دمیترون دارویی است که برای جلوگیری از حالت تهوع و استفراغ تجویز میشود. این دارو بهمنظور جلوگیری از حالت تهوع ناشی از شیمیدرمانی، پرتودرمانی یا حالت تهوع بعد از جراحی استفاده میشود و از عملکرد مواد شیمیایی در بدن که موجب تهوع و استفراغ میشوند، جلوگیری میکند. این دارو ممکن است در موارد دیگری از تهوع نیز تجویز شود. باید توجه داشته باشید که مصرف خودسرانه این دارو، میتواند باعث بروز عوارض جدی برای بیمار شود. قرص دمیترون با توجه به شرایط و مشکلات بیمار، توسط پزشک تجویز میشود. برای آشنایی بهتر با این دارو، این مطلب از مجله دکترنکست را تا انتها دنبال کنید.
قرص دمیترون برای چیست؟
دمیترون را میتوان در دسته داروهای ضد استفراغ نیز قرار داد. هنگام شیمیدرمانی یا پرتودرمانی، بیمار عموما به حالت تهوع یا استفراغ دچار میشود؛ دمیترون به دستور پزشک برای این بیماران تجویز خواهد شد. همچنین این دارو برای کسانی که عمل جراحی نیز دارند، قابل تجویز است. یک ماده طبیعی در بدن به سروتونین وجود دارد که میتواند باعث تهوع یا استفراغ در فرد شود. در واقع، دمیترون عملکرد سروتونین را مسدود و از ایجاد حالت تهوع در فرد جلوگیری میکند.
متخصصان بیماریهای داخلی در دکترنکست
عوارض قرص دمیترون
ممکن است یکی از سوالات شما این باشد که قرص دمیترون کی بخورم؟ پاسخ این سوال، وابسته به تجویز پزشک شماست. دمیترون نیز مانند همه داروها در کنار مزایا، عوارض جانبی نیز دارد. اگر پزشک این دارو را برای شما تجویز میکند، مزایا و معایب دارو را نیز در نظر گرفته است. توجه کنید که در بسیاری از اوقات، تمام عوارض دارو بهصورت یکجا در بیمار مشخص نمیشوند؛ اما اطلاع از عوارض، میتواند شما را از مصرف خودسرانه دارو منع کند. برخی از عوارض این دارو، شامل موارد زیر میشود:
- یبوست؛
- اسهال؛
- سردرد؛
- ضعف؛
- خستگی؛
- کهیر؛
- خارش؛
- گرفتگی صدا؛
- سرگیجه.
توجه داشته باشید که در صورت بروز هر یک از این علائم، نمیتوان بهطور قطعی گفت که منشاء آن مصرف این دارو است؛ این تشخیص تنها از عهده پزشک بر میآید. اما شما بلافاصله پس از دیدن این علائم، باید با پزشک و داروساز خود، موضوع را در میان بگذارید.
موارد مصرف دمیترون
داروها کاربردهای متفاوتی دارند. اغلب ممکن است یک دارو برای چند بیماری کاربرد داشته باشد و برای بیماریهای مختلف تجویز شود. برای مثال، ممکن است یک دارو وجود داشته باشد که برای سردردهای میگرنی، اختلالات اعصابوروان، دردهای گوارشی و دردهای استخوانی کاربرد داشته باشد. بررسی شرایط بیمار توسط پزشک، لازمه تجویز دارو برای بیمار است. بسیاری تصور میکنند دمیترون و معده درد، دارو و درمان یکدیگر هستند؛ اما این تصوری اشتباه است. داروی دمیترون اغلب برای موارد زیر تجویز و استفاده میشود:
- پیشگیری از تهوع یا استفراغ بعد از عمل جراحی؛
- جلوگیری از تهوع یا استفراغ ناشی از شیمیدرمانی؛
- جلوگیری از تهوع یا استفراغ ناشی از پرتودرمانی.
مقدار و نحوه مصرف دمیترون
مقدار و دوز تجویزی این دارو برای هر بیمار، وابسته به تشخیص پزشک، شدت بیماری و ویژگیهای فردی بیمار است. بسیاری توصیههای کلی درباره مصرف هر دارو دارند که به هیچ وجه این توصیهها پایه و اساس علمی ندارند. پزشکان، باید شرایط جسمی و بیماری فرد را از تمام جوانب بررسی کنند تا بتوانند دارو و دوز مناسب آن را تجویز کنند. این دارو هم بهصورت قرص و هم بهصورت وریدی برای بیمار تجویز میشود که در ادامه هر یک را برای شما توضیح میدهیم.
تزریق وریدی دمیترون
شاید بپرسید آمپول دمیترون 4 برای چیست؟ هنگامی که قرار است این دارو برای پیشگیری از حالت تهوع ناشی از شیمیدرمانی توصیه شود، اغلب بنا به صلاحدید پزشک، 30 دقیقه قبل از شروع شیمیدرمانی، تجویز میشود. در صورت نیاز و به تشخیص پزشک، دوز اضافی، 4 ساعت پس از تزریق اولین دوز و 8 ساعت پس از اولین دوز این دارو تجویز میشود. اگر این دارو برای جلوگیری از حالت تهوع و استفراغ پس از جراحی لازم شود، پزشک با توجه به بررسیهای خود، میتواند قبل از جراحی، این دارو را تجویز کند.
قرص و شربت دمیترون
این دارو بهصورت قرص و شربت نیز توسط پزشک میتواند تجویز شود. شاید بپرسید قرص دمیترون 4 برای چیست؟ این قرص از ایجاد حالت تهوع برای بیماران جلوگیری میکند. قرص و شربت دمیترون بهصورت خوراکی مصرف میشوند؛ البته باید آنها را دقیقا مطابق با دستورالعمل مصرف کنید. همچنین توجه کنید که این دارو را بهطور منظم، طبق همان ساعتی که دکتر برای شما تعیین کرده است، استفاده کنید. در صورت بروز هرگونه علائمی که نشان از عوارض دارویی دارد، فورا از پزشک خود مشورت بگیرید.
تداخل دارویی دمیترون
این دارو نیز مانند بسیاری از داروها، میتواند تداخل داشته باشد و برای بیمار خطرآفرین شود. هنگام مراجعه به پزشک، حتما داروها، مکملها و حتی داروهای گیاهی که مصرف میکنید را با او در میان بگذارید. اگر ورم معده دارید یا باردار هستید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید. قرص خوراکی دمیترون ممکن است حاوی فنیل آلانین باشد. در صورت ابتلا به فنیل کتونوری (PKU)، لازم است به پزشک خود اطلاع دهید. در صورت داشتن موارد زیر نیز پزشک خود را در جریان بگذارید:
- بیماری کبدی؛
- عدم تعادل الکترولیت یا سطوح پایین پتاسیم یا منیزیم در خون؛
- نارسائی احتقانی قلب یا ضربان قلب آهسته؛
- سابقه شخصی یا خانوادگی سندرم QT؛
- انسداد در دستگاه گوارش مانند روده یا معده؛
- شیردهی به نوزاد؛
- حساسیت به دمیترون یا داروهای مشابه مثل گرانیسترون؛
- مصرف داروهای افسردگی و اضطراب؛
- مصرف ترامادول؛
ممکن است پزشک شما نیاز به تغییر در دوز داروهای شما ببیند یا از نظر عوارض جانبی، تصمیم بگیرد که شما را بیشتر تحت نظر قرار دهد. بسیاری از داروهای دیگر نیز ممکن است با دمیترون تداخل داشته باشند که در این صورت، بهترین تصمیم برای شما گرفته خواهد شد.
جمعبندی
داروی دمیترون برای درمان حالت تهوع ناشی از شیمیدرمانی، پرتودرمانی یا عملهای جراحی تجویز میشود. در این مطلب، ما تلاش کردیم شما را با این دارو و نحوه مصرف آن آشنا کنیم. همچنین شما را با برخی عوارض احتمالی آن آشنا کردیم. متاسفانه بسیاری بهطور سرخود، قرص دمیترون برای دل پیچه مصرف میکنند که البته باید متوجه باشید که هر دارویی از جمله دمیترون، کاربردهای خاص خود را با توجه به شرایط بیمار دارد. اگر از مشکل تهوع رنج میبرید یا میخواهید از عوارض داروهای متوکلوپرامید یا دمیترون باخبر شوید، میتوانید به متخصص داخلی آنلاین دکترنکست مراجعه کنید.
منابع: