سرطان نازوفارنکس چگونه درمان میشود؟
سرطان نازوفارنکس یکی از سرطانهای نسبتا شایع در سرتاسر جهان است. به طور کلی سرطانهای ناحیه سر و گردن از قبیل تومورهای فارنکس، حفره دهان، حفره بینی، هیپوفارنکس و نازوفارنکس با توجه به محل آناتومی خود، درمان دشواری دارند. به طور معمول در سرطان نازوفارنکس، از جراحی برای درمان استفاده نمیشود. عدم امکان جراحی به چند دلیل است. دلیل اول مجاورت این ناحیه با قاعده جمجمه است که عمل جراحی این ناحیه را دشوار میکند (با در نظر داشتن این مسئله که بسیاری از تومورهای این ناحیه باعث درگیری ناحیه قاعده جمجمه میشوند).
در این دسته از بیماران معمولا از رادیوتراپی برای درمان قطعی تومور استفاده میشود. برای رادیوتراپی این ناحیه با توجه به اعضای حساس موجود در اطراف این ناحیه، از روشها و تکنیکهای دقیقتر استفاده میشود. همچنین باید توجه داشت که در این بیماران در کنار انجام رادیوتراپی، بیماران به طور همزمان تحت شیمی درمانی قرار میگیرند. شیمی درمانی همزمان علاوه بر تاثیر بر روی تومور و از بین بردن آن باعث افزایش قدرت اثر رادیوتراپی میشود.
شیمی درمانی القایی (قبل از انجام رادیوتراپی)
امروزه در برخی از بیماران قبل از شروع درمان همزمان رادیوتراپی و شیمی درمانی از شیمی درمانی القایی استفاده میشود. هدف از انجام شیمی درمانی قبل از شروع درمان قطعی (رادیوتراپی)، کوچک کردن ضایعه است. در صورتی که ضایعه کوچکتر شود، امکان پرتودرمانی و طراحی درمان آن آسانتر خواهد بود. مطالعهای که در سال 2021 منتشر شد به بررسی تاثیر استفاده از شیمی درمانی القایی در بیماران مبتلا به سرطان نازوفارنکس پرداخت. این مطالعه به صورت متاآنالیز انجام شد. برای نوشتن این مطالعه از کارآزماییهای بالینی تصادفی استفاده شد. در این مطالعه مواردی از قبیل مدت زمان بدون پیشرفت بیماری، بقا کل، میزان کنترل موضعی و همچنین میزان کنترل دوردست بیماری مورد بررسی قرار گرفت.
تاثیرات شیمی درمانی القایی
در این مطالعه 12 کارآزمایی بالینی شرکت داده شدند. این مطالعه نشان داد که اضافه کردن شیمی درمانی القایی توانست به میزان قابل توجهی باعث بهبود مدت زمان بدون پیشرفت بیماری و بقا کلی شود. از طرف دیگر تحلیل دادههای این مطالعه نشان داد که استفاده از این روش به میزان قابل توجهی باعث بهتر شدن کنترل موضعی و دور دست سرطان نازوفارنکس میشود. احتمال بروز عوارض دارویی از قبیل خستگی وجود دارد. از طرف دیگر احتمال بروز عوارض شدید مثل افت نوتروفیل و یا پلاکت خون، در شیمی درمانیای که به طور همزمان با رادیوتراپی داده میشود، بیشتر است. این مطالعه نشان داد که استفاده از شیمی درمانی القایی باعث بهتر شدن بقا کلی، مدت زمان بدون عود بیماری و کنترل موضعی و دوردست میشود.
PubMed-Effect of Induction Chemotherapy in Nasopharyngeal Carcinoma: An Updated Meta-Analysis
ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید
اینستاگرام تلگرام لینکدین آپارات توییتر فیسبوک یوتیوب