خونریزی ساب آراکنوئید و سردرد
سردرد یکی از شکایتهای شایع در پزشکی است. مطالعات آماری نشان دادهاند که در حدود 2% از مراجعات بیماران به بخش اورژانس مربوط به سردرد است. سردرد ممکن است علل متفاوتی داشته باشد. از این علل میتوان به مننژیت، انسفالیت، آرتریت تمپورال، سردردهای خوشهای و فشار خون اشاره کرد. یکی از علل شایع سردرد، خونریزی ساب آراکنوئید است. این بیماری بسیار خطرناک است. چراکه میتواند بیمار را از پای درآورد.
این نوع سردرد علائم همراه دیگری نیز دارد که پزشک میتواند با توجه به آنها تشخیص مناسب را برای بیمار مطرح کند. از این علائم همراه میتوان به تهوع، استفراغ، فوتوفوبی، دوبینی، سابقه خانوادگی و سفتی گردن اشاره کرد. مطالعات نشان دادهاند که میزان مرگ و میر این اختلال میتواند بین 8 الی 65% متغیر باشد. این بیماری معمولا خود را با شروع ناگهانی سردرد نشان میدهد. شدت این سردرد بسیار زیاد است. معمولا بیمار ذکر میکند که تا به حال سردردی با این شدت در زندگی خود تجربه نکرده است.
خونریزی ساب آراکنوئید در بخش اورژانس
همانطور که پیشتر گفته شد، با توجه به علل متعدد سردرد، تشخیص دلیل آن کار بسیار دشواری است. این مسئله زمانی اهمیت مییابد که پزشک قادر به تشخیص دلایل مهم و خطرناک سردرد نباشد. مطالعات نشان دادهاند که احتمال خطا در تشخیص خونریزی ساب آراکنوئید در بخش اورژانس تقریبا برابر 12 الی 51% است. تقریبا 5% از بیمارانی که خونریزی ساب آراکنوئید داشتند در ابتدا به طور اشتباه تشخیص داده شده بودند. باید توجه داشت که گاهی اوقات امکان تشخیص این بیماری وجود ندارد. گاهی تصمیمگیری برای انجام روشهای تشخیص بیشتر بسیار دشوار است. پزشک اورژانس باید اطلاعات کافی در این زمینه را داشته باشد و در صورت هرگونه شک بالینی تصویربرداریهای لازم را انجام دهد. مطالعهای در سال 2021 منتشر شد که به بررسی این مسائل پرداخت. این مطالعه با استفاده از مقالات جستوجو شده در Pubmed، انجام شده بود.
تشخیص با سیتی اسکن مغز
هدف از انجام این مطالعه بررسی میزان احتمال خطای تشخیص در این دسته از بیماران و همچنین راهکارهای بهبود آن بود. بعد از اینکه پزشک به امکان وجود خونریزی ساب آراکنوئید شک کرد، سیتی اسکن مغز میتواند در تشخیص آن بسیار کمککننده باشد. در صورتی که نتیجه سیتی اسکن مشکوک گزارش شود و از نظر پزشک اقدامات تشخیصی بیشتری مورد نیاز باشد، سیتی آنژِیوگرافی سر انجام میشود. همچنین در این موارد استفاده از روش کشیدن مایع مغزی نخاعی میتواند بسیار کمککننده باشد. باید توجه داشت که بعد از قطعی شدن تشخیص، شروع هر چه سریعتر درمان بسیار اهمیت دارد.
با توجه به شیوع بالای سردرد و مراجعههای بالا به این دلیل به بخش اورژانس، امکان تشخیص داده نشدن بیماریهای جدی از قبیل خونریزی ساب آراکنوئید وجود دارد. بنابراین توصیه میشود که پزشک اورژانس به خوبی از علائم و روشهای تشخیصی این بیماری اطلاع داشته باشد. قابل ذکر است که تشخیص درست و زودهنگام این بیماری به شروع هر چه سریعتر درمان آن کمک میکند. درمان به موقع این بیماری نتایج درمان را به میزان قابل توجهی بهتر خواهد کرد.
PubMed-Subarachnoid hemorrhage in the emergency department
ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید