته هنوز علت آب آوردن ریه در بیماران سرطانی مشخص نیست.
علائم آب آوردن ریه
همانطور که گفته شد در زمان این بیماری، بدن نمیتواند اکسیژن مورد نیاز خود را دریافت کند. این شرایط به دلیل افزایش مایع در ریههاست که از انتقال اکسیژن به جریان خون جلوگیری میکند. احتمالا علائم بیماری تا زمانی که تحت درمان قرار نگیرید، بدتر شود. علائم این بیماری به نوع آن یعنی آب آوردن طولانیمدت و آب آوردن در اثر ارتفاع بستگی دارد. در نوع آب آوردن طولانیمدت علائم میتواند موارد زیر باشد:
- تنگی نفس هنگام فعالیت بدنی
- مشکل در تنفس هنگام دراز کشیدن
- خسخس سینه
- بیدار شدن در شب با احساس تنگی نفس (این احساس هنگام نشستن از بین میرود)
- افزایش وزن سریع بهخصوص در پاها
- ورم در قسمت پایین بدن
- خستگی و کوفتگی
البته باید به این نکته توجه داشت که برخی علائم این بیماری مانند خسخس سینه با علائم عفونت ریه یکی باشد. آب آوردن ریه ناشی از ارتفاع بالا یا عدم دریافت اکسیژن کافی در هوا، علائمی دارد که عبارتند از:
- سردرد
- ضربان قلب نامنظم و سریع
- مشکل تنگی نفس بعد از ورزش و حتی در زمان استراحت
- سرفه
- تب
- مشکل در طی کردن سربالاییها و حتی سطح صاف
در صورت بدتر شدن این علائم ممکن است به کمک اورژانسی نیاز داشته باشید. در این شرایط باید با اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرید یا از کسی درخواست کنید که شما را به بیمارستان منتقل کند. در صورت داشتن این بیماری، نباید خودتان تنها و بدون کمک هیچ شخص دیگری به بیمارستان مراجعه کنید.
تشخیص آب آوردن ریه
فرد ابتدا تحت معاینه فیزیکی قرار میگیرد. پزشک از گوشی پزشکی برای گوش دادن به قلب جهت بررسی ریتمهای غیر طبیعی استفاده میکند. همچنین پزشک آزمایش خون را برای تعیین سطح اکسیژن خون تجویز میکند. اغلب آنها آزمایش خون را برای بررسی موارد زیر تجویز میکنند:
- سطح الکترولیت
- عملکرد کلیه
- عملکرد کبد
- شمارش خون و علائم نارسایی قلبی
چکاپ قلب میتواند به تعیین وضعیت قلب کمک کند. به احتمال زیاد پزشک برای بررسی وجود مایع در داخل یا اطراف ریهها و بررسی اندازه قلب، یک عکس رادیوگرافی قفسه سینه یا سونوگرافی ریه را تجویز خواهد کرد. حتی ممکن است پزشک درخواست سیتی اسکن ریه بیمار را هم داشته باشد.
درمان آب آوردن ریه
آیا آب آوردن ریه خطرناک است؟ بله اگر این مشکل سریع درمان نشود، میتواند خطرناک باشد. پس این عارضه یک بیماری جدی است که نیاز به درمان سریع دارد. با توجه به شدت بیماری، استفاده از اکسیژن اولین درمان آب آوردن ریه در سالمندان و سایر افراد باشد.
در موارد شدیدتر، بیماری را با دیورتیکها یا قرصهای آب درمان میکنند. در این شرایط اگر بیمار به نارسایی قلبی مبتلا نباشد، به بستری شدن در بیمارستان نیاز ندارد. در برخی شرایط دیگر، پزشک برای درمان قطعی آب آوردن ریه، علت بیماری را تشخیص میدهد و درمان مناسب را برای علت زمینهای آن تجویز میکند. البته در مواردی که وضعیت حادتر میشود، افراد مبتلا به مراقبتهای ویژه نیاز خواهند داشت.
عوارض آب آوردن ریه
ایا اب اوردن ریه نشانه سرطان است؟ خیر؛ اما باید به عوارض آن توجه داشته باشید. عوارض این بیماری به علت آن بستگی دارد. بهطور کلی، اگر این بیماری ادامه پیدا کند، فشار در شریان ریوی افزایش مییابد. در نهایت، قلب ضعیف شده و فشار در قلب و ریهها بالا میرود. عوارض این بیماری عبارتند از:
- مشکل در تنفس
- ورم پاها و شکم
- مشکلات کبد
- تجمع مایع در غشاهای احاطهکننده ریه
جلوگیری از آب آوردن ریه
برای پیشگیری کامل از این بیماری هیچ راهی وجود ندارد. در صورت بروز علائم باید خیلی سریع به دنبال درمان باشید. بهترین راه برای جلوگیری از این عارضه، مراقبت از سلامتی خودتان است:
- واکسن پنومونی دریافت کنید.
- اگر مشکلات قلبی دارید یا یک فرد مسن هستید، واکسن آنفولانزا دریافت کنید.
- پس از یک دوره از بیماری برای جلوگیری از عود مجدد (در صورت صلاح دید پزشک) از داروهای دیورتیک استفاده کنید.
همچنین میتوانید با انجام کارهایی مانند مشورت منظم با متخصص قلب آنلاین، ترک سیگار، ورزش منظم، خودداری از مصرف داروهای غیر مجاز، مصرف غذاهای مغذی و حفظ وزن متعادل، خطر نارسایی قلبی را که شایعترین علت این بیماری است کاهش دهید.
فوق تخصصان ریه در دکترنکست
جمع بندی
آب آوردن ریه شرایطی است که در آن ریهها پر از مایع میشوند. در واقع مایع میتواند از دریافت اکسیژن توسط بدن جلوگیری کند. در صورت ابتلا به این بیماری احتمالا پس از ورزش و هنگام استراحت دچار تنگی نفس شوید. شدت بیماری میتواند از متوسط تا شدید متغیر باشد و به درمان فوری نیاز دارد. این عارضه در اکثر موارد به دلیل بیماری دیگری بهنام نارسایی قلبی رخ میدهد که در این حالت درمان آن، شامل درمان خود بیمار و علت زمینهای آن است.
منابع: