قرص پردنیزولون از دسته داروهای پرکاربرد در درمان طیف وسیعی از مشکلات سلامتی است. اگر با نام کورتون یا داروهای کورتیکواستروئیدی بیگانه نباشید، باید بگوییم که این قرص از دسته همین داروهاست. کارکرد اصلی قرص پردنیزولون، کاهش التهاب مزمن در بدن است. بااینحال، این تنها کارایی این دارو نیست. جهت آشنایی بیشتر با خواص دارویی این قرص و نحوه مصرف آن، ادامه مطلب را همراه ما باشید.
موارد مصرف دارو
اگر نگاهی به اطلاعات ثبتشده در بروشورهای موجود در جعبه داروها داشته باشید، میبینید که هر کدام، از کارکردهای درمانی متعددی برخوردارند. قرص پردنیزولون هم یکی از همین داروهای پرکاربرد است که از آن، میتوان برای درمان بسیاری از مشکلات بهره برد.
این قرص را بیش از هر چیز باید یک داروی ضد التهابی دانست؛ چراکه بیشترین تاثیر را در مهار آنزیمهایی دارد که موجب ایجاد التهاب در بدن میشوند. از طرفی، قرص متیل پردنیزولون در تضعیف سیستم ایمنی بدن هم کارکردی درخشان از خود ارائه میدهد. از این قابلیت، زمانی که پای یک بیماری خودایمنی در میان است، بایستی بهعنوان یک قابلیت ویژه و مفید یاد کرد. بهطور کلی، موارد مصرف این قرص را میتوان در فهرستی از موارد زیر مشاهده کرد:
- درمان برخی از سرطانها؛
- درمان بیماریهای پوستی؛
- درمان بیماریهای خونی؛
- درمان بیماریهای غدد؛
- درمان بیماریهای آلرژیک و حساسیتی؛
- درمان بیماریهای گوارشی؛
- درمان بیماری ام اس؛
- درمان برخی از بیماریهای خودایمنی؛
- رفع رد پیوند بعد از پیوند عضو؛
- درمان نقرس.
متخصصان بیماریهای داخلی در دکترنکست
عوارض قرص پردنیزولون
این قرص هم نظیر سایر داروها با عوارض جانبی متعددی همراه است. معمولا بروز این عوارض از فردی به فرد دیگر متفاوت است. بنابراین نمیتوان نسخهای یکسان از پیامدهای مصرف این دارو را برای همه پیچید. در عین حال، شناخت عوارض قرص پردنیزولون 50 در نحوه صحیح مصرف آن تاثیرگذار است. برخی عوارض احتمالی عبارتند از:
- احساس گیجی یا سردرد؛
- افزایش تحریکپذیری و بروز تغییرات مرتبط با خلقوخو؛
- اختلال در فرایند خواب؛
- افزایش چربی و فشار خون؛
- بروز تغییرات پوستی از قبیل آکنه یا رویش زیاد مو؛
- تهوع و استفراغ؛
- ایجاد اختلال در سیکل قاعدگی؛
- بروز مشکلات تنفسی؛
- دلدرد و سوءهاضمه؛
- تکرر ادرار یا تغییر رنگ مدفوع؛
- تعریق زیاد؛
- بروز مشکلات بینایی مانند تاری دید؛
- بروز ضعفهای ماهیچهای و افزایش پوکی استخوان.
لازم است دوباره این نکته را یادآوری کنیم که عوارض بالا، برای تمامی افراد به یک شکل اتفاق نمیافتد. ضمن اینکه عوارض هر دارو، بعد از دورهای کوتاه کاملا برطرف میشود. در صورتی که با عوارض و نشانههای زیر مواجه شدید، بهتر است هرچه سریعتر با پزشک معالج خود مشورت کنید.
- مصرف قرص پردنیزولون برای تنگی نفس میتواند مشکلساز شود. در صورت شدت علائم، پزشک خود را در جریان بگذارید.
- گوشدرد، گلودرد، سرفه و تبولرز از جمله نشانههای عفونت در بدن هستند. اگر با این علائم مواجه شدید، سریعا پزشکتان را در جریان بگذارید.
- سرگیجه، تکرر ادرار، قرمزی پوست و احساس تشنگی زیاد از شایعترین عوارض قرص پردنیزولون هستند. بااینحال، تداوم این نشانهها میتواند هشداری برای افزایش دیابت باشد.
- تداوم نشانههای مرتبط با معدهدرد و استفراغ، میتواند بهمعنای وجود مشکلات لوزالمعده باشد.
- مصرف قرص پردنیزولون و چاقی صورت بعد از آن، عارضهای کاملا طبیعی است؛ اما افزایش وزن زیاد در ناحیه شکم بههمراه سردردهای فراوان و عدم ترمیم جای زخم، میتواند نشانهای از سندروم کوشینگ باشد.
نحوه مصرف دارو
بهترین راهنما در نحوه مصرف هر دارو، پزشک معالج هر فردی است. از آنجایی که هر دارو، متناسب با وضعیت پزشکی هر بیمار تجویز میشود، بهتر این است که برای رسیدن به نتیجه نهایی، توصیههای پزشک جدی گرفته شود. برای آشنایی با نکات مهم در نحوه مصرف قرص پردنیزولون ادامه مطلب را دنبال کنید.
- دوزهای مختلفی از این دارو وجود دارند. این دوزها از قرص پردنیزولون 5 شروع میشوند و تا دوز 60 میلیگرم متغیر هستند. دوز مصرفی شما همان چیزی است که پزشک معالجتان تجویز کرده است. بنابراین، از کاهش یا افزایش دوز در طول درمان خودداری کنید.
- قبل از مصرف این دارو، تمام اطلاعاتی که لازم است را در اختیار پزشک معالجتان قرار دهید. بعد از تجویز هم بروشور همراه با این دارو را بهدقت مطالعه کنید تا ضمن شناخت بهتر این قرص، در جریان عوارض بعد از آن قرار بگیرید.
- طول درمان این دارو بستگی زیادی به وضعیت پزشکی شما دارد. بنابراین، تا زمانی که مصرف این دارو توسط پزشک توصیه میشود، درمان را ادامه دهید. قطع ناگهانی این دارو، میتواند منجر به بروز مشکلات بیشتر شود.
- از پیشنهاد کردن این دارو به افرادی با علائم مشابه خودتان خودداری کنید.
- اگر مصرف یک نوبت از این دارو را فراموش کردید، بلافاصله بعد از یادآوری مصرف کنید. مصرف دو برابر این قرص در یک نوبت، عواقب خطرناکی به دنبال خواهد داشت.
- تحریکات گوارشی از عوارض شایع این قرص است. برای کاهش این عارضه، سعی کنید قرص را به همراه وعده غذایی خود یا بعد از آن مصرف کنید.
- زمان مصرف این دارو بستگی زیادی به تجویز پزشک و میزان دوز آن دارد. بااینحال، اگر تنها یک نوبت از این قرص را در طول روز میخورید، بهتر این است که آن را هر صبح بعد از صبحانه میل کنید.
- قرص پردنیزولون برای کودکان هم تجویز میشود. کاربرد درمانی این دارو، بیشتر بر بهبود علائم بیماری آسم در کودکان تمرکز دارد.
- با آغاز بهبودی، معمولا دوز مصرفی این قرص توسط پزشک معالج کاهش پیدا میکند. این را در نظر داشته باشید که مصرف مداوم این دارو با دوزهای بالا (خلاف تجویز پزشک) میتواند موجب وارونهشدن اثربخشی آن شود.
- رعایت بهداشت فردی در دوره مصرف قرص پردنیزولون از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. دلیل این امر، تضعیف سیستم ایمنی بدن است که در نتیجه مصرف این دارو، اتفاق میافتد.
- مدتزمان مصرف این دارو برای کودکان بستگی به تشخیص پزشک معالج دارد. بااینحال، مصرف مداوم قرص پردنیزولون ۵ برای کودکان میتواند فرایند رشد آنها را دچار مشکل کند. بنابراین توصیه میشود از مراجعه منظم به پزشک و بررسی وضعیت رشدی کودک خود غافل نشوید.
تداخلات دارویی و موارد منع مصرف این دارو
مصرف همزمان چند داروی مختلف، گاهی میتواند عواقب خطرناکی به دنبال داشته باشد. بنابراین، توصیه میشود قبل از مصرف هر دارویی، فهرستی کامل از داروهای مصرفی خود را در اختیار پزشک معالجتان قرار دهید. برخی تداخلات دارویی و موارد منع مصرف قرص پردنیزولون به شرح زیر است:
- داشتن سابقه چربی خون، فشار خون و دیابت؛
- ابتلا به بیماریهای قلبیعروقی و اعصابوروان؛
- داشتن مشکلات کبدی، کلیوی یا گوارشی؛
- مصرف داروهایی با عنوان آسپرین، انسولین، ریفامپین، کتوکونازول، سیکلوسپورین و داروهای ضد تشنج؛
- بارداری یا اقدام برای آن (روایتهای زیادی در مورد مصرف قرص پردنیزولون و موفقیت بارداری وجود دارد. در این مورد، بهتر است با پزشک متخصص مشورت کنید).
جمع بندی
قرص پردنیزولون از دسته داروهای مفید در گروه داروهای کورتیکواستروئیدی است. این قرص در درمان طیف وسیعی از بیماریها کاربرد دارد. بااینحال، بیشترین خاصیت درمانی آن در خواص ضد التهابی که دارد، نهفته است. این دارو علیرغم مزایا و فوایدی که در کاهش مشکلات سلامتی دارد، میتواند با عوارض متعددی هم همراه باشد. بنابراین، مصرف خودسرانه آن میتواند اسباب بروز مشکلات بیشتری را برای افراد فراهم کند. به همین منظور، توصیه میشود دوره درمان با این قرص را تحت نظر یک متخصص داخلی سپری کنید.
منبع