آیا علت تپش قلب و سنگینی سر یا بیحالی خطرناک است؟ آیا از نشانههای سکته قلبی است؟ کسی که تپش قلب دارد، سکته میکند؟ علت بی حالی و تپش قلب، سنگینی سر، لرزش و… به عوامل مختلفی مانند غذا، نوع خوابیدن، محیط خانه یا محیط کاری بستگی دارد. تپش قلب در بعضی شرایط ممکن است خطرناک باشد. در این مطلب از دکترنکست ما شما را با علت افزایش ضربان قلب آشنا میکنیم و در آخر چند توصیه که میتوانید در زمان ویزیت از پزشک بپرسید، آورده شده است.
علت تپش قلب
عوامل داخلی و بیرونی در بی حالی و تپش قلب، تپش قلب در هنگام خواب و… دخیل هستند. استرس، اضطراب، افسردگی، بیماریهای دریچهای قلب، ورزش شدید، تب و… از دلایل افزایش ضربان قلب و تپش قلب هستند. علت شایع افزایش ضربان قلب عبارتند از:
- افسردگی، استرس، اضطراب یا حملات پانیک
- تمرینهای ورزشی شدید
- تب
- کافئین، تیکوتین، کوکائین، آمفتامینها، داروهای سرماخوردگی و…
- تغییرات هورمونی مانند بارداری، یائسگی یا قاعدگی در بانوان
- کم کاری تیروئید یا پرکاری تیروئید
- آریتمی، داروهای خاص، مشکلات قلبی و…
علت تپش قلب ناگهانی
استرس شدید، ورزش، مصرف دارو، یک وضعیت پزشکی خاص مانند بیماری قلبی و… از دلایل تپش قلب ناگهانی در زنان و مردان هستند. تپش قلبهایی که خیلی سریع برطرف میشود، بیضرر هستند؛ اما گاهی اوقات نشان از یک بیماری خاص مانند آریتمی و… است که ممکن است نیاز به درمان داشته باشد. دلایل تپش قلب ناگهانی و… در زنان و مردان متفاوت هستند.
علت تپش قلب در زنان
تحقیقات موجود در خصوص علت تپش قلب ناگهانی در خانمها در زمان یائسگی و قبل از یاسئگی، نشان میدهد که بین 18.6 تا 44.8 درصد از زنان در زمان یائسگی تپش قلب دارند. زمانی که سطح هورمونهای زنان در دوران بارداری، قاعدگی و… تغییر میکند، با تپش قلب مواجه میشوند.
افزایش ضربان قلب در دوران یائسگی، بیشتر زمانی رخ میدهد که دچار گرگرفتگی شده باشید. برخی از علتهای افزایش ضربان قلب در زنان و مردان مانند تب، ورزش شدید، مصرف کافئین، پرکاری تیروئید، قند خون پایین یا فشار خون پایین و… مشترک است. در ادامه با 10 تا از دلایل تپش قلب در بانوان آشنا میشوید. انجام دادن فعالیتهای سنگین، تغییر هورمونها، افزایش گردش خون در زن باردار و… از علت تپش قلب در بارداری هستند. زنانی که باردار نیستند هم ممکن است دچار تپش قلب شوند که درخصوص علل آن، میتوان به شرایط زیر اشاره کرد:
- قرارگرفتن تحت فشار از لحاظ روحی در زمان تحصیل یا محل کار و…
- ورزش شدید
- مصرف کافئین، نیکوتین، الکل و…
- داروهای ضد سرفه، سرماخوردگی، آسم و…
- تب
- پرکاری تیروئید
- داروهای مربوط به کم کاری تیروئید
- قند خون یا فشار خون پایین
- کم آبی بدن
علت تپش قلب در خواب
آیا چندین بار است که در زمان خواب، ناگهان با حالت افزایش ضربان قلب بیدار شدهاید؟ علت تپش قلب و لرزش بدن در خواب به عوامل مختلفی مانند وضعیت روحی، جسمی، مدل خوابیدن، داروهای مصرفی، ژنتیک و… مرتبط است. دیدن کابوس هم میتواند یکی از دلایل افزایش ضربان قلب باشد.
علت تپش قلب ناگهانی در خواب، عبارتند از:
- داشتن حالتی مانند اضطراب، استرس و افسردگی قبل از خواب
- کم آبی و عدم تعادل بین مواد معدنی در بدن
- داروهای خاص
- اضافه وزن و چاقی
- تب
- سن بالا، قرار گرفتن در حالت یائسگی یا بارداری
- نوشیدنیهای کافئیندار و غذاهای دارای کربوهیدارت، نمک، قند یا چربی
علت تپش قلب و لرزش بدن
علت تنگی نفس و تپش قلب در انسانها، در برخی موارد، ابتلا به فیبریلاسیون دهلیزی است. حفره فوقانی قلب فردی که به فیبریلاسیون دهلیزی مبتلا است، بسیار سریع و نامنظم منقبض میشود و خون به جای پمپاژ به حفرههای پایینی قلب، جمع میشود. این حالت بسیار خطرناک است و احتمال سکته مغزی و نارسایی قلبی را افزایش میدهد.
در بعضی شرایط تپش قلب و لرزش بدن با هم اتفاق نمیافتد و نمیتوان دقیقا گفت که علت لرزش بدن و تپش قلب چه بیماریای است و تنها با مراجعه به پزشک، مشکل مشخص میشود. با این وجود پرکاری تیروئید هم ممکن است یکی از عوامل لرزش و تپش قلب باشد.
علت تپش قلب در جوانان
از دلایل تپش قلب میتوان به ورزش شدید، تب، کافئین، نیکوتین، داروهای خاص، اختلالات تیروئید، آریتمی و… اشاره کرد. استرس شدید هم یکی دیگر از دلایل افزایش ضربان قلب است و اگر شما جوانی هستید که استرس زیادی دارد، بهتر است مطلب دکترنکست در خصوص از کنترل تا درمان استرس را مطالعه کنید.
علت تپش قلب بعد از غذا خوردن
مواد موجود در غذاها، مصرف مکملهای خاص بعد از غذا، داروها، کم خونی، کم آبی بدن، نوشیدن مشروبات الکلی، سطوح پایین پتاسیم و… عواملی هستند که باعث میشود بعد از غذا خوردن دچار تپش قلب شوید. اگر در مدت زمان کمی بعد از غذاخوردن دچار تپش قلب میشوید، باید به پزشک مراجعه کنید. عوامل تاثیرگذار در تپش قلب بعد از خوردن غذا، به شرح زیر هستند:
- غذاهای پر کربوهیدارت به دلیل بالا بردن سطح قند خون
- غذاهای سدیمدار مانند کنسروها و غذاهای فرآوریشده
- غذاهای پر از قند برای مبتلایان به هیپوگلیسمی (کمبود قندخون)
- مواد مونوسدیم گلوتامات در غذاهای فرآوریشده
- وجود مواد تئوبرومین در شکلاتها
- وجود مواد تیرامین در الکل، پنیرهای کهنه، برخی از گوشتهای پخته شده و میوههای خشک
- مکملهای خاص مانند پرتقال تلخ، افدرا، جینسینگ، زالزالک و سنبل الطیب
- داروهای مربوط به آلرژی، آسم یا سرماخوردگی
- آنتیبیوتیکها
- قرصهای رژیمی
- داروهای مربوط به بیماری قلبی یا فشار خون بالا
- انسولین
- داروهای تیروئید
- کم خونی
- کم آبی بدن
- پایینبودن سطح پتاسیم بدن
متخصصان بیماریهای قلب و عروق در دکترنکست
چه زمانی باید نگران تپش قلب باشید؟
افزایش ضربان قلب معمولا خطرناک نیست؛ ولی اگر ادامهدار باشد، ممکن است نشانهای از یک مشکل جدی باشد یا موجب سکته قلبی ناگهانی شود. علت دلشوره و تپش قلب میتواند به استرس و اضطرابی که دارید مرتبط باشد. اگر شما علاوهبر تپش قلب با مشکلات زیر هم مواجه شدهاید، بهتر است به دنبال چکآپ باشید.
- درد یا فشار در قفسه سینه
- سرگیجه
- سبکی سر
- تنگی نفس
- تعریق غیر عادی
- بیشتر شدن مدت زمان تپش قلب
چه سوالاتی باید از پزشک بپرسید؟
گاهی اوقات شما باید به دنبال دلایل تپش قلب باشید. اگر شما تپش قلب دارید و با علائمی مانند سرگیجه، درد در قفسه سینه، سبکی یا سنگینی سر، تنگی نفس و یا دیگر علائم دست و پنجه نرم میکنید، باید بعد از مراجعه به متخصص قلب و عروق به صورت اینترنتی یا حضوری، سوالات زیر را از پزشک خود بپرسید.
- چه دلایلی وجود دارد که ضربان قلب من افزایش یافته است؟
- آیا نیاز به درمان دارم؟
- تا چه زمانی با مشکل تپش قلب مواجه هستم؟
جمع بندی
میزان ضربان قلب در حالت عادی در بزرگسالان، 60 تا 100 ضربه در دقیقه است. وقتی قلب بیشازحد تلاش میکند، فرد دچار تپش قلب میشود. از علت تپش قلب در آقایان و بانوان میتوان به شرایط استرسزا، داروهای خاص، غذاهای پرکربوهیدرات و… اشاره کرد. اگر بیشازحد دچار تپش قلب میشوید، بهتر است به دنبال مراجعه به متخصص قلب و عروق در سایت دکترنکست باشید؛ چراکه خطرهای تپش قلب بیصدا بوده و فرد ناگهان دچار سکته قلبی میشود.
منابع