سیروز کبدی چیست؟
در این مطلب به بررسی تاثیر انجام اسپلنکتومی محدود در حین پیوند کبد در بیماران با سیروز پیشرفته که اسپلنومگالی شدید همزمان دارند میپردازیم. کبد یکی از اعضای بسیار مهم بدن است. در صورتی که این عضو عملکرد خود را از دست دهد، بیمار با علائم گستردهای روبرو میشود. به این اختلال سیروز کبدی گفته میشود. علل متعددی میتوانند باعث بروز این اختلال شوند. از این علل میتوان به هپاتیت B و C و همچنین کبد چرب اشاره کرد. در حال حاضر بیماری سیروز کبدی یکی از علل اصلی مرگومیر در سرتاسر دنیا است. این بیماری میتواند علائم متعددی داشته باشد. از این علائم میتوان به افزایش فشار خون ورید پورت، بزرگی طحال، اختلال انعقادی، اختلال تولید پروتئین و همچنین افت پلاکت اشاره کرد. سیروز کبدی با توجه به علایمی که ایجاد میکند دستهبندی میشود.
سیروز کبدی چه درمانهایی دارد؟
اصلیترین روش درمان بیماری سیروز کبدی شدید، پیوند کبد است. البته باید توجه داشت که برخی از علائم بیماری ممکن است بعد از پیوند کبد همچنان باقی بماند. یکی از این علائم اسپلنومگالی است، به ویژه در زمانی که اندازه کبد خیلی بزرگ باشد. باید توجه داشت که بزرگی طحال باعث کاهش کلیه ردههای خونی میشود. همین مسئله میتواند انجام پیوند را با اختلال مواجه کند. البته این بزرگی طحال ممکن است علائم دیگری از قبیل افزایش فشار پورت را به همراه داشته باشد.
یکی از مهمترین درمانها برای بهبود این شرایط، استفاده از اسپلنکتومی است. این روش درمان جراحی در حین پیوند کبد انجام میشود و با آمبولیزاسیون شریان طحالی همراهی دارد. قابل ذکر است که این فرایند به طور روتین قابل انجام نیست و محدودیتهای زیادی برای انجام آن وجود دارد. یک مطالعه که در سال 2021 انجام شد به بررسی تاثیر انجام اسپلنکتومی محدود در حین پیوند کبد در بیماران با سیروز پیشرفته که اسپلنومگالی شدید همزمان دارند، پرداخت. جزئیات این مطالعه به طور مختصر در ادامه توضیح داده شده است.
بیماران با سیروز پیشرفته که همزمان اسپلنومگالی شدید دارند
این مطالعه در بین سالهای 2015 الی 2019 انجام شد. در این مطالعه 762 بیمار شرکت داشتند. این بیماران کسانی بودند که به بیماری سیروز پیشرفته دچار بودند و برای آنها در یک مرکز بیمارستانی پیشرفته عمل جراحی پیوند کبد انجام شد. از این تعداد در حدود 84 نفر به اسپلنومگالی شدید، مبتلا بودند. در بین این بیماران، 41 نفر علاوه بر پیوند کبد تحت اسپلنکتومی محدود قرار گرفتند. از طرف دیگر 43 نفر فقط پیوند کبد دریافت کردند. در این مطالعه ویژگی بیماران، پارامترهای در حین عمل و نتایج بعد از عمل مورد آنالیز و ارزیابی قرار گرفتند و بین دو گروه مقایسه شدند.
انجام عمل اسپلنکتومی
این مطالعه نشان داد که میزان وقوع هایپراسپلنیسم و عود آسیت در بیمارانی که تحت عمل جراحی همزمان پیوند کبد و اسپلنکتومی محدود قرار گرفته بودند، به میزان قابل توجهی بهتر از گروه دوم بود. در گروهی که برای آنها از پیوند کبد تنها استفاده شده بود، 17 نفر تحت آمبولیزاسیون عروق طحالی قرار گرفته و 6 نفر در نهایت اسپلنکتومی شدند. میزان عوارض عمل جراحی و همچنین میزان خون از دست رفته در حین عمل در گروهی که اسپلنکتمی محدود داشتند به مراتب از گروه دیگر بیشتر بود. میزان خونریزی بعد از عمل، عفونت ریوی و ترومبوز در دو گروه با هم برابر بودند. انجام عمل جراحی اسپلنکتومی محدود همزمان با پیوند کبد در بیماران با اسپلنومگالی شدید (مبتلا سیروز کبدی)، یک درمان موثر است.
PubMed-Simultaneous partial splenectomy during liver transplantation for advanced cirrhosis patients combined with severe splenomegaly and hypersplenism
ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید