حدود 800 میلیون نفر در دنیا به اسکیزوفرنی یا شیزوفرنی دچار هستند؛ احتمالا بپرسید: اسکیزوفرنی چیست؟ این بیماری یک اختلال روانی جدی است که در آن بیمار واقعیت را بهصورت غیرعادی تفسیر میکند. این اختلال منجر به توهم، هذیان، تفکر و رفتار غیرعادی میشود و عملکرد روزانه شخص را مختل میکند. درمان زودهنگام، به کنترل علائم بیماری کمک و از ایجاد عوارض جدی جلوگیری میکند؛ پس شناخت این بیماری برای همه بسیار ضروری است. در این مقاله از drnext قصد داریم به بیماری اسکیزوفرنی بپردازیم. پس حتما تا پایان مقاله را مطالعه کنید؛ چراکه علاوهبر علائم آن، چندین روش درمان هم معرفی شده است که میتواند برای شما مفید باشد.
بیماری اسکیزوفرنی را بشناسید
اسکیزوفرنی و شیزوفرنی هر دو نام یک اختلال روانی مزمن هستند. این بیماری بر نحوه تفکر، رفتار، ابراز احساسات، درک واقعیت و ارتباط فرد با دیگران تأثیر میگذارد. اگرچه شیزوفرنی به اندازه سایر بیماریهای مرتبط با روان رایج نیست؛ اما میتواند مزمنترین بیماری باشد. کسانی که به این بیماری مبتلا هستند، اغلب در جامعه، محل کار، مدرسه و روابط خود با مشکلاتی روبهرو هستند. این افراد احساس ترس و گوشهگیری میکنند و ارتباط خود را با واقعیت از دست میدهند. روانپزشکان برای تشخیص این بیماری از مصاحبه یا ابزارهایی مانند تست اسکیزوفرنی استفاده میکنند.
شیزوفرنی و روانپریشی دو اصطلاح مرتبط هستند؛ اما تفاوتهای قابل توجهی هم دارند. شما میتوانید عکس بیماران اسکیزوفرنی را در این مطلب مشاهده کنید و با علائم و ظاهر بیماران روانپریش مورد مقایسه قرار دهید تا به درک درستی از تفاوت این بیماریها برسید.
علائم اسکیزوفرنی
اکنون که متوجه شدید اسکیزوفرنی یعنی چه؟ بهتر است نشانههای مهم آن را بشناسید. این بیماری در سه مرحله مختلف اتفاق میافتد. در هر یک از این مراحل، علائم اسکیزوفرنی با هم فرق دارند که در ادامه به آنها اشاره شده است:
· مرحله شروع (پرودروم)
پرودروم، مرحله اولیه بیماری است که قبل از بروز علائم شدیدتر در فرد اتفاق میافتد. علائم این مرحله میتواند شامل کنارهگیری اجتماعی، بیانگیزگی، اضطراب و بیتوجهی به بهداشت شخصی باشد. این نشانهها برای تشخیص بیماری کافی نیستند؛ اما میتوانند نگرانکننده باشند.
· مرحله حاد
در مرحله حاد، فرد دچار بحران روانی شده و کاملا از واقعیت جدا میشود. اسکیزوفرنی علائم اصلی خود را در این مرحله نشان میدهد و فرد بیمار حداقل دو مورد از پنج نشانه زیر را دارد:
o هذیان: هذیان باورهای نادرست و عجیبی است که با وجود اینکه شواهدی خلاف آن وجود دارد، بیمار به آنها اعتقاد دارد. بهعنوانمثال، فردی که دچار هذیان است، دیگران را دشمن خود میداند.
o توهم: توهم شامل احساساتی است که واقعی نیستند. شایعترین توهم در افراد مبتلا به شیزوفرنی، شنیدن صدا است. بیمار این احساس را دارد که صداهایی وجود دارد که در مورد رفتارش اظهارنظر میکنند یا به او دستور میدهند.
o گفتار بیربط و نامفهوم: افراد مبتلا به شیزوفرنی اغلب در سازماندهی افکار خود هنگام صحبتکردن مشکل دارند. در بعضی از بیماران ممکن است مشکل آنقدر شدید باشد که شما نتوانید حرف آنها را درک کنید.
o رفتار غیرطبیعی: این علامت میتواند اشکال مختلفی داشته باشد؛ برای مثال، فرد از خود حرکات کودکانه، ناگهانی یا ناراحتکننده بروز میدهد. این مشکل میتواند شامل «روانگسیختگی کاتاتونی» هم باشد؛ یعنی اینکه فرد نسبت به دنیای اطراف خود واکنشی نشان نمیدهد.
o علائم منفی: در اینجا کلمه منفی به معنای «بد» نیست؛ بلکه به عدم وجود رفتارهای طبیعی در افراد مبتلا به شیزوفرنی اشاره میکند. این علائم احساسات، رفتارها و تواناییهای معمولی فرد را مختل میکند.
· مرحله باقیمانده
بیمار در این مرحله هنوز برخی از علائم شیزوفرنی را دارد؛ اما خیلی شدید نیست. باورهای عجیب و غریب، نداشتن انگیزه، کاهش احساس لذت، صحبتکردن کم و کاهش بیان عاطفی از نشانههای این مرحله است. بسیاری از افراد تا حدی بهبود مییابند و حتی به نظر میرسد کاملا بهبود یافتهاند؛ اما موقتی است و علائم بیماری اسکیزوفرنی با رفتن فرد به مرحله حاد بیماری شروع میشود.
انواع اسکیزوفرنی
انواع اسکیزوفرنی با گذشت زمان تغییر کرده است. در حال حاضر متخصصان این بیماری را به پنج نوع زیر طبقهبندی کنند:
- اسکیزوفرنی کاتاتونیک
- شیزوفرنی تمایز نیافته
- اسکیزوفرنی پارانوئید
- اسکیزوفرنی فرم
- شیزوفرنی باقیمانده
متخصصان اعصاب و روان در دکترنکست
درمان اسکیزوفرنی
داروی اسکیزوفرنی چیست؟ متاسفانه روش قطعی برای درمان این بیماری وجود ندارد و هدف بیشتر روشهایی که امروزه استفاده میشود، کاهش علائم و جلوگیری از عودکردن آن است. معمولا برای درمان اسکیزوفرنی روشهای زیر وجود دارد:
- دارو
- توانبخشی
- خانواده درمانی
- رواندرمانی فردی
- درمان الکتروشوک (ECT)
- بازتوانی شناختی
- بستریشدن در بیمارستان
برای هر کدام از این درمانها، میتوانید به روانپزشک یا متخصص سلامت روان مراجعه کنید. البته ناگفته نماند، داروی اسکیزوفرنی بهطور خاص وجود ندارد و پزشکان داروهای ضد روانپریشی را تجویز میکنند.
اسکیزوفرنی و ازدواج
آبا بین اسکیزوفرنی و ازدواج تضادی وجود دارد؟ ازدواج یک فرآیند اجتماعی است که فرد برای موفقیت در آن به تواناییهای اجتماعی خاصی نیاز دارد. متاسفانه افرادی که به شیزوفرنی دچار میشوند، بیشتر این تواناییها را از دست میدهند. تحقیقات زیادی در این زمینه انجام شده میگوید زندگی در کنار فرد مبتلا به اسکیزوفرنی با مشکلات زیادی همراه خواهد بود.
جمع بندی
بیماری اسکیزوفرنی چیست؟ شیزوفرنی یک اختلال مرتبط با روان و جدی است که با مشکلات زیادی برای بیمار همراه است. شیزوفرنی شامل سه مرحله مختلف است که هر کدام از آنها علائم خاصی دارد. در مرحله حاد آن فرد حتی هذیان میگوید و رفتاریهای غیرعادی از خود بروز میدهد. متاسفانه این بیماری همیشگی است؛ اما روشهای دارویی و غیردارویی وجود دارد که علائم را کاهش میدهند و از عودکردن آن جلوگیری میکنند.
منابع: