مجله سلامت دکترنکست

بهترین روش درمان لک صورت چیست؟

درمان لک صورت

فهرست مطالب

ظاهر صورت ما تقریبا همیشه در معرض دید است. از این رو داشتن پوستی صاف، لطیف و فاقد لک اهمیت زیادی دارد. در این راستا سوالاتی ممکن است ذهن همه ما را درگیر کند. مثلا اینکه برای درمان لک صورت چه کنیم؟ بهترین روش درمان لک صورت چیست؟ سریع ترین راه از بین بردن لک صورت چیست؟ درمان قطعی لک صورت چیست؟ کرم درمان لک صورت چیست؟ درمان لک صورت با لیزر ممکن است؟ برای پاسخ به این سوالات ابتدا باید در مورد لک‌های قهوه‌ای صورت و انواع و علل ایجاد کننده آن‌‌ها بیشتر بدانیم.

لکه‌های تیره روی پوست صورت یا بدن که به آن هیپرپیگمانتاسیون نیز گفته می‌شود به دلیل تولید بیش از حد ملانین رخ می‌دهد. رنگ چشم، پوست و مو ناشی از وجود رنگدانه ملانین است. لک صورت دلیلی برای نگرانی نیست و نیازی به درمان ندارد. اگر چه درمان لک صورت و برطرف کردن آن از نظر زیبایی برای افراد مهم است. بسته به علت، ممکن است برخی از انواع لک‌های تیره روی پوست صورت، لکه‌های پیری یا لکه‌های خورشیدی نامیده شوند.

ظاهر لک صورت

برای درمان لک صورت باید ویژگی‌های آن را بشناسیم. لکه‌های تیره روی صورت، شانه‌ها و پشت دست‌ها شایع هستند. رنگ لک‌ صورت می‌تواند از قهوه‌ای روشن تا قهوه‌ای تیره متغیر باشد و به رنگ پوست فرد بستگی دارد. لک‌ صورت اغلب مسطح بوده و دردناک نیست. این ضایعات از نظر اندازه متفاوت هستند و می‌توانند در هر قسمتی از بدن ایجاد شوند، اما در مناطقی که اغلب در معرض نور خورشید هستند، شیوع بیشتری دارند. در افرادی که پوست تیره‌تری دارند، لکه‌ای که چند درجه تیره‌تر از پوست است معمولاً در عرض ۶ تا ۱۲ ماه از بین می‌رود. لک‌های تیره‌تر ممکن است سال‌ها طول بکشد تا محو شوند.

علل و عوامل خطر لک صورت

عوامل خطر لک صورت عبارتند از:

  •   قرارگیری در معرض نور خورشید
  •   بارداری
  •   بیماری‌های پوستی مانند آکنه (جوش)، اگزما یا پسوریازیس
  •   ضربه یا آسیب به پوست
  •   داروهایی که باعث افزایش رنگدانه ملانین می‌شوند
  •   بیماری کبد
  •   دیابت

درمان لک صورت بدون شناخت علت آن ممکن نیست. دلایل مختلفی برای ایجاد لکه‌های تیره وجود دارد که عبارتند از:

  •   لک خورشیدی: این ضایعات پوستی ممکن است پس از قرار گرفتن در معرض آفتاب یا دستگاه‌های سولاریوم، روی پوست فرد ایجاد شود. نواحی از بدن که بیشتر در معرض نور خورشید قرار می‌گیرند، مانند صورت، دست‌ها یا بازوها، با احتمال بیشتری دچار این نوع لک می‌شوند.
  •   تغییرات هورمونی: تغییرات هورمونی می‌تواند به لک‌های پوستی منجر شود. برای مثال ملاسما یک بیماری پوستی است که منجر به تغییر رنگ پوست به صورت ضایعات کوچک می‌شود. این عارضه در زنان به خصوص در دوران بارداری شایع‌تر است.
  •   عوارض دارویی: برخی از داروها می‌توانند رنگدانه‌های پوست را افزایش داده و منجر به ایجاد لک‌ صورت و بدن شوند. شایع‌ترین عوامل دارویی عبارتند از داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی، تتراسایکلین‌ها و داروهای روانگردان.
  •   التهاب: لک‌های تیره می‌توانند پس از یک دوره التهاب روی پوست ایجاد شوند. التهاب ممکن است به دلایل مختلفی از جمله اگزما، پسوریازیس، آسیب به پوست و آکنه رخ دهد.
  •   التیام زخم: لکه‌های تیره ممکن است پس از بهبود نیش حشره، سوختگی یا بریدگی باقی بمانند. این ضایعات ممکن است با گذشت زمان محو شوند.
  •   تحریک پوست: محصولات آرایشی پوست یا مو می‌توانند پوست را تحریک کرده و باعث ایجاد لک‌های تیره شوند.
  •   دیابت: این بیماری نیز می‌تواند باعث تیره شدن برخی از نواحی پوست شود. ضایعات مرتبط با دیابت شامل آکانتوز نیگریکانس است که باعث تیره شدن پوست، مخملی شدن پوست و لکه‌های ساق پا می‌شود و ممکن است افراد آن را با لکه‌های مرتبط با افزایش سن اشتباه بگیرند.

عوامل خطر لک صورت

درمان لک صورت

برای یافتن سریع ترین راه از بین بردن لک قهوه ای صورت از متخصص پوست کمک بگیرید. متخصص پوست می‌تواند کرم‌ها یا روش‌هایی را برای روشن کردن لکه‌های تیره یا در برخی موارد از بین بردن آن‌ها پیشنهاد کند. همچنین او می‌تواند در زمینه افتادگی پلک شما را راهنمایی کند. بهترین گزینه درمانی به علت، اندازه لک و ناحیه درگیر بستگی دارد. متخصص پوست ممکن است یکی از درمان‌های زیر را برای بهبود لک صورت توصیه کند:

  •   لیزر درمانی
  •   میکرودرم ابریژن (Microdermabrasion)

در حین میکرودرم ابریژن، متخصص پوست از دستگاه خاصی که دارای سطح ساینده است برای برداشتن لایه بیرونی پوست استفاده می‌کند. این درمان باعث رشد کلاژن جدید شده و به کاهش لک کمک می‌کند.

  •   لایه برداری شیمیایی

لایه برداری شیمیایی شامل استفاده از محلولی بر روی پوست است که سطح را لایه برداری می‌کند و منجر به رشد پوست جدید می‌شود. این روش به تدریج لکه‌های تیره روی پوست را محو می‌کند.

  •   سرمادرمانی (کرایوتراپی)

کرایوتراپی روشی است که شامل استفاده از نیتروژن مایع روی لکه‌های تیره برای منجمد کردن آن‌ها است. این روش به سلول‌های پوست آسیب می‌زند. پوست اغلب بعد از انجام کرایوتراپی روشن‌تر می‌شود.

  •   کرم روشن‌کننده پوست

در مورد قوی‌ترین داروی ضد لک صورت، کرم‌های روشن‌کننده جایگاه ویژه‌ای دارند. کرم روشن‌کننده که با نسخه قابل تجویز است با سفید کردن پوست عمل می‌کند. این محصولات معمولاً به تدریج عمل می‌کنند و چندین ماه طول می‌کشد تا ظاهر لکه‌های تیره را کاهش دهند.

درمان‌ لک صورت خانگی

در این قسمت درباره درمان خانگی لکه‌ های قهوه ای روی صورت توضیح می‌دهیم. علاوه بر روش‌های پوستی و داروهای تجویزی، افراد ممکن است از برخی از درمان‌های خانگی برای محو کردن لک‌ صورت استفاده کنند.

  •   کرم‌های بدون نسخه

کرم‌های پوستی بدون نسخه برای روشن‌کردن پوست به اندازه داروهای تجویزی قوی نیستند، اما ممکن است موثر باشند. از جمله می‌توان به انواع کرم حاوی ویتامین C اشاره کرد.  کرم‌ها و سرم‌هایی که حاوی مواد مختلفی از جمله رتینول یا آلفا هیدروکسی اسید (AHA) هستند نیز می‌توانند لایه برداری پوست را تسریع کرده و باعث رشد پوست جدید شوند. هنگامی که به دنبال کرم روشن‌کننده پوست هستید، همیشه از توصیه‌های متخصص پوست استفاده کنید، زیرا برخی از محصولات ممکن است برای پوست شما مضر باشند.

  •   درمان‌های طبیعی

برای یافتن بهترین درمان لک صورت، بهره‌مندی از مواد طبیعی توصیه می‌شود. محصولات حاوی مواد طبیعی خاص ممکن است به درمان لکه‌های تیره روی پوست کمک کنند. مطالعات نشان می‌دهد استفاده از عصاره شیرین‌بیان می‌تواند به کاهش لک تیره صورت کمک کند.

  •   لوازم آرایشی

در مورد درمان لک صورت، اگرچه لوازم آرایشی لکه‌های تیره را روشن نمی‌کند، اما ممکن است آن‌ها را بپوشاند. افراد می‌توانند از کانسیلرهای مبتنی بر آب یا چربی برای کاهش ظاهر لکه‌ها استفاده کنند.

درمان خانگی لک صورت

نکاتی که باید در مورد درمان لک صورت خانگی بدانیم

بسیاری از درمان‌های خانگی که صفحات اینترنتی توصیه می‌کنند ممکن است عوارض جانبی داشته یا مدرکی دال بر اثربخشی نداشته باشند. به عنوان مثال می‌توان به لیمو و سرکه سیب اشاره کرد. هیچ مطالعه‌ای این ادعا که این درمان‌ها کارآمد هستند را تأیید نمی‌کند. در برخی موارد، درمان‌های اثبات نشده و غیرعلمی ممکن است تیرگی پوست را تشدید کند. به عنوان مثال، انجمن جراحی پوست آمریکا، آب لیمو یا اسکراب‌های ساینده را توصیه نمی‌کند، زیرا این روش‌ها می‌توانند لکه‌های تیره را بدتر کنند. برخی از محصولات روشن‌کننده پوست ممکن است بیشتر از اینکه مفید باشند، ضرر برسانند. بسیاری از آنها حاوی موادی هستند که می‌تواند به پوست یا سلامت کلی آسیب برساند، مانند جیوه یا استروئیدها. استفاده از آن‌ها می‌تواند به مرور زمان باعث ایجاد جوش، بثورات و پوست شکننده شود.

پیشگیری از لک صورت

ممکن است همیشه نتوان از ایجاد لکه‌های تیره روی پوست جلوگیری کرد. به عنوان مثال، تغییرات هورمونی در دوران بارداری که می‌تواند منجر به ملاسما شود قابل پیشگیری نیست. در چنین مواردی درمان لک صورت اهمیت دارد. با این حال، چندین راهکار وجود دارد که افراد می‌توانند برای کاهش احتمال ایجاد لکه‌های تیره انجام دهند:

  •   هر روز از ضد آفتاب با SPF حداقل ۳۰ استفاده کنید، حتی زمانی که نور خورشید شدید نیست.
  •   برای محافظت بیشتر از پوست از کلاه لبه پهن و عینک آفتابی استفاده کنید.
  •   برای درمان بیماری‌های پوستی مانند آکنه که ممکن است منجر به التهاب شود اقدام کنید.
  •   از ساعت ۱۰ صبح تا ۴ بعد از ظهر از آفتاب دوری کنید.

دلایل لک صورت

جمع بندی

لک‌ صورت و بدن که به صورت تغییرات رنگ قهوه‌ای تیره‌تر از رنگ طبیعی پوست مشخص می‌شوند، لزوما به درمان نیاز ندارند. درمان لک صورت از لحاظ جنبه زیبایی‌شناختی آن انجام می‌شود. لک صورت به علل مختلفی ممکن است ایجاد شود که شایع‌ترین علت آن مواجهه با نور خورشید است. سایر عللی که می‌تواند عامل ایجاد این لک‌ها باشد عبارتند از التهاب، التیام زخم، تحریک پوستی، دیابت و بیماری‌های کبدی. برای درمان لک صورت روش‌های مختلفی وجود دارد. توصیه‌های متخصص پوست می‌تواند به بهره‌مندی از بهترین و سریع‌ترین روش درمانی کمک کند. با این حال محصولات روشن‌کننده بدون نسخه مانند کرم‌ها و سرم‌های حاوی ویتامین C یا رتینول، می‌تواند به روشن شدن تدریجی لک‌های قهوه‌ای صورت منجر شود. باید توجه داشت که انجام اقدامات موثری از جمله استفاده از ضدآفتاب حاوی SPF حداقل ۳۰ و اجتناب از مواجهه با نور آفتاب در زمانی که شدید است، می‌تواند به جلوگیری از ایجاد و گسترش لک صورت و بدن کمک کند. در صورت نیاز برای دریافت ویزیت متخصص پوست آنلاین یا پزشک آنلاین می‌توانید از خدمات دکترنکست بهره‌مند شوید.

منابع:

medicalnewstoday

اشتراک‌گذاری مطلب:

یک پاسخ بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *