دررفتگی آرنج در کودکان نوپا و پیشدبستانی عارضهای است که به طور رایج اتفاق میفتد.
زمانی که با کودک خود بازی میکنید، اگر او را از دستهایش بلند کنید و یا بچرخانید ممکن است کودک بخندد و خوشحال به نظر برسد. اما باید مراقب باشید! دررفتگی آرنج یک آسیب رایج است که به دلیل بلند کردن کودک از دستهایش رخ میدهد.
زمانی که استخوان ساعد در مفصل آرنج جابهجا شود میتواند درد شدید و ناگهانی ایجاد کند. کودک در این شرایط گریه میکند یا ممکن است به دلیل آسیب وارد شده نتواند ساعد خود را تکان دهد. این اتفاق زمانی میفتد که رباط از جای خودش خارج میشود و بین دو استخوان مفصل آرنج گیر میکند.
دررفتگی آرنج اغلب در کودکان ۱ تا ۵ سال اتفاق میفتد؛ زیرا در این سن استخوانها و رباطها هنوز به طور کامل رشد نکردهاند.
تشخیص
واضحترین علامت، شروع درد بعد از کشیدن یا بلند کردن کودک از دستهایش است. همچنین ممکن است کودک به دلیل درد، دست خود را تکان ندهد. دست کودک معمولا ورم نمیکند و تغییر شکل نمیدهد. پس از روی ظاهر آن نمیتوانید به دررفتگی پی ببرید.
دررفتگی آرنج به طور معمول پس از افتادن کودک اتفاق نمیفتد. بنابراین اگر کودک پس از افتادن درد آرنج داشت به پزشک مراجعه کنید؛ زیرا ممکن است مشکل جدیتری مثل شکستگی استخوان اتفاق افتاده باشد. برای مراجعه به پزشک میتوانید از خدمات نوبت دهی آنلاین دکترنکست استفاده کنید.
معمولاً هیچ تست تشخیصی برای دررفتگی آرنج لازم نیست مگر اینکه پزشک به شکستگی مشکوک شود. در چنین حالتی عکسبرداری اشعه ایکس انجام میشود.
متخصصان بیماری های کودکان در دکترنکست
چگونه درد ناشی از دررفتگی آرنج را در منزل کاهش دهیم؟
ساعد کودک گاهی اوقات به خودی خود و یا با یک مانور ساده سر جای خود برمیگردد. اما شما نباید این مانور را در منزل انجام دهید مگر اینکه مطمئن باشید درد کودک ناشی از دررفتگی آرنج است.
اگر مطمئن هستید که درد ناشی از دررفتگی آرنج است و هیچ نشانهای از تورم یا آسیبدیدگی وجود ندارد، میتوانید مانور زیر را انجام دهید:
- دست کودک را دراز کنید و آرنج را در دست خود نگه دارید.
- دست کودک را به گونهای بچرخانید که کف دست به سمت بالا قرار بگیرد.
- آرنج را طوری خم کنید که کف دست به شانههای کودک برسد.
اگر مانور موثر باشد پس از ۵ تا ۱۰ دقیقه کودک شما کاملاً میتواند دست خود را تکان دهد و باقی روز را بدون درد و ناراحتی سپری خواهد کرد. در غیر این صورت باید سریعتر به اورژانس مراجعه کنید.
پیشگیری
زمانی که کودک خود را از دست یا مچ بلند میکنید، دقت لازم را داشته باشید خصوصاً اگر سن کودک بین ۱ تا ۵ سال باشد. این عارضه معمولاً بعد از ۶ سالگی اتفاق نمیفتد.
در نظر داشته باشید کودکانی که دچار کشیدگی آرنج شدهاند ممکن است مجدداً گرفتار آن شوند؛ بنابراین همواره مراقب این کودکان باشید و آنها را از زیر بغل بلند کنید.