شما بهطور معمول از چه قرصی برای تسکین درد استفاده میکنید؟ قرص استامینوفن از اولین گزینههایی است که در چنین مواقعی به ذهن هر کسی خطور میکند. این دارو برای درمان دردهای خفیف تا متوسط، مانند کمردرد و سردرد استفاده میشود و میتواند به کاهش تب کمک کند. البته در صورتی که بیش از مقدار توصیهشده مصرف شود، ممکن است عوارض جانبی به دنبال داشته باشد. با خواندن این مقاله میتوانید اطلاعات کاملی درباره قرص استامینوفن، میزان مصرف و عوارض آن به دست آورید.
عملکرد قرص استامینوفن چگونه است؟
استامینوفن یک مسکن و تببر است؛ اما نمیتواند تورم و التهاب را درمان کند. گفته میشود که این قرص، انتقالدهندههای شیمیایی سیگنال درد در مغز را مسدود میکند. از این طریق با بالابردن آستانه درد کلی بدن، دردهای خفیف را تسکین میدهد و با دفع حرارت اضافی بدن به کاهش تب نیز کمک میکند.
مقدار و نحوه مصرف استامینوفن
از آنجا که استامینوفن در دوزهای مختلفی به داروخانهها عرضه میشود، موقع مصرف آن به دستورالعملهای روی جعبه دقت کنید. استفاده از توصیههای کلی درباره مصرف داروها، پایه علمی ندارد و میتواند خطرساز باشد؛ بنابراین، برای تعیین دوز مصرفی حتما با داروساز یا پزشک عمومی مشورت کنید و قرص را بیش از مقدار توصیهشده، نخورید.
قرص استامینوفن کدئین
قرص استامینوفن کدئین میتواند دردهای خفیف تا شدید افراد را تسکین دهد. کدئین نوعی داروی ضد درد است که برای تسکین درد، روی سیستم عصبی مرکزی (CNS) اثر میگذارد. مصرف طولانیمدت این دارو، میتواند اعتیادآور شود و وابستگی ذهنی یا جسمی ایجاد کند؛ بنابراین، حتما باید دوز مصرفی آن، توسط پزشک تعیین شود.
قرص استامینوفن بزرگسالان
مقدار مصرفی هر نوع دارو، حتی مکملهای خوراکی مانند قرص ویتامین C، باید بر اساس نوع تشخیص، شدت درد و شرایط بدنی بیمار تجویز شود. با این وجود، مقدار مجاز برای نوجوانان و بزرگسالان در صورت نیاز، معمولا هر 3 الی 4 ساعت قرص استامینوفن 500 یا قرص استامینوفن 325 است. کل دوز مصرفی روزانه نباید بیشتر از 4000 میلیگرم (مثلا 8 قرص استامینوفن 500 در روز) شود. البته تمام این موارد، باید طبق دستور و با نظر و تایید پزشک مصرف شود.
قرص استامینوفن برای کودکان
اگر به کودکی استامینوفن میدهید، حتما از داروی مخصوص کودکان استفاده کنید. مصرف این دارو برای کودکان زیر 2 سال باید حتما تحت نظر پزشک و با اقدامات احتیاطی انجام شود. با توجه به وزن فرزندتان، میتوانید دوز مناسب او را پیدا کنید. اگر وزن دقیق کودک را نمیدانید، به دنبال داروی مناسب سن او باشید.
قرص استامینوفن در بارداری
تحقیقات جدید نشان دادهاند که مصرف قرص استامینوفن در بارداری، احتمال ابتلای فرزند به اختلال نقص توجه (ADHD) و اختلال طیف اوتیسم (ASD) را بیشتر میکند. اگرچه این یافتهها نگرانکننده هستند؛ اما متخصصان بر این باورند که هنوز خیلی زود است که بگوییم استامینوفن در ایجاد اوتیسم و ADHD نقش دارد و تحقیقات بیشتری لازم است. اگر در بارداری از شربت کتوتیفن برای سرماخوردگی و پیشگیری از علائم آسم استفاده میکنید، پیش از مصرف، حتما با پزشک مشورت کنید.
عوارض جانبی قرص استامینوفن
تعدادی از عوارض احتمالی که با دیدن آنها باید فوری به پزشک مراجعه کنید عبارتند از:
- واکنشهای حساسیتزا: اگزمای پوستی، خارش، کهیر و تورم صورت، لبها، زبان یا گلو.
- آسیب کبدی: درد قسمت راست بالای شکم، بیاشتهایی، حالت تهوع، ادرار زردرنگ یا قهوهای تیره، زردی پوست یا چشمها و ضعف یا خستگی غیر معمول.
- قرمزی، تاول، پوستهپوستهشدن یا شلشدن پوست.
عوارضی که معمولا مشکلساز نمیشوند، عبارتند از:
- سردرد؛
- حالت تهوع؛
- مشکلات خواب؛
- ناراحتی معده.
روشن است که همه داروها، مزایا و معایبی دارند و پزشک با درنظرگرفتن همه این موارد، اقدام به تجویز این دارو کرده است. اگرچه استامینوفن برای کاهش تب و تسکین انواع دردها مانند دردهای عادت ماهانه مناسب است؛ اما مصرف خودسرانه آن، میتواند عوارضی در پی داشته باشد. توجه به این نکته ضروری است که همه عوارض بالا برای همه افراد اتفاق نمیافتد و در صورت روبهروشدن با چنین عوارضی، نمیتوان بهطور قطع، مصرف استامینوفن را منشا عارضه دانست. اگر این عوارض ادامهدار شدند، حتما با پزشک یا داروساز مشورت کنید.
پزشکان بیماریهای عمومی در دکترنکست
تداخلات دارویی قرص استامینوفن
پیش از مصرف همزمان استامینوفن با سایر داروهای خود، حتما با پزشک مشورت کنید، به خصوص اگر موارد زیر را مصرف میکنید:
- نوشیدنی الکلی؛
- داروی شیمیدرمانی ایماتینیب؛
- داروی ایزونیازید در درمان بیماری سل؛
جمع بندی
قرص استامینوفن بیشتر اوقات برای تسکین دردهای خفیف تا متوسط از جمله سردرد، کمردرد و دردهای سنگ کلیه تجویز میشود. این دارو برای کاهش موقتی تب هم کاربرد دارد. تا زمانی که دوز مصرفی آن بهدرستی رعایت شود، کاملا ایمن و موثر است. استامینوفن معمولا عوارض جانبی خفیفی دارد و برای جلوگیری از تداخلات دارویی، باید تحت نظر پزشک یا داروساز مصرف شود.
منابع: