نوروبیون نام تجاری مکملی است که ترکیبی از ویتامینهای B در آن موجود است. این مکمل هم بهصورت قرص و هم بهصورت آمپول نوروبیون قابل استفاده است. سازندگان مکملهای نوروبیون، مدعی هستند که آمپول و قرص این مکمل، به بهبود عملکرد عصبی بیماران کمک میکند. همچنین مکملهای ویتامین B کمپلکس از جمله محصولات نوروبیون، ممکن است بتوانند به درمان یا پیشگیری از کمبود برخی مواد مغذی کمک کنند. با وجود اینکه این آمپول، گاهی اوقات عوارض خاص خود را دارد، اما متاسفانه در ایران، تزریق خودسرانه آن زیاد مشاهده میشود. برای آشنایی با نوروبیون، کاربردها و عوارض آمپول نوروبیون، این مطلب را تا انتها دنبال کنید.
ویتامینهای آمپول نوروبیون
مکملهایی که ترکیبات آن حاوی ویتامینهای گروه B است، با نامهای تجاری مختلفی به بازار دارو عرضه میشوند که نوروبیون یکی از مشهورترین آنهاست. ویتامین B شامل 8 نوع ویتامین است که در عملکرد صحیح سلولهای بدن از جمله سلولهای عصبی، پوست و مغز نقش مهمی دارند. در آمپول نوروبیون ۳ نوع ویتامین B وجود دارد. این ۳ نوع ویتامین عبارتند از:
- ویتامین B1 که تیامین نیز نامیده میشود؛
- ویتامین B6 که پیریدوکسین نیز نامیده میشود؛
- ویتامین B12
قرص نوروبیون
نوروبیون نهتنها بهصورت آمپول که به صورت قرص نیز قابل مصرف است. همچون قرص ویتامین C، ویتامین B نیز در قالب قرص ارائه میشود. هر قرص نوروبیون معمولی حاوی ۱۰۰ میلیگرم ویتامین B1، مقدار ۲۰۰ میلیگرم ویتامین B6 و ۲۰۰ میکروگرم ویتامین B12 است. هر قرص نوروبیون فورت نیز حاوی ۱۰۰ میلیگرم ویتامین B1، مقدار ۱۰۰ میلیگرم ویتامین B6 و 5 میلیگرم ویتامین B12 است. جالب است بگوییم قرص نوروبیون و نوروبیون فورت، حاوی بیش از 100 درصد ارزش روزانه هر ویتامین توصیهشده توسط موسسه ملی بهداشت (NIH) است.
کمبود ویتامین B و رابطه آن با نوروبیون
یکی از مزیتهای مهم آمپول نوروبیون، این است که ممکن است بتواند در درمان یا پیشگیری از کمبود خفیف ویتامین B کمک زیادی کند؛ این ویتامین نقش مهمی در عملکرد بدن انسان دارد. از ویژگیهای مهم ویتامین B و نقش مهم آن در سازوکار بدن، میتوان به عواملی همچون حمایت از سیستم عصبی سالم، کمک به ایجاد گلبولهای قرمز خون، کمک به متابولیسم و استفاده از برخی مواد مغذی اشاره کرد. افرادی که دچار کمبود ویتامین B هستند، معمولا بدنشان در جذب ویتامین B مشکل دارد یا رژیم غذایی این افراد به حد مطلوب و کافی نیست که بتوانند ویتامین B کافی را دریافت کنند. اگر با علائم کمبود ویتامین B در بدن آشنا نیستید، ما در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم:
- خستگی عمومی؛
- ضعف؛
- کمخونی؛
- کاهش وزن محسوس یا مشکل در افزایش وزن؛
- علائم آسیب عصبی مانند سوزنسوزنشدن یا درد و بیحسی در دست و پاها؛
- عملکرد ضعیف سیستم ایمنی بدن؛
- افسردگی؛
- مشکلات مربوط به اندامهای مختلف مانند کبد، کلیه یا پوست
مکملهای ویتامین B مانند آمپول نوروبیون، ممکن است بتوانند به جلوگیری از مشکلاتی که بر اثر کمبود ویتامین B به وجود میآیند، کمک کنند. اگر احساس میکنید که علائم کمبود ویتامین B را دارید، حتما به پزشک مراجعه کنید. پزشکان با انجام معاینات و آزمایشهای لازم، کمبود این ویتامین را در بدن شما بررسی میکنند و اگر لازم باشد، آمپول یا قرص نوروبیون را برای شما تجویز خواهند کرد. میتوانید به متخصص داخلی آنلاین مراجعه و با پزشک در این خصوص مشورت کنید.
عوارض جانبی مصرف نوروبیون
ممکن است برای شما سوال باشد که آمپول نوروبیون چند وقت یکبار باید تزریق شود؟ این آمپول ممکن است عوارض مختلفی داشته باشد و میزان تزریق آن، وابسته به تجویز پزشک شماست. همه داروها عوارض و فواید خاص خود را دارند و نشانههای عوارض برای هر فرد، میتواند متفاوت باشد. در حالت کلی، استفاده از این آمپول زمانی ایمن است که به دستور پزشک انجام شود. همچنین تزریق آن نیز باید مطابق با دستورالعملها و اصول باشد تا عوارض تزریق یا مصرف نوروبیون گریبانگیر شما نشود. برخی عوارض احتمالی آمپول، شامل موارد زیر است و در صورت مشاهده هر یک از این علائم، باید فورا به پزشک خود مراجعه کنید:
- ادرار بیش از حد؛
- حالت تهوع؛
- استفراغ؛
- اسهال؛
- آسیب عصبی؛
- واکنش آلرژیک؛
- بثورات پوستی؛
- مشکل در تنفس؛
- ایجاد تورم در صورت و دهان
خطرات و هشدارهای مصرف نوروبیون
معمولا استفاده از ویتامینهای گروه B برای افراد بیخطر است. عموما بدن بهراحتی میتواند ویتامینهای اضافی موجود در ادرار را حذف کند. به همین دلیل، ویتامینهای گروه B معمولا غیر سمی هستند و خطر ایجاد آسیب اگرچه که صفر نیست، اما احتمال ایجاد آن کم است. با همه این موارد، مصرف دوز بسیار بالای آمپول نوروبیون، میتواند خطرناک باشد و عوارض جانبی زیادی را ایجاد کند. قبل از شروع مصرف هر مکمل جدید و تزریق آمپول، با پزشک خود صحبت و مشورت کنید. عوارض نوروبین بهویژه برای کسانی که بهطور مداوم دارو مصرف میکنند و افرادی که دارای بیماری و مشکلات مربوط به اندامهای داخلی مانند بیماری کلیوی هستند، ممکن است بیشتر باشد.
متخصصان بیماریهای داخلی در دکترنکست
افرادی که میتوانند از آمپول نوروبیون استفاده کنند
کمبود ویتامین B پس از آزمایشهایی که دکتر تجویز میکند، مشخص میشود. مزیت اصلی آمپول نوروبیون، این است که از کمبود ویتامین B جلوگیری میکند. بسیاری از افراد بهاندازه کافی ویتامین B را از طریق رژیم غذایی خود دریافت میکنند، اما برخی گروهها هستند که بیشتر از سایرین در معرض خطر کمبود ویتامین B هستند. برای این افراد، پزشک بنا به صلاحدید خود، میتواند آمپول تجویز کند؛ این افراد عبارتند از:
- افراد بالای ۵۰ سال؛
- زنان باردار؛
- افراد گیاهخوار؛
- افرادی با مصرف داروهایی که سطح ویتامین B را در بدن کاهش میدهند؛
- بیمارانی که جراحی بایپس معده داشتهاند
در حالی که مصرف نوروبیون میتواند به پیشگیری از کمبود خفیف ویتامین B کمک کند، اما ممکن است در برخی موارد نیز کافی نباشد. در صورت کمبود شدید ویتامین B، ممکن است نیاز به دوزهای بالاتری باشد که پزشک پس از بررسیهای کامل بیمار، آمپول را برای او تجویز میکند. در برخی از اوقات، آمپول نوروبیون برای جلوگیری از سایر بیماریها از جمله بیماریهای عصبی نیز تجویز میشود.
جمعبندی
ویتامینها نقش مهمی در سلامت بدن دارند. مصرف ویتامین B برای بسیاری از عملکردهای مهم بدن ضروری است. یکی از راههای جبران کمبود ویتامین B، تزریق آمپول نوروبیون است. این آمپول ترکیبی از 3 ویتامین B است که میتواند از کمبود یا کاهش ویتامینهای B6 ،B1 و B12 جلوگیری کند. اگر فردی بهطور کافی ویتامین را از رژیم غذایی خود دریافت کند، احتیاجی به مصرف مکملهایی همچون نوروبیون نخواهد داشت. اما گاهی بنا به دلایل متعددی، فرد دچار کمبود ویتامین B میشود که در این صورت، پزشک پس از بررسیهای کامل، این آمپول را با دوز مشخصی به بیمار تزریق میکند. دقت کنید که هر آمپولی از آمپول کتورولاک گرفته تا نوروبیون را نباید بدون تجویز پزشک تزریق کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به سایت دکترنکست مراجعه کنید و با پزشکان مجرب این مجموعه در ارتباط باشید.
منابع: