آيا قند تاثیر منفی بر میکروبیوم روده دارد؟

میکروبیوم روده

Table of Contents

مطالعه‌ای روی موش‌ها نشان داد که قند رژیم غذایی می‌تواند میکروبیوم روده را تغییر دهد و منجر به بیماری متابولیک، پیش‌دیابت و افزایش وزن شود. یافته‌های مربوط به این مطالعه به‌تازگی در مجله لنست به چاپ رسید. این مطالعه نشان می‌دهد که رژیم غذایی اهمیت دارد اما میکروبیوم بهینه به همان اندازه برای پیشگیری از سندرم متابولیک، دیابت و چاقی مهم است.

<<برای مشاهده محتوای بیشتر، ویژه پزشکان، به دکترنکست مراجعه کنید>>

آيا رژیم غذایی میکروبیوم را تغییر می‌دهد؟

می‌دانیم که رژیم غذایی به سبک غربی که شامل چربی و قند بالا است می‌تواند منجر به چاقی، سندرم متابولیک و دیابت شود اما اینکه دقیقا چه چیزی باعث تغییرات ناسالم در بدن می‌شود ناشناخته است. میکروبیوم روده برای تغذیه حیوانات ضروری است؛ بنابراین این مطالعه به تاثیر اولیه رژیم غذایی بر میکروبیوم موش‌ها پرداخت. موش‌ها رژیم غذایی با چربی و قند بالا داشتند و پس از ۴ هفته ویژگی‌های سندرم متابولیک مثل افزایش وزن، مقاومت به انسولین و عدم تحمل گلوکز را نشان دادند. علاوه بر این، میکروبیوم موش‌ها به‌طرز چشم‌گیری تغییر کرده بود.

تغییرات میکروبیوم روده چه عواقبی دارد؟

کاهش باکتری‌های رشته‌ای که به‌طور طبیعی در میکروبیوم موش‌ها وجود دارند، به‌دلیل تاثیر بر سلول‌های ایمنی Th17 نقش مهمی در سلامت حیوان ایفا می‌کند. افت باکتری‌های رشته‌ای باعث کاهش تعداد سلول‌های Th17 در روده می‌شود. سلول‌های Th17 برای جلوگیری از بیماری متابولیک، دیابت و افزایش وزن لازم هستند. این سلول‌های ایمنی مولکول‌هایی تولید می‌کنند که جذب لیپیدهای بد شده و التهاب روده‌ها را کاهش می‌دهند.

چه چیزی در رژیم پر قند و چربی باعث این تغییرات می‌شود؟

به‌نظر می‌رسد مقصر اصلی قند است. قند، باکتری‌های رشته‌ای میکروبیوم روده و به‌دنبال آن سلول‌های Th17 را از بین می‌برد. زمانی که به موش‌ها رژیم غذایی بدون قند اما با چربی بالا داده شد، سلول‌های Th17 باقی ماندند و اثر محافظتی خود بر چاقی و پیش‌دیابت را حفظ کردند. این اثر حتی با دریافت کالری یکسان وجود داشت.

اما حذف قند از رژیم غذایی به همه موش‌ها کمک نکرد. در میان موش‌ها برای آن‌هایی که در ابتدا باکتری‌های رشته‌ای نداشتند، حذف شکر تاثیرات مفیدی نداشت و این موش‌ها دچار چاقی و دیابت شدند. این نشان می‌دهد که برخی از رژیم‌های غذایی محبوب که مصرف قند را به حداقل می‌رسانند، فقط در افرادی که باکتری‌های مشخصی در میکروبیوم روده خود دارند اثرگذار است. در چنین مواردی، برخی از پروبیوتیک‌ها ممکن است مفید باشند. در این مطالعه، تجویز مکمل باکتری‌های رشته‌ای در موش‌هایی با رژیم غذایی پرچربی منجر به بازیابی سلول‌های Th17 و محافظت در برابر سندرم متابولیک شد.

اگرچه افراد همان باکتری‌های رشته‌ای موش‌ها را در میکروبیوم روده خود ندارند، اما ممکن است چنین اثر محافظتی در باکتری‌های دیگری وجود داشته باشد. یافته‌های این مطالعه نشان می‌دهد که تعاملی پیچیده بین رژیم غذایی، میکروبیوتا و سیستم ایمنی وجود دارد که نقش مهمی در بروز چاقی، سندرم متابولیک، دیابت و … ایفا می‌کند.

Cell – Microbiota imbalance induced by dietary sugar disrupts immune-mediated protection from metabolic syndrome 

.برای مشاهده مقالات علمی بیشتر، به دکترنکست مراجعه کنید

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

اینستاگرام  تلگرام  لینکدین  آپارات  توییتر  فیسبوک  یوتیوب

اشتراک گزاری مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

خرید اکانت آپ تو دیت
آپ تو دیت چیست؟

آپتودیت چیست و برای چه استفاده می‌شود؟ Uptodate یک پایگاه علمی برای تشخیص‌های بالینی جامع و مبتنی بر شواهد است.

مالاریا
مالاریا و پیشرفت‌های درمانی

از سال ۲۰۰۰، جهان در برابر مالاریا پیشرفت تاریخی داشته است و جان میلیون‌ها نفر از این بیماری نجات یافته

آنلاین نوبت بگیر

آنلاین نوبت بگیر