چاقی و اثرات آن
چاقی یک بیماری پیچیده و چندعاملی است. شیوع اضافه وزن و چاقی در سراسر جهان از سال 1980 دو برابر شده است تا جایی که در حال حاضر نزدیک به یک سوم جمعیت جهان تحت عنوان چاق طبقهبندی میشوند. چاقی ناشی از تولید نامناسب چربی است در نتیجه یک بیماری متابولیک است که سلامتی را به طور جدی به خطر میاندازد. چاقی خطر ابتلا به بیماریهای متعدد مانند فشار خون بالا، دیابت، بیماریهای قلبیعروقی، انواع سرطان و اختلالات روان را افزایش میدهد. همه این موارد بر کیفیت زندگی و کارایی فرد تأثیر میگذارد. ثابت شده است که کاهش وزن میتواند به طور موثری عمر را طولانی کند و بار اقتصادی بیماری بر جامعه را کاهش دهد.
کاهش سطح ویتامین B12 بعد عمل جراحی چاقی
در حال حاضر متداولترین روش مورد استفاده برای جراحی چاقی، گاسترکتومی با Sleeve به روش لاپاروسکوپی (LSG) و لاپاروسکوپی بایپس معده (RYGB) است. علاوه بر این، در چین، بیشتر از بایپس ژژونال LSG + JJB برای درمان بیماران سنگینتر استفاده میشود. مطالعات بالینی نشان دادهاند که اگرچه جراحی چاقی میتواند به طور موثر وزن بیماران چاق را کاهش دهد، سوء تغذیه بعد از عمل نیازمند توجه است و ویتامین B12 (VitB12) شایعترین ماده مغذی است که تحت تأثیر قرار میگیرد. این ویتامین در انتهای ایلئوم جذب میشود و به فاکتور داخلی مترشحه توسط سلولهای جداری معده نیاز دارد.
مقدار ویتامین B12 ذخیره در بدن تقریباً 2000 میکروگرم است و به طور متوسط روزانه فقط 2 میکروگرم مورد نیاز است. با وجود چنین ذخایر زیادی، کمبود ویتامین B12 پس از جراحی چاقی شایع است. سوء جذب و دریافت ناکافی خوراکی 2 علت اصلی کمبود ویتامین B12 در بیماران تحت عمل جراحی چاقی است. سایر علل کمبود ویتامین B12 عبارتند از عدم تحمل غذایی پس از عمل و سندرم رشد بیش از حد باکتری.
افزایش سطح ویتامین B12 بعد عمل
با این حال، گزارشهای کمی از افزایش سطح ویتامین B12 پس از جراحی چاقی وجود دارد. سطوح بالای سرمی VitB12 پس از جراحی ممکن است منجر به برخی علائم اعصاب محیطی مانند بی حسی اندام، خستگی، درد، ادم صورت و سفتی کل بدن شود. علاوه بر این، یک مطالعه گزارش کرده است که سطوح بالای سرمی VitB12 میتواند بروز آنژین صدری ناپایدار را افزایش دهد. بنابراین، افزایش سطح سرمی ویتامین B12 پس از جراحی چاقی نیاز به توجه دارد. زیرا این وضعیت ممکن است بر پیشآگهی بیماران تأثیر بگذارد.
هدف این مقاله تجزیه و تحلیل عوامل خطر مرتبط با افزایش سطح ویتامین B12 سرم پس از جراحی چاقی از طریق یک مطالعه مورد شاهدی و به دست آوردن مبنای نظری برای افزایش سطح ویتامین B12 سرم پس از جراحی چاقی است. مطالعات کمی افزایش سطح ویتامین B12 (VitB12) را پس از جراحی چاقی گزارش کردهاند. این مطالعه پدیده و عوارض جانبی افزایش سرمی ویتامین B12 را 1 ماه پس از جراحی گزارش میکند و علل احتمالی را بررسی میکند.
نتایج چگونه بود؟
تجزیه و تحلیل گذشتهنگر بر روی دادههای ویتامین B12 برای 112 بیمار از ژانویه 2018 تا اکتبر 2019 انجام شد. سپس 87 بیمار بین نوامبر 2019 تا آگوست 2020 وارد شدند. آنها بر اساس سطح VitB12 پس از عمل جراحی به 2 گروه تقسیم شدند. دادهها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سپس، آنالیز مدل رگرسیون LASSO و تحلیل رگرسیون لجستیک چندگانه برای بررسی عوامل خطر برای افزایش سطح VitB12 پس از جراحی انجام شد.
دادههای گذشتهنگر نشان داد که سطح ویتامین B12 به طور قابل توجهی 1 ماه پس از جراحی افزایش یافته است. مقایسه دادهها بین 2 گروه نشان داد که بیمارانی که دیابت داشتند اغلب در گروهی بودند که افزایش سطح VitB12 نداشتند. سطح اسیدفولیک و ویتامین B12 بعد از عمل در گروه دارای افزایش به طور قابل توجهی بیشتر از گروه بدون افزایش بود. بیماران بیشتری در گروه بدون افزایش سطح VitB12 یبوست داشتند. بنابراین یبوست به عنوان یک عامل خطر مستقل برای افزایش VitB12 پس از جراحی مشخص شد. از 199 بیمار در این مطالعه، 111 بیمار پس از جراحی افزایش سطح VitB12 را نشان دادند. از این میان، 7 بیمار دارای علائم عصبی محیطی بودند.
یبوست یک عامل خطر مستقل برای افزایش سطح ویتامین B12 بعد از جراحی است. سطوح بالای VitB12 ممکن است باعث برخی علائم عصبی محیطی شود. بنابراین لازم است به بیماران مبتلا به یبوست بعد از عمل توجه شود، سطح VitB12 آنها در اسرع وقت بررسی شود و اقداماتی برای بهبود یبوست صورت گیرد تا از عوارض جانبی ناشی از افزایش سطح VitB12 جلوگیری شود.
Pubmed – Etiology of serum vitamin B12 elevation 1 month after bariatric surgery: A case-control study based on China population
ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید