علائم آلزایمر موضوعی است که برای این مطلب از دکترنکست انتخاب کردهایم. بعید به نظر میرسد که با نامونشان این بیماری، بیگانه باشید. شیوع فراوان این بیماری در میان سالمندان، اسباب آشنایی تمام افراد با مشکلات زوال عقلی را فراهم کرده است. بااینحال، ما تصمیم داریم با پرداختن به نشانهها و علائم آلزایمر، توانمندی شما در رفتار با سالمندان و ارتباط با آنها را ارتقا دهیم. این را به خاطر داشته باشید که اولین گام در درمان آلزایمر، شناسایی علائم و نشانههای این عارضه در افراد است.
بیماری آلزایمر چیست؟
آلزایمر یک بیماری تلخ و نامآشناست که اغلب، گروه سنی 65 سال به بالا را درگیر میکند. برخلاف تصور افرادی که گمان میکنند آلزایمر همان فراموشیهای کوتاهمدت و لحظهای است، باید بگوییم این عارضه با زوال و تحلیل تدریجی عملکرد مغز همراه است. به عبارتی، این بیماری با مرگ سلولهای مغزی، موجب ایجاد اختلال در مهارتهای شناختی افراد میشود. بنابراین، تشخیص زودهنگام علائم آلزایمر در سالمندان میتواند از بروز مشکلات بیشتر جلوگیری کند.
آلزایمر زودرس چیست؟
اگر به تاریخچه آلزایمر نگاهی داشته باشیم، میبینیم که اغلب مخاطبان اصلی این بیماری، سالمندان هستند. بااینحال، مواردی را در آن میتوان یافت که به بررسی علائم آلزایمر در جوانی پرداخته است. داشتن کمی فراموشی برای جوانان در دنیای پرمشغله و استرسزای این روزها، اصلا عجیب نیست! اما اگر علائم و نشانههای فراموشی برای مدتزمان زیادی همراه افراد باشد، بایستی به وجود آلزایمر در جوانی شک کرد. از نشانهها و علائم آلزایمر در جوانی که عموما در سنین 30 تا 60 سال ظاهر میشوند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
ازدستدادن حافظه
همه ما در بسیاری از موارد، دچار فراموشی یا نقص حافظه میشویم. بااینحال، ازدستدادن حافظه که موجب ایجاد اختلال در زندگی روزمره افراد میشود، از رایجترین علائم اولیه آلزایمر است. از مصادیق مهم این نشانه، تکرار چندینباره سوالات، ازیادبردن تاریخهای مهم زندگی یا فراموشکردن اطلاعات آموختهشده است.
مشکل در داشتن برنامهریزی یا انجام وظایف آشنا
برنامهریزی اشاره به توانایی ما در فکرکردن به وظایفی دارد که موجب رسیدن ما به یک هدف خاص میشوند. آلزایمر در افراد با نشانهگیری این مهارت، موجب ایجاد اختلال در انجام فعالیتهای روزمره میشود. عدم توانایی در پخت غذایی آشنا یا فراموشکردن یک مسیر آشنا به هنگام رانندگی، از مصادیق شایع این نشانه است.
داشتن چالشهای مرتبط با حل مسئله
برای افرادی که دچار آلزایمر زودرس شدهاند، کارکردن با اعداد یا حلکردن مشکلات مختلف کاری بهمراتب دشوار است. این گروه از افراد، قادر نیستند تمرکز خود را برای مدت طولانی روی انجام یک کار یا حل یک مسئله معطوف کنند.
داشتن مشکل در درک زمان و مکان
همه ما گاهی فراموش میکنیم که امروز چه روزی از هفته است؛ اما فراموشکردن منظم تاریخ یا سردرگمی در گذر زمان، میتواند از علائم اولیه آلزایمر باشد. کسانی که در مراحل اولیه آلزایمر هستند، ممکن است حتی خانه و محل کار خود یا نحوه رسیدن به آنجا را فراموش کنند.
متخصصان بیماریهای مغز و اعصاب در دکترنکست
بروز تغییرات در ادراک بصری و حافظه فضایی
تغییر در بینایی و ادراک بصری و فضایی، یکی دیگر از علائم آلزایمر است. این نشانه که عموما کمتر مورد بحث و توجه قرار گرفته است، با تجسم و تفسیر نادرست از محیط اطراف شناسایی میشود. از موارد مهم این نشانه در افراد مبتلا به آلزایمر زودرس میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سنجش غیر واقعی از مسافتها؛
- تشخیص رنگها؛
- بروز مشکلات مرتبط با بینایی؛
- گمکردن اشیا مهم و عدم توانایی در یادآوری مکان آنها؛
- قراردادن اشیا و لوازم شخصی در مکانهای غیر عادی.
بروز تغییرات متعدد در خلقوخو
افسردگی، اضطراب، هراس و سردرگمی از نشانهها و علائم بیماری آلزایمر پیشرفته هستند. به عبارتی، با شدید شدن علائم این بیماری در افراد، باید شاهد تغییرات متعددی در خلقوخوی افراد باشیم. مجموعه این علائم در کنار هم، اغلب موجب کنارهگیری فرد از مراسم و رویدادهای اجتماعی میشود.
بروز تغییر در گفتار
از آنجایی که مغز، فرمانده کل بدن است، ایجاد تغییرات در وضعیت گفتاری افراد در نتیجه آلزایمر، دور از ذهن نخواهد بود. از نمونهها و مصادیق بارز تغییر گفتار در بیماران آلزایمری، بایستی به موارد زیر اشاره کرد:
- یافتن واژه مناسب برای استفاده در جمله؛
- دشواری در یادآوری کلمات؛
- مکثکردن در حین صحبت؛
- تلاش برای اتمام یک جمله.
نشانهها و علائم آلزایمر در سالمندان
بین علائم آلزایمر در جوانی و نشانههای این بیماری در افراد سالمند، شباهت زیادی وجود دارد. تنها تفاوت این دو با هم، در زمان بروز نشانههاست. آغاز پیدایش علائم آلزایمر در زنان و مردان سالمند را بایستی سن 60 سالگی به بالا دانست که طی 3 مرحله خفیف، متوسط و شدید ظاهر میشوند. انجام منظم چکاپ سلامت سالمندان میتواند در تشخیص علائم هر مرحله به ما کمک کند.
علائم خفیف آلزایمر
همانطور که گفته شد، زوال عقلی یا آلزایمر طی فرایندی تدریجی اتفاق میافتد. داشتن مشکلات متعدد در رابطه با محیط اطراف را هم میتوان اولین هشدار برای پیدایش این بیماری در افراد دانست. علائم شروع آلزایمر عبارتند از:
- ایجاد اختلال در حافظه؛
- افزایش اضطراب و پرخاشگری؛
- عدم توانایی در قضاوت صحیح؛
- گرفتن تصمیمات عجولانه و اشتباه؛
- انجام طولانیمدت امور روزانه و روتین زندگی؛
- گمکردن لوازم شخصی یا قراردادن آنها در مکانهای غیر عادی.
علائم آلزایمر متوسط
با گذشت زمان و عدم توجه به علائم اولیه آلزایمر، این بیماری وارد مرحله دوم یا میانی خود میشود. آغاز این مرحله با دشواریهای زیادی برای اعضای خانواده بیمار همراه است. قاعدتا مراقبت از بیماران آلزایمری در این مرحله، مستلزم نظارت و توجه بیشتری است. از نشانههای شایع این مرحله باید از موارد زیر نام برد:
- عدم توانایی در یادگیری امور و تکالیف جدید؛
- بروز اختلالات متعدد در زبان و گفتار؛
- داشتن مشکل در بهیادآوردن خویشان و بستگان؛
- نوسانات شدید خلقوخو (سردرگمی، بیقراری، عصبانیت و انجام رفتارهای تکانشی)؛
- بروز مشکلات مختلف در توانمندیهای شناختی نظیر دقت، تمرکز و سازماندهی افکار.
علائم آلزایمر شدید
با شدتپیداکردن علائم آلزایمر در سالمندان، بایستی شاهد تلخترین و غمانگیزترین حالت در بیماران آلزایمری باشیم. در این مرحله، سالمندان قادر به مراقبت از خود نخواهند بود. همین امر موجب میشود ساعات بسیار زیادی را در رختخواب سپری کنند. از نشانههای شایع این مرحله عبارتند از:
- کاهش شدید وزن؛
- بروز مشکلات متعدد در ارتباط برقرارکردن با دیگران؛
- بروز مشکلات عفونت پوستی و تشنج؛
- عدم توانایی در کنترل ادرار؛
- افزایش ساعت خواب؛
- دشواری در خوردن غذا.
جمع بندی
از آلزایمر یا زوال عقلی، باید بهعنوان دردناکترین بیماری در پیری یاد کرد. این عارضه که عموما گریبانگیر افراد 60 سال به بالا میشود، با نشانهها و علائم بسیاری همراه است. روانپزشک آنلاین میتواند ما را در تشخیص این بیماری همراهی کند. قاعدتا شناسایی زودهنگام علائم آلزایمر، نقشی کلیدی در مدیریت و درمان این بیماری خواهد داشت. فراموش نکنید که علائم و نشانههای این عارضه، میتوانند زودتر از موعد یعنی در سنین جوانی پدیدار شوند. در این شرایط، داشتن فعالیتهای بدنی، دریافت آموزشهای شناختی و رژیم غذایی سالم از بهترین اقدامات درمانی به شمار میرود.
منابع