تخمدان پلیکیستیک و تاثیر مصرف آتوروستاتین
در این مطلب به بررسی تاثیر مصرف آتوروستاتین بر روی مقاومت به انسولین در بیماران مبتلا به تخمدان پلی کیستیک می پردازیم.تخمدان پلی کیستیک یک اختلال شایع در خانمهای در سنین بارداری است. این بیماری که نوعی اختلال هورمونی محسوب میشود به طور معمول با اختلال عملکرد تخمدان و همچنین افزایش آندروژن همراهی دارد. با وجود شیوع بالای این بیماری و علائم خفیف آن، این بیماری ممکن است زندگی افراد را تحت تاثیر قرار دهد و از نظر سلامتی برای حدود 3.5 الی 10% از خانمهای در سن باروری مشکل ایجاد کند.
این بیماری میتواند با علائم دیگری نیز همراهی داشته باشد. از این علائم میتوان به چاقی شکمی، مقاومت به انسولین، اختلالات متابولیک و بیماریهای قلبی و عروقی همراهی داشته باشد. بروز این اختلال به عوامل متعددی وابسته میباشد. از این عوامل میتوان به اختلالات هورمونهای درونریز، متابولیسم چربی، متابولیسم گلوکوز، اختلال التهابی و هورمونهای تیروئیدی اشاره کرد.
استاتینها
مقاومت به انسولین یکی از خصوصیتهای این بیماری میباشد. افزایش مداوم سطح انسولین به طور مستقیم و یا غیر مستقیم، باعث تحریک ترشح هورمونهای اندروژنی در بیماران مبتلا میشود. افزایش ترشح این هورمونها میتواند عوارضی از قبیل هایپرتروفی رحم را به همراه داشته باشد. همین مسئله در طولانیمدت میتواند باعث کاهش توان بارداری در این بیماران شود. در نتیجه کاهش وزن و بهبود وضعیت چربی خون در این بیماران میتواند تا حدودی وضعیت مقاومت به انسولین را در این بیماران بهبود بخشد. استاتینها دسته دارویی هستند که امروزه توجه زیادی را برای درمان بیماران مبتلا به تخمدان پلیکیستیک به خود جلب کردهاند.
مطالعات مختلفی در این زمینه انجام شده است و این مطالعات نشان دادهاند که این داروها میتوانند علاوه بر کاهش چربی خون باعث کاهش سطح آندورژن بدن و حفظ عملکرد تخمدان شوند. مطالعهای که در سال 2021 انجام شد به بررسی تاثیر مصرف آتوروستاتین بر روی مقاومت به انسولین در بیماران مبتلا به تخمدان پلیکیستیک پرداخت. جزئیات این مطالعه به طور مختصر در زیر توضیح داده خواهد شد.
تاثیرات آتوروستاتین
هدف از این مطالعه ارزیابی تاثیرات آتوروستاتین در کاهش مقاومت به انسولین در بیماران مبتلا به تخمدان پلیکیستیک در مقایسه با دارونما است. این مطالعه که به صورت متاآنالیز انجام شد، کلیه مطالعاتی که در مورد استفاده از آتوروستاتین در این دسته از بیماران انجام شده بود را شناسایی کرده و مورد برسی قرار داد. نتایجی که در این مطالعه مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفتند شامل مواردی از قبیل میزان قند خون ناشتا، میزان انسولین صبحگاهی، BMI (Body mass index) و HOMA-IR (homeostasis model assessment of insulin resistance) بود.
این مطالعه بر پایه 9 کارآزمایی بالینی و 406 بیمار انجام شد. میزان قند خون ناشتا در بیماران مبتلا به تخمدان پلیکیستیک که آتوروستاتین و دارونما دریافت کرده بودند، تفاوتی نداشت. از طرف دیگر، میزان انسولین خون ناشتا در بیمارانی که آتوروستاتین مصرف میکردند در مقایسه با گروه دارونما به مراتب پایینتر بود.
همچنین این مطالعه نشان داد که HOMA_IR در گروهی که از آتوروستاتین استفاده میکردند در مقایسه با گروه دیگر به میزان قابل توجهی پایینتر بود. همچنین قابل ذکر است که مصرف آتوروستاتین در مقایسه با دارونما نتوانست به میزان قابل توجهی BMI را کاهش دهد. مصرف آتوروستاتین در بیماران مبتلا به تخمدان پلیکیستیک میتواند میزان مقاومت به انسولین را کاهش دهد. مطالعات بیشتر و با نمونه آماری بالاتری برای بررسی هر چه بیشتر این مسائل در بیماران مبتلا به تخمدان پلیکیستیک مورد نیاز میباشد.
ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید