شیرینکننده مصنوعی چیست؟
شیرینکننده مصنوعی به ترکیبی اطلاق میشود که میتواند به عنوان یک افزودنی در غذا و نوشیدنی برای جایگزینی شکر مورد استفاده قرار گیرد. Saccharin ،aspartame ،cyclamate و acesulfame در حال حاضر شیرینکنندههای مصنوعی محبوب هستند. با توجه به اینکه مصرفکنندگان توجه بیشتری به نحوه کاهش انرژی دریافتی دارند، شیرینکنندههای مصنوعی محبوبیت بیشتری پیدا کردهاند و استفاده از آنها در غذا نیز رو به افزایش است. یک سوال کلیدی این است که آیا جایگزینی محصولات حاوی شکر با محصولات حاوی شیرینکنندههای مصنوعی اثرات مضری دارد یا خیر. اگرچه شیرینکننده مصنوعی به طور گسترده در سراسر جهان استفاده میشود، مردم در مورد اثرات سرطانزای احتمالی آن همچنان نگرانند. اخیراً مرگومیر ناشی از سرطان در کشورهای در حال توسعه افزایش یافته است و تشخیص و درمان سرطان بار بزرگی را بر خانوادهها و سیستمهای بهداشتی تحمیل کرده است.
نتایج مطالعات اخیر
اخیرا نتایج یک مطالعه نشان داد که استفاده زیاد از شیرینکننده مصنوعی خطر نسبی سرطان مثانه را در انسان افزایش میدهد. همچنین مشاهده شد که استفاده از شیرینکننده مصنوعی و بدون قند میتواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد. با این حال، یک مطالعه نشان داد که یک ارتباط معکوس معنیدار میان میزان استفاده از شیرینکنندههای مصنوعی و خطر سرطان سینه و تخمدان و یک ارتباط مستقیم با سرطان حنجره وجود دارد.
نتایج یک متاآنالیز بر روی اثرات سرطانزایی آسپارتام بر جوندگان نشان داد که مصرف آسپارتام اثر سرطانزایی قابلتوجهی بر جوندگان نخواهد داشت. در ادامه به مطالعهای مروری پیرامون این موضوع میپردازیم. منبع مقالات مورد بررسی پایگاههای اطلاعاتی، PubMed ،Cochrane Web of Science و EMBASE از تاریخ آغاز به کار تا آوریل 2021 است.
مصرف شیرینکننده مصنوعی و سرطان سیستم ادراری
به نظر میرسد که هیچ تفاوت آماری بین مصرف شیرینکننده مصنوعی و عدم مصرف آن وجود ندارد. اما مشاهده شد که استفاده از شیرینکننده مصنوعی با خطر ابتلا به سرطان سیستم ادراری در زنان رابطه معکوس دارد. این متاآنالیز شامل مطالعاتی در مورد انواع مختلف سرطان بود و بر بحث در مورد رابطه بین شیرینکنندههای مصنوعی و سرطان متمرکز بود. میتوان دریافت که وقتی همه انواع سرطان با هم تجزیه و تحلیل شدند، تفاوت در نتیجه از نظر آماری معنیدار نبود. همچنین نتایج تجزیه و تحلیل نوع و سن سرطان از نظر آماری معنیدار نبودند. با این حال، وقتی زن و مرد به طور جداگانه تجزیه و تحلیل شدند، ناهمگونی از ۵۴.۹٪ به ۰٪ کاهش مییابد که نشان میدهد جنسیت ممکن است یکی از دلایل ناهمگونی باشد. علاوه بر این، تفاوتهای جغرافیایی افراد مورد تحقیق (برای مثال مصرف شیرینکننده مصنوعی در ایتالیا بسیار کم است و در آرژانتین بسیار بالا است) و نیز سن افراد (با توجه به اینکه سرطان یک بیماری مرتبط با سن است) نیز ممکن است یک متغیر مخدوشکننده مهم باشد.
بررسی عامل جنسیت
استفاده از شیرینکننده مصنوعی با خطر سرطان در مردان ارتباطی ندارد. با این حال، استفاده از شیرینکنندههای مصنوعی با خطر سرطان سیستم ادراری در زنان رابطه معکوس دارد که این امر با تحقیقات قبلی متفاوت است. دلیل این نتیجه ممکن است این باشد که حجم نمونه زنان کم بوده یا تعداد زنان در گروه نمونه کمتر از یک سوم تعداد مردان است یا تعداد زنان در گروه کنترل کمتر از نیمی از جمعیت نمونه است. از دادههای تحقیقاتی سرطان سیستم ادراری میتوان دریافت که در بین جمعیت مورد مطالعه، تعداد زنان کمتر از مردان است که از طرفی نشاندهنده شیوع کمتر سرطان دستگاه ادراری زنان است.
نتیجه مطالعه
رابطه بین مصرف مواد شیرینکننده مصنوعی و سرطان یک موضوع تحقیقاتی پیچیده است. زیرا طیف شیرینکنندههای مصنوعی و سرطان بسیار گسترده است. دادههای انسانی در مورد مصرف شیرینکننده مصنوعی و خطر ابتلا به سرطان کمیاب بوده و به میزان کافی از ارتباط بین مصرف شیرینکننده مصنوعی و خطر ابتلا به سرطان حمایت نمیکند.
اگرچه دادههای حاصل از مطالعات طولانیمدت انسانی وجود ندارد، اما به نظر میرسد که شیرینکننده مصنوعی هیچ تأثیری بر سلامتی ندارد. بیشتر تحقیقات قبلی در مورد رابطه بین شیرینکنندههای مصنوعی و سرطان سیستم ادراری بود. به نظر میرسد خطر ابتلا به سرطان مثانه یا دستگاه ادراری تحتانی بین افرادی که در معرض شیرینکنندهها قرار دارند و افرادی که در معرض این مواد قرار نمیگیرند مشابه است. مکانیسمهای پشت پرده سرطان سیستم ادراری مرتبط با شیرینکننده مصنوعی در زنان تا حد زیادی ناشناخته است. برای درک این موضوع، مطالعات و تحقیقات در مقیاس بزرگتر در مورد مکانیسم های برجسته مورد نیاز است.
به طور خلاصه، شواهد کافی برای نشان دادن اینکه آیا استفاده از شیرینکننده مصنوعی باعث افزایش یا کاهش خطر ابتلا به سرطان میشود وجود ندارد. با در نظر گرفتن برخی محدودیتهای موجود در این مطالعه، دادههای بیشتری از آزمایشهای بالینی بزرگ برای تأیید رابطه بین شیرینکنندههای مصنوعی و سرطان مورد نیاز است.
Pubmed – The relationship between the use of artificial sweeteners and cancer: A meta‐analysis of case–control studies
ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید