کمردرد در بارداری: یافتهای بسیار شایع
چرا در بارداری، درد کمر و لگن شایع است؟ یکی از شایعترین شکایات در دوران بارداری کمردرد است. در واقع، تخمین زده میشود که بیش از نیمی از زنان درجاتی از ناراحتی کمر را در دوران بارداری خود تجربه میکنند. بیشتر موارد درد کمر در بارداری مربوط به تغییرات فیزیکی است که در دوران بارداری اتفاق میافتد، از جمله هورمونها، تغییر در مرکز ثقل و وضعیت بدن. متاسفانه، این وضعیت معمولاً با پیشرفت بارداری تشدید میشود. بنابراین دل درد و کمردرد در هفته ۳۸ بارداری احتمالا به مراتب بیشتر از اوایل آن است.
علت کمر درد در بارداری
کمردردی در بارداری ناشی از چیست؟ در طول بارداری، هورمونها بر عضلات و مفاصل زن باردار تأثیر میگذارند. هورمونهای ریلاکسین و پروژسترون باعث شل شدن عضلات و شل شدن رباطها و مفاصل به خصوص در ناحیه لگن میشوند. اضافه وزن و تغییرات بدن در بارداری همراه با شل شدن مفاصل و رباطها، میتواند باعث درد، ناراحتی و حتی آسیب شود.
کمر درد شدید در بارداری نشانه چیست؟ کمردرد در اواخر بارداری شایعتر است. همانطور که رحم شما بزرگ شده و سنگینتر میشود، به تدریج مرکز ثقل شما تغییر میکند. این امر میتواند منجر به مشکلاتی در تعادل و افزایش احتمال سقوط شود. وزن کودک و ضعیف شدن ماهیچههای شکم ستون فقرات را به سمت جلو کشیده و به عضلات پشت فشار میآورد. بسیاری از زنان برای حل این مشکل، با خم شدن به عقب در وضعیتی نامناسب قرار میگیرند. این امر باعث افزایش فشار و درد کمر میشود.
کمر درد در بارداری ماه اول ممکن است؟ مطالعات نشان می دهد که کمردرد در بارداری پسر و دختر معمولاً بین ماههای پنجم تا هفتم بارداری رخ میدهد، در برخی موارد از هفته هشتم تا دوازدهم شروع میشود. کمردرد در بارداری و جنسیت جنین مرتبط بوده و مطالعات نشان داده است که کمردرد در بارداری پسر شایعتر است. زنانی که از مشکلات کمردرد قبلی رنج میبرند بیشتر در معرض خطر کمردرد هستند و کمردرد آنها میتواند در اوایل بارداری رخ دهد.
خونریزی و کمردرد در بارداری
علت کمر درد و خونریزی در ماه اول بارداری چیست؟ خونریزی در سه ماه اول (۱۲هفته) بارداری شایع است و ممکن است نشانهای از یک مشکل باشد یا نباشد. این وضعیت که میتواند از لکهبینی خفیف به رنگ قهوهای تا خونریزی قرمز روشن متغیر باشد، ممکن است از یک روز تا هفتهها طول بکشد و ممکن است با گرفتگی خفیف یا کمردرد همراه باشد. حتما در صورت مشاهده خونریزی در بارداری، با پزشک خود مشورت کنید. لکهبینی از علائم کمبود پروژسترون در بدن در اوایل بارداری است. ممکن است پزشک برای شما پروژسترون صناعی را به صورت قرص یا شیاف پروژسترون تجویز کند. از عوارض شیاف پروژسترون میتوان به درد زیر شکم، تهوع، استفراغ، سردرد و یبوست اشاره کرد. برای نوبت دهی پزشکان متخصص زنان و زایمان و نازایی کلیک کنید.
کمردرد در دوران بارداری: ۷ نکته برای تسکین سریع درد
درمان کمردرد در پنج دقیقه ممکن است؟ کمردرد در دوران بارداری تعجبآور نیست، با این حال میتواند بسیار سخت و آزاردهنده باشد. بنابراین، مهم است که در دوران بارداری، راههای ایمن مدیریت کمردرد را بشناسیم و از آنها استفاده کنیم. در ادامه به هفت روش آسان و ایمن برای تسکین و مدیریت کمردرد در دوران بارداری میپردازیم.
وضعیت بدنی خوب را تمرین کنید
درد سمت چپ کمر در بارداری چگونه برطرف میشود؟ اگر چه تغییرات فیزیکی در دوران بارداری اجتنابناپذیر است، تمرین وضعیت بدنی خوب، کلید رهایی از درد کمر در بارداری است. چرا که کودک شما رشد کرده و مرکز ثقل شما به جلو منتقل میشود. ممکن است به عقب خم شوید تا از خم شدن جلوگیری کنید. اما خم شدن به پشت میتواند کمر را تحت فشار قرار دهد. کشیدگی به سمت عقب میتواند در کمردرد دوران بارداری نقش داشته باشد.
این نکات را برای وضعیت بدنی خوب در نظر داشته باشید:
- صاف و بلند بایستید.
- سینه خود را بالا نگه دارید.
- شانههای خود را در عقب و در حالت استراحت نگه دارید.
- زانوهای خود را کمی خم نگه دارید. آنها را قفل نکنید.
- زمانی که میایستید، بدن خود را در وضعیت صاف و کشیده نگه دارید. اگر باید برای مدت طولانی بایستید، یک پای خود را روی یک چهارپایه با ارتفاع کم قرار دهید. این کار باعث کاهش فشار روی کمر شما میشود. همچنین مهم است که با وضعیت مناسب بنشینید. صندلیای را انتخاب کنید که پشتی صاف داشته باشد. یک بالش کوچک در پشت کمر خود قرار دهید. برخی از فروشگاهها بالشها و بالشتکهایی را میفروشند که برای حمایت از پشت در هنگام نشستن طراحی شدهاند.
از کفش و لباس مناسب استفاده کنید
به جای کفشهای با کفی صاف، از کفشهای لژدار استفاده کنید. این کفشها از قوسهای پاهایتان حمایت کرده و احتمال بروز کمردرد را کاهش میدهد. انتخابهای خوب در این زمینه شامل کفشهای پیادهروی یا ورزشی است. کفش پاشنهدار نپوشید چرا که میتواند فشار به کمر را تشدید کرده، ماهیچههای ضعیف را تحت فشار قرار داده و در عین حال، احتمال سقوط را بالا ببرد.
همچنین میتوانید با پوشیدن لباسهای حمایتی از شکم، مانند کمربندهای بارداری از شکم خود حمایت کنید. این کمربندها میتواند مقداری از وزن شکم شما را از روی کمر بردارد. همچنین برخی لباسهای بارداری در ناحیه کمر، قسمت کشی حمایتکننده از شکم داشته که میتواند از ایجاد فشار بر کمر و بروز کمردرد جلوگیری کند.
همچنین ممکن است به پوشیدن کمربند پشتیبانی از لگن روی بیاورید. تحقیقات در مورد نحوه عملکرد این کمربندها نظرات متفاوتی را مطرح میکنند. اما برخی از افراد باردار استفاده از این ابزار را مفید میدانند.
اجسام را به درستی بلند کنید
وقتی جسمی را بلند میکنید، باید مطمئن شوید که پایه ثابتی دارید. سپس با حالتی شبیه به حالت اسکات بنشینید و زانوهای خود را خم کنید. در حالی که با قدرت پا بلند میشوید، کمر خود را صاف نگه دارید. از کمر خم نشوید و سعی نکنید جسم را با پشت و کمر خود بلند کنید. همچنین محدودیتهای خود را بشناسید و در صورت نیاز از سایر افراد کمک بخواهید.
در صورت امکان به پهلو بخوابید
خیلی از افراد باردار متوجه میشوند که خوابیدن به پهلو، به جای خوابیدن روی شکم یا پشت، به کاهش درد کمر کمک میکند. یک یا هر دو زانو را در حالت خمیده نگاه دارید. سعی کنید از بالشهای حاملگی استفاده کنید. میتوانید بالشها را بین زانوهای خود، زیر شکم و یا پشت کمر قرار دهید. بالشهای تمام قد بدن نیز در بازار موجود است.
گرما، سرما یا ماساژ را امتحان کنید
یک پد گرمکننده، کیسه آب گرم یا کیسه یخ که روی پشت شما قرار داده میشود میتواند درد عضلات را تسکین دهد. اگر از پد گرمکننده استفاده میکنید، آن را روی کمترین دما تنظیم کنید. پد یا یک بطری آب گرم را در یک حوله بپیچید تا احتمال سوختگی کاهش یابد. ماساژ پشت نیز ممکن است کمک کند. البته ثابت نشده است که ماساژ کمردرد را برای مدت طولانی کاهش میدهد، اما ممکن است به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید.
از نظر فیزیکی فعال بمانید
فعالیت بدنی منظم میتواند کمر شما را قوی نگه دارد و ممکن است کمردرد را در دوران بارداری تسکین دهد. مهم است که به فعالیتهای بدنی که قبل از بارداری انجام میدادید ادامه دهید. این موارد میتواند شامل پیادهروی، دویدن یا ورزش در آب باشد. اگر گرما، سرما، ماساژ و ورزش درد کمر شما را کاهش ندهند، فیزیوتراپی ممکن است کمککننده باشد.
همچنین حرکات کششی را برای کمر خود در نظر بگیرید. یکی از راههای انجام این کار این است که روی دستها و زانوهای خود قرار گرفته و سرتان در راستای پشت خود نگه دارید. شکم خود را بکشید و پشت خود را کمی گرد کنید. چند ثانیه در این حالت بمانید، سپس شکم و کمر خود را شل کنید و کمر خود را تا حد امکان صاف نگه دارید. با گذشت زمان، این کار را تا ۱۰ مرتبه تکرار انجام دهید. بسیاری از افراد باردار کلاسهای کششی و قدرتی قبل از تولد مانند یوگا را مفید میدانند. از پزشک متخصص زنان یا فیزیوتراپیست خود در مورد سایر تمرینات کششی نیز سوال کنید.
درمانهای مکمل را در نظر بگیرید
برخی تحقیقات نشان میدهد که طب سوزنی ممکن است کمردرد را در دوران بارداری تسکین دهد. در طب سوزنی، یک پزشک آموزشدیده سوزنهای بسیار نازکی را از طریق پوست شما در نقاط استراتژیک بدن شما قرار میدهد. برخی از مطالعات نشان میدهد که درمان کایروپراکتیک نیز ممکن است کمک کند. با درمان کایروپراکتیک، یک متخصص آموزشدیده و دارای مجوز از دستها یا یک ابزار کوچک برای تنظیم ستون فقرات شما استفاده میکند. اگر میخواهید یک درمان مکمل را امتحان کنید، ابتدا با متخصص زنان خود مشورت کنید. حتما به پزشک کایروپراکتیک یا طب سوزنی بگویید که باردار هستید. برای کمر درد در بارداری چه بخوریم؟ در کنار این اقدامات میتوانید از داروی استامینوفن، به صورت قرص یا شیاف برای کمردرد در بارداری استفاده کنید.
کمر درد در بارداری: ضرورت تماس با پزشک
چه نوع کمر دردی در بارداری خطرناک است؟ اگر در دوران بارداری خود کمردرد شدید و خارج از حد تحمل خود دارید، به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین اگر در دوران بارداری زمین خوردید یا آسیب دیدید، با یک پزشک متخصص صحبت کنید. تیم مراقبت ممکن است بخواهد سلامت شما و نوزاد را زیر نظر بگیرد. اگر کمردرد بیش از دو هفته طول کشید، با یکی از اعضای تیم مراقبت خود تماس بگیرید. متخصص زنان و زایمان شما ممکن است داروهایی مانند استامینوفن یا سایر درمانها را توصیه کند. کمردرد در دوران بارداری میتواند نشانهای از زایمان زودرس یا عفونت مجاری ادراری باشد. در صورت داشتن کمردرد همراه با هر یک از موارد زیر، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید:
- خونریزی واژن
- تب
- گرفتگی یا انقباضات شکمی
- احساس سوزش در هنگام ادرار
متخصصان زنان و زایمان و نازایی در دکترنکست
جمعبندی
یکی از شایعترین شکایات در دوران بارداری کمردرد است. در واقع، تخمین زده میشود که بیش از نیمی از زنان درجاتی از کمردرد در بارداری را تجربه میکنند. بیشتر موارد درد کمر در بارداری مربوط به تغییرات فیزیکی است که در دوران بارداری اتفاق میافتد، از جمله هورمونها، تغییر در مرکز ثقل و وضعیت بدن. این وضعیت معمولاً با پیشرفت بارداری تشدید میشود. در طول بارداری، هورمونها بر عضلات و مفاصل زن باردار تأثیر میگذارند. این هورمونها باعث شل شدن عضلات و شل شدن رباطها و مفاصل به خصوص در ناحیه لگن میشوند. اضافه وزن و تغییرات بدن در بارداری همراه با شل شدن مفاصل و رباطها، میتواند باعث درد، ناراحتی و حتی آسیب شود. با رشد رحم به تدریج مرکز ثقل تغییر میکند. این امر میتواند منجر به مشکلاتی در تعادل و افزایش احتمال سقوط شود. وزن کودک و ضعیف شدن ماهیچههای شکم، ستون فقرات را به سمت جلو کشیده و به عضلات پشت فشار میآورد.
اگرچه تغییرات فیزیکی در دوران بارداری اجتنابناپذیر است، اما با اقدامات از جمله حفظ وضعیت مناسب بدن، فعال ماندن و انجام فعالیتهای کششی، بلند کردن صحیح اجسام و خوابیدن در موقعیت مناسب، میتوان کمردرد در بارداری را مدیریت کرد و از شدت آن کاست. با این حال اگر کمردرد با علائمی از جمله سوزش ادرار، تب، انقباضات شکمی و خونریزی همراه باشد، حتما در اسرع وقت با پزشک خود مشورت کنید. برای دریافت نوبت ویزیت متخصص زنان آنلاین و دسترسی به صفحه نوبتدهی پزشکان در دکترنکست کلیک کنید.
منابع: