مغز قوام ژلاتینی دارد و مایع مغزی نخاعی داخل جمجه شما از تکانهای روزمره محافظت میکند. ضربه مغزی نوعی آسیب مغزی تروماتیک است که در اثر ضربه یا تکانه به سر، باعث حرکت سریع سر و مغز به جلو یا عقب میشود. این حرکت ناگهانی باعث میشود که مغز در جمجمه جا به جا شده و تغییرات شیمیایی در مغز ایجاد کند که این اتفاق در برخی مواقع به سلولهای مغز آسیب وارد میکند. از طرفی ضربه میتواند موجب خونریزی در داخل یا اطراف مغز شود و علائم خوابآلودگی یا گیجی ایجاد کند. این علائم ممکن است بلافاصله یا دیرتر اتفاق بیفتد. خونریزی در مغز میتواند کشنده باشد. به همین علت بهتر است در صورت آسیب مغزی در ساعات اولیه به پزشک مراجعه کنید. در صورتی که در این مورد نگرانی دارید میتوانید از خدمات نوبت دهی آنلاین دکترنکست برای مراجعه و مشورت با پزشک استفاده کنید.
متخصصان بیماریهای مغز و اعصاب در دکترنکست
پس از ضربه مغزی چه علائمی مشاهده میشود؟
- شخص نمیتواند رویدادهای قبل و بعد ضربه خوردن را به خاطر بیاورد.
- مات و مبهوت به نظر میرسد.
- به درستی نمیتواند راه برود.
- به سوالات آهسته پاسخ میدهد.
- ممکن است برای مدتی کوتاه یا طولانی هوشیاری خود را از دست بدهد.
- تغییرات خلق و خو، رفتار یا شخصیت را نشان میدهد.
علائمی که پزشک بررسی میکند و گزارش میکند:
- سردرد یا فشار در سر
- حالت تهوع یا استفراغ
- مشکل در تعادل، سرگیجه، دید دوگانه یا تاری
- احساسات تنبلی، گیجی و مشکل در حافظه
- اذیت شدن با نور و صدا
علائم نگرانکننده و خطر کدامند که حتما باید به پزشک مراجعه کنید؟
- یکی از مردمکهای چشم بزرگتر از دیگری شده باشد
- گیجی زیاد و ناتوانی در بلند شدن
- سردردی که مداوم بدتر میشود
- تهوع و استفراغ زیاد، تشنج یا صرع
- رفتار عجیب، افزایش گیجی یا بیقراری
- کاهش سطح هوشیاری
آسیب مغزی ناشی از ضربه چگونه تشخیص داده میشود؟
تصویربرداری شامل MRI و سی تی اسکن نباید به طور معمول در تشخیص ضربه مغزی انجام شود. این اقدامات معمولا تغییر قابل توجهی را نشان نمیدهند و با سی تی اسکن بیمار بیشتر در معرض تشعشعات قرار میگیرد. این آزمایشات بیشتر برای نقصهای ساختاری مفید هستند. پزشک در صورت نیاز، تستهای لازم برای تعادل و بینایی را انجام میدهد و علائم حیاتی بیمار را بررسی میکند.
در صورتی که به موقع به پزشک مراجعه نکنم ممکن است چه اتفاقاتی بیفتد؟
اثرات طولانیمدت آسیب مغزی به خصوص در صورت آسیب شدید شامل موارد زیر است: مشکل در فکر کردن، حافظه، یادگیری، موقعیت و تعادل، سخنرانی کردن، شنیدن یا دیدن و بروز احساسات این مشکلات تمام جنبههای زندگی فرد را دچار مشکل میکند. ممکن است فرد قادر به فعالیتهای روزانه خود نباشد و در صورت آسیب بسیار شدید و آسیب به نخاع حتی قادر به تکان خوردن نباشد.
فوق تخصصان مغز و اعصاب کودکان در دکترنکست
کودکان و ضربه مغزی
کودکان به علت فعالیتهایی که دارند، میتوانند در معرض ضربه مغزی قرار بگیرند. بهتر است در فعالیتهایی مانند دوچرخه سواری، اسکیت، صخرهنوردی و .. از کلاه ایمنی استفاده کنند. عموما پس از چند هفته قادر به انجام فعالیتها به صورت طبیعی خواهند بود. اما در غیر این صورت باید به پزشک مراجعه کنید. در کودکانی که مشکلات زیر را داشته باشند ضربه مغزی دیرتر بهبود مییابد:
- سابقه هر گونه آسیب مغزی قبلی
- بیماریهای عصبی یا سایر بیماریهای روحی و روانی
- بیماریهای مرتبط با یادگیری
- استرس زیاد در خانواده یا اجتماع
علائم در کودکان به چه صورت است؟
علائم در کودکان نیز شبیه بزرگسالان است و تمامی علامتهای بالا میتواند مشاهده شود. ممکن است نوزاد مدام گریه کند و غذا نخورد.
برای بهبودی کودکم چه کارهایی میتوانم انجام دهم؟
در اولین مرحله کودک شما باید استراحت کافی داشته باشد. تا بهبودی کامل، از فعالیتهایی که ممکن است آسیب مجدد به سر برسد خودداری کند و خواب شبانه کافی داشته باشد. بهتر است فعالیتهای سنگین انجام ندهد و در هر مرحله علائم او مشاهده شود و اگر علائم بدتر شدند به پزشک اطلاع داده شود.