اختلال عملکرد شناختی و ویتامین B12
اختلال عملکرد شناختی، علائم افسردگی و خستگی به طور شایع در جمعیت نرمال جامعه اتفاق میافتد. گاها دلیل ایجاد این اختلالات به طور دقیق مشخص نیست. همین مسئله باعث میشود که امکان درمان قطعی این اختلالات وجود نداشته باشد. یکی از روشهای درمان در این اختلالات بدون دلیل، استفاده از مکملهای غذایی است. مطالعات نشان دادهاند که ارتباط قابل توجهی بین بروز این علائم روانپزشکی و سطح خونی ویتامین های B وجود دارد.
ویتامین B6، فولیک اسید (ویتامین B9) و کوبالامین (ویتامین B12) از عوامل اصلی و مهم در تولید میلین و انتقال دهندههای عصبی هستند. کاهش در میزان این ویتامینها میتواند باعث افزایش سطح خونی هوموسیستئین شود. افزایش این ماده در بدن احتمال بروز اختلالاتی از قبیل مشکلات شناختی و افسردگی را افزایش میدهد.
علت اصلی کاهش میزان ویتامین B12 چیست؟
از علل اصلی کاهش میزان ویتامین B12 در بدن انسان، اختلال در جذب این ویتامین است. این اختلال جذب معمولا در سن بالا و به دنبال آسیب مخاط معده به وجود میآید. استفاده از غذاهای حاوی مقدار زیاد این ماده نمیتواند به میزان خوبی این کمبود را جبران کند. اما مصرف مکملهای این ویتامین چه به صورت خوراکی و چه به صورت وریدی در این زمینه بسیار کمک کننده خواهد بود. در افراد مسن احتمال بروز کمبود این ویتامین در حدود 5 الی 6% است.
تا به امروز تعداد محدودی کارآزمایی بالینی و همچنین تعداد اندکی مطالعه مروری در زمینه تاثیر مصرف دسته ویتامینی B در بهبود علائم بیماریهای روانپزشکی انجام شده است. بسیاری از مطالعاتی که در این زمینه انجام شدهاند اعتقاد دارند که نباید به طور روتین از این مکملهای ویتامینی برای درمان اختلالات روانپزشکی استفاده کرد. یک مطالعه که در سال 2021 انجام شد به تاثیر استفاده از مکملهای B12 بر روی عملکرد شناختی، علائم افسردگی و خستگی پرداخت. جزئیات انجام این مطالعه به طور مختصر در زیر توضیح داده شده است.
تاثیرات درمانی ویتامین B12 چگونه بود؟
هدف اولیه انجام این تحقیق که به صورت متاآنالیز انجام شد، بررسی و ارزیابی تاثیرات درمانی ویتامین B12 تنها و به علاوه فولیک اسید (با و یا بدون ویتامین B6) بر روی اختلالات شناختی، علائم افسردگی و خستگی بدون دلیل بود. برای انجام این مطالعه از جستوجو در پایگاههای اطلاعاتی پزشکی مختلف استفاده شد. در نهایت 16 کارآزکایی بالینی وارد این متاانالیز شدند. این تحقیق 6276 شرکتکننده داشت.
این مطالعه بیان کرد که استفاده از داروی B12 به تنهایی و یا به همراه ویتامینهای دیگر این دسته، نتوانستند تاثیری بر روی بهبود وضعیت شناختی داشته باشند. همچنین در این تحقیق مشخص شد که مصرف این دسته دارویی تاثیر قابل توجهی بر روی بهبود علائم افسردگی نداشته است. در بین مقالات آورده شده در این متاآنالیز تنها یک مطالعه به بهبود خستگی بودن علت در استفاده از این دسته دارویی اشاره کرده بود که با توجه به تنها بودن آن امکان بررسی مروری وجود ندارد. بنابراین این تحقیق تحلیلی نشان داد که در بیمارانی که هیچ گونه اختلالات عصبی پیشرفتهای ندارند، مصرف مکملهای حاوی B12 تاثیری بر روی عملکرد شناختی، بهبود علائم افسردگی و خستگی ندارد.
PubMed-Effects of Vitamin B12 Supplementation on Cognitive Function, Depressive Symptoms, and Fatigue: A Systematic Review, Meta-Analysis, and Meta-Regression
ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید