Search
Search

آشنایی کامل با قرص مترونیدازول 250 و 500 + عوارض و نحوه مصرف💊

قرص مترونیدازول

Table of Contents

قرص مترونیدازول یا متروماکس یک آنتی بیوتیک است که برای درمان بسیاری از عفونت‌های بدن استفاده می‌شود. اگر به دنبال پاسخ به این سوال هستید که مصرف قرص مترونیدازول  250 و 500 برای چیست، باید بدانید که این دارو کاربردهای بسیاری دارد؛ اما در مقابل دارای جدی‌ترین هشدار سازمان غذا و دارو یعنی هشدار جعبه سیاه است. هشدار جعبه سیاه نشان‌دهنده اثرات دارویی است که می‌تواند خطرناک باشد. پس قبل‌از مصرف مترونیدازول باید حتما از نحوه‌ مصرف و همچنین عوارض جانبی آن آگاه باشید.

در این مقاله از مجله سلامت دکترنکست قصد داریم قرص مترونیدازول 250 و 500 (با نام تجاری معروف متروماکس) را به‌صورت کامل بررسی کنیم. در این مطلب، ابتدا کاربردها و نحوه‌ مصرف مترونیدازول معرفی شده و سپس به عوارض مصرف مترونیدازول و تداخل آن با سایر داروها پرداخته‌ایم.

اگر قصد مصرف این دارو را دارید یا درحال‌حاضر آن را مصرف می‌کنید تا آخر مقاله همراه ما باشید.

مترونیدازول چیست؟

Metronidazole یا به فارسی مترونیدازول (با نام تجاری متروماکس) برای درمان تعداد زیادی از عفونت‌ها استفاده می‌شود. این دارو با توقف رشد باکتری‌ها و انگل‌ها عمل می‌کند. مترونیدازول برای درمان عفونت‌های پوستی، آکنه روزاسه (rosacea)، عفونت‌های دهان، نفخ شکم و اسهال استفاده می‌شود. همچنین بسیاری از متخصصین اعتقاد دارند امکان درمان عفونت ادراری با مترونیدازول وجود دارد. مترونیدازول تنها عفونت‌های باکتریایی و انگلی خاصی را درمان می‌کند؛ اما برای درمان عفونت‌های ویروسی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا موثر نخواهد بود.

این دارو در شکل‌های مختلف دارویی مانند قرص، کپسول، کرم یا ژل بهداشتی، شیاف واژينال مترونيدازول و شربت مترونيدازول عرضه می‌شود. البته این دارو به‌صورت تزریقی هم وجود دارد که فقط در بیمارستان‌ها و با نظر پزشک تزریق خواهد شد. در بین اشکال مختلف دارویی آن، قرص مترونیدازول برای درمان عفونت‌ها استفاده می‌شود. به‌عنوان مثال، قرص مترونیدازول برای اسهال مناسب است. این قرص به‌صورت پیوسته و آنی رهش وجود دارد. مترونیدازول با دو نام تجاری فلاژیل Flagyl (با رهش فوری) و Flagyl ER (با رهش پیوسته) در دسترس است. داروهای با رهش آنی بلافاصله در بدن آزاد می‌شوند؛ اما داروهای با رهش طولانی بعد از مدت زمانی در بدن بیمار رهش پیدا می‌کنند.

کاربردهای قرص مترونیدازول

قرص متروماکس یک داروی چندمنظوره است که به طور کلی برای درمان انواع عفونت‌های ناشی از باکتری‌ها و برخی از انگل‌ها استفاده می‌شود. در زیر تعدادی از کاربردهای رایج مترونیدازول آورده شده است:

  1. عفونت‌های باکتریایی: مترونیدازول در برابر گستره وسیعی از عفونت‌های باکتریایی موثر است، از جمله عفونت‌های دستگاه گوارش مانند هلیکوباکترپیلوری، کلستریدیوم دیفیسیل، برخی از باکتری‌های بی‌هوازی و عفونت‌های داخل شکمی. قرص مترونیدازول برای عفونت مردان و زنان کاربرد دارد.
  2. عفونت‌های پروتوزوآیی: خواص قرص مترونیدازول به طور معمول برای درمان عفونت‌های ناشی از پروتوزوآها مانند تریکوموناس واژینالیس (عفونتی که از طریق رابطه جنسی منتقل می‌شود) و ژیاردیا لامبلیا (یک انگل که اسهال را ایجاد می‌کند) استفاده می‌شود.
  3. عفونت‌های دندانی: قرص متروماکس برای دندان ممکن است توسط پزشک تجویز گردد. مترونیدازول ممکن است برای درمان عفونت‌های دندانی مانند آبسه لثه یا پریودنتیت (عفونتی که توسط باکتری‌های بی‌هوازی ایجاد می‌شود) تجویز شود.
  4. واژینوز باکتریایی: مترونیدازول اغلب برای درمان واژینوز باکتریایی، یک عفونت معمول در واژن که ناشی از عدم تعادل باکتری‌ها در واژن است، استفاده می‌شود.
  5. روزاسه: ممکن است ژل یا کرم مترونیدازول برای درمان علائم روزاسه، یک بیماری مزمن پوستی که با قرمزی صورت، سرخ شدن و ضایعات مانند جوش‌های آکنه‌ای همراه است، تجویز شود. قرص مترونیدازول برای جوش صورت ممکن است با صلاحدید پزشک تجویز شود.
  6. پیشگیری از عفونت جراحی: مترونیدازول ممکن است قبل از برخی از فرآیندهای جراحی به منظور پیشگیری از عفونت‌های ناشی از باکتری‌های بی‌هوازی تجویز شود.
مهم است به یاد داشته باشید که مترونیدازول فقط باید تحت راهنمایی و نسخه پزشک استفاده شود، زیرا ممکن است عوارض جانبی و تداخل با سایر داروها داشته باشد.

قرص مترونیدازول برای اسهال

مکانیسم اثر قرص مترونیدازول

مترونیدازول به خصوص در برابر باکتری‌های بی‌هوازی و برخی از پروتوزوآهای خاص بسیار موثر است. زیرا به طور انتخابی توسط این موجودات جذب می‌شود و آنزیم‌های خاصی را که دارای فعالیت دارویی هستند، فعال می‌کند. سمیت انتخابی دارو نسبت به موجودات بی‌هوازی به دلیل حساسیت بیشتر آنها نسبت به متابولیت‌های سمی دارو است. علاوه بر اثرات ضدمیکروبی مستقیم، مترونیدازول همچنین ویژگی‌های تنظیم سیستم ایمنی دارد. این دارو می‌تواند با مهار تولید برخی از میانجی‌گرهای التهابی مانند سیتوکین‌ها و پروستاگلاندین‌ها، التهاب را کاهش دهد.

اشکال دارویی و نام های تجاری مترونیدازول

مترونیدازول در اشکال دارویی مختلف در دسترس است، از جمله:
  1. قرص: قرص‌های این دارو شایع‌ترین شکل دارویی بوده و در دوزهای مختلفی مانند ۲۵۰ میلی‌گرم و ۵۰۰ میلی‌گرم (قرص متروماکس ۵۰۰) در دسترس هستند. این قرص‌ها به صورت خوراکی با آب میل شده و می‌توانند با یا بدون غذا طبق دستور پزشک مصرف شوند. البته به علت عوارض گوارشی توصیه می‌شود با معده پر استفاده گردد.
  2. کپسول: کپسول‌های مترونیدازول مشابه قرص‌ها هستند و در دوز‌های مختلفی دارند. آنها به صورت کامل با آب قورت داده می‌شوند و همچنین می‌توانند با یا بدون غذا مصرف شوند.
  3. ژل یا کرم موضعی: مترونیدازول همچنین در شکل ژل یا کرم موضعی نیز در دسترس است. این شکل معمولاً برای درمان روزاسه، یک بیماری پوستی، استفاده می‌شود. ژل یا کرم به صورت مستقیم بر روی منطقه مورد تاثیر پوستی استفاده می‌شود. علاوه بر این مترونیدازول به صورت ژل واژینال، قرص مترونیدازول واژینال و شیاف واژینال نیز در دسترس است.
  4. آمپول وریدی: در برخی موارد، مترونیدازول ممکن است به صورت وریدی تجویز شود. این شکل معمولاً برای درمان عفونت‌های شدید یا در مواردی که مصرف خوراکی ممکن نیست استفاده می‌شود. مترونیدازول وریدی معمولاً در محیط درمانی تحت نظارت یک پزشک مصرف می‌شود.
  5. سوسپانسیون خوراکی: هنگامی که پزشک تصمیم به تجویز مترونیدازول در اطفال می‌گیرد معمولا از شکل دارویی سوسپانسیون مترونیدازول استفاده کند.

شکل دارویی و دوز مترونیدازولی که تجویز می‌شود، بستگی به شرایط درمانی، سن و وزن بیمار و توصیه پزشک دارد. مهم است که دستورات دوز و مصرف تجویز شده توسط پزشک یا مطابق برچسب دارو را رعایت کنید. این دارو با نام‌های تجاری فلاژیل، متروواگ، متریس و فلاژيکس موجود است.

شربت مترونیدازول

نحوه مصرف قرص مترونیدازول

این دارو بیشتر در دو دوز مختلف یعنی مترونیدازول 250 و مترونیدازول 500 عرضه می‌شود. دوز، شکل دارویی و تعداد دفعات مصرف دارو به سن، وضعیت درمان، شدت بیماری، نحوه واکنش شخص به اولین دوز و همچنین سایر شرایط پزشکی بستگی دارد. دارو را مطابق دستور پزشک و به‌صورت خوراکی مصرف کنید. برای جلوگیری از ناراحتی معده، مترونیدازول را با غذا یا یک لیوان پر از آب مصرف کنید.

اگر چند روز بعد از مصرف این دارو، علائم بیماری ناپدید شد، نباید آن را قطع کنید؛ بلکه در این مواقع، باید مصرف آن را تا پایان مقدار تجویزشده ادامه دهید؛ چراکه قطع سریع قرص ممکن است منجر به بازگشت عفونت شود. اگر مقدار ثابتی از دارو در خون وجود داشته باشد، بهترین اثر را دارد. برای کمک به ثابت نگه داشتن مقدار آن، هیچ دوزی را از دست ندهید. همچنین، دوزها را در فاصله‌های مساوی در طول روز مصرف کنید.

عفونت دندان

نحوه مصرف آموکسی سیلین و مترونیدازول برای عفونت دندان

درمان عفونت دندان با مترونیدازول و اموکسی سیلین امکان‌پذیر است. مترونیدازول آنتی بیوتیکی است که دندانپزشکان از آن برای درمان تعدادی از عفونت‌ها مثل آبسه دندان استفاده می‌کنند. به‌عنوان مثال قرص مترونیدازول ۵۰۰ یا 750 میلی‌گرم برای درمان التهابات لثه کاربرد دارد. البته باید توجه داشت که شاید مترونیدازول برای دندان همه مناسب نباشد و همیشه اولین انتخاب برای درمان عفونت دندان نیست. اگرچه آنتی‌بیوتیک‌ها از به‌وجود آمدن عفونت بعد از کارهای دندان‌پزشکی جلوگیری می‌کنند؛ اما این داروها عوارض جانبی احتمالی دارند.

مصرف قرص مترونیدازول برای عفونت واژن

طریقه مصرف قرص مترونیدازول 500 میلی‌گرم برای عفونت واژن

قرص مترونیدازول 500 میلی‌گرم یکی از داروهای مؤثر در درمان عفونت واژن، به‌ویژه عفونت‌های ناشی از باکتری‌های بی‌هوازی مانند واژینوز باکتریال و تریکومونیازیس است. این قرص معمولاً به‌صورت خوراکی و بر اساس دستور پزشک تجویز می‌شود.

  • نحوه مصرف:
    • معمولاً دو بار در روز (صبح و شب) به مدت 7 روز تجویز می‌شود.
    • بهتر است قرص‌ها را با یک لیوان آب و همراه با غذا مصرف کنید تا از ناراحتی معده جلوگیری شود.
  • نکات مهم:
    • حتماً دوره درمان را کامل کنید، حتی اگر علائم عفونت قبل از اتمام دارو برطرف شود.
    • در موارد شدیدتر، ممکن است پزشک مصرف تک‌دوز مترونیدازول (2 گرم در یک نوبت) را توصیه کند.
    • از مصرف الکل در طول دوره درمان و تا 48 ساعت بعد از اتمام دارو خودداری کنید، زیرا ممکن است باعث عوارض جانبی شدید شود.

طریقه مصرف قرص مترونیدازول 250 میلی‌گرم برای عفونت واژن

قرص مترونیدازول 250 میلی‌گرم دوز پایین‌تری نسبت به 500 میلی‌گرم دارد و معمولاً برای عفونت‌های خفیف‌تر یا بیمارانی که تحمل کمتری به دوزهای بالاتر دارند، استفاده می‌شود.

  • نحوه مصرف:
    • معمولاً سه بار در روز به مدت 7 تا 10 روز تجویز می‌شود.
    • این دوز برای بیمارانی که مشکلات گوارشی دارند یا نمی‌توانند دوزهای بالاتر را تحمل کنند، مناسب‌تر است.
  • نکات مهم:
    • مصرف این قرص طبق نظر پزشک ضروری است و نباید بدون تجویز پزشک مصرف شود.
    • مانند دوز 500 میلی‌گرم، باید از مصرف الکل در دوره درمان خودداری شود.

مترونیدازول قرص قوی برای پریود شدن

بسیاری از خانم‌ها نگران مصرف این قرص در زمان پریودی هستند. مترونیدازول تاثیر روی هورمون‌های زنانه ندارد و موجب جلو یا عقب افتادن زمان پریودی نمی‌شود. مترونیدازول قرص قوی برای پریود شدن نیست پس مصرف آن در زمان قاعدگی منعی ندارد. اگر تاخیر در زمان پریودی ایجاد شود، احتمالا دلایل دیگری مانند استرس، تغییر آب و هوا، تغییرات وزن و … داشته باشد. البته پزشکان توصیه می‌کنند، هنگام قاعدگی از ژل مترونیدازول استفاده نشود.

شربت مترونیدازول کودکان برای چیست؟

شربت مترونیدازول کودکان یک داروی ضدباکتری و ضدانگل است که برای درمان عفونت‌های ناشی از باکتری‌ها و انگل‌ها در کودکان استفاده می‌شود. این شربت به‌ویژه در درمان عفونت‌های دستگاه گوارش و سایر عفونت‌های داخلی مؤثر است.

موارد مصرف شربت مترونیدازول کودکان:

  1. درمان اسهال ناشی از عفونت‌های انگلی:
    • بیماری‌هایی مانند ژیاردیازیس و آمیبیازیس که عامل آن‌ها انگل‌های دستگاه گوارش هستند.
  2. عفونت‌های باکتریایی:
    • عفونت‌های دستگاه گوارش مانند کولیت ناشی از باکتری کلستریدیوم دیفیسیل.
    • عفونت‌های دندان و لثه (در برخی موارد خاص).
  3. عفونت‌های دیگر:
    • عفونت‌های دستگاه تناسلی و ادراری در شرایط خاص.
    • عفونت‌های پوستی و زخم‌ها که توسط باکتری‌های بی‌هوازی ایجاد می‌شوند.

نحوه مصرف:

  • دوز مصرفی: مقدار دقیق مصرف به وزن و سن کودک و شدت بیماری بستگی دارد و باید توسط پزشک تعیین شود.
  • مدت زمان درمان: معمولاً 7 تا 10 روز یا طبق دستور پزشک.

نکات مهم:

  1. دوره درمان را کامل کنید تا از بازگشت عفونت جلوگیری شود.
  2. شربت را می‌توان همراه غذا مصرف کرد تا از عوارض گوارشی جلوگیری شود.
  3. در صورت بروز علائمی مانند واکنش آلرژیک یا تهوع شدید، فوراً با پزشک مشورت کنید.

مقدار مصرف شربت مترونیدازول برای اسهال کودکان

مقدار مصرف شربت مترونیدازول برای درمان اسهال کودکان باید حتماً توسط پزشک تعیین شود، زیرا دوز دقیق به وزن کودک، شدت عفونت و نوع عامل ایجادکننده اسهال بستگی دارد. با این حال، به طور کلی، دوز پیشنهادی مترونیدازول برای کودکان به صورت زیر است:

  • دوز معمول:
    30 تا 50 میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن کودک در روز که به 3 یا 4 دوز مساوی تقسیم می‌شود.
    مثلاً برای کودکی با وزن 10 کیلوگرم، مقدار مصرف روزانه 300 تا 500 میلی‌گرم است که در 3 تا 4 دوز جداگانه تجویز می‌شود.

  • مدت زمان مصرف:
    معمولاً 7 تا 10 روز، بسته به نوع عفونت و تجویز پزشک.

توصیه:
قبل از استفاده از شربت مترونیدازول برای کودک، حتماً با پزشک مشورت کنید تا دوز مناسب و نحوه مصرف مشخص شود. از مصرف خودسرانه این دارو بپرهیزید.

عوارض قرص مترونیدازول

مترونیدازول می‌تواند عوارض جانبی ایجاد کند. این عوارض را می‌توان به دو نوع متداول و جدی‌تر تقسیم کرد. مشکلات متداولی که این قرص ایجاد می‌کند، درصورتی‌که خفیف باشند، ظرف چند روز یا چند هفته از بین می‌روند؛ اما اگر شدیدتر هستند و از بین نروند، باید با پزشک یا داروساز خودتان صحبت کنید. از عوارض مترونیدازول که رایج‌تر است، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  •   سردرد
  •   از دست دادن اشتها
  •   حالت تهوع یا استفراغ
  •   اسهال
  •   سوزش سردل
  •   اسپاسم معده
  •   یبوست
  •   طعم فلزی در دهان

اگر با مصرف مترونیدازول عوارض جانبی جدی‌تری دارید، باید فورا با پزشک خودتان تماس بگیرید. همچنین اگر این مشکلات تهدیدکننده زندگی‌تان است، حتما به اورژانس مراجعه کنید تا تحت درمان قرار بگیرید. اثر منفی روی سیستم عصبی، از جمله تشنج و آنسفالوپاتی (عملکرد غیرطبیعی مغز) از جمله عوارض جدی مصرف این قرص است. این مشکل می‌تواند با علائمی مانند تشنج، سرگیجه، سردرد، گیجی و آتاکسی (ناهماهنگی یا بی‌نظمی حرکات عضلات) همراه باشد. البته این عوارض نادر هستند.

عوارض قرص مترونیدازول

عوارض قرص مترونیدازول در مردان و زنان

عوارض جانبی مترونیدازول در بیشتر اوقات برای خانم‌ها و آقایان یکسان است. این قرص در بعضی موارد می‌تواند عوارض بیشتری روی زنان داشته باشد. عوارض مترونیدازول برای عفونت واژن می‌تواند شامل مشکلاتی مانند عفونت‌های قارچی واژن و تحریک و خارش واژن باشد. البته به این نکته توجه داشته باشید، از آنجایی‌که داروها روی هر فرد تاثیر متفاوتی می‌گذارند، نمی‌توان تضمین کرد که این اطلاعات شامل همه عوارض جانبی احتمالی باشد. شما نباید این اطلاعات را جایگزین توصیه‌های پزشکی کنید.

ارتباط سریع و ساده با بهترین
متخصصان بیماری‌های داخلی در دکترنکست

تداخل قرص مترونیدازول با سایر داروها

مترونیدازول می‌تواند با سایر داروها، ویتامین‌ها یا گیاهانی دارویی که مصرف کنید تداخل داشته باشد. تداخل‌ها مضر است و از عملکرد مناسب دارو جلوگیری می‌کند. برای پیشگیری از تداخل، پزشک باید در زمان تجویز آن داروهای شما را به دقت مدیریت کند. حتما در مورد تمام داروها، ویتامین‌ها یا گیاهان دارویی خودتان پزشک را آگاه کنید. در زیر به بعضی از تداخل‌های این قرص با سایر داروها اشاره شده است. دی‌سولفیرام (Disulfiram) را با مترونیدازول مصرف نکنید. اگر این کار را انجام دهید، می‌تواند اثرات خطرناکی بر بدن شما داشته باشد. استفاده از دی‌سولفیرام با مترونیدازول باعث مشکلات روان‌پریشی می‌شود. این مشکل می‌تواند با علائمی مانند گیجی و حتی توهم همراه باشد. از مصرف همزمان مترونیدازول و الکل جدا خودداری کنید.

در صورت مصرف همزمان ممکن است عوارضی مشابه تداخل با دی‌سولفیرام بروز پیدا کند که به همین دلیل به آن واکنش شبه‌دی‌سولفیرام گفته می‌شود. مصرف مترونیدازول با برخی داروها خطر عوارض جانبی را افزایش می‌دهد؛ چراکه مقدار هر دو دارو ممکن است در بدن شما افزایش یابد. از جمله این داروها می‌توان به داروهای لیتیم، وارفارین یا سایر داروهای رقیق‌کننده خون، بوسولفان، سایمتیدین و فنی توئین یا فنوباربیتال اشاره کرد.

عوارض قرص مترونیدازول

موارد هشدار و منع مصرف قرص مترونیدازول

هشدارها و ممنوعیت‌های مترونیدازول عبارتند از:
  1. حساسیت: از استفاده از مترونیدازول خودداری کنید اگر حساسیت شناخته شده به این دارو یا هرگونه مشتق نیتروآزول دیگر داشته باشید. واکنش‌های حساسیتی می‌تواند از آسیب‌های خفیف پوستی تا واکنش‌های شدیدی که نیاز به مراقبت پزشکی فوری دارند، متغیر باشد.
  2. اختلالات عصبی: مترونیدازول ممکن است عوارض عصبی مانند سرگیجه، تشنج یا نوروپاتی محیطی (کاهش حس در دست‌ها یا پاها) ایجاد کند. اگر سابقه اختلالات عصبی دارید یا داروهایی مصرف می‌کنید که می‌توانند خطر تشنج را افزایش دهند، هنگام استفاده از مترونیدازول باید مراقبت ویژه‌ای داشته باشید.
  3. اختلالات خونی: مترونیدازول می‌تواند بر شمارش سلول‌های خون تأثیر بگذارد و منجر به ایجاد شرایطی مانند لوکوپنی (کاهش تعداد سلول‌های سفید خون) یا ترومبوسیتوپنی (کاهش تعداد پلاکت‌ها) شود. اگر سابقه اختلالات خونی دارید یا داروهایی مصرف می‌کنید که می‌توانند بر شمارش سلول‌های خون تأثیر بگذارند، پزشک شما باید در طول درمان با مترونیدازول شمارش سلول‌های خون شما را نظارت کند.
  4. بیماری کبدی: اصلی‌ترین بخش این دارو در کبد متابولیزه می‌شود، بنابراین در بیماران مبتلا به بیماری کبد، مراقبت ویژه‌ای لازم است. در این موارد ممکن است نیاز به تنظیم دوز دارو باشد.
  5. مصرف الکل: در طول مصرف مترونیدازول و حداقل ۴۸ ساعت پس از پایان درمان، از مصرف الکل اجتناب کنید. ترکیب مترونیدازول با الکل می‌تواند علائم شدیدی مانند تهوع، استفراغ، درد شکم، سردرد و افزایش دما ایجاد کند.

مهم است که هنگام استفاده از مترونیدازول، راهنمایی و نسخه پزشک خود را رعایت کنید تا خطر عوارض جانبی را کم کرده و استفاده ایمن و موثر از آن را تضمین کنید.

قرص مترونیدازول برای نفخ شکم

قرص مترونیدازول در بارداری و شیردهی

مترونیدازول در برخی مطالعات حیوانی دارای خطرات بالقوه سرطان‌زایی بوده و به همین دلیل نگرانی‌هایی در مورد مصرف این دارو در بارداری ایجاد کرده است. تا کنون مطالعات اثراتی از سرطان‌زایی در نوزادهایی که مادرشان در دوره بارداری مترونیدازول مصرف کرده‌اند، نشان نداده‌اند اما مصرف قرص مترونیدازول در بارداری حتما باید تحت نظر پزشک و با ارزیابی معایب و مزایای آن باشد. از آنجایی که بروز عفونت باکتریایی واژن در دوران بارداری محتمل است، مصرف مترونیدازول برای درمان این عفونت تحت نظارت پزشک متخصص ایرادی ندارد.

مصرف قرص مترونیدازول در شیردهی باعث انتقال دارو به نوزاد می‌شود؛‌ بنابراین کودک در معرض عوارض مرتبط مترونیدازول قرار می‌گیرد. در مادرانی که با توجه به تصمیم پزشک نیاز به مصرف این دارو در دوران شیردهی دارند، روش‌هایی برای به حداقل رساندن عوارض در نوزاد وجود دارد. برخی منابع توصیه می‌کنند که مصرف دارو به‌صورت یکجا (تک‌دوز) انجام شود و سپس ۲۴ ساعت شیردهی قطع شود. روش دیگر دوشیدن شیر مادر برای ۲۴ ساعت آینده، قبل از مصرف مترونیدازول است.

جمع بندی

 مترونیدازول در دسته آنتی‌بیوتیک‌ها قرار می‌گیرد که از آن برای درمان عفونت‌ها استفاده می‌شود. این دارو در شکل‌های مختلفی مانند قرص، کپسول، شربت، ژل، کرم و حتی شیاف عرضه می‌شود. قرص مترونیدازول برای درمان عفونت‌ کاربرد دارد. احتمالا شنیده باشید که قرص مترونیدازول برای نفخ شکم، اسهال، قرص مترونیدازول برای زخم دهانه و عفونت واژن  کاربرد دارد. بله، کاملا درست است؛ اما باید به این نکته توجه داشته باشید که مصرف این قرص دارای عوارض جانبی است.

سردرد، از دست دادن اشتها، حالت تهوع یا استفراغ، اسهال، سوزش سردل، اسپاسم معده، یبوست و حتی ایجاد طعم فلزی در دهان از جمله عوارض مترونیدازول است. به یاد داشته باشید در مورد عوارض قرص مترونیدازول برای عفونت واژن باید با پزشک متخصص زنان آنلاین، صحبت کنید.

منابع

webmd، mayoclinic، medicalnewstoday، healthline، mayoclinic، medicalnewstoday، nhs

دکتر متین خسروی لرگانی
صحت علمی این مقاله بوسیله دکتر متین خسروی لرگانی مورد تایید قرار گرفته است.
دکترای حرفه ای پزشکی
کد نظام پزشکی: 202300

سوالات متداول

قرص مترونیدازول برای چیست؟

مترونیدازول یک داروی تجویزی است که برای درمان عفونت‌های ناشی از باکتری‌ها یا سایر انگل ها در قسمت‌های مختلف بدن، استفاده می‌شود.

قرص مترونیدازول ۲۵۰ برای چیه؟

قرص مترونیدازول ۲۵۰ می‌تواند برای از بین بردن بوی بد دندان موثر باشد. همچنین از این قرص برای درمان تریکومونیازیس که نوعی عفونت مقاربتی استفاده می‌شود.

قرص مترونیدازول ۵۰۰ برای چیست؟

مترونیدازول ۵۰۰ میلی‌گرم برای درمان بسیاری از عفونت‌ها مثل عفونت‌های باکتریایی و عفونت با انگل آمیب (آمیبیازیس) موثر خواهد بود.

طریقه مصرف قرص مترونیدازول ۲۵۰ به چه صورت است؟

نحوه مصرف مترونیدازول ۲۵۰ میلی‌گرم به‌صورت خوراکی است و شما می‌توانید آن را همراه با میان ‌وعده یا بعد از وعده اصلی مصرف کنید.

طریقه مصرف قرص مترونیدازول 500 به چه صورت است؟

مترونیدازول 500 را می‌توانید به‌صورت خوراکی مصرف کنید. برای اینکه معده شما را اذیت نکند آن را همراه غذا یا آب مصرف کنید.

شربت مترونیدازول کودکان برای چیست؟

از شربت مترونیدازول می‌توان برای درمان عفونت باکتریایی در معده (هلیکوباکتر پیلوری) استفاده کرد.

علائم اور دوز مترونیدازول چیست؟

علائم اور دوز مترونیدازول ممکن است شامل موارد زیر باشد: تهوع و استفراغ، اسهال، خشکی دهان، خستگی، ضعف و سردرد.

قرص مترونیدازول هر چند ساعت؟

توصیه‌ای به مصرف قرص مترونیدازول هر چند ساعت یکبار وجود ندارد. دوز و دفعات مصرف قرص مترونیدازول به نوع عفونت تحت درمان، شدت عفونت و سن و وزن بیمار بستگی دارد. پزشکان ممکن است این دارو را هر ۸ ساعت یا هر ۱۲ ساعت تجویز کنند.

آیا قرص مترونیدازول فشار خون را بالا میبرد

شواهدی وجود ندارد که نشان دهد مترونیدازول فشار خون را افزایش می‌دهد. با این حال، مترونیدازول تزریقی حاوی مقدار زیادی سدیم در هر دوز است که می‌تواند به‌طور ناگهانی وارد بدن شود و فشار خون را افزایش دهد. بنابراین، قبل از تزریق مترونیدازول، مهم است که در صورت داشتن فشار خون بالا یا مصرف داروهای فشار خون به پزشک خود اطلاع دهید.

آیا قرص مترونیدازول خواب آور است؟

بله، مترونیدازول می‌تواند به عنوان یک عارضه جانبی باعث خواب آلودگی شود. اگرچه این یک عارضه جانبی رایج نیست، اما به‌عنوان عارضه جانبی نادر و بالقوه مترونیدازول ذکر شده است.

آیا قرص مترونیدازول ادرار آور است؟

شواهدی که نشان دهد مترونیدازول باعث افزایش ادرار می‌شود، وجود ندارد. با این حال، برخی از عوارض جانبی نادر مانند سوزش هنگام ادرار، از دست دادن کنترل مثانه و تغییر در حجم یا رنگ ادرار گزارش شده است.
اشتراک گزاری مطالب

یک پاسخ

  1. با سلام بنده علیرغم اینکه اصلا اهل الکل نیستم ولی با مصرف مترونیدازول دقیقا همان علایم ترکیب با الکل یعنی برافروختگی صورت ،ضعف و بیحالی شدید ،سردرد،دل درد را داشتم و حسابی حالم بد شد .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

آنلاین نوبت بگیر

آنلاین نوبت بگیر