پسوریازیس را بشناسیم

پسوریازیس

Table of Contents

پسوریازیس یک بیماری پوستی است که باعث شکل‌گیری لکه‌ روی پوست می‌شود. این لکه‌ها معمولا روی سر، آرنج، زانو و کمر پدید می‌آیند؛ اما ممکن است در قسمت‌های دیگر بدن هم ظاهر شوند. فلس‌های آن معمولا به رنگ نقره‌ای‌ هستند که در پوست‌های تیره ممکن است به رنگ قهوه‌ای، بنفش یا خاکستری ظاهر شوند. عکس بیماری پسوریازیس را در بالا مشاهده می‌کنید.

در این مقاله از دکترنکست به شما درباره علت شکل‌گیری بیماری پوستی پسوریازیس، علائم آن، روش‌های درمان و انواع رایج این بیماری می‌گوییم تا درصورت دچارشدن به آن بدانید باید چه‌ کارهایی انجام دهید. همچنین شما می‌توانید برای ویزیت آنلاین از طریق سایت اقدام کنید.

علت پسوریازیس چیست؟

سلول‌های پوست انسان به‌طور عادی هر 3 تا 4 هفته یک بار ساخته و جایگزین می‌شوند. در افرادی که مبتلا به بیماری پسوریازیس هستند، این فرآیند هر 3 الی 7 روز رخ می‌دهد و باعث ایجاد لکه و فلس در سطح پوست می‌شود. دلیل قطعی این اتفاق هنوز مشخص نیست؛ اما متخصصان اعتقاد دارند این بیماری به دلیل مشکل سیستم ایمنی بدن در برابر عفونت ایجاد می‌شود.

پسوریازیس با چه علائمی ظاهر می شود؟

علائم پسوریازیس

علائم این بیماری در هر فرد متفاوت است و به نوع بیماری بستگی دارد. علائم ممکن است محدود به بخش کوچکی از بدن شود یا قسمت زیادی از بدن را فرا بگیرد. به این سوال که تمام علائم بیماری پسوریازیس چیست نمی‌توان پاسخ شفافی داد؛ اما شایع‌ترین علائم پسوریازیس شامل موارد زیر می‌شود:

  •       لکه‌های برآمده و ملتهب روی پوست
  •       فلس‌های نقره‌ای و سفید روی لکه‌ها
  •       پوست خشک و ترک‌خورده و خونریزی‌کرده
  •       درد در اطراف لکه‌ها
  •       خارش و سوزش در اطراف لکه‌ها
  •       ناخن‌های ضخیم و سوراخ‌دار
  •       مفاصل دردناک و متورم

البته همه این علائم را همه افراد تجربه نمی‌کنند و حتی ممکن است برخی افراد علائم کاملا متفاوتی داشته باشند. این علائم در بیشتر افراد به‌صورت «چرخه» است. این عارضه پوستی ممکن است برای چند روز یا چند هفته علائم شدیدی ایجاد کند و بعد از آن برطرف شود. این علائم ممکن است دوباره بعد از چند هفته پدیدار شود و در برخی موارد هم برای همیشه از بین می‌روند.

ارتباط سریع و ساده با بهترین
متخصصان پوست و مو در دکترنکست

آشنایی با انواع پسوریازیس

این عارضه پوستی انواع زیادی دارد. بعضی از آن‌ها چندان خطرناک نیستند و بعضی دیگر حتی ممکن است جان فرد مبتلاشده را به خطر اندازند. در ادامه چند نوع رایج این بیماری را معرفی می‌کنیم.

·       پسوریازیس پلاکی

شایع‌ترین شکل این عارضه پوستی است. به‌دلیل آن‌که ضایعات پوستی خشک و پوشیده از فلس ایجاد می‌کند، نامش را پلاکی گذاشته‌اند. این نوع بیشتر روی آرنج، زانو و کمر ظاهر می‌شود. پسوریازیس سر هم در این دسته قرار می‌گیرد و باعث ایجاد پوسته‌های ضخیم در بخش‌های مختلف سر می‌شود.

·       پسوریازیس ناخن

این نوع حدود نیمی از مبتلایان به پسوریازیس را درگیر می‌کند. در این نوع فرورفتگی‌های ریز روی ناخن‌ها ایجاد می‌شود؛ تغییر رنگ و رشد غیرعادی ناخن‌ها هم از دیگر علائم این عارضه است. همچنین در بیشتر موارد ناخن‌ها شل و از بستر خود جدا می‌شوند.

·       پسوریازیس قطره ای

این نوع از بیماری که به آن پسوریازیس روده‌ای هم گفته می‌شود زخم‌های قطره‌ای کوچک روی سینه، پاها، بازو‌ها و پوست سر ایجاد می‌کند. احتمال ناپدیدشدن این عارضه بعد از چند هفته وجود دارد. پسوریازیس قطره‌ای پس‌از عفونت استرپتوکوکال گلو ظاهر می‌شود و بین کودکان و نوجوانان شایع‌تر است.

·       پسوریازیس معکوس

این عارضه در قسمت‌های چین‌دار پوست فرد مثل کشاله ران، زیر بقل و سینه‌ها ایجاد می‌شود. پسوریازیس تناسلی هم در این دسته قرار می‌گیرد. این بیماری با اصطکاک و تعریق بدتر می‌شود و به همین دلیل در فصل تابستان با درد و سوزش بیشتری همراه است.

·       پسوریازیس اریتودرمیک

در پاسخ به این سوال که آیا پسوریازیس خطرناک است یا خیر باید بگوییم به‌طور کلی این بیماری خطری برای فرد ندارد، اما نوع غیررایج آن که نامش اریتودرمیک است، می‌تواند حتی زندگی فرد را به خطر اندازد و به محض ظاهرشدن علائمش باید به متخصص پوست مراجعه کرد. این نوع نادر می‌تواند تمام سطح پوست را تحت تاثیر قرار دهد و باعث عفونت، کم‌آبی، نارسایی قلبی، سو تغذیه و حتی مرگ شود.

روش های درمان بیماری پسوریازیس

درمان پسوریازیس

اگر با این عارضه پوستی درگیر باشید حتما به‌دنبال راهی برای درمان قطعی پسوریازیس می‌گردید؛ اما باید بگوییم هیچ درمان قطعی‌ای برای این بیماری وجود ندارد. درمان پسوریازیس تنها به کنترل آن کمک می‌کند. در بیشتر موارد فرد می‌تواند توسط پزشک عمومی درمان شود؛ اما در بعضی موارد خاص لازم است که فرد به دکتر پوست مراجعه کند.

نوع درمان این بیماری بسته به ناحیه و شدت آن تعیین می‌شود. معمولا پزشک با یک درمان خفیف مثل پماد پسوریازیس شروع می‌کند و درصورت لزوم به سراغ روش‌های قوی‌تر می‌رود. درمان‌های این بیماری به سه دسته تقسیم می‌شوند:

  1. موضعی: شامل کرم‌ها و پمادها می‌شود که روی پوست قرار می‌گیرند.
  2. فتوتراپی: در این حالت پوست در معرض نوع خاصی از اشعه ماورا بنفش قرار می‌گیرد.
  3. داروهای سیستمیک: داروهای خوراکی و تزریقی که روی کل بدن اثر می‌گذارند.

پسوریازیس و ازدواج

این عارضه پوستی به هیچ وجه واگیردار نیست و فرد مبتلا به آن نباید نگران انتقالش به شخص دیگری باشد؛ در نتیجه این بیماری هیچ تاثیر مستقیمی روی روابط شخص، از جمله ازدواج ندارد. البته بار روانی آن ممکن است زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد.

جمع بندی

پسوریازیس از دسته بیماری‌های کم‌خطر اما دردناک به‌شمار می‌رود و می‌تواند باعث ایجاد بیماری‌های دیگری ازجمله سلولیت شود. به دلیل آن‌که ماهیت این بیماری مزمن هنوز معلوم نیست، درمانش زمان زیادی می‌‌برد؛ اما با مراقبت پزشکی می‌توان آن را کنترل کرد. اگر به پسوریازیس یا هر بیماری پوستی دیگری مبتلا هستید می‌توانید از صفحه متخصص پوست نوبت بگیرید.

 

:منابع

nhs

healthline

اشتراک گزاری مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

بهترین قرص برای تنبلی تخمدان
بهترین قرص برای تنبلی تخمدان

تنبلی تخمدان، که بیشتر به نام سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) شناخته می‌شود، یکی از شایع‌ترین اختلالات هورمونی در میان زنان

آنلاین نوبت بگیر

آنلاین نوبت بگیر