آیا ناشنوایی ناشی از ازدواج فامیلی درمانی دارد؟ کاشت حلزون گوش در بزرگسالان چیست و چرا انجام میشود؟ کاشت حلزون گوش نامرئی ممکن است؟ کاشت حلزون گوش در کودکان نیازمند چه شرایطی است؟ عوارض و معایب کاشت حلزون گوش چیست؟
کاشت حلزون گوش
به فرآیند قرارگیری یک دستگاه الکترونیکی در گوش گفته میشود که کاهش شنوایی را بهبود میبخشد. این عمل شنوایی را بازیابی نمیکند، اما میتواند توانایی فرد را در درک گفتار و شنیدن صداهای دیگر بهبود بخشد.
انواع کاشت حلزون گوش
انواع کاشت حلزون گوش بسته به محل پردازشگر صدای خارجی متفاوت است. پردازندههای خارجی صدا یکی از تجهیزات مورد استفاده در کاشت حلزون گوش شنوایی هستند. پردازنده در یکی از این محلها قرار میگیرد:
- پشت گوشت
- چسبیده به لباس
- روی پوست سر
به این صورت پردازنده در نقاطی قرار میگیرد که خیلی در معرض دید نیست.
نحوه عملکرد کاشت حلزون گوش شنوایی
برای درک نحوه عملکرد کاشت حلزون گوش، باید بدانیم فرایند شنیدن چگونه رخ میدهد. در ابتدا صدا از گوش داخلی به گوش میانی میرسد. گوش داخلی حاوی حلزون است که از شنوایی پشتیبانی میکند. بخشی از حلزون حاوی سلولهای مویی بسیار ریز است. این سلولها با عصب شنوایی ارتباط برقرار میکنند. صدایی که از گوش خارجی به گوش داخلی میرسد، به حلزون برخورد میکند و یک سیگنال الکتریکی ایجاد کرده که عصب شنوایی آن را به لوب گیجگاهی مغز میبرد.
لوب گیجگاهی سیگنال الکتریکی را به عنوان صدا درک میکند که مغز آن را به عنوان گفتار، موسیقی یا صداهای دیگر تفسیر میکند. کاشت حلزون گوش در اصل ساختار گوش داخلی شما را دور میزند و مسیر جدیدی برای صداها ایجاد میکند تا صدا به مغز شما برسد.
مراحل عملکرد کاشت حلزون گوش
- در ابتدا پردازشگر صدای وارد شده به گوش بیرونی را جمعآوری میکند.
- پردازشگر سیگنالهای صدا را به فرستندهای که با آهنربا به پوست سر متصل است ارسال میکند.
- فرستنده سیگنالها را به تکانههای الکتریکی تبدیل کرده و به الکترودهایی که در حلزون گوش قرار میگیرند میفرستد.
- الکترودهای موجود در حلزون تکانهها را جمعآوری کرده و آنها را به اعصاب شنوایی منتقل میکند.
- اعصاب شنوایی صدا را به مغز منتقل میکند.
افرادی که از کاشت حلزون گوش بهره میبرند
مطالعات نشان میدهد افراد زیادی هستند که میتوانند از کاشت حلزون گوش استفاده کنند، اما تنها ۲ درصد از این افراد کاشت حلزون گوش دارند. برای بهرهمندی از کاشت حلزون گوش لازم نیست به طور کامل کمشنوا باشید. سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) کاشت حلزون گوش را برای افراد مبتلا به کمشنوایی متوسط یا شدید تایید کرده است. این شامل افراد مبتلا به کمشنوایی در هر دو گوش، کمشنوایی در یک گوش (کم شنوایی یک طرفه)، افرادی که از شنوایی کاهشیافته در فرکانسهای خاصی از صدا رنج میبرند، در سنین بالای ۹ ماه، است. به طور کلی، پزشکان کاشت حلزون گوش را در موارد زیر توصیه میکنند:
- کاهش شنوایی قابل توجه در یک یا هر دو گوش
- استفاده از سمعک اما عدم رضایت از کیفیت صدا
- نداشتن مشکلات سلامتی که انجام عمل جراحی را خطرناک کند
جراحان گوش و حلق و بینی در دکترنکست
فرایند جراحی کاشت حلزون گوش
قبل از جراحی بیهوشی عمومی دریافت خواهید کرد. سپس جراح یک برش کوچک در پشت گوش برای قرار دادن ایمپلنت ایجاد میکند. یک سوراخ در استخوان پشت گوش شما ایجاد میشود و حلزون به آن اتصال مییابد و از سوراخ برای قرار دادن الکترودها در انتهای ایمپلنت استفاده میکند. سپس سوراخ با بخیه بسته میشود. جراحی کاشت حلزون گوش یک روش سرپایی است. این بدان معناست که شب در بیمارستان نخواهید ماند. حدود دو هفته پس از جراحی، یک قرار ملاقات بعدی خواهید داشت که در آن شنواییسنج موارد زیر را انجام میدهد:
- پردازنده صدا را در جای خود قرار داده و تناسب آن را تنظیم میکند.
- فرستنده و الکترودها را بررسی کرده تا مطمئن شود که کار میکنند.
- دستگاه را روشن کرده و آنچه را میشنوید ارزیابی میکند.
- دستگاه را طوری تنظیم میکند که حداکثر شنوایی را داشته باشید.
شنیدن، یک رفتار آموخته شده است. اگر کمشنوایی دارید، مغز باید نحوه پردازش صداها را دوباره بیاموزد. اکثر افرادی که کاشت حلزون گوش دارند با یک متخصص شنوایی یا آسیبشناس گفتار زبان کار میکنند تا به مغز کمک کنند معنی صداها را بفهمد. بیماران باید متعهد به انجام یادگیری مداوم مبتنی بر شنوایی برای بهینهسازی ایمپلنت باشند.
جراحان گوش و حلق و بینی در دکترنکست
ماندگاری کاشت حلزون گوش
این مورد بستگی به دستگاه دارد. به طور کلی، قطعات داخلی (فرستنده و الکترودها) به طور نامحدود دوام میآورند. قطعات خارجی (پردازشگر صدا و میکروفون) معمولاً ۵ تا ۱۰ سال دوام میآورند.
مزایای کاشت حلزون گوش
مزایای زیادی برای کاشت حلزون گوش وجود دارد. چه فردی با کمشنوایی کامل باشید یا فردی باشید که هنوز با کمک سمعک میشنوید، این عمل برای شما سودمند خواهد بود. افراد کمشنوایی که کاشت حلزون گوش دارند میتوانند از تلفن استفاده کرده و اغلب از شرکت در مکالمات به صورت گروهی یا از مکانهای پر سر و صدا لذت ببرند. کودکانی که با ناشنوایی متولد میشوند با کاشت حلزون گوش، اغلب همزمان با سایر کودکان، صحبت کردن را یاد میگیرند.
موفقیت کاشت حلزون گوش
تجربه کمشنوایی برای هر کسی که آن را تجربه میکند متفاوت است. به عنوان مثال، موفقیت برای کودکانی که با کمشنوایی متولد میشوند به اهداف خانواده آنها برای شنوایی فرزندشان بستگی دارد. تقریباً همه بزرگسالانی که در طول زندگی خود دچار کم شنوایی میشوند، کاشت حلزون گوش را میتوانند با درصد موفقیت بالایی انجام دهند. اینکه فرد چقدر از کاشت حلزون گوش سود ببرد به عوامل زیر بستگی دارد:
- از دست دادن شنوایی آنها ناگهانی است یا تدریجی
- چه مدت کمشنوایی داشتهاند
- به طور مداوم قبل از کمشنوایی از سمعک استفاده میکردند یا خیر
- اینکه آیا ایمپلنت خود را به طور مداوم استفاده میکنند یا خیر
- آیا در شنواییدرمانی شرکت میکنند یا خیر
به همین ترتیب، موفقیت بسته به اهداف و عوامل کاهش شنوایی افراد متفاوت است.
عوارض کاشت حلزون گوش
همه جراحیها با خطر همراه هستند، از جمله خطرات مرتبط با بیهوشی عمومی و عفونت. مزایای کاشت حلزون گوش بسیار بیشتر از خطرات جراحی است. خطرات ویژه جراحی کاشت حلزون گوش عبارتند از:
- آسیب عصبی: به ندرت، جراحی کاشت حلزون گوش ممکن است به اعصابی که در نزدیکی گوش میانی و در محل کاشت قرار دارند آسیب برساند.
- مننژیت: به ندرت افرادی که ساختار گوش داخلی غیرعادی دارند دچار مننژیت میشوند. پزشک ممکن است توصیه کند که در برابر مننژیت واکسینه شوند تا خطر ابتلا به این بیماری کاهش یابد.
- نشت مایع مغزی نخاعی: به ندرت افرادی که حلزون آنها شکل متفاوتی دارد ممکن است دچار این مشکل شوند. مایع میانبافتی که مغز و نخاع را احاطه کرده است، در فضای زیر عنکبوتیه وجود دارد. فضای زیر عنکبوتیه به بخشی از گوش داخلی متصل میشود. جراحی کاشت حلزون گوش شامل ایجاد سوراخهایی در گوش داخلی است. هنگامی که این اتفاق میافتد، ممکن است نشت مایع مغزینخاعی رخ دهد.
- از دست دادن شنوایی باقیمانده: جراحی کاشت حلزون گوش ممکن است به برخی از سلولهای موی باقیمانده حلزون آسیب برساند، بنابراین فرد آن شنوایی باقیمانده را از دست خواهد داد.
- سرگیجه: حلزون همچنین به مدیریت تعادل کمک میکند. جراحی ممکن است بر حس تعادل تأثیر بگذارد.
مدت زمان کاشت حلزون گوش تا بازگشت شنوایی
ممکن است مدتی طول بکشد تا متوجه یک تغییر بزرگ شوید. این به این دلیل است که مغز به زمان نیاز دارد تا به دریافت اطلاعات از عصب شنوایی عادت کند. به طور کلی، شنوایی افراد حدود یک ماه پس از فعال شدن ایمپلنت بهبود مییابد. در برخی موارد، سه تا شش ماه طول میکشد تا افراد به پتانسیل شنوایی کامل خود دست یابند. شنوایی افراد سریعتر بهبود مییابد اگر:
- به طور مداوم در تمرینشنوایی و درمان شرکت کنند.
- هر زمان که بیدار هستند، به طور مداوم از ایمپلنتهای خود استفاده کنند.
- ایمپلنت را برای مدت زمان مناسب استفاده کنند.
صدا در کاشت حلزون گوش
ممکن است متوجه شوید که آنچه میشنوید با چیزی که به یاد میآورید متفاوت است. در ابتدا، آنچه میشنوید ممکن است مصنوعی یا مکانیکی به نظر برسد. به این دلیل که برداشتهای صوتی ایمپلنت با برداشتهای صدای معمولی متفاوت است.
بازگشت شنوایی پس از کاشت حلزون گوش
کارهای زیادی وجود دارد که میتوانید انجام دهید تا احتمال ایجاد تفاوت در شنوایی شما با کاشت حلزون گوش افزایش یابد. برخی از پیشنهادات عبارتند از:
- به طور مداوم در بیداری از ایمپلنت استفاده کنید.
- در درمان شرکت کنید. مغز شما دوباره یاد میگیرد که چگونه سیگنالها را تفسیر کند. شرکت در درمان به این روند کمک میکند.
- با سایر افرادی که کاشت حلزون گوش دارند ارتباط برقرار کنید.
تاثیر کاشت حلزون گوش بر مغز
خیر. جراحی کاشت حلزون گوش، جراحی مغز نیست. الکترودهای موجود در حلزون سیگنالهایی را به مغز میفرستد، اما به گونهای با مغز شما ارتباط برقرار نمیکند که بر آن تأثیر بگذارد. جراحی کاشت حلزون گوش باعث بهبود شناخت میشود. شناخت توانایی فرد برای به دست آوردن دانش و درک از طریق حواس از جمله شنوایی است. مطالعات نشان میدهد کاشت حلزون گوش میتواند زوال شناختی را به تاخیر بیاندازد یا معکوس کند.
جمعبندی
کاشت حلزون گوش فرآیندی است که در افراد دچار کمشنوایی متوسط تا شدید، میتواند به بهبود احساس شنوایی کمک کند. این فرایند به روش جراحی سرپایی انجام میشود. طی آن سوراخی کوچک در استخوان پشت گوش برای قرار دادن ایمپلنت ایجاد میشود. تجربه کمشنوایی در هر فرد متفاوت است. به همین ترتیب نتایج افراد از کاشت حلزون گوش نیز متفاوت است و به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله این که فرد به صورت مداوم در زمان بیداری از ایمپلنت خود استفاده میکند یا خیر و اینکه آیا در جلسات شنواییدرمانی فعالانه شرکت میکند یا خیر. ویزیت متخصص گوش و حلق و بینی آنلاین میتواند کمککننده باشد.
منبع