افسردگی شدید
افسردگی شدید حالتی است که یک و یا بیشتر از یک حمله افسردگی شدید در طول دوره زندگی اتفاق بیافتد. البته این به شرطی است که هیچگونه دوره مانیک برای فرد وجود نداشته باشد. این اختلال تقریبا در خانمها 2 برابر آقایان است. مطالعات نشان دادهاند که از هر 6 نفر، یک نفر در طول زندگی حداقل یک دوره از این اختلال را تجربه میکند. از بین بیمارانی که به این اختلال دچار هستند در حدود 2 الی 6% آنها خودکشی میکنند. طبق تخمین سازمان جهانی بهداشت، تا سال 2030 مهمترین دلیل مرگومیر در جهان خودکشی به دنبال افسردگی است.
درمان افسردگی
در حال حاضر روشهای متعدد درمانی برای این اختلال وجود دارد. از این روشها میتوان به رواندرمانی، دارودرمانی و درمان با استفاده از شوک اشاره کرد. معمولا در خط اول درمان از دارودرمانی استفاده میشود. داروهای مختلفی در این زمینه معرفی شده است. یکی از این دستههای دارویی SSRIها (selective serotonin reuptake inhibitors) هستند. Sertraline یکی از اعضای این دسته است که به طور روتین در درمان اضطراب و افسردگی استفاده میشود. قابل ذکر است که با وجود پیشرفت زیاد در زمینه داروها، شروع اثر درمان معمولا دیر اتفاق افتاده و یا اینکه در یک سوم بیماران درمان موثر نیست.
استفاده ترکیبی همراه با Gemfibrozil
Sertraline که نوعی داروی ضد افسردگی است که توسط آنزیم cytochrome P450 متابولیزه میشود. داروی gemfibrozil باعث مهار این آنزیم میشود. همین مسئله باعث میشود که نیمه عمر داروی sertraline افزایش یابد. همچنین باید در نظر داشت که تا به حال هیچگونه تداخل دارویی برای این ترکیب گزارش نشده است. بنابراین با توجه به این که معمولا در خط اول درمان افسردگی از این دارو استفاده میشود، استفاده همزمان آن با داروی gemfibrozil میتواند به میزان قابل توجهی تاثیرات درمانی را افزایش دهد. مطالعهای که در سال 2021 انجام شد به بررسی همین مسئله پرداخت. جزئیات این مطالعه به طور مختصر در این قسمت توضیح داده خواهد شد.
در این مطالعه 46 بیمار مبتلا به افسردگی شدید شرکت داشتند. تشخیص این اختلال بر اساس DSM 5 که آخرین رفرنس روانشناسی میباشد گذاشته شده است. این مطالعه به صورت یک کارآزمایی بالینی انجام شد. بیماران به دو گروه تقسیمبندی شدند. گروه اول کسانی بودند که علاوه بر درمان با داروی sertraline تحت درمان با داروی gemfibrozil قرار گرفتند. گروه دوم کسانی بودند که به جای gemfibrozil از دارونما استفاده کردند. برای بررسی تاثیر این دارو کلیه بیماران در ابتدای شروع مطالعه، هفته دوم، هفته چهارم و در نهایت در هفته هشتم تحت ارزیابی قرار گرفتند.
نتایج حاصل از روش درمان ترکیبی در افسردگی شدید
45 بیمار توانستند قسمتهای مختلف این مطالعه را به طور کامل به پایان برسانند. این مطالعه نشان داد که تفاوت قابل توجهی از نظر زمان درمان بین دو گروه وجود داشت. تحلیل دادههای این مطالعه نشان داد که در هفتههای 2، 4 و 8 زمان رسیدن به پاسخ درمانی نسبی به طور قابل توجهی در دو گروه متفاوت بود. نویسندگان این مطالعه به عنوان نتیجهگیری بیان کردند که gemfibrozil یک داروی مناسب برای درمان همزمان با sertraline در جهت درمان بیماران مبتلا به افسردگی شدید میباشد. با وجود نتایج قابل توجه این مطالعه، به مطالعات بیشتر با جوامع آماری بالاتر توصیه میشود.
ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید