کمبود ویتامین دی (VDD) و تراکم معدنی کم استخوان (BMD) منجر به استفاده از مکمل ویتامین دی برای کودکان مبتلا به سرطان، بدون در نظر گرفتن وضعیت ویتامین دی آنها شده است. با این حال، اینکه این اقدام باعث تقویت استحکام استخوان میشود یا نه، هنوز بلاتکلیف مانده است. این مطالعه با انجام یک بررسی سیستماتیک، به دنبال حل این مسئله بوده است.
در این مطالعه پایگاه دادههای PubMed ، Embase و Cochrane مورد جستجو واقع شدند. مطالعات شامل کودکانی بودند که تا 5 سال پس از درمان سرطان، برای ارتباط بین سطح 25-هیدروکسی ویتامین دی (25OHD) و BMD Z-score یا شکستگی، و اثر مکمل ویتامین D بر BMDیا شکستگی مورد بررسی قرار گرفتند. کیفیت شواهد با استفاده از روش GRADE ارزیابی شد.
نوزده مطالعه (۱۶ مشاهدهای و 3 مداخلهگر، عمدتا شامل كودكان مبتلا به بدخيميهاي خوني) بررسی شدند. یک مطالعه که 25OHD را به عنوان یک متغیر آستانه (10³ نانوگرم در میلیلیتر) تجزیه و تحلیل کرد، ارتباط معنی داری بین سطح 25OHD و BMD Z-score پیدا کرد، اما زمانی که 25OHD به عنوان یک متغیر مداوم در نظر گرفته شد، ارتباط معنی داری با BMD Z-score در ۱۴ مطالعه مشاهدهای نداشت. در این مطالعه مروری، بین سطح پایین 25OHD و شکستگی (۲ مطالعه) و همچنین میان مکمل ویتامین دی (و کلسیم) و BMD یا شکستگی (۳ مطالعه) ارتباط معنی داری یافت نشد (شواهد با کیفیت بسیار پایین).
نتیجه
شواهد کمی درباره تأثیر مکمل ویتامین دی (و کلسیم) بر BMD یا شکستگی در کودکان مبتلا به سرطان وجود دارد و تحقیقات بیشتری مورد نیاز است. تا به دست آمدن شواهد بیشتر، مصرف ویتامین دی / کلسیم در رژیم غذایی با رعایت گایدلاینهای ملی و زیر نظر داشتن دورهای 25OHD برای تشخیص سطوح پایین تر از ۲۰ نانوگرم بر میلیلیتر توصیه میشود. استفاده از مکمل ویتامین دی / کلسیم در کودکانی که سطح پایینی از آن را دارند، برای حفظ سطح ۲۰ نانوگرم بر میلیلیتر در طول سال توصیه میگردد.
متن کامل مقاله را در لینک زیر بخوانید:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8267124/
ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید
اینستاگرام تلگرام لینکدین آپارات توییتر فیسبوک یوتیوب