مجله سلامت دکترنکست

شایع ترین علائم کم خونی و راه‌های درمان

علائم کم خونی

فهرست مطالب

کم خونی چیست؟ این بیماری چه علائمی را به همراه دارد؟ اهمیت تشخیص کم خونی چیست؟ راهکارهای مدیریت و رفع کم خونی کدامند؟ چه اقداماتی برای درمان کم خونی شدید لازم است؟ در ادامه این مقاله مختصری به انواع کم خونی و اهمیت تشخیص آن پرداخته و در ادامه، علائم کم خونی را تشریح می‌کنیم.

کم خونی، آنچه می‌دانیم

کم خونی وضعیتی است که در آن تعداد یا عملکرد گلبول‌های قرمز، از میزان طبیعی آن کمتر است. گلبول‌های قرمز سلول‌های خونی هستند که مسئولیت انتقال اکسیژن از خون به سلول‌ها را بر عهده دارند. این امر منجر به کاهش ظرفیت خون برای حمل اکسیژن میشود. شدت کم خونی در افراد و در شرایط مختلف سلامتی متفاوت بوده و بسته به شدت و طول مدت ابتلا به آن، عوارض ایجاد شده متغیر است.


۲۰ نشانه مهم کم خونی

 

انواع کم‌ خونی

پیش از آن که به علائم کم خونی بپردازیم، لازم است با انواع مختلف آن آشنا شویم. انواع مختلفی از کم خونی وجود دارد که هر کدام علل و رویکردهای درمانی متفاوتی دارند. در اینجا برخی از رایج‌ترین انواع آن آورده شده است:

کم خونی فقر آهن

علائم کم خونی فقر آهن چیست؟ کم خونی فقر آهن شایع‌ترین نوع کم خونی در سراسر جهان است. علائم کمبود آهن در بدن چیست؟ کم خونی فقر آهن زمانی اتفاق می‌افتد که بدن آهن کافی برای تولید مقادیر کافی هموگلوبین نداشته باشد. هموگلوبین بخشی از گلبول قرمز خون است که به اکسیژن متصل شده و انتقال آن را ممکن می‌سازد. علل کم خونی فقر آهن میتواند شامل از دست دادن خون (از قاعدگی یا خونریزی داخلی)، رژیم غذایی کم آهن یا افزایش نیاز به آهن (مثلا در بارداری) باشد. خونریزی‌های رحمی شدید و مداوم، می‌تواند به ایجاد علائم کم خونی شدید در بانوان منجر شود. لازم به ذکر است علائم کم خونی در بارداری، در صورت عدم درمان، با توجه به افزایش نیاز بدن، تشدید می‌شود.

همچنین باید توجه داشت که مشاهده علائم کم خونی در مردان و نیز علائم کم خونی در زنان یائسه مهم بوده و نیاز به پیگیری برای تشخیص علت زمینه‌ای دارد. کم‌ خونی فقر آهن خفیف در زنان جوان، به علت قاعدگی شایع است. 

 

کم خونی ناشی از کمبود ویتامین

این نوع کم خونی شامل کم خونی ناشی از کمبود ویتامین B12 یا فولات است. این ویتامینها برای تولید گلبول‌های قرمز بسیار مهم هستند. کمبود ویتامین B12 می‌تواند منجر به نوعی کم خونی شود که به دلیل جذب ضعیف این ویتامین در معده ایجاد می‌شود. کم خونی ناشی از کمبود فولات می‌تواند ناشی از رژیم غذایی نامناسب، مصرف برخی داروها یا اختلالات سوء جذب باشد.

کم خونی بیماری مزمن

این نوع کم خونی، همانطور که از نامش پیداست، اغلب در شرایط مزمن مانند سرطان، ابتلا به بیماری ایدز، آرتریت روماتوئید، بیماری کلیوی و سایر بیماری‌های التهابی مزمن دیده می‌شود، این نوع کم خونی از ناتوانی بدن در استفاده موثر از آهن ذخیره شده و تولید گلبول‌های قرمز خون به دلیل مشکلات مداوم ناشی می‌شود. 

کم خونی آپلاستیک

علائم کم خونی مغز استخوان چیست؟ این شکل نادر اما جدی از کم خونی زمانی رخ می‌دهد که مغز استخوان قادر به تولید مقادیر کافی از انواع سلول‌های خونی (گلبول‌های قرمز، گلبول‌های سفید و پلاکت‌ها) نباشد. علل این کم خونی خطرناک، می‌تواند شامل بیماری‌های خودایمنی، ژنتیکی یا قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی خاص یا اشعه باشد.

 

کم خونی همولیتیک

این نوع کم خونی زمانی اتفاق می‌افتد که سرعت از بین رفتن گلبول‌های قرمز خون سریع‌تر از آن چیزی باشد که مغز استخوان بتواند آن را با سلول‌های خونی جدید جایگزین کند. عاملی در این بیماری باعث از بین رفتن زودرس سلول‌های خونی می‌شود. علل آن عبارتند از برخی بیماری‌های خونی، اختلالات خودایمنی، عفونت‌های خاص، واکنش‌های شدید به تزریق خون و واکنش به برخی داروها. علائم کم خونی نوزاد، به دنبال عدم تطابق با گروه خونی مادر، در اثر این نوع کم خونی ممکن است رخ دهد.

کم خونی سلول داسی شکل

این نوع کم خونی یک اختلال ژنتیکی است که منجر به تولید گلبول‌های قرمز با شکل غیر طبیعی می‌شود. این سلول‌های داسی شکل زودتر از زمان طبیعی می‌میرند و این امر به کمبود مزمن گلبول‌های قرمز منجر می‌شود. از علائم کم خونی داسی شکل همچنین می‌توان به انسداد رگ‌های خونی و ایجاد درد و آسیب احتمالی اندام‌ها اشاره کرد.

کم خونی تالاسمی

علائم کم خونی مینور در زنان چیست؟ کم خونی تالاسمی یک اختلال ژنتیکی خون است که در آن هموگلوبین کمتر تولید شده و سریع‌تر تجزیه می‌شود. افراد مبتلا به تالاسمی بسته به جهش‌هایی که بر هموگلوبین آن‌ها تأثیر می‌گذارد، ممکن است کم‌خونی خفیف یا شدید داشته باشند.

کم خونی فانکونی

این بیماری یک اختلال ژنتیکی نادر است که منجر به نارسایی مغز استخوان می‌شود. این بیماری معمولاً در دوران کودکی ظاهر می‌شود و نه تنها کم خونی، بلکه ناهنجاری‌های فیزیکی و افزایش خطر ابتلا به سرطان و سایر مشکلات جدی سلامتی را نیز به همراه دارد.

 

هر نوع کم خونی علل و پیامدهای منحصر به فردی داشته که نیازمند استراتژی‌های درمانی خاص است. درمان بسته به شدت و علت زمینه‌ای ممکن است شامل مکمل‌های غذایی، داروها، انتقال خون یا پیوند مغز استخوان باشد. شناسایی نوع صحیح کم خونی برای مدیریت و درمان موثر و جلوگیری از عوارض کم خونی بسیار مهم است.

علائم کم خونی

علائم کم خونی چیست؟ برای تشخیص این بیماری، مهم است که نسبت به نشانه‌های کم خونی آگاهی نسبی داشته باشیم. این علائم در افراد مختلف با شدت متفاوتی تظاهر می‌یابد. 

خستگی و ضعف

خستگی‌ شایع‌ترین علامت کم خونی است. فرد اغلب این وضعیت را به صورت احساس خستگی، ضعف یا کمبود انرژی توصیف می‌کند. چرا کم خونی باعث خستگی می‌شود؟ خستگی در کم خونی ناشی از تامین ناکافی اکسیژن به بافت‌های بدن است. از آنجایی که گلبول‌های قرمز مسئول حمل و نقل اکسیژن هستند، کاهش تعداد یا عملکرد آن‌ها به این معنی است که اکسیژن کمتری به سلول‌ها رسیده و این امر تولید انرژی به ویژه در عضلات و سایر بافت‌های فعال بدن را به خطر می‌اندازد. ضعف می‌تواند از علائم کم خونی در کودکان نیز باشد.

علائم کم خونی در زنان

پوست رنگ پریده

افراد مبتلا به کم خونی اغلب رنگ پریده‌ای دارند که روی پوست، ناخن‌ها، لثه‌ها و داخل پلک‌ها قابل مشاهده است. اما چرا؟ هموگلوبین باعث قرمزی رنگ خون می‌شود، بنابراین کاهش سطح هموگلوبین به دلیل کم‌خونی منجر به کم‌رنگ‌تر شدن خون شده که می‌تواند پوست را روشن‌تر از حد معمول نشان دهد. رنگ پریدگی به ویژه در نواحی با غشاهای مخاطی قابل مشاهده به دلیل بافت نازک، که معمولاً رگ‌های خونی را واضح‌تر نشان می‌دهد، قابل توجه است.

تنگی‌نفس

اختلال در تنفس یا تنگی‌نفس، به ویژه در حین ورزش یا فعالیت، از علائم شایع کم خونی است. این یافته به این دلیل رخ می‌دهد که بدن کمبود اکسیژن را با افزایش تعداد تنفس برای افزایش دریافت اکسیژن جبران می‌کند. در این شرایط قلب نیز با شدت بیشتری پمپ می‌کند تا اکسیژن موجود را به طور مؤثرتری به گردش درآورد. این امر می‌تواند منجر به تنگی‌نفس در هنگام فعالیت شود.

سرگیجه یا سبکی سر

بیماران کم خون ممکن است دچار سرگیجه یا احساس سبکی سر شوند.  به ویژه در هنگام ایستادن سریع یا بعد از فعالیت بدنی. این علامت به دلیل کاهش اکسیژن‌رسانی به مغز است. تغییرات سریع در وضعیت بدن می‌تواند این احساس را تشدید کند زیرا فشار خون ممکن است به سرعت تنظیم نشود. در نتیجه اکسیژن‌رسانی کافی به مغز رخ نداده و این امر منجر به سرگیجه لحظه‌ای میشود.

تپش قلب

ضربان قلب نامنظم یا احساس تپش قلب می‌تواند در افراد مبتلا به کم خونی رخ دهد. به دلیل کاهش سطح اکسیژن، قلب باید سخت‌تر کار کند تا خون غنی از اکسیژن را در سراسر بدن پمپ کند. این وضعیت می‌تواند منجر به افزایش ضربان قلب و تپش قلب شود زیرا قلب تلاش می‌کند تا اکسیژن را برای خواسته‌های بدن تامین کند. 

سردی دست‌ها و پاهای سرد

اندام‌های انتهایی مانند دست‌ها و پاها ممکن است در افراد مبتلا به کم خونی به طور غیرطبیعی سرد باشند. کاهش سطح اکسیژن می‌تواند منجر به گردش خون ضعیف، به‌ویژه در اندام‌ها شود. چرا که بدن تامین اکسیژن برای اندام‌های حیاتی مانند قلب و مغز را در اولویت قرار می‌دهد.

سردرد

سردرد از علائم کم خونی شایع است. سردردهای مکرر یا مزمن می‌تواند از علائم کم خونی باشد که اغلب با علائم دیگری مانند سرگیجه همزمان است. وقتی مغز به دلیل هموگلوبین کم یا تعداد گلبول‌های قرمز خون ناکافی اکسیژن دریافت نمی‌کند، دچار تغییرات عروقی خواهد شد. این تغییرات عروقی می‌توانند باعث سردرد شوند.

مشکلات شناختی

به دنبال کم خونی، مشکلات تمرکز، مشکلات حافظه و به طور کلی اختلال شناختی ممکن است ایجاد شود. عملکردهای شناختی برای عملکرد بهینه، به شدت به عرضه مداوم اکسیژن وابسته هستند. کم خونی این امر را مختل کرده و بر توانایی‌های شناختی و وضوح ذهنی تأثیر می‌گذارد.

شناخت علائم کم خونی می‌تواند به تشخیص و درمان زودرس کم خونی کمک کند. بسته به شدت و علت زمینه‌ای، درمان‌ها ممکن است شامل تغییرات رژیم غذایی، مکمل‌ها، داروها یا درمان‌های پیچیده‌تر مانند انتقال خون یا پیوند مغز استخوان باشد. مداخله پزشکی اولیه برای مدیریت موثر علائم و جلوگیری از عوارض بسیار مهم است.

علائم کم‌خونی، اهمیت تشخیص بیماری

تشخیص و درمان کم خونی بسیار مهم است. علت اهمیت آن در درجه اول این است که درمان آن به طور قابل توجهی بر کیفیت زندگی و سلامت کلی تأثیر میگذارد. کم خونی با انواع مختلفی از عوارض همراه بوده و مدیریت آن برای حفظ عملکرد بدن و جلوگیری از تضعیف بیشتر سلامت ضروری است. در ادامه به مواردی از اهمیت درمان کم خونی می‌پردازیم.

بهبود در سطح انرژی

کم‌خونی به کاهش سطح انرژی منجر شده و در انجام فعالیت‌های روزمره اختلال ایجاد می‌کند. با تشخیص و درمان موثر کم خونی، فرد بهبودی قابل توجهی در سطح انرژی را تجربه می‌کند.

جلوگیری از عوارض جدی سلامتی

کم خونی درمان نشده می‌تواند منجر به مشکلات شدید سلامتی از جمله موارد زیر شود:

  • مشکلات قلبی: قلب باید بیشتر کار کند تا خون بیشتری پمپ کرده و بتواند کمبود اکسیژن را جبران کند. این امر می‌تواند به بزرگ شدن قلب یا نارسایی قلبی منجر شود.
  • عوارض بارداری: در زنان باردار، کم خونی شدید با زایمان زودرس و تولد نوزادان کم وزن مرتبط است.
  • تأخیر رشد در کودکان: کم خونی مزمن در کودکان می‌تواند تکامل شناختی و رشد جسمی را مختل کند.

بهبود و مدیریت شرایط مزمن

کم خونی در همراهی با بیماری‌های مزمن مانند بیماری‌های کلیوی رخ می‌دهد. مدیریت صحیح کم خونی می‌تواند به کنترل علائم و بهبود نتایج در این شرایط کمک کند.

افزایش عملکرد و ذهنی

درمان موثر کم خونی می‌تواند عملکردهای شناختی را بازیابی کرده و تمرکز را بهبود بخشد، در نتیجه عملکرد کلی و عملکرد روزانه را افزایش می‌دهد.

بهبود سلامت کلی و عملکرد ایمنی

کم خونی می‌تواند سیستم ایمنی را تضعیف کرده و در مقابله با عوامل بیماری‌زا تداخل ایجاد کند. با اصلاح کم خونی، عملکرد سیستم ایمنی تقویت می‌شود.

شناسایی بیماری زمینه‌ای

تشخیص کم خونی می‌تواند به تشخیص بیماری‌های زمینه‌ای نهان مانند کمبود‌های تغذیه‌ای یا بیماری‌های خونی جدی‌تر مانند لوسمی یا لنفوم کمک کند. تشخیص زودهنگام این بیماری‌ها برای درمان موثر بسیار مهم است.

نشانه های کم خونی

علائم کم خونی: مدیریت و درمان

درمان کم خونی بر اساس سطح هموگلوبین، شدت کم خونی، علت اصلی ایجاد کننده آن و نیازهای خاص و وضعیت سلامتی بیمار متفاوت است. سطح هموگلوبین یک شاخص مهم است که برای تعیین شدت کم خونی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در ادامه به مرور کلی از نحوه درمان کم خونی در سطوح مختلف هموگلوبین پرداخته‌ایم.

کم خونی خفیف

سطح هموگلوبین: به طور معمول ۱۰ تا ۱۲ گرم در دسی‌لیتر در زنان و ۱۰ تا ۱۳ گرم در دسی‌لیتر در مردان.

درمان: اغلب اوقات، کم خونی خفیف را می‌توان با تغییرات رژیم غذایی و مکمل‌های خوراکی آهن کنترل کرد. افزایش مصرف غذاهای غنی از آهن (مانند گوشت قرمز، لوبیا و غلات غنی شده) و افزودن ویتامین C به رژیم غذایی برای افزایش جذب آهن، کمک کننده است. نظارت معمولاً کافی است مگر اینکه علائم بدتر شوند.

کم خونی متوسط

سطح هموگلوبین: به طور کلی بین ۸ تا ۱۰گرم در دسی‌لیتر.

درمان: این سطح از کم‌خونی ممکن است به مکمل‌های قوی‌تر، از جمله دوزهای بالاتر آهن خوراکی، یا در برخی موارد، اگر بیمار به مکمل‌های خوراکی پاسخ ندهد یا نتواند آن را تحمل کند، نیاز به درمان آهن وریدی داشته باشد. علت کم خونی (مانند کمبود ویتامین، بیماری مزمن یا از دست دادن خون جزئی) نیز باید به طور خاص مورد توجه قرار گیرد.

کم خونی شدید

سطح هموگلوبین: کمتر از ۸ گرم در دسی‌لیتر.

درمان: کم خونی شدید به احتمال زیاد نیاز به درمان با تزریق آهن داخل وریدی یا تزریق خون دارد، به خصوص اگر علائم شدید بوده یا علائم حیاتی فرد غیر پایدار باشد. درمان همچنین بر علت اصلی متمرکز است، که ممکن است شامل رسیدگی به بیماری مزمن، کنترل خونریزی، یا درمان تهاجمی‌تر باشد. در موارد کم‌خونی تهدید کننده زندگی، مداخله سریع با تزریق خون برای تثبیت سطح هموگلوبین حیاتی است.

ملاحظات خاص در درمان علائم کم خونی

بیماری‌های مزمن: در شرایطی مانند بیماری مزمن کلیوی یا سرطان، درمان کم خونی ممکن است شامل عوامل محرک تولید خون نیز باشد تا به تحریک مغز استخوان برای تولید گلبول‌های قرمز بیشتر کمک کند.

مشکلات مغز استخوان و کم خونی همولیتیک: اگر کم خونی به دلیل نارسایی مغز استخوان یا همولیز قابل توجه باشد، درمان‌ها ممکن است شامل درمان سرکوب‌کننده سیستم ایمنی، کورتیکواستروئیدها یا درمان‌های پیشرفته‌تر مانند پیوند مغز استخوان باشد.

کمبود ویتامین و مواد معدنی: کم خونی‌های ناشی از کمبود ویتامین‌هایی مانند B12 یا فولات به مکمل‌های خاصی از این مواد مغذی نیاز دارند.

در همه موارد، نظارت منظم بر سطح هموگلوبین و سلامت کلی برای تعدیل درمان و اطمینان از پاسخ به درمان انتخابی ضروری است. همچنین بسیار مهم است که درمان با عواملی مانند سن، سلامت کلی، وجود سایر بیماری‌ها و علت خاص کم خونی، متناسب باشد.

ارتباط سریع و ساده با بهترین
متخصصان بیماری‌های داخلی در دکترنکست

 

جمع‌بندی

کم خونی وضعیتی است که در آن تعداد یا عملکرد گلبول‌های قرمز، از میزان طبیعی آن کمتر است. گلبول‌های قرمز سلول‌های خونی هستند که مسئولیت انتقال اکسیژن از خون به سلول‌ها را بر عهده دارند. این امر منجر به کاهش ظرفیت خون برای حمل اکسیژن میشود. شدت کم خونی در افراد و در شرایط مختلف سلامتی متفاوت بوده و بسته به شدت و طول مدت ابتلا به آن، عوارض ایجاد شده متغیر است.

انواع مختلفی از کم خونی وجود دارد. شایع‌ترین نوع کم خونی، کم خونی فقر آهن است. سایر انواع آن عبارتند از کم خونی ناشی از کمبود ویتامین B12 یا فولات، اختلالات ژنتیکی، بیماری‌های همولیتیک و مشکلات مغز استخوان. علائم کم خونی بسته به شدت و عامل زمینه‌ای آن می‌تواند متفاوت باشد. از علائم شایع و مهم کم خونی می‌توان ضعف و بیحالی، سردرد، سرگیجه و سبکی سر، عدم تمرکز و اختلال شناختی، رنگ‌پریدگی، تپش قلب، تنگی‌نفس بخصوص هنگام فعالیت و اندام‌های سرد اشاره کرد.  مدیریت و درمان موثر کم خونی نیازمند تشخیص علت و بیماری زمینه‌ای عامل آن است.

منابع:

mayoclinic1، mayoclinic2

اشتراک‌گذاری مطلب:

نظر شما برای ما ارزشمند است! افکارتان را به اشتراک بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *