تیک عصبی حرکت نامنظم، غیر قابل کنترل و تکراری عضلات هستند که میتوانند در هر قسمتی از بدن رخ دهند. انواع اختلالات تیک شامل سندرم حرکتی، صوتی و تورت است. تیکها اغلب شامل حرکات ماهیچهای سریع و مکرری هستند که معمولا منجر به تکان یا صداهای ناگهانی در بدن میشوند. تیکهای عصبی معمولا دائمی نیستند و بهطور معمول با گذشت زمان بهبود پیدا میکنند. انواع تیک عصبی در نوجوانان معمولا در حدود 5 سالگی ظاهر میشود. در ادامه این مطلب، به انواع، نشانهها و درمان این بیماری اشاره میکنیم.
متخصصان اعصاب و روان در دکترنکست
انواع تیک عصبی در بزرگسالان
بسیاری از افراد در برخی مواقع، حرکات اسپاسم عضلات خاصی را تجربه میکنند. این تیکها، اغلب روی پلکها یا صورت تاثیر میگذارند. بااینحال، تیکهای عصبی میتوانند در هر نقطه از بدن رخ دهند. در بیشتر موارد، تیکها و انقباضات بیضرر و موقتی هستند.
از طرف دیگر، تیکهای عصبی حرکات یا صداهای غیر ریتمیک و غیر ارادی تکراری هستند که در فورانهای ناگهانی رخ میدهند. تیکهای عصبی را باید از عادات عصبی، مانند جویدن ناخنها که میتوانند پاسخی به اضطراب باشند، متمایز کرد. تیکها معمولا با یک میل ناخوشایند مانند خارش یا سوزنسوزنشدن همراه هستند. عصبانیت و خستگی، ممکن است خطرات تیک عصبی را بدتر کند. گاهی علائم تیکهای عصبی و نشانه های اضطراب و استرس یکی است که همین امر، میتواند باعث شدت بیماری شود. در ادامه به انواع تیکهای عصبی اشاره خواهیم کرد.
-
- تیکهای حرکتی: اکثرا شامل تیکهایی مانند تکاندادن سر، پلکزدن چشم (چشمکزدن)، تکاندادن گردن، شانه بالاانداختن، بازکردن دهان و … هستند.
- تیکهای صوتی: این تیکها معمولا شامل سرفهکردن بی علت، غرغرکردن، تکرار کلمات، بو کشیدن افراد بهطور محسوس، فینفینکردن با بینی و…هستند.
- تیکهای ساده: این تیکها، معمولا ناگهانی و زودگذر هستند که از جمله آنها میتوان به انقباض بینی و زلزدن طولانیمدت به یک نقطه خاص اشاره کرد.
علائم تشخیص تیک عصبی
گاهی اوقات، پزشک ممکن است تیکها را در یک معاینه منظم پس از دریافت سابقه خانوادگی کامل، سابقه پزشکی و بررسی علائم تشخیص دهد. تا بدین لحظه، هیچ آزمایش خاصی نمیتواند تیکها را تشخیص دهد؛ اما گاهی اوقات، پزشکان آزمایشهایی را برای رد سایر بیماریهایی که ممکن است علائمی مشابه تیک داشته باشند، انجام میدهند. تشخیص تیک معمولا بر اساس تاریخچه بالینی و بررسی جسمانی صورت میگیرد. همچنین شاید فکر کنید لرزش دستها یا کاهش پلکزدن از علائم تیکهای عصبی باشد؛ در صورتی که معمولا این موارد، بیشتر در بیماری پارکینسون به چشم میخورد.
روشهای درمانی تیک عصبی
تیکها در صورت خفیفبودن، همیشه نیازی به درمان ندارند؛ اما اگر شدید باشند یا با زندگی روزمره تداخل داشته باشند، درمان ضروریتر است. بسیاری از تیکها در نهایت پس از چند سال از بین میروند یا بهطور قابل توجهی بهبود مییابند. اما در صورت عدم درمان، تیکهای شدیدتر میتواند باعث مشکلاتی مانند مشکلات در مدرسه برای نوجوانان یا مشکلات اجتماعی شوند. رفتاردرمانی اغلب بهعنوان اولین درمان توصیه میشود. همچنین استرس میتواند عامل تحریککننده تیکهای عصبی باشد و درمان استرس تا حدودی در کاهش این بیماری موثر است.
زمانی که به رواندرمانگر مراجعه میکنید، شما را از زمان رخدادن تیکهایتان آگاهتر میکند، هر تمایلی را که در آن زمان، احساس میکنید شناسایی میکند و از شما تست تیک عصبی میگیرد. برای مثال، اگر تیک شما شامل بالاانداختن شانههایتان باشد، ممکن است به شما آموزش داده شود که دستهایتان را دراز کنید تا زمانی که میل به تیک از بین برود. این تکنیکها معمولا به چندین جلسه با یک درمانگر نیاز دارند. چندین دارو وجود دارند که میتوانند به کنترل تیک کمک کنند. معمولا بهترین قرص برای تیک عصبی، داروهای اعصاب هستند که آنتیسایکوتیکها نیز نامیده میشوند. این داروها با تغییرات اثر مواد شیمیایی در مغز، به کنترل حرکات بدن کمک میکنند. همچنین ویتامین برای تیک عصبی شامل منیزیم، ویتامین B، ویتامین D و … هستند. بهطور کلی، باید بگوییم برخی از بیماریها مانند بیماری ام اس، تیکهای عصبی و سایر بیماریهای مربوط به مغز و اعصاب، با درمان و تغییر سبک زندگی بهراحتی قابل کنترل هستند.
جمع بندی
تیک عصبی اختلالی است که معمولا با علائم تکانشهای ناخواسته و مکرر در عضلات بدن همراه میشود. در حال حاضر، هیچ درمان قطعی تیک عصبی در بزرگسالان وجود ندارد. بااینحال، درمانهای مختلف میتوانند به کنترل علائم تیکها کمک کنند و کیفیت زندگی فرد را بهبود ببخشند. درمانهای معمول، عموما شامل ترکیبی از رواندرمانی و داروها هستند. همچنین، روشهای مکمل مانند آروماتراپی، ماساژ و تکنیکهای تنفسی نیز ممکن است در بهبود علائم تیک موثر باشند. اما همواره توصیه میشود قبل از استفاده از هر روش، اگر علائم این بیماری را در خود مشاهده میکنید، حتما با یک متخصص مغز و اعصاب آنلاین مشورت کنید. در این مطلب، اطلاعات مورد نیاز در رابطه با این بیماری را در اختیارتان گذاشتیم. فراموش نکنید که شما میتوانید تمام سوالات خود را درباره این بیماری از پزشکان دکترنکست بپرسید.
منابع: