معده درد معمولا بین ناحیه قفسه سینه و لگن ایجاد میشود. به همین علت، ممکن است درد قفسه سينه ناشي از معده درد باشد. درد موضعی به یک ناحیه از معده محدود میشود. این نوع درد، اغلب به دلیل وجود مشکل در یکی از اندامها به وجود میآید. شایعترین علت درد موضعی، زخم معده است.
همه ما در دوران زندگی خود، حداقل یکبار این درد را تجربه کردهایم؛ اما علت معده درد چیست و چه عواملی باعث ایجاد آن میشوند؟ در این مقاله از drnext میخواهیم برای شما انواع و دلایل آن را بازگو کنیم؛ پس تا انتهای مطلب با ما همراه شوید.
انواع معده درد
همه دردهای معده یکسان نیستند. بهعنوان مثال، اگر درد حاد معده را تجربه میکنید، به احتمال زیاد برای یک هفته یا کمتر، با این ناراحتی و حس درد، دستوپنجه نرم کردهاید. از سوی دیگر، درد مزمن معده، دردی دائمی محسوب میشود و مدتزمان آن 3 ماه یا بیشتر است.
از آنجایی که تعداد زیادی از اختلالات گوارشی وجود دارند که باعث درد معده میشوند، پزشکان گاهی اوقات برای درک علت اصلی مشکل دارند. درد پیشرونده معده، دردی است که با گذشت زمان بدتر میشود. معمولا با پیشروی درد، علائم دیگری هم ظاهر میشوند. درد پیشرونده، میتواند نشانه مشکل جدیتری باشد.
علت درد معده چیست؟
بسیاری از عوامل میتوانند باعث درد معده شوند؛ اما چند مورد از دلایل اصلی عبارتند از:
- عفونت؛
- رشد غیر طبیعی در معده؛
- التهاب؛
- انسداد؛
- اختلالات روده؛
- بیماریهای تاثیرگذار روی ناحیه معده.
عفونت گلو، روده و خون میتوانند باعث ورود باکتری به دستگاه گوارش و در نتیجه، معده درد شوند. این عفونتها، همچنین ممکن است تغییراتی در سیستم گوارش مانند اسهال یا یبوست ایجاد کنند. گرفتگی شکم در دوران قاعدگی هم یک عامل درد در ناحیه معده است؛ اما بیشتر بهعنوان علت درد لگن شناخته میشود.
سایر علائم معده درد عبارتند از:
- یبوست؛
- اسهال؛
- گاستروانتریت (آنفولانزای معده)؛
- رفلاکس اسید معده؛
- استفراغ؛
- استرس.
بیماریهایی که روی دستگاه گوارش تاثیر میگذارند هم میتوانند باعث معده درد مزمن شوند. رایجترین آنها عبارتند از:
- بیماری رفلاکس معده؛
- سندروم روده تحریکپذیر یا کولون اسپاستیک؛
- بیماری کرون (یک نوع بیماری التهاب روده)؛
- عدم تحمل لاکتوز.
علت درد معده شدید میتواند شامل موارد زیر باشد:
- پارگی یا احتمال پاره شدن یکی از اندامها (مانند ترکیدن آپاندیس)؛
- سنگ کیسهصفرا؛
- سنگکلیه؛
- عفونت کلیه.
فوق تخصصان گوارش و کبد در دکترنکست
محل درد داخل معده و شکم، ممکن است نشانهای از علت آن باشد. دردی که در سراسر معده احساس میشود، نه در یک ناحیه خاص، ممکن است نشاندهنده موارد زیر باشد:
- التهاب آپاندیس؛
- بیماری کرون؛
- آسیب تروماتیک؛
- سندروم روده تحریکپذیر؛
- عفونت مجاری ادراری؛
- آنفولانزا.
دردی که در قسمت پایین معده متمرکز است، ممکن است نشاندهنده موارد زیر باشد:
- آپاندیسیت یا التهاب آپاندیس؛
- انسداد روده؛
- حاملگی خارج از رحم.
در بانوان، درد در اندامهای تناسلی زیر شکم، میتواند به دلیل موارد زیر باشد:
- درد شدید قاعدگی؛
- کیست تخمدان؛
- سقط جنین؛
- فیبروم؛
- اندومتریوز؛
- بیماری التهاب لگن؛
- حاملگی خارج از رحم.
روش های درمان معده درد
حال که با علائم معده درد آشنا شدید، شاید برای شما این سوالها پیش آمده باشد که برای معده درد چی خوبه و چطور میتوان معده درد عصبی را درمان کرد؟ نحوه درمان درد معده به شدت و تشخیص آن بستگی دارد. اگر به دنبال درمان معده درد شدید هستید، باید به پزشک مراجعه کنید.
داروهایی که التهاب را کاهش میدهند، ممکن است به درمان معده درد عصبی کمک کنند. اگر پزشک تشخیص دهد که درد معده و پشت آن، نتیجه بیماری حاد پزشکی نیست، برخی از درمانهای خانگی وجود دارند که ممکن است تسکیندهنده باشند. در این بخش، لیست مختصری از درمانها آمده است:
- زنجبیل؛
- چای بابونه؛
- عرقنعناع فلفلی؛
- سرکه سیب؛
- کیسه آبگرم؛
- دوش آبگرم.
درمان معده درد با عسل
عسل یکی از درمانهای محبوب خانگی است. این روش برای درد معده عصبی مناسب است. مخلوطی از یک قاشق غذاخوری عسل با یک فنجان آب گرم و یک قاشق غذاخوری سرکه سیب، سوءهاضمه را کاهش میدهد و سوزش سر دل را از بین میبرد.
جمع بندی
اگر در معده خود، احساس درد میکنید و به دنبال پاسخ به سوال “برای درد معده چه باید خورد” هستید، مهم است که زود نتیجه نگیرید و فورا سراغ مسکن نروید! در بسیاری از موارد، این درد جدی نیست. اگر درد، حالت مزمن یا پیشرونده دارد، حتما با متخصص گوارش مشورت کنید تا بتوانید دوره درمانی مناسب را پیدا کنید. در برخی موارد، پزشک قرص برای معده درد عصبی تجویز میکند. البته خوردن این نوع قرصها بدون مشورت با پزشک متخصص، توصیه نمیشود و بهتر است تشخیص علل درد را به پزشک بسپارید.
منابع: