در این مطلب به بررسی کیفیت زندگی در بیمارانی میپردازیم که به سرطان پیشرفته معده مبتلا هستند و به عنوان خط اول درمان از داروی Pembrolizomab استفاده کردهاند. سرطان معده یکی از شایعترین سرطانهای دستگاه گوارش است. ابتلا به این سرطان معمولا نتایج درمانی مناسبی را به همراه ندارد. همانند سایر سرطانها این بیماری به دو دسته موضعی و متاستاتیک تقسیم میشود.
عوامل متعددی میتوانند در بروز این بیماری نقش داشته باشند. از این عوامل میتوان به مصرف نیترات (سوسیس و کالباس)، غذاهای نمکسود شده، مصرف سیگار، سابقه خانوادگی و ابتلا به عفونت هلیکوباکتر پیلوری اشاره کرد. سرطانهای معده به دو دسته intestinal و signet ring تقسیم میشوند. نوع intestinal از این بیماری معمولا به دنبال عوامل محیطی از قبیل هلیکوباکتر پیلوری ایجاد میشود. از طرف دیگر نوع signet ring معمولا در زمینه مسائل ژنتیکی بروز پیدا میکند. باید توجه داشت که نوع دوم از این بیماری تهاجمیتر از نوع اول آن است و معمولا پاسخ ضعیفتری به درمان میدهد.
درمان سرطان معده پیشرفته چگونه است؟
در صورتی که سرطان معده در مرحله موضعی باشد، معمولا با استفاده از جراحی و در همراهی با شیمیدرمانی و رادیوتراپی درمان میشود. از طرف دیگر بیمارانی که به نوع متاستاتیک این بیماری مبتلا هستند، از درمان سیستمیک سود میبرند. تا به امروز برای درمان سیستمیک از داروهای مختلف شیمیدرمانی استفاده شده است.
ولی با توجه به عدم پاسخدهی مناسب به درمانهای شیمیدرمانی و طول عمر کم بیماران علیرغم درمان، داروهای جدیدی وارد عرصه درمان سیستمیک شدهاند. یکی از این دستهها، داروهای ایمونوتراپی هستند که هر روزه به اهمیت آنها افزوده میشود. یک مطالعه که در سال 2021 انجام شد به بررسی کیفیت زندگی در بیمارانی که مبتلا به سرطان پیشرفته معده هستند و به عنوان خط اول درمان از داروی pembrolizomab استفاده کردهاند، پرداخت.
اثر بخشی داروی Pembrolizomab
مطالعه KEYNOTE-062 که قبل از این مطالعه انجام شده بود، توانست اثربخشی برابر شیمیدرمانی و pembrolizomab را به اثبات برساند. این مطالعه نیز در بیماران با سرطان پیشرفته معده انجام شده بود. باید توجه داشت که در آن مطالعه کلیه بیماران از نظر PD-L1 مثبت بودند. در این مطالعه برای ارزیابی کیفیت زندگی، بیماران پرسشنامههای متعددی را پر کردند. در این پرسشنامهها اطلاعاتی از قبیل میزان تهوع و استفراغ، درد شکم و سایر ناراحتیهای احتمالی گنجانده شده بود.
۴۹۵ بیمار مبتلا به سرطان معده پیشرفته در این مطالعه شرکت داشتند. تمامی این بیماران از نظر PDL-1 مثبت بودند. از این تعداد ۲۵۲ نفر در گروه pembrolizomab و ۲۴۳ نفر در گروه شیمیدرمانی قرار داشتند. در هفته ۱۸ام میزان پذیرش درمان در هر دو گروه با هم برابر بود. تفاوت قابلتوجهی از نظر نتایج حاصل از پرسشنامهها در بین دو گروه وجود نداشت. همچنین این مطالعه نشان داد که میزان کاهش اشتها و درد شکم در بین دو گروه با هم برابر بود. علاوه بر آن کیفیت زندگی در استفاده از داروهای شیمیدرمانی و ایمونوتراپی در بیماران مبتلا به نوع پیشرفته از سرطان معده تفاوتی نداشتند.
PubMed-Quality of life with first-line pembrolizumab for PD-L1-positive advanced gastric/gastroesophageal junction adenocarcinoma: results from the randomised phase III KEYNOTE-062 study
ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید