قرص ونوستات ۱۲۰ برای چیست؟
قرص ونوستات با نام ژنریک ارلیستات یک داروی شناختهشده در حوزه مدیریت و کاهش وزن است که بهعنوان یک رویکرد دارویی برای کمک به افرادی که قصد کاهش وزن دارند مورد استفاده قرار میگیرد. در این مطلب از مجله سلامت دکترنکست به بررسی مکانیسم اثر، اثربخشی و خواص قرص ونوستات، اقدامات احتیاطی، موارد منع مصرف، عوارض جانبی و نحوه مصرف قرص ونوستات میپردازیم.
نحوه عملکرد قرص ونوستات
مکانیسم اثر قرص ونوستات نسبتاً ساده است. زمانی که این دارو همراه با غذا مصرف شود، به آنزیمهای لیپاز (تجزیهکننده مواد چربی) در دستگاه گوارش متصل شده و از تجزیه و جذب چربی موجود در رژیم غذایی جلوگیری میکند. سپس این چربی هضمنشده به جای جذب و ذخیره بهعنوان چربی بدن از طریق فرآیند حذف طبیعی دفع میشود.
کاهش جذب چربی در رژیم غذایی میتواند منجر به کاهش کالری دریافتی کلی شود که در صورت ترکیب با یک رژیم غذایی متعادل و فعالیت بدنی منظم میتواند منجر به کاهش وزن شود. علاوه بر این، کاهش جذب چربی میتواند منجر به بهبود سایر نشانگرهای سلامت بدن مثل سطح کلسترول خون شود.
اشکال دارویی و نامهای تجاری ونوستات
اشکال دارویی
داروی ارلیستات فقط بهصورت کپسول در دسترس است اما در میان عامه مردم بیشتر بهصورت قرص ونوستات 120 جا افتاده است.
- کپسول ارلیستات ۶۰ میلیگرم
- کپسول ارلیستات ۱۲۰ میلیگرم
نامهای تجاری
- زنیستات
- زنوور
- ونوستات
- فت-استاپ
- لینوستات
- ارلی اسلیم
- زنولیپ
- کارنولیپ
- ونوستات پلاس (همراه مولتی ویتامین)
- زنیکو
اثربخشی قرص ونوستات
برای بسیاری از افراد سوال است که یک فرد با قرص ونوستات چند کیلو لاغر می کند؟ مطالعات بالینی متعددی برای ارزیابی اثربخشی قرص ونوستات در کاهش وزن و بهبود کلی سلامت انجام شده است. در ادامه خلاصهای از نتایج کلیدی ارائه کردهایم:
- کاهش وزن: در یک متاآنالیز 33 کارآزمایی تصادفیسازی و کنترلشده با بیش از 10000 شرکتکننده، تاثیر قرص ونوستات بر لاغری و کاهش وزن در مقایسه با دارونما دیده شد. شرکتکنندگانی که ارلیستات مصرف کردند بهطور متوسط 2.9 کیلوگرم بیشتر از کسانی که دارونما مصرف کردند در یک دوره 12 ماهه وزنشان کاهش یافت.
- نشانگرهای قلبی متابولیک: نشان داده شده است که قرص ونوستات نشانگرهای قلبی متابولیک مختلف از جمله فشار خون، سطح کلسترول و قند خون را بهبود میبخشد. در مطالعهای که بر روی افراد چاق و دارای اضافه وزن مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شده است، ارلیستات بهطور قابل توجهی سطح HbA1c را که معیاری برای کنترل طولانیمدت قند خون است، بهبود میبخشد.
- استفاده طولانیمدت: مزایای بلندمدت قرص ونوستات نیز مورد مطالعه قرار گرفته است. در یک مطالعه 4 ساله، شرکتکنندگانی که Orlistat مصرف کردند، در مقایسه با افرادی که دارونما مصرف میکردند، احتمال کاهش وزن 5 درصدی یا بیشتر را داشتند. این کاهش وزن پایدار با بهبود عوامل خطر قلبیعروقی و کاهش بروز دیابت نوع 2 همراه بود.
طریقه مصرف قرص ونوستات
دوز توصیهشده برای قرص ونوستات 120 میلیگرم سه بار در روز با هر وعده غذایی اصلی حاوی چربی است. البته بسیاری از پزشکان توصیه میکنند که در ابتدا با دوز 60 میلیگرم سه بار در روز دارو شروع شود تا تحمل گوارشی دارو بهبود پیدا کند. دارو باید همراه وعده غذایی حاوی چربی یا حداکثر تا یک ساعت بعد از آن مورد استفاده قرار بگیرد. در صورتی که یک وعده غذایی در طول روز حذف میشود، دارو نیز نباید مصرف گردد.
توجه به این نکته مهم است که ارلیستات باید با یک رژیم غذایی کمچرب و کمکالری مصرف شود؛ زیرا این دارو با جلوگیری از جذب چربی رژیم غذایی عمل میکند. همچنین باید به بیماران توصیه شود که مکملهای مولتیویتامین شب قبل از خواب مصرف کنند، زیرا قرص ونوستات میتواند جذب ویتامینهای محلول در چربی مانند ویتامینهای A ،D ،E و K را کاهش دهد. باید حداقل ۲ ساعت بین مصرف قرص ونوستات و مولتیویتامین فاصله باشد.
موارد منع مصرف و تداخلات قرص ونوستات
اورلیستات معمولاً خیلی خوب تحمل میشود اما برخی از موارد منع مصرف و تداخلات احتمالی وجود دارد که باید از آنها آگاه بود:
موارد منع مصرف ونوستات
قرص ونوستات نباید در افراد مبتلا به سندرم سوء جذب مزمن، کلستاز (اختلالی که در آن جریان صفرا به کبد کم یا مسدود میشود) یا در افرادی که به ماده فعال یا هر یک از اجزاء موجود در دارو حساس هستند، استفاده شود.
تداخلات ونوستات
ارلیستات ممکن است با برخی داروها تداخل داشته باشد. بیمارانی که از این دارو استفاده میکنند باید قبل از شروع با پزشک خود مشورت کنند. در ادامه به چند دارو که ممکن است با قرص ونوستات تداخل داشته باشد اشاره میکنیم:
- سیکلوسپورین
- کتوکونازول
- لفلونوماید
- آمیودارون
- کلسیتریول
- داپاگلیفلوزین و امپاگلیفلوزین
- گلیبنکلامید
- انواع انسولین
- لیناگلیپتین و سیتاگلیپتین
- لیراگلوتاید (آمپول ملیتاید)
- متفورمین
- متوترکسات
- تنوفوویر
- والپروات
- وارفارین
- لووتیروکسین (حداقل ۴ ساعت فاصله بین مصرف دو دارو باشد)
این لیست شامل تمام داروهایی که در تداخل با کپسول ونوستات هستند نمیشود؛ بنابراین بهتر است یک لیست از تمامی داروهایی که مصرف میکنید، تهیه کرده و آن را به اطلاع پزشک یا داروساز خود برسانید.
عوارض قرص ونوستات
مانند هر دارویی قرص ونوستات عوارض جانبی نیز دارد. با توجه به اینکه ارلیستات یک قرص دفع کننده چربی است شایعترین عوارض جانبی آن ماهیت گوارشی دارد، مانند مدفوع چرب یا روغنی، نفخ و گاز روده، افزایش حرکات روده، احساس نیاز به اجابت مزاج فوری، افزایش تعداد دفعات مدفوع و درد شکمی. این عوارض جانبی معمولاً خفیف تا متوسط هستند و به مرور زمان با سازگاری بدن با دارو کاهش مییابند. اگر مقدار چربی وعدههای غذایی شما بیشتر باشد، این عوارض جانبی ممکن است بدتر شوند. اگر این اثرات ادامه یافت یا بدتر شد، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.
در صورت داشتن هرگونه عوارض جانبی جدی، از جمله علائم بیماری کبدی (مانند تهوع و استفراغی که قطع نمیشود، درد شدید معده یا شکم، ادرار تیره، زردی چشم و پوست) مصرف این دارو را قطع کنید و فوراً به پزشک خود اطلاع دهید. علائم سنگ کلیه (مانند کمردرد، درد هنگام ادرار کردن، ادرار صورتی یا خون آلود).
واکنش آلرژیک بسیار جدی به این دارو نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم یک واکنش آلرژیک جدی، از جمله بثورات پوستی، خارش، ورم مخصوصاً در صورت، زبان یا گلو، سرگیجه شدید، مشکلات تنفسی و … فوراً با اورژانس تماس بگیرید.
ملاحظات قبل مصرف قرص ونوستات
- اورلیستات برای افرادی که اضافه وزن دارند یا چاق هستند و دارای عوامل خطر مرتبط با چاقی مانند فشار خون بالا، کلسترول بالا یا دیابت نوع 2 هستند، موثرتر است.
- ارلیستات باید همراه با یک رژیم غذایی متعادل و کمچرب و همچنین فعالیت بدنی منظم برای کاهش وزن استفاده شود.
- افرادی که قرص ونوستات مصرف میکنند باید بهطور منظم از نظر عوارض جانبی احتمالی و تغییرات در نشانگرهای سلامت مانند فشار خون، کلسترول و سطح قند خون تحت نظر باشند.
- قرص ونوستات برای لاغری شکم و پهلو میتواند مفید باشد اما بهخاطر داشته باشید که لاغری موضعی با هیچ دارویی امکانپذیر نیست و همواره از دست دادن چربی کلی بدن است که منجر به لاغری در شکم و پهلو نیز میشود.
- قرص ونوستات و کبد چرب: ارلیستات با بهبود تستهای عملکرد کبد، مانند آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و همچنین کاهش تریگلیسیرید و شاخص توده بدنی در درمان بیماری کبد چرب غیر الکلی موثر است.
متخصص تغذیه در دکترنکست
جمع بندی
برای افرادی که بهدنبال بهترین قرص لاغری هستند، قرص ونوستات یک داروی مطالعهشده و موثر برای مدیریت افراد چاق (شاخص توده بدنی بالای 30) یا دارای اضافه وزن (شاخص توده بدنی بالای 25) با عوامل خطر مرتبط با چاقی مثل فشار خون است. مکانیسم اثر آن شامل مهار جذب چربی موجود در رژیم غذایی است و نشان داده شده است که میتواند منجر به کاهش وزن قابل توجه و بهبود نشانگرهای سلامت قلبی متابولیک شود. داروی ضد چاقی ارلیستات مانند هر دارو و مکمل دیگری در این زمینه، دارو لاغری شکم و پهلو نیست بلکه بهصورت کلی میتواند باعث کاهش وزن شود.
اگرچه قرص ارلیستات معمولاً بهخوبی تحمل میشود، پزشک باید به دقت بیمار کاندید دریافت این دارو را تشخیص دهد، عوارض جانبی احتمالی را بررسی کند و بر اهمیت اصلاح شیوه زندگی برای نتایج بهینه در کاهش وزن تاکید کند. برای اصلاح رژیم و سبک زندگی توصیه میشود از خدمات نوبت دهی متخصص تغذیه استفاده کنید.
منابع: