به سرویس بهداشتی میروید و متوجه میشوید خون در ادرار شما وجود دارد. این موضوع میتواند برایتان بهشدت نگرانکننده باشد. علاوهبرآن، ممکن است تنها احساس کنید که هنگام دفع ادرار سوزش زیادی دارید و تعداد دفعات بیشتری به سرویس بهداشتی میروید. در این زمان بهتر است نگران نشوید و در زمان کوتاه به پزشک مراجعه کنید تا علت خون در ادرار زنان یا دیگران مشخص شود و درمان را شروع کنید.
در این مقاله دکترنکست قرار است برایتان بگوییم که نشانههای مستقیم و غیرمستقیم بیماری خونی که در ادرار است، چه هستند و علت خون در ادرار مردان چیست. برای اینکه با این موضوع آشنا شوید تا بتوانید در زمان کوتاه آن را تشخیص دهید، این مطلب را تا انتهای آن دنبال کنید.
نشانه های خون در ادرار (هماچوری)
هماچوری (Hematuria) یک بیماری است که در ادرار افرادی که دچار آن میشوند خون دیده میشود؛ اما ممکن است دچار این بیماری باشید و هیچ نشانه واضحی از آن همراهتان نباشد. درواقع، همیشه هماچوری بهطور واضح و با چشمان غیرمسلح قابل تشخیص نیست. گاهی اوقات، تنها با میکروسکوپ میتوان متوجه شد که در ادرار خون وجود دارد. برای اینکه بتوانید در زمان مناسب برای تشخیص و درمان این مساله مراجعه کنید، بهتر است که به نشانههای دیگری هم توجه داشتهباشید.
- ادرار همراه با سوزش و درد
- درد در ناحیه زیر شکم و پشت
- ادرار مکرر و با فاصله کم
- ادرار صورتی، قرمز و تیرهرنگ
- تب، تهوع یا استفراغ
تاکید میکنیم که این نشانهها میتوانند علائم بیماریهای دیگری هم باشند و در همه افراد یکسان نیست. مثلا ممکن است که خون در ادرار کودکان نشانه بیماری دیگری باشند. تنها با تشخیص پزشک میتوان متوجه علت شد و درمان مناسب با آن را شروع کرد.
علل ادرار خونی
وجود خون در ادرار علتهای مختلفی دارد که برخی از آنها هیچ آسیبی به بدن وارد نمیکنند. مثلا خون در ادرار دختر میتواند نشانه پریود ماهانه او باشد؛ بنابراین برای این مساله جای هیچگونه نگرانی نیست؛ اما تعدادی از آنها میتوانند نشانه بیماریهای بزرگی باشند که باید در زمان مناسب تشخیص داده شوند و سپس با روشهای درمانی، برطرف شوند. بعضی از علتهای مساله قرمزی خون هنگام ادرار را در ادامه نام میبریم:
- عفونت دستگاه ادراری (UTI)
- عفونت کلیه (Pyelonephritis)
- بیماری کلیوی (Glomerulonephritis)
- سنگ مثانه و کلیه
- سرطان مجاری ادراری
- پروستات مردان
- انجام ورزشهای سنگین
- ضربه به کلیه و مثانه
- آندومتریوز یا رشد پوشش داخلی رحم در قسمتهای دیگر
تشخیص خون در ادرار
برای اینکه تشخیص دهید که در ادرار شما خون وجود دارد و مقدار خون در ادرار شما نشانه چیست، لازم است از روشهای مختلفی کمک بگیرید. سادهترین و اولین گزینه که به آن رجوع میکنیم، آزمایش ادرار است. در این مورد، از ادرار شما نمونهای گرفته میشود تا متخصصان متوجه شوند آیا زیر میکروسکوپ در ادرار شما خونی دیده میشود یا خیر. اگر پاسخ بله است، مقدار آن چقدر است.
سپس برای اینکه مشخص شود چه علتی باعث این موضوع شدهاست، از روشهای دیگری کمک میگیرند. سونوگرافی، CT و MRI از جمله روشهایی هستند که با استفاده از اشعه و امواج مختلف قسمتهای داخلی بدن مانند کلیهها و مثانه را بررسی میکنند. با تصاویری که از این طرق از آن قسمتها گرفته میشود، متخصصان تشخیص میدهند خونی که در ادرار خود مشاهده کردید، چه علتی دارد.
اگر از روشهای بالا مشخص نشود که علت لخته خون در ادرار چه چیزهایی است، متخصصان روشهای تشخیصی تخصصیتری بهکار میبرند. سیتوسکوپی (Cytoscopy)، سیتولوژی (Cytology)، Urine Culture و معاینه لگن از جمله روشهای تشخیص است که با کمکشان مشخص میشود چه علتی باعث این مساله شده است.
درمان خون در ادرار
بعد از اینکه مشخص شد علت وجود خون در ادرار چیست و فرد دچار چه نوعی از بیماری شده است، متخصص تصمیم میگیرد درمان مناسب با آن را شروع کند؛ بنابراین حتما باید علت مشخص شود تا درمان صورت بگیرد. معمولا اولین گزینه برای درمان، داروها هستند که از آنتیبیوتیکهای ساده شروع میشوند؛ اما با توجه به نوع بیماری که فرد با آن درگیر است، داروهای مختلف و با دوزهای متفاوتی تجویز میشوند. مثلا متخصص اورولوژیست داروهایی برای خون در ادرار مردان تجویز میکند که برای دیگران مانند زمانیکه خون در ادرار نوزاد تشخیص دادهمیشود، فرق دارد.
علاوهبر داروها، روشهای دیگری هم برای درمان وجود دارد. پرتودرمانی، شیمیدرمانی، هورموندرمانی یا ترکیبی از این موارد راهحلهای مناسبی هستند که برای خلاصشدن از بیماری هماچوری از آنها استفاده میشود. دکتر متخصص است که تصمیم میگیرد از کدام یک از آنها و به چه اندازه و برای چه مدتی استفاده کند تا این مساله را در فرد معالجه کند.
متخصصان نفرولوژی در دکترنکست
جمع بندی
در این مطلب در مورد هماچوری یا بیماری خون در ادرار صحبت کردیم. برایتان گفتیم که این مریضی چه نشانههایی دارد تا با توجه به آنها از آن آگاه شوید. همینطور اشاره کردیم که چه مواردی علتهای بهوجود آمدن این مساله هستند و از چه روشهایی برای درمان آن استفاده میشود. اگر این نشانهها در شما هم وجود دارد، میتوانید بهصورت آنلاین توسط پزشکان دکترنکست ویزیت شوید تا زودتر درمانتان را شروع کنید.
منابع: