بررسی کامل بیماری لایم

بیماری لایم

Table of Contents

آیا می‌دانید لایم چه بیماری است؟ یا در مورد آن اطلاعاتی دارید؟ لایم بیماری عفونی است و زمانی اتفاق می‌افتد که کنه آلوده انسان را نیش می‌زند. این بیماری علائم مختلفی دارد و حتی ممکن است پس‌از درمان بعضی از علائم همراه بیمار باشد. پس بسیار ضروری است که همه در مورد بیماری لایم اطلاعات داشته باشیم. در این مقاله از مجله سلامت دکترنکست بیماری لایم به‌صورت کامل بررسی شده است. اگر دوست دارید با علائم، روش تشخیص و روش درمان این بیماری بیشتر آشنا شوید تا پایان مقاله همراه ما باشید.

بیماری لایم چیست؟

لایم بیماری است که توسط یک باکتری به نام بورلیا بورگدورفری (Borrelia burgdorferi) ایجاد می‌شود. اگر کنه پا سیاه یک فرد را نیش بزند، به این بیماری مبتلا می‌شود. کنه پا سیاه پس‌از تغذیه از جانوران و پرندگان مختلف آلوده می‌شود. زمانی‌که کنه حدود 36 تا 48 ساعت روی پوست باشد، عفونت را منتقل می‌کند.

اولین موارد این بیماری در سال 1975 تشخیص داده شد. زمانی‌که بسیاری از کودکان در دو شهر مجاور لایم (Lyme) و کانکتیکات (Connecticut) به بیماری آرتریت نوجوانان دچار شدند. محققان دریافتند که نیش کنه‌های پا سیاه عامل شیوع بیماری بوده است.

سالانه حدود 30000 مورد از لایم توسط مراکز کنترل و پیشگیری ایالات ‌متحده گزارش می‌شوند. از آن‌جایی‌که کنه ناقل این بیماری در کشور ما وجود ندارد، هنوز موردی از بیماری لایم در ایران گزارش نشده است؛ اما پرندگان هم می‌توانند عامل انتقال بیماری از یک منطقه به منطقه دیگر باشند؛ پس باید نسبت به این بیماری کاملا مطلع باشید.

بیماری لایم چه علائمی دارد؟

افراد مبتلا به لایم واکنش متفاوتی به بیماری نشان می‌دهند؛ در نتیجه، علائم آن‌ها هم از نظر شدت متفاوت است. اگرچه این بیماری به سه مرحله تقسیم می‌شود؛ اما علائم آن‌ها می‌تواند اشتراک داشته باشند. در ادامه به برخی از علائم شایع لایم اشاره شده است:

  •       جوش صاف و گرد در هر نقطه از بدن
  •       خستگی
  •       درد و تورم مفاصل
  •       دردهای عضلانی
  •       سردرد
  •       تب
  •       آرتریت
  •       تورم غدد لنفاوی
  •       اختلالات خواب
  •       مشکل در تمرکز

علائم بیماری لایم در کودکان می‌تواند شبیه علائم بزرگسالان باشد. کودکان معمولا دارای نشانه‌هایی مانند خستگی، درد مفاصل و عضلات، تب و سایر علائم شبیه آنفولانزا هستند و علائم می‌تواند بلافاصله پس‌از عفونت یا ماه‌ها یا سال‌ها بعد رخ دهد. همچنین احتمال وقوع علائم روانی در کودکان وجود دارد. بر اساس بررسی منبع معتبر در سال 2019، برخی از والدین علائمی مانند عصبانیت یا پرخاشگری، تغییرات خلق‌وخو، افسردگی و کابوس را در کودک مبتلا به لایم گزارش کردند.

 

علائم بیماری لایم

 

بیماری لایم چند مرحله دارد؟

این بیماری در سه مرحله مختلف اتفاق می‌افتد. در مرحله اول، علائم بیماری معمولا 3 تا 30 روز پس‌از نیش کنه شروع می‌شود. یکی از علائم اولیه این بیماری، بثورات پوستی است. بثورات در محل نیش کنه به‌صورت یک نقطه قرمز مرکزی که توسط یک ناحیه قرمز در لبه احاطه شده است، نمایان می‌شود. این نقطه در هنگام لمس گرم است؛ اما درد یا خارش ندارد. اگر عکس بیماری لایم را دیده باشید، بثورات پوستی به‌صورت واضح قابل مشاهده است.

مرحله دوم بیماری می‌تواند ماه‌ها پس‌از نیش کنه رخ دهد. در این مرحله احساس خوبی ندارید و حتی بثورات در نواحی دیگری غیر از نیش کنه ظاهر می‌شود. این مرحله از بیماری با عفونت همراه است، یعنی این‌که عفونت در سراسر بدن، از جمله به سایر اندام‌ها گسترش پیدا می‌کند. اگر عفونت در دو مرحله قبل درمان نشده باشد، مرحله سوم می‌تواند ماه‌ها یا حتی سال‌ها پس‌از نیش کنه رخ دهد. این مرحله مشکلات زیادی را برای بیمار ایجاد می‌کند.

ارتباط سریع و ساده با بهترین
پزشکان بیماری‌های عمومی در دکترنکست

تشخیص بیماری لایم

احتمالا بپرسید روش تشخیص بیماری لایم چگونه است؟ پزشکان این بیماری را بر اساس علائم و همچنین گزارش‌ها در مورد وجود کنه پاسیاه در محل اقامت بیمار تشخیص می‌دهند. بسیاری از مردم اصلا به خاطر نمی‌آورند که کنه آن‌ها را نیش زده است؛ چراکه کنه پا سیاه ریز و نیش آن بدون درد است.

پزشک تشخیص خود را با استفاده از آزمایش خون تایید می‌کند. اگر اولین آزمایش خون منفی باشد، نیازی به آزمایش دیگری نیست؛ اما اگر اولین آزمایش مثبت یا مشکوک باشد، پزشک آزمایش را دوباره انجام می‌دهد. برای تشخیص بیماری لایم باید دو نتیجه مثبت (یا مشکوک) وجود داشته باشد.

درمان بیماری لایم

بیماری لایم و درمان آن به مقدار عفونت بستگی دارد. به‌طور کلی، هر چه زودتر درمان شروع شود، بهبودی سریع‌تر و کامل‌تر اتفاق می‌افتد. معمولا داروهای آنتی‌بیوتیک، درمان موثری برای این بیماری هستند. خانم‌های باردار هم باید درمان بیماری را دریافت کنند. با‌این‌حال، هنوز هیچ شواهدی مبنی‌بر اینکه جنین هم به عفونت دچار شود، وجود ندارد. همچنین نمی‌توان گفت که احتمال سقط جنین بعد از لایم بیشتر خواهد بود یا خیر. دوره کامل درمان لایم معمولا 14 تا 28 روز طول می‌کشد.

چه زمانی باید به دکتر مراجعه کرد؟

اگر پس‌از مدتی حضور در مناطقی که کنه‌ها زندگی می‌کنند، به بیماری مبتلا شدید، حتما به پزشک مراجعه کنید. اگر در مکانی هستید که دسترسی شما به پزشک سخت است، می‌توانید نسبت به رزرو نوبت آنلاین پزشک عمومی اقدام و با او مشورت کنید. اگر پس‌از تشخیص و مصرف دارو، باز هم علائمی مانند گرفتگی گردن یا سردرگمی ذهنی داشتید، دوباره با پزشک تماس بگیرید.

 

تشخیص بیماری لایم

 

جمع بندی

بیماری لایم یک عفونت باکتریایی است. هنگامی‌که کنه پا سیاه شخصی را گاز می‌گیرد و به مدت 36 تا 48 ساعت روی پوست باقی می‌ماند، فرد به این بیماری مبتلا می‌شود. هنگامی‌که فرد آلوده می‌شود، باکتری از طریق جریان خون عبور می‌کند و روی بافت‌های مختلف بدن تاثیر می‌گذارد. اگر بیماری را زود درمان نکنید، می‌تواند به یک بیماری التهابی تبدیل شود و سیستم‌های متعددی را تحت تأثیر قرار دهد. لایم در کودکان علائمی شدیدتر دارد و در بعضی موارد با تغییرات خلق‌وخو هم همراه است. اگر هر کدام از علائم شایع بیماری را داشتید، حتما به پزشک مراجعه کنید. طول دوره درمان لایم به میزان عفونت بستگی دارد و معمولا 2 تا 4 هفته طول می‌کشد.

اشتراک گزاری مطالب
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

بهترین قرص برای تنبلی تخمدان
بهترین قرص برای تنبلی تخمدان

تنبلی تخمدان، که بیشتر به نام سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) شناخته می‌شود، یکی از شایع‌ترین اختلالات هورمونی در میان زنان

آنلاین نوبت بگیر

آنلاین نوبت بگیر