Search
Search

کم کاری تیروئید چه تاثیراتی روی بدن دارد؟

کم کاری تیروئید

Table of Contents

افراد بسیاری هستند که کم کاری تیروئید را با سایر بیماری‌ها اشتباه می‌گیرند و ممکن است فرد برای مراجعه به پزشک و درمان غفلت و کوتاهی کند. البته افرادی که این بیماری در میان بستگان‌شان وجود دارد، ممکن است از آن آگاهی داشته ‌باشند. آشنایی با این موضوع به شما کمک می‌کند که در زمان مناسب و قبل از بروز آسیب جدی، درمان شروع شود و از مشکلات جدی جلوگیری به عمل آید. در این مقاله از مجله سلامت دکترنکست قرار است در مورد کم کاری در تیروئید صحبت کنیم. خواهیم گفت که این عارضه چه علت‌هایی می‌تواند داشته باشد؛ بنابراین ادامه مطلب را تا انتهای آن بخوانید تا با علائم و روش‌های علاج آن آشنا شوید.

علائم کم کاری تیروئید

در همه افراد، کم کاری تیروئید علائم یکسانی ندارد. ممکن است نشانه‌های آن در نوزادان با افراد مسن کاملا متفاوت باشد. همین‌طور، ممکن است این نشانه‌ها را با بیماری دیگری اشتباه بگیریم؛ اما چند مورد از آن‌ها وجود دارد که در صورت مشاهده بهتر است حتما خود را به متخصص غدد و متابولیسم برسانید تا درمان شما آغاز شود. 3 نشانه این بیماری که رایج‌تر از سایر آن‌ها است، خستگی، افزایش وزن و افسردگی است. زمانی‌که متوجه این موارد در خود می‌شوید، احتمال بیشتری وجود دارد که دچار این اختلال شده ‌باشید. علاوه‌بر آن‌ها، موارد زیر هم از نشانه‌های این بیماری هستند:

  •         یبوست
  •         کم‌خونی
  •         ناباروری
  •         مشکلات حافظه
  •         ضربان قلب آهسته
  •         درد و ضعف عضلانی
  •         پریود نامنظم یا شدید
  •         ازدست‌دادن شنوایی
  •         ازدست‌دادن میل جنسی
  •         حساس‌شدن نسبت به سرما
  •         صدای خیلی آرام یا خیلی بلند

همین‌طور، علائم این بیماری در ظاهر افراد هم وجود دارد؛ بنابراین ممکن است علائم کم کاری تیروئید در زنان مواردی مانند پف‌کردن صورت، نازک‌شدن تار موها، شکننده‌شدن ناخن‌ها و پوست خشک و پوسته‌پوسته‌ شده باشد. البته در میان تمام افراد این موارد وجود دارد؛ اما در میان خانم‌ها شایع‌تر از مردان است.

علائم کم کاری تیروئید در زنان

کم کاری در تیروئید نوزادان دارای علائم متفاوتی است و شما باید توجه بیشتری به این موضوع داشته‌ باشید. آن‌ها ممکن است در تغذیه خود دچار مشکل شوند و رشد و افزایش وزن لازم آن‌ها به‌درستی انجام نشود. همین‌طور، امکان دارد که دست و پایشان سرد باشد و بیشتر شبانه‌روز بخوابند. فتق کنار ناف، زبان متورم و بزرگ‌شده، یبوست،  زردشدن پوست و سفیدی چشم از علائم دیگر این بیماری در نوزادان هستند.

جدی‌گرفتن کم کاری در تیروئید نوجوانان مهم است و نباید بی‌توجه از کنار آن گذشت؛ چون در فرآیند رشد آن‌ها اثر بزرگی دارد. در این دوران، ممکن است مانند نوزادان به‌درستی رشد نکنند و قدشان کوتاه بماند. بلوغ دیرهنگام، تاخیر در زمان رشد دندان‌های دائمی و ضعف در رشد ذهنی را هم به‌عنوان نشانه‌های این بیماری درنظر بگیرید تا بتوانید آن را در زمان مناسب شناسایی کنید.

علت کم کاری تیروئید

در قسمت گردن افراد و جلوتر از نای، غده‌ای وجود دارد که به شکل پروانه است. این قسمت وظیفه دارد هورمون‌هایی تولید کند که به فرد کمک می‌کند تا کار تبدیل غذا به انرژی یا همان متابولیسم بدن به‌درستی انجام شود. این قسمت با جریان خون، هورمون‌ها را به قسمت‌های مختلف بدن می‌رساند. زمانی‌که در عملکرد این قسمت اختلال ایجاد شود و نتواند به قدر کافی هورمون لازم را تولید کند، کم کاری تیروئید اتفاق می‌افتد.

کمبود ید اولین علت کم‌شدن کار تیروئید است. زمانی‌که مقدار ید دریافتی در رژیم غذایی شما کمتر از مقدار لازم بدن‌تان باشد، نشانه‌های این بیماری نمایان می‌شوند؛ بنابراین باید همیشه از خوراکی‌هایی که دارای ید هستند، استفاده کنید تا این مساله برایتان پیش نیاید.

ارتباط سریع و ساده با بهترین
فوق تخصصان غدد داخلی و متابولیسم در دکترنکست

بعضی اوقات افراد دچار بیماری‌های مختلفی مانند سرطان در ناحیه اطراف گردن و سر می‌شوند. در این شرایط روش‌های درمانی مختلفی مانند پرتودرمانی و مواد رادیواکتیو استفاده می‌شود تا فرد بتواند سلامتی خود را به‌دست آورد. این روش‌ها موجب می‌شوند تا مقدار تولید هورمون‌ها در قسمت تیروئید کم و محدود شود.

بعضی‌اوقات ممکن است برای بیماری‌های مختلف تحت درمان قرار بگیرید و لازم شود دارو مصرف کنید. تعدادی از داروها برای بعضی از بیماری‌های خاص مانند مشکلات ذهن و روان، سرطان یا بیماری قلبی ممکن است روی عملکرد تیروئید شما اثر بگذارد؛ بنابراین حتما ویزیت شوید تا از این موضوع اطلاع پیدا کنید. برای این کار می‌توانید از پزشک آنلاین هم بخواهید به شما کمک کند.

مادران می‌توانند روی تیروئید جنینشان اثر بگذارند؛ زمانی‌که خانم‌های باردار دچار مشکل در تیروئید خود باشند، ممکن است روی فرزندشان هم اثر بگذارد؛ بنابراین، حتماً باید به این موضوع توجه داشته‌باشند و در کوتاه‌ترین زمان و زیر نظر پزشک آن را درمان کنند.

علت کم کاری تیروئید

درمان کم کاری تیروئید

زمانی‌که از روی علائم متوجه اختلال غده تیروئید شدید، لازم است آزمایش خون انجام دهید تا متوجه جزئیات بیشتر این موضوع شوید. دکتر متخصص مشخص می‌کند که چه آزمایش‌هایی لازم است تا بعد از مشخص‌شدن جواب به دنبال درمان صد درصد کم کاری تیروئید باشید. معمولا برای این موضوع آزمایش‌های TSH و T4 انجام می‌شود و نتیجه آن روشن می‌کند که وضعیت تیروئید شما چطور است. اگر نتیجه این موارد مناسب باشد و نیاز به جزئیات بیشتر احساس شود، ممکن است آزمایش T3 برایتان نوشته شود.

زمانی‌که مشخص شد کم کاری در تیروئید شما تا چه اندازه است، با نظر دکتر متخصص داروهایی برایتان تجویز می‌شود. این داروها در ابتدا دوز پایینی دارند تا قلب‌تان بتواند با آن سازگاری پیدا کند. معمولا این داروها به شکل قرص هستند و به‌صورت روزانه مصرف می‌شوند. بعد از طی‌کردن روند درمان، آزمایش‌های سالانه هم درنظر گرفته می‌شود تا این مساله تحت‌کنترل باشد.

در سبک زندگی خودتان تغییر ایجاد کنید تا کم کاری در تیروئید شما کم‌رنگ و ناپدید شود. اولین قدم این مسیر، اصلاح الگوی خواب اشتباه است. اگر در طول روز به‌قدر کافی نمی‌خوابید، حتما ۶ تا ۸ ساعت خواب را به زندگی خود اضافه کنید. همین‌طور، صحبت‌کردن با دیگران به شما کمک می‌کند در روند درمان پیشرفت قابل‌توجهی داشته‌ باشید. با فردی مانند اعضای خانواده، دوست یا همکاری که با او احساس راحتی می‌کنید، صحبت کنید. با این کارها انرژی پیدا می‌کنید تا مسیر درمان را تا انتهای آن طی کنید.

برای کم کاری تیروئید چه بخوریم؟

رژیم غذایی کم کاری تیروئید یکی از راه‌های درمان آن است. گفتیم که کمبود ید در بدن باعث کم کار شدن غده تیروئید شما می‌شود؛ بنابراین باید رژیم غذایی خودتان را طوری بچینید که برای درمان کم کاری تیروئید مقدار کافی از این ماده معدنی در آن وجود داشته ‌باشد. غذایی مانند محصولات لبنی، تخم مرغ و غذاهای دریایی منبع مناسبی برای ید هستند. همین‌طور، استفاده مناسب از نمک یددار در روز می‌تواند نیاز بدن‌تان به این ماده را تامین کند.

زمانی‌که برای جبران مقدار ید لازم بدن‌تان نیاز به داروهای هورمونی است، رژیم غذایی همراه با فیبر زیاد مناسب نیست؛ چون فیبر باعث می‌شود که هورمون دریافتی جذب بدنتان نشود. بنابراین زمانی‌که متوجه علائم کم کاری تیروئید در خود می‌شوید، بهتر است مقدار این منابع را در رژیم خود محدود کنید. اگر این موضوع برایتان قابل انجام نیست، زمان مصرف داروی تیروئید که می‌رسد، به مدت چند ساعت غذای فیبردار مصرف نکنید تا عملیات جذب کار خود را به‌درستی انجام دهد. در این خصوص ابتدا با پزشک خود مشورت کنید.

علائم کم کاری تیروئید

جمع بندی

در این مجله سلامت کم کاری تیروئید را بررسی کردیم. برایتان از علائم آن گفتیم. البته باز باید اشاره کنیم که این علائم در همه افراد یکسان نیست. سپس، علت‌های به‌وجودآمدن آن و روش‌های درمانش را عنوان کردیم. اگر شما هم کم کاری تیروئید داشته‌اید، در میان علائمی که از آن نام بردیم، از روی کدام مورد متوجه این عارضه شدید؟

منابع:

nhs1

nhs2

mayoclinic

webmd

healthline1

healthline2

سوالات متداول

کم کاری تیروئید چه عوارضی دارد؟

از جمله عوارض کم کاری تیروئید می‌توان به چاقی، کمبود انرژی، بیماری قلبی، گواتر و مشکلات در بارداری اشاره کرد.

آیا کم کاری تیروئید خطرناک است؟

بله؛ اختلال در کار این غده می‌تواند باعث شود سلامت فرد به خطر بیفتد. بنابراین در اسرع وقت باید برای درمان این بیماری اقدام کنید.
اشتراک گزاری مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

آنلاین نوبت بگیر

آنلاین نوبت بگیر